Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

ÇİFT BOBİNLİ Pİ DEDEKTÖRLER

Başlatan ercan, 17 Aralık 2008, 22:14:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercan

sayın arkadaşlar   
nette birkaç çift bobinli pi dedektör resmi gördüm.twinloop hariç pek bir şemaya rastlayamadım.ondada bobinler DD ve OO şeklinde.tam olarak bunlardaki gibi birbirine uzak değil.sanırım bu tarz dedektörler pratik olarak pek kullanışlı değiller.yinede bu tarz bir dedektör yapıp denemek istiyorum.bu konuda bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar bir iki satır yazarsanız.

[IMG]http://img518.imageshack.us/img518/6564/ankerpulse3101gp2.jpg[/img]
[IMG]http://img518.imageshack.us/img518/ankerpulse3101gp2.jpg/1/w674.png[/img]
Linkback: ÇİFT BOBİNLİ Pİ DEDEKTÖRLER

cihan19

bende görmedim böyle bi makina paylaşım için saol bulursan yapta bi dene bakalım kolay gelsin.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ercan

evet hızlı bir arama için uygun olabilir ama başlıklar baya bir yukarda kalıyor.bu yüzden biraz kıllandım.twinloopu bu amaç için kullanabilirim sanırım.

Uykusuz

Merhaba.
İlk yaptığım PI sistem dedektör twinloop du. Üzerinde pek deneme yapmamıştım fakat neredeyse delta kadar verimli bir devreydi.

ercan

bu tarz bir tasarımın mantığının örneğin böyle iki tane 40 cm başlıkla  1 m. lik gibi bir  bobinin derinliğini elde etmek olduğunu düşünüyorum. burda iki bobinin elektromanyetik akıları birbirini besleyip daha büyük çaplı bir bobin gibi davranıyor olabilir diye düşünüyorum.bu işin fiziğini tam bilmediğim için yanılıyor olabilirim.
iki bobini adslden sarıp deltaya paralel bağlayıp sonra tek ve çift bobin için seçim anahtarı koyarsak bu iş olur sanırım.delta daha önce denediğim 12x30 konsentrik ve  45x50 içiçe seri bağlı bobinlerde hiç bir sorun çıkarmamıştı.bu arada resimlerini verdiğim dedektörler rus anker pulse serisi .bu tasarım daha mantıklı[IMG]http://img115.imageshack.us/img115/9485/26946580gs0.jpg[/img]
[IMG]http://img115.imageshack.us/img115/26946580gs0.jpg/1/w515.png[/img]

BigBang

Fdem conductivity-meter cihazlarını andırıyor.Ancak Horizantal Loop EM pozisyonunda.Yani Slingram cihazlarının düşük frekansla çalışanından diyebiliriz.Aslında benim de üzerinde çalıştığım ancak elektrik-elektronikten neredeyse hiç anlamadığım için çok az mesafe katedebildiğim bir cihaz.Hatta bu cihazlarda çoklu-frekanslar (VLF dalgaboylarında) bile kullanılıyor.Yalnız Tx-Rx çapları,pozisyonları ve mesafeleri çok önemli.Tabi Vlf dedektörlerle aralarında güç ve derinlik farkları çok.Hatta topraktaki rezistivite değerlerine göre yeraltı boşluk veya duvarları olan yapılar dahi tespit edilip yazılımlar vasıtasıyla pc'de görüntülenebiliyor.

ercan

arkadaşlar  kaliteli cat5 bulamadığımdan deniyemedim.bulabilirsem iki tane boru başlık yapıp deniyecem.bu sistemin mantığı basit arkadaşın söylediği şu boşluk falan bulan cihazlar sanıyorum.bunlar pulse dedektör bir yerine iki başlık takılmış.

BigBang

Alıntı yapılan: ercan - 17 Ocak 2009, 18:39:04
arkadaşlar  kaliteli cat5 bulamadığımdan deniyemedim.bulabilirsem iki tane boru başlık yapıp deniyecem.bu sistemin mantığı basit arkadaşın söylediği şu boşluk falan bulan cihazlar sanıyorum.bunlar pulse dedektör bir yerine iki başlık takılmış.

Tam anlamıyla Pulse dedektör sayılmaz.Çünkü 100 Hz. den 100 kHz.e kadar dalga boyları kullanılabiliyor.Ancak osilatör devresi yapılırsa sanırım müthiş bir cihaz olacaktır.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious