Merhaba..
Arkadaşlar Madeni Paraları tanımlayacak Elektronik veya mekanik bir devre tasarlamak istiyorum..
kutuya atılan paranın kaç ytl olduğunu tanıyacak bir düzenek yani
bu konuda bilgisi veya tecrübesi olanlardan fikir ve önerilerinizi bekliyorum.. saygılar.
Merhaba
Zevkli bir projeye enziyor. İlk olarak aklıma ağırlığına bakmak geliyor. Para olduğunu doğrulamak amaçlı yüksekliğine de bakılabilir (Paranın dik gelmesi çok düşük bir olasılık) Çok daha gelişmiş bir sistem istiyorum derseniz Image processing e kada yolu var :)
uykusuza katılıyorum benimde ilk aklıma ağırlık geldi daha sonrada image processing ama paranın sahte olup olmadığını da anlamak lazım gelirse ağırlık ve metal cinsi tesbiti birarada aklıma geliyor birde şu var 1000 adet parayı bir kutuya döküp bunları mı sayacaksınız eğer böyle ise paralar karışıkmı gelecek?
acaba kola makinaları parayı nasıl tanımlıyor? :-\
Birazdaha düşünelim bakalım :-\
evet ağırlık olayı benimde aklıma geldi ama her paranın ağırlığı standartmı acaba (hiç Tartmadım), aslında maksatım kendi otomat makinemi tasarlamak ilk etapta sadece bir tek ürün için, daha sonra sıcak veya soğuk ürün için tasarlanabilir ama işin en can alıcı noktası parayı tanımlayacak sistem :-\ uzun zamandır kafa yoruyorum ama çıkar bir yol henüz bulamadım :(
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.darphane.gov.tr%2Fted.%2520paralar%2F1lira.gif&hash=c83cee99d15f87a3c9ca89dea7e8ff1ca003bbf0)
madeni paraların sahte olup olmadığı manyetik rezonans yöntemiyle bulunabilir
mesela 1 ytl nin
halkası :% 75 bakır, % 15 nikel, % 10 çinko
iç göbek:% 81 bakır, % 4 nikel, % 15 çinko
karısımıyla yapılır.herhalde sahte paranın karısımı farklı olur ve farklı frekansa tepki verir.dedektörcü arkadaşlar bu konuyu bizden daha iyi biliyor olmalılar.yardımcı olurlarsa seviniriz.
diğer tedavül paraların özellikleri için
http://www.darphane.gov.tr/dizayn-tedavul.htm (http://www.darphane.gov.tr/dizayn-tedavul.htm)
merhabalar.
bunlardan daha orjinalini yapmak lazım..
bozuk paranın sahtesini bile ayıran var..
http://www.sistemmarket.net/madeniparasaymamakineleri.htm
kola makinaları parayı fazla dik olmayan bir kanaldan geçerken çeşitli para ebatlarına göre açılmış kanalların altında da anahtarlar var delikler en küçükten büyüge göre sıralanmıştır parayı attınız para kanalda ilerlerken uygun hazneye gelinceye kadar kanallarda sekerek aşagı dogru ilerler uygun delige gelince kanaldan içeri düşer anahtarı kapatır gerisi elektronik devrenin işi
mehter01
boyut demişsinde bizim okuldaki kola makinası sahte parayı yemiyor bu işi nasıl hallediyor peki? mstf123 ün dediği yöntemlemi?
bence bu ebatla ilgili birşey olabiir diye düşünüyorum
Merhaba benden bir fikir daha...
Yukarıda paranın ağırlığına bakmaktan bahsetmiiştik. Bu fikrimde yine paranın ağırlığına bakacağız fakat ağırlık ölçerin altında ağırlık ölçerden bağımsız bir mıknatıs olacak. Ortamda mıknatıs yok iken aynı ağırlıkta gelen sahte ve gerçek 1ytl para mıknatıslı ortamda içindeki farklı oranlarda alaşım yapılmış nikel miktarından dolayı farklı ağırlık gösterecek. Böylece sahte ile gerçek kolaylıkla birbirinden ayırd edilebilecek. Nasıl fikir ama ;D
Arkadaşlar aklıma çok iyi bir fikir geldi.. ;)
bu işi sanırım pc ile çok basit yapacağız, nasıl olacak o iş derseniz şöyle..!
bir program kodu buldum, bu kod web kamerasından görüntüyü alıyor ve resmi çekiyor, denedim ve çalışıyor şuan,
webcam'ınız varsa bakın isterseniz >>-----> http://www.savefile.com/files/1492171 (http://www.savefile.com/files/1492171)
bu koda ilave olarak 2 resmi karşılaştıran bir kod daha var, şuan bulamadım ama bulunca onuda bu koda dahil ederek web kamerasının çektiği görüntüyü bizim daha önce tanımladığımız resimle karşılaştıracak, eğer resimler bir birine uyuyorsa ufak bir kod daha com veya lpt portuna komut gönderecek, olay bu kadar basit , bir buzdolabına pc sığar heralde :D
Uykusuz güzel fikir ;) sanırım bu tür makinelerin 3 kuralı var benim mantığıma göre
1. ağırlığı
2. iletkenliği
3. boyutu
ilk olarak para hazneden düşerken önce iletkenmi yoksa yalıtkanmı olduğunu tespit ediyor,
daha sonra boyutunu ölçüp kaç ytl olduğunu algılıyor daha sonrada ağırlığını ölçerek gerçek para olduğunu tespit edip ondan sonra işleme geçiyor, tabi bu benim kafamdan geçenler, belki daha farklıda olabilir..
kredi kartlı yapın bırakın bozuk para işini heryerde bulunmuyor.