Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Onu en son sultan Abdülmecit görmüş

Başlatan Uykusuz, 25 Temmuz 2009, 17:51:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uykusuz



Ayasofya Müzesi'nin kuzeydoğu pandantifinde yaklaşık 160 yıldır üstü kapalı olarak korunan Bizans sanatının en önemli ve güzel örneklerinden serafim mozaiğinin yüzünü en son Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit görmüş.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 9'uncu yüzyılda yapıldığı düşünülen ve çok iyi korunmuş olarak bulunan, Hristiyan inancında cennet kapısının bekçisi olarak da bilinen 6 kanatlı serafim mozaiğinin yüzünün ortaya çıkartılmasına ilişkin Ayasofya Müzesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Yıllardan beri köşeye sabitlenmiş gibi duran iskeleyi bu yıl yer değiştirerek kademe kademe Ayasofya içindeki bütün restorasyon çalışmasını tamamlamak üzere işe başladıklarını belirten Günay, bu çalışmalar çerçevesinde yeni ve önemli bir gelişme ile karşılaştıkları nı söyledi.



Yapının kuzeydoğu bölümünde yapılan çalışmalar sırasında Ayasofya için ve Hristiyan teolojisi için çok önemli bir çalışmanın bütün gerçekliği ile ortaya çıktığını bildiren Günay, "Serafim olarak tabir edilen Hıristiyan teolojisinde bir anlamda cennetin bekçileri olarak bilinen en üst düzeyde melek tasvirlerinin çıplak gözle gördüğümüz kanatlarının orta yerindeki yüzün üzerindeki maske kaldırıldı ve yüz tasviri ortaya çıkarıldı" dedi.

Bunun yaklaşık 1000'li yıllarda bir deprem sonrası yenileme çalışmalarında yapıldığının düşünüldüğünü kaydeden Günay, şöyle konuştu:

"900-1300 yılları arasında hangi döneme ait olduğu çalışmalardan sonra ortaya çıkacak. 4 tane daha var. Bunlardan iskelenin kaldırılmış olduğu köşede daha önce yüzü kapatılmış olan tasvirin yüzü açılmamış. Şimdi belki tekrar dönüp onu açacağız. Kalem işi diğer 2 figürün altında yine mozaiklerin çıkması ihtimali var. Bunlar en son 1800'lerin ortasında Mimar Fossati çalışırken bulunmuş ve o dönemde üzeri son defa olarak kapatılmış ve o tarihten bu yana bunu yeryüzünde gören kimse yok. Bugün ilk defa biz tanıklık edeceğiz."



OSMANLI DÖNEMİ'NDE TASVİRLERİN YÜZÜ AÇIKTI

Bu tasvirlerin İstanbul'un fethinden Ayasofya'nın cami olarak kullanıldığı 1700'lerin başına kadar yüzlerinin açık olarak bu mabette bulunduğuna ilişkin bilgiler olduğunu hatırlatan Günay, "Yani Fatih Sultan Mehmet Han'dan 3. Ahmet dönemine kadar bu tasvirlerin yüzlerini kapatmamışlar. Tasvirlerin yüzleri 1720'lerde 3. Ahmet döneminde yapılan bir çalışma sırasında muhtemelen koruma amaçlı, belki İslam inançlarına göre bir mabette insan yüzü benzeri tasvirler de bulunmayacağı için bir badanayla kapatılmış. Ama ondan önceki dönemde 1453-1720 arasındaki dönemde bunlar açık" diye konuştu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde bu çalışmaların tamamlanarak 2010 yılında dünyadan ve Türkiye'den gelenlerin görmesine olanak verileceğini belirten Günay, buranın uygun koruma tedbirleriyle yine belirli dönemlerde görülmesini sağlayacak bir düzeni sağlayacaklarını dile getirdi.



Günay, şunları kaydetti:

"Heyecan verici bir çalışmaya tanıklık ettiğimizi, bir tarihi gün yaşadığımızı düşünüyorum. Tarihe göre bu tasvirleri en son Sultan Abdülmecit Han görmüş ve şimdi biz görüyoruz. Bu önemli bir tanıklıktır. İstanbul 2010 çalışmaları çerçevesinde önemli bir bilgiyi ortaya çıkarmış ve dünyayla paylaşmış oluyoruz. Ayasofya'yı sadece bu melek tasvirleri ile değil, bütün öteki el işleri ve mozaik çalışmalarıyla bu yıl içinde bütünüyle sahiplenmeyi ve 2010'da Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a yakışır bir şekilde dünyaya tekrar bu önemli mabedin, müzenin farkında olduğumuzu duyurmaya çalışacağız. Ülkemize, dünyamıza, insanlığa, kültüre uğurlar, hayırlar getirmesini içtenlikle temenni ediyorum."

MOZAİK KIRINTISI BİLE DÖKÜLMEMİŞ

Günay, daha sonra haber ajansları eşliğinde iskeledeki asansör sistemini kullanarak yüzü ortaya çıkan kanatlı figür serafimin bulunduğu kuzeydoğu pandantifinin üstüne çıktı. Günay, yaklaşık 50 metre yükseklikteki figürü gördükten sonra basın mensuplarına duygularını anlatırken "Gerçekten çok heyecan verici. En son 160 yıldan önce görülmüş, sonra üzeri kapatılmış, yaklaşık bin yıllara dayanan bir tasvir mozaik. Son derece ince bir üslup var teolojide çok önemli kutsal sayılan bir varlığa ilişkin bir tasvir. Gerçekten heyecan verici. Özel bir heyecan yaşıyorum. Gerçekten hiçbir mozaik kırıntısı bile dökülmeden korunmuş bir tasvir" dedi. Vasilius'un rüyasında gördüğü 6 kanatlı melek  İstanbul Üniversitesi Bizans Sanatı Uzmanı Dr. Feridun Özgümüş de bulunan bu mozaiğin çok şey değiştirebileceğini belirterek, bir benzerinin Ayasofya'nın güneydoğu pandantifinde de bulunduğuna ve bu tasvirin de yüzünün olabileceğine işaret etti. İkisi uçmak için 6 kanatlı olarak tasvir edilen bu melek hakkında bilgi veren Özgümüş, 4. yüzyılda Hıristiyan mitolojisinin kurucularından biri olan Vasillius'a rüyasında böyle göründüğü için meleğin 6 kanatlı olarak tasvir edildiğini anlattı.

Özgümüş, "Bir de bunun bir bakışı vardır. Kavgacı, atılgan yerinde duramayan bir melekmiş. Onu anlatmak için bu şekilde çatık kaşlı olarak yapılmış" diye konuştu. Ayasofya'da daha birçok tasvirin kapalı olarak bulunduğunu belirten Özgümüş, üst galeride İsa'nın tahtının bekçileri olan birçok "Kerubin" tasvirleri olduğunu belirtti.

mynet
Linkback: Onu en son sultan Abdülmecit görmüş

Avci26


Ayasofya çok önemli bir tarihi eser, mimari açıdan dahiyane özelliklere sahip, içerisinde bir çok gizemi barındırıyor ancak devletin yetkili kurumlarının gerekli önemi vermediğini düşünüyorum (yıllarca içerisinde demir iskelelerin kalmasından belli bu durum), şimdilerde birtakım çalışmalar yapılıyor güzel bir gelişme ama şimdiye kadar bitmeliydi bu çalışmalar, böyle bir tarihi yapı Avrupada ya da Amerikada olsaydı iyi bir bakım görür ve çok iyi tanıtımı yapılır turist akardı ziyaretine, bide güzel bir film çekilirdi Ayasofya'nın  Gizemi diye başrolde yakışıklı bir aktör ünlü bir sanat tarihçisi rolünde birde genç ve güzel bir bayan tesadüfen eline geçmiş bir takım parşömenlerin sırrını çözmeye çalışıyor peşinde siyah takım giysili adamlar bir iki cinayet aksiyon, gerilim, gizem ve film gösterimi sonrasında turizm firmaları kampanyalar düzenler Ayasofya'ya turlar diye ve sonra ülkeye turist ve döviz oluk oluk akar.  ;)

Paylaşım için teşekkürler uykusuz ustam.........





oğuzlu

NE KADAR GÜZEL OH OH AYASOFYAYI YAVAŞ YAVAŞ KİLİSEYE ÇEVİRİYORLAR YAHU ARKADAŞ ORASI HAKKINDA FATİHİN VASİYETNAMESİ YOKMU BU NE BİÇİM İŞ ÇEVİREMEZSİNİZ ORAYI KİLİSEYE MİLİSEYE O KADAR  HEM ORDA YILLARCA O İSKELELER NİYE KALDI ACABA NE DERSİNİZ

pro-TR

Alıntı yapılan: oğuzlu - 25 Ekim 2011, 22:58:58
NE KADAR GÜZEL OH OH AYASOFYAYI YAVAŞ YAVAŞ KİLİSEYE ÇEVİRİYORLAR YAHU ARKADAŞ ORASI HAKKINDA FATİHİN VASİYETNAMESİ YOKMU BU NE BİÇİM İŞ ÇEVİREMEZSİNİZ ORAYI KİLİSEYE MİLİSEYE O KADAR  HEM ORDA YILLARCA O İSKELELER NİYE KALDI ACABA NE DERSİNİZ

s.a.
kardeşim herşey istediğin gibi olmuyor işte (kimsenin avukatı değilim) aklına şöyle bir düşünce geldi mi bilmiyorum?
yunansitanla gizli bir anlaşma yapılarak, türkiyede ayasoyfa camiye çevrilmeyecek müze olarak korunacak, yunanistanda da Atatürkün doğduğu ev korunacak müze olarak kullanılacak.
sizce böylesi bir gizli anlaşma yapılmaz mı?
zira Atatürkün doğduğu ev bizim için önemli iken, yunanistan için ayasoyfa önemsizmidir?
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

oğuzlu

Sayın pro-trben ayasofyayı önemsiz demiyorum ancak istanbulun fatihi sadece ayasofyayı camiye çevirmiş ve vakfiye yazmıştır vede o onun en doğal hakkıdır ancak daha başka hangi mabede el sürmüştür o insanları dini düşüncelerinde ve yaşantılarında serbest bırakmıştır bu dahi onlara yetmiyor değilmi şuraya bakarmısınız orada ki  resimlerin sadece üzerini sıvatmıştır istese onları kazıttırır öyle camiye çevirirdi el insaf diyorum dahada başka bir şey demiyorum.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious