Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

GRADYOMETRE İLE İLGİLİ YAPILAN EKİM HATALARI

Başlatan daywalker0123, 08 Şubat 2017, 09:26:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

daywalker0123

USTALARIM BU KONUYU AÇMAMIN AMACI ÇEKİM ESNASINDA YAPILAN HATALARIN NASIL VE NE ŞEKİLDE KAYNAKLANDIĞI VE BU HATALARIN DÜZELTİLMESİ İÇİN KONUYA HAKİM OLAN ARKADAŞLARDAN VE USTALARDAN YARDIM ALARAK KULLANMAYA BAŞLAMIŞ VEYA KULLANMAKTA OLAN ARKADAŞLARIN BİLGİLENMESİNİ SAĞLAMAKTIR(BEN DE DAHİ)
SORULAR
1:GRADYOMETREDE EN UYGUN ÇEKİM YÖNÜ?


2:GRADYOMETREDE SENSÖRN TOPRAGA UZAKLIĞI?


3:GRADYOMETRE NİN ASIL AMACI?


4:GRADYOMETRENİN KULLANILABİLECEĞİ TOPRAK TÜRLERİ VE KULLANILAMAYACAĞI TOPRAK TÜRÜ?


6:GRADYOMETREDEKİ MAKSİMUM ALINABİLECEK DERİNLİK?


7:GRADYOMETRE HANGİ YAPI TURLERİNİ ALGILAR?




Linkback: GRADYOMETRE İLE İLGİLİ YAPILAN EKİM HATALARI

Ceyhunlaceyhunca

Gradyometre ile kuzeyden guneye yada guneyden kuzeye veri orneklemesi alabilirsiniz.. Kuzeyden guneye cekimde negatif anomalileri guneyden kuzeye cekimde ise pozitif anomalileri daha net gorebilirsiniz.. Negatif anomali dedigimiz surfer yaziliminda acarsaniz mavi tonlardaki alanlar (kazilmis kapatilmis toprak, bosluk ve su) pozitif anamoli ise kirmizi tonlu alanlar ( metal, kup, tugla, horasan, duvar) Toprak yada kaya fark etmez.. Ana kayada daha derin algilamalar gerceklestirilebilir (4- 11 metre arasi tecrubelerim olmustur).  Cekim esnasinda yerden 10 cm yukseklik yeterlidir..

daywalker0123

tşkler yorum için.peki usta gradyoda cekimile görüntü aldınız boş çıktı mı hiç.

daywalker0123

yada sunu sorayım.normalde gradyo ile metal görüntüsü alınmaz derler bu ne kadar doğru acaba

tivos

daywalker0123 , gradyo yada manyometre kullanarak sadece demir malzeme görebilirsin. Diğer değerli malzemeleri görmen neredeyse imkansız. Bir odanın yada mezarın içinde ne olduğunu da sadece açınca görebilirsin. Aksi taktirde mezar odasında cam yada toprak malzeme varsa bunları her.gi bir sistemle görmen mümkün değil.

daywalker0123

tşkler ustam açıklama için.peki kil toprak yada kırmızı toprak scalada kırmızı olur mu?cünkü kil toprakta cekim yaptık mezar var diye bişe cıkmadı kazıldığı alan.ama scalada kırmızı tondaydı mezar gibi

BERK

7-Gradiometer ile mezarlar,mahzenler,tüneller vb yapıları etütleyebilirsiniz.Burada önemli olan yapı elemanın bizzati kendisinde veya birleştirme elemanlarında manyetik sehimler oluşturacak minerallerin bulunmasıdır.Bu tip cihazlar doğal  haldeki kayaları taşları algılamaz.Algılamış olsa işler çok zorlaşır bir hal alırdı.
6-Gradiometer bir cihaz ile derinlik alamazsınız .Derinlik alırız diyen arkadaşlarada Allah kolaylık versin der geçerim öteye.Cihazın algılayacağı maksimum derinlik konusuda çok görecelidir.Yapının yapılışı,yapının boyutları,fero manyetik metallerin toprak altında duruşları algılanma mesafelerini belirleyen unsurlar arasındadır
5-Gerek manyotometer gerek gradiometer cihazlar killi topraklarda ciddi problemler yaşarlar
4-Gerek manyotometer gerekse gradiometer ekipmanlarının asıl amacı manyetik anomalileri incelemekdir.Bu anomali ister ferromanyetik bir metalden ister bir yapı duvarından isterse demir cevherinden( mineral) gelsin asıl amaç o alanda var olduğuna inanılan manyetik değişimi belirlemek ten ibarettir.
3-Gradiometer sondalar normal manyotometer sondalardan çok daha hassas oldukları için toprak yüzeyinde seviyeleri sabit bir mesafede bırakılarak etüt yapılmalıdır.Etüt esnasında sondanın yukarı yükseltilip aşağı indirilmesinde sondanın anolog çıkışında değişimler gözlemlenir.Bu değişim tasarlanan sondayla doğru orantılıdır
2-Gradiometer cihazlarda şu hatayı lütfen yapmayın.Gradiometer sondalar çoklu sensor ve de çeşitli diferansiyel devrelerle tasarlanarak ortaya çıkar.Manyotometer cihazlarda yön tayini söz konusu değilken gradiometer sondalarda yön tayini son derece önemlidir.Sonda yönünü üretici belirler.Bu yön genelde kuzey/güney yönünde etüt yapacak şekilde tasarlanır.

daywalker0123


Karadağ

Bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederiz. Toprak altı yapı tesbitinde şu anda fiyat/performansta rakipsiz bir ürün arıyorusanız tam olarak gradiometreye bakmalısınız. Bu tür manyetik ürünlern şanssızlığı bazı firma ve şahıslar tarafından yapamayacağı şeyleri yapıyormuş gibi ürün satılıp insalarda ön yargı oluşturulmasıdır. Ama zamanla bu da geçecek, işin aslını yazan arkadaşlar sayesinde her şey yerine oturacaktır.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

daywalker0123

ustam aydınlatma için teşekkürler.cihaz alırken hayal ile değil kullanımını öğrenerek ustalardan alın.kullanamadığnınz cihazlar size hem zaman kaybı hemde zarar olarak geri doner.

Ankebut

Gradyometre çekim yaparken yapılan hatalardan bir tanesi demetal dedektörü gibi bir algılama sistemi olduğunu zannedip hızla hareket edilmesi ve verilerin dağınık alınmasına yol açmasıdır.
Bu cihaz mümkün olduğu kadar dikkatli kullanılmalıdır. Yere teğet olması gereken bir zorunluluktur. Çalışma yaparken acele ile çabucak iş bitirilmemelidir. Aynı yeri bir kez daha çekim yapmalıdır. tek çekimle olay yerinden ayrılmamalıdır. Cihazın yere olan mesafesi kadar veri alınan yolların mesafeleride önemlidir. Bu mesafelerin her zaman birbirine  eşit olmasına özen gösterilmelidir. Şunu unutmamalıdır ki; yapılan çekim ne kadar doğru ise yapılacak yorum da analiz de alınan verilerle orantılı olarak daha sağlıklı olacaktır. Çekim bozuk ise ; yapılan tüm analizler yanlış olacaktır.
İlk defa bu cihazı kullanacak arkadaşlar tecrübe paylaşımından ziyade kendileride araziye atılmadan önce bir çokdeneme yaparak araziye atılmaları tavsiye edilir. Başkasının vereceği tecrübe ile kendi canlı olarak yapacağın tecrübe arasında dağlar kadar fark vardır. Çok deneme yaparsan arazide az hata yaparsın. Cihazlar şarjlı cihazlar sağlam dilediğin kadar deneme yapabilirsiniz.Başarılar dilerim herkese.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious