Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

GRADİOMETRE YADA MANYETOMETRELERDE SIFIRLAMA, KALİBRASYON NE İŞE YARAR

Başlatan AHMET ÖZDEMİR, 05 Mayıs 2019, 17:05:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

AHMET ÖZDEMİR

Merhaba, karadağ ustam yanıtlayabilir misin?
gradiometrelerde sıfırlama tam olarak ne işe yarar?
tarama yapılacak zeminin manyetik değerlerini elemek anlamına mı gelmektedir.
Böyle ise aranılacak objelerin değerleride birlikte sıfırlanmaz mı?


Linkback: GRADİOMETRE YADA MANYETOMETRELERDE SIFIRLAMA, KALİBRASYON NE İŞE YARAR

Karadağ

Merhaba Ahmet Bey,

Bu soruyu cevaplayabilmek için önce Gradiometrenin nasıl bir görüntüleme işlemi yaptığını anlatmak gerekli. Zamanım olmadığı için kısaca üzerinden geçeceğim. Gradiometre çekim alanındaki manyetik anomaliyi bir referansa göre kıyaslayarak ekranda gösteren bir üründür. İşte orada kullanılan referans değeri sıfırlama işlemi ile elde edilir. Sıfırlama işlemi normal alanda yapılmalıdır ki doğru referans ile algılanan değerler kıyaslanabilsin ve algılama düzgünce olabilsin. Sıfırlama hatalı olsa da algılama olur, ben mesela soforlama yapılmasa da ne var ne yok anlarım ama bu seviyeye gelmek için ürünü iyi tanıyor olmak gerekir.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

AHMET ÖZDEMİR

Sayın Karadağ Teşekkür ederim cevabınız için. Gradiometer in genel olarak çalışma prensibini kavradım ancak takıldığım konu sıfırlama konusunun detayıydı. Yazdığınıza göre sıfırlamadan kasıt aslında bulunulan zeminin manyetik değerinin referans olarak alınması; doğru anladıysam tabi. Peki bu durumda, bu referans değerinin alt ve üst değerlerine göre pozitif ve negatif değerler oluşuyor olmalı. taranılan alanın içerisinde ki hücre değerleri ayrıca bir ortalamaya tabi tutuluyor olabilir mi? örneğin, taranılan alan içerisinde negatif değerler artıyor ise bu durum pozitif değerlerin değerini de düşürüyor olabilir mi?
Ayrıca, negatif ve pozitif değerler açısından düşünülerek ekrana yansıyan görüntüyü ele alacak olursak; örneğin gümüş ve oksidasyonunu düşünecek olursak, oksitin ekrana neden negatif, gümüşün ise neden pozitif yansıyabileceğini anlayamıyorum. Soy metal olmalarıyla mı alakalı bir durumdur bu?
Aynı örneği demir içinde düşünebiliriz. tabi soy metal olmadığını düşünecek olarak.

AHMET ÖZDEMİR

Sayın Karadağ affınıza sığınarak bilgilenmek için bir soru daha sormak isterim; Başlıngıçta taranılan alan içerisinde kalan cisimlerin sertlik değerlerine göre bir değer skalası oluşuyor diye düşünüyordum. Hala anlayamadığım konu ise alan içerisinde kalan cisimlerin bir anomali olarak görüntülenmesine neyin sebep olduğu. Dünyanın manyetik çizgilerinin bu cisimlerden geçerken bir değer değişimine uğraması mı? yada cisimler üzerinde bir manyetik alan oluşturması mı? yada akım veya gerilim gibi olamayacağını düşündüğüm bir başka sebep mi? cisimler, hangi nedenle yüzeyde farklı değerlerde tespit edilebiliyor. yani, dünyanın olağan manyetik dalgaları bu cisimlere rastladığında nasıl bir değişime uğruyor ki algılayan cihazlara farklı yansıyor. Oysa bildiğimiz kadarıyla dünyanın manyetik (gravite mi?) dalgaları herşeyden geçiyor ve güneyden kuzeye doğru hareket ediyor.

AHMET ÖZDEMİR

SIFIRLAMA KONUSUNDA VERDİĞİNİZ İLK CEVABA EKLEME YAPAMADIĞIMDAN BURAYA EK OLARAK YAZMAK İSTEDİM;
TARANACAK ALANIN İLK ADIMINDA YAPILACAK BİR SIFIRLAMADA ÖRNEĞİN BAŞKA BİR ADIMDA METAL BİR OBJE OLDUĞUNU DÜŞÜNECEK OLURSAK, SIFIRLAMA DEĞERİ İÇERİSİNE BU OBJENİN MANYETİK DEĞERİ KATILMIŞ OLMAZ MI?

poke53280

Alıntı yapılan: AHMET ÖZDEMİR - 05 Mayıs 2019, 18:18:39
SIFIRLAMA KONUSUNDA VERDİĞİNİZ İLK CEVABA EKLEME YAPAMADIĞIMDAN BURAYA EK OLARAK YAZMAK İSTEDİM;
TARANACAK ALANIN İLK ADIMINDA YAPILACAK BİR SIFIRLAMADA ÖRNEĞİN BAŞKA BİR ADIMDA METAL BİR OBJE OLDUĞUNU DÜŞÜNECEK OLURSAK, SIFIRLAMA DEĞERİ İÇERİSİNE BU OBJENİN MANYETİK DEĞERİ KATILMIŞ OLMAZ MI?

Sıfırlama yaptığınız noktadaki değer diyelim ki 117.  Bundan sonra nerede bir değer okusa, 117'yi çıkaracaktır.
Bu, farklılıkların değerini kolay hesaplamak için yapılan bir hareket. Mesela 220 okuyunca bu 117'de sıfırlanmıştı,
220-117=103 birim farklılık var deriz, yoksa sıfırlamasanız da çekim bozulmuş olmuyor.
Hatta Surfer gibi programlar bunu aynı gösterir. Tüm değerlerden 117 çıkarmakla hiç çıkarmamak farklı bir görüntüye
neden olmaz.

Bir noktadaki değerin yanındaki noktaya etkisi, haritalama yöntemi ile ilgili. Mesela yaygın olan tekniklerden biri Kriging
tekniğinde, iki nokta arasında esnek bir geçiş yaratılır hatta 3. nokta da diğer iki noktaya etki ettiği gibi bütün noktalar
birbirinden az çok etkilenir. Böylece görüntü daha anlaşılabilir olur, sert farklılıklar aza indirilir. Böyle işte.
Nadir olan değerlidir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious