Teknoloji Ekibi

Metal Dedektörleri => Metal Dedektörü Devre Şemaları => Konuyu başlatan: Uykusuz - 03 Nisan 2008, 23:36:39

Başlık: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: Uykusuz - 03 Nisan 2008, 23:36:39
Madeni Para Dedektörleri
Ferreus-Nonferrous ayrımı
Toprak balansı
Mineralli toprakta ayrım
Çoklu frekanslı, çoklu periyotlu madeni para dedektörleri
Altın dedektörleri
Daha gelişmiş teoriler
PI sistemler
PI sistemlerde çoklu periyot
PI sistemler çoklu voltaj, çift voltaj
Ve daha fazlası...

Hepsi bu linkte:
http://rapidshare.com/files/104640619/Metaldedektorteori.pdf.html
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: Avci26 - 04 Nisan 2008, 00:32:13
 Dedektörlerle ilgilenmeye yeni başlayan arkadaşlar için dedektörler hakkında Türkçe temel bilgiler veren güzel bir kaynak.

http://rapidshare.de/files/39013469/dedektoerler.rar.html (http://rapidshare.de/files/39013469/dedektoerler.rar.html)
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: Uykusuz - 06 Nisan 2008, 18:18:23
Teşekkürler Avci26.

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=977.0

Bu linkte verdiğim Google'nin özelliğini kullanarak çok ndetaylı bilgilere ulaşabilirsiniz arkadaşlar.
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: yanuma - 26 Nisan 2008, 13:57:35
Alıntı yapılan: Avci26 - 04 Nisan 2008, 00:32:13
Dedektörlerle ilgilenmeye yeni başlayan arkadaşlar için dedektörler hakkında Türkçe temel bilgiler veren güzel bir kaynak.

http://rapidshare.de/files/39013469/dedektoerler.rar.html (http://rapidshare.de/files/39013469/dedektoerler.rar.html)

slm kolay gelsin link iptal tekrardan koyarmısın dosyaları rica etsem teşekkür ederim
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: Avci26 - 28 Nisan 2008, 17:16:41

Linki kontrol ettim çalışıyor, yinede olmazsa diye alternatif bir adreste aşağıda...

http://www.savefile.com/files/1528372 (http://www.savefile.com/files/1528372)

Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: asenkron - 24 Mayıs 2008, 22:07:36
sayfanın basında uykusuzun vermiş oldugu metal dedektor teori yazısının tercümesidir. tercümeyi ısrarlarımla yapan foruma katkıda bulunan sevgili dostum okanteks e tesekkür ederim sizin nezninizde.

                                                 METAL DEDEKTÖRÜ ESASI VE TEORİSİ
ÖNSÖZ
Burada okuyacagınız sayfalar  metal dedektörü kullanıcılara icin  yardımcı olmak ve teknoloji hakkında bilgi vermek amaclıdır. Bu yazı  temel teori ve elektroniğe  bir   bakıs acısı saglar.

Teknik bir yazı olmasınıa karsın tam anlamı ile bir bilimsel yazı değildir.yani tamamen teknik kelimeler icermez. Örneğin  ,  manyetik toprak  veya  mineralli toprak     icinde  belirli bir  manyetik gecirgenlik iceren  mineral iceren toprak kasdedilir.

Minelab  rakiplerinden daha cok olarak yıllık gelirinin buyuk bir bölümünü arastırma ve gelistirmelere ayırır.

Super bir metal dedektru yaratmanın temel yaklasımı  sunları icerir.
   1.ürün bircok kullanılır özellik icermeli ve muhtemel en iyi performansı vermeli
   2.tamamen guvenilir bir urun olmalı
   3.urun her zaman her seferinde kendinden beklenilenden üstün olmalı.

Bu amaclara ulasabilmek icin  gelismis dedektor teorisini derinlemesine bilmemiz gerekmektedir.bunun icin  temel elektronik ,matematik , mekanik muhendisligi ve birazda yasal ( kununi )  sınırlamalardan haberdar olmak gerekmektedir.bizler arazi tecrübesine sahip olmaktan dolayı gurur duymaktayız.
Bu sayfalar sayesinde sizelr minelab ın yenilikci  temel bakıs acısını derinlemesine goreceksiniz.

                  1.TEMEL  KULLANIM
                  yazar   Bruce Candy

metal dedektorleri manyetik alan gonderip onun hedef ve cevre ortamından  geri donen sinyalının analizini yapmak prensibine gore calısırlar.gonderilen manyetik alna zamanla degismektedir,genellikler yuksek ses  sinyaleri oranındadır.manyetik verici ise verici bobin formunda olan ve icinden verici devre elamanlarınca degisken akım gecmesi saglanan bir sargıdır.alıcı ise alıcı bobin formunda olan ve bunun baglı oldugu sinyal isleme devreleridir.bazen verici ve alıcı bobin aynı bobin olabilmektedir.bobinler genelde onlara ev sahipligi yapan kafa adı verdigimiz yapılar icindedir ve sinyal isleme nin oldugu devreye bir  kablo ile baglanır.devreler ise kontrol kutularına monte durumdadır.

Bu degisken mayetik alan metal hedefte akımların akmasına neden olur.bu elektrik akımları EDDY akımları olarak adlandırılır,ve geri donusum olark zayıf manyetik alanlara sebep olurlar,fakat olusturdukları manyetik alan sekil ve kuvvet olarak  vericinin manyetik alanından farklıdır.metal dedektorleri bu ters duz olmus olan manyetik alanı metalleri algılamada kullanır.(manyetik alanın farklı sekli  zaman kayaması seklinde olabilir.)

Eddy akımlarınca olusturulan manyetik alna alıcı bobinde alternatif voltaj sinyallerine  neden olur.bu da elektronik elemanlarca yukseltilir.derinlerde olan metallerden kaynaklı sinyaller  verici sinyalinden milyon  kez  daha zayıftır.bu yuzden işlenebilmesi icin yeterli bir seviyeye kadar yukseltilmesi gerekmektedir.özetle :

1.verici devreden  gelen verici sinyal  verici bobinde  elektrik akımına neden olur.
2.bobindeki akım manyetik alana neden olur
3.yayılan manyetik alan metalde akımlar olusturur.(eddy akımları)
4.eddy akımları vericinin manyetik alanına ters yonde manyetik alan olusturur.
5.alıcı bobin cok zayıf olan bu manyetik alanları algılar.
6.alıcı bobinden gelen sinyal alıcı devre elemanlarınca yukseltilir.daha sonra islenir.ve covre ortamdan ve metalden gelen sinyal ayrıstırılır.

Çoğu önsöz gibi yukarıdaki acıklamada asırı basıtlestirilmistir.alıcı bobince induklenen  eddy akımlarının olustutdut manyetik alanan
In olusturdugu sinyal  ters bir bilesn degilde ,es zamanlı iki bilesen olarak dusunulmelidir.
                        <  ilk bilesen verici sinyalle aynı sekle sahiptir ve reaktif sinyal (X) olarak adlandırılır.cunki sekil olarak verici sinyal gibidir ve tanım olarak ,verici sinyalin yaptıgının aynını karsılık verir.
      < alıcı bobinden  eddy akımının olusturdugu X bileseni cıkarılınca geriye kalan sinyalin sekli gonderilen alanın  gecmisine(tarihine) baglıdır ve anlık deger degildir. Bu deger direnc veya kayıp bilesen olarak ("R") adlandırılır.

Hedefin X ve R sinyalleri her ikiside hedefin bobine olan mesafesinde gore degisir.yani verici manyetik alanı hedefte  ne kadar zayıfsa eddy akımlarından alınacak manyetik alanda o olcude zayıf olur.ki buda alıcı bobinin R ve X sinyallerinin  derin hedefler icin cok zayıf olması demektir.


   Alınan sinyal genelde iki sinyal elde etmek iicn devre elemanlarınca islenir.sinyallerden birinin kuvveti R sinyalinin kuvveti ve magnitude u ile orantılıdır.fakat dalgalı sinyal degildir.benzer sekilde diger sinyalde dalgalı anternatif degildir.fakat X sinyalinin kuvvet veya magnetude u ile ilgilidir.  Yazıkkki  her iki terimde " X sinayli ve R sinyali " su  iki farkli manayı icerebilir.ilk mana verici frekansındaki alınan dalgalı sinyal ,digeri isealınınan sinyalin kuvveti veya magnitude u nun ne kadar buyuk oldugudur.yani X sinyali terimi verici frekansındaki dalgalı (alternatif ) dalga yapısını  veya sadece X sinyal kuvveti veya magnitude unu simgeler.ki buda kafanın toprak uzerindeki haraketi ile degisir.aynı sey  R sinyali icinde gecerlidir.

Ayni terimin iki ayrı manası olması elektronikte  genellikle olan bir seydir.örneğin ,alınan orta dalga sinyal  dendiginde ,muhendisin orta dalgada sinyal freknasından mı yoksa onun  degisin magnitude u mu belli degildir.yani verilen sinyal bilgisi  verici frekansından bagımsızdır.metal dedektorlerinde  X  ve R  sinyal terimi  genellikle onların alternatif (degisin ) sinyalini degilde onların magnitude larını ifade eder.

Bu X ve R sinyal  ( magnitude ) ları daha sonra cıkıs sinyali vermek uzere islenirler.ve operatore farklı yorumlar verebilirler.en cok kullanılanı

   1. Zemin dengelenmis ses sinyali(ground balanced audio signal)  ,ki bunlarda ses seviyesi  eddy akımlarından kaynaklı sinyalin kuvvetiyle orantılıdır.
   2.ayrımlı sinyal  ki bunlarda sadece seçilmiş özellikteki hedef tespit edildiğinde  "beep " sesi verir.bu özellikler  makine operatorünce cihzin ayarlarını degistirerek kontrol edilebilir.bircok ayrımlı dedektorün  bulunan metalin ozelliklerini gosterecek  goruntu ekranı vardır.
   Altın ,madencilik ve UXO(patlamamıs  mayın) dedektorlerinde  ground-balance(zemin dengelenmis) sinyal en önemlidir, tektek te ve hazine dedektörlerinde  ayrıştırılmış sinyal en önemlidir.

FİGURE 1.  gonderilen sinyal ,alıcı bobindeki  alınan X ve  alınan R   , X magnitude , R magnitude ( anlasılmaası icin magnitude ( yukseltme ) oranı  abartılmıstır.


1.1   coin metal detectors (  tek tek para dedektorleri)

hemen ehemn tüm tek para ve hazine detektörleri istenen metali seçebilmek için  ayrım kontrollerine sahiptir.secilen özellikler  şunlar olabilir.
           < demir türevi olan  /demir türevü olmayan (+/-X)   ve
   < zaman sabiti ( bazen iletkenlik olarakta adlandırılır.)

eger metal hedef mıknatıstan etkileniyorsa , o ferrous (demir türevi)   dir, eger etkilenmiyorsa  non –ferroustur. Ferrous hedefler genelde degerli degildirler ve ( trash ,junk  ) atık (çöp ) olarak  adlandırılır,yani ferrous hedef algılandıgında    ayrım kontrolleri öyle ayarlanır ki  alet ses çıkarmaz.
             
gömülü metallerin büyük çogünlugu  demir turevi oldugu icin ,ayrımlı dedektorlerin en onemli ozelligi bu  metallere  uyarı vermeyip sadece degerli metallere ses vermesidir.bu  degersiz metallere yakın olan degerli metaller icindegecerlidir.( ki bu  +X demir sinyalinin –X degerli sinyali ile yarıstıgı anlar icinde gecerlidir.)

metal dedektorleri degerli metalleri kendi aralsarında onların eddy akımını nasıl ilettigine bakarak ayırt edebilirler.bu metallerin zaman sabitleri ile  belirlenir  ,fakat genellikle  iletkenlik olarak adlandırılır.ki bu zaman sabitini belirleyin tek ozellik  iletkenlik olmadıgı icin dogru bir terim degildir.

Metallerin iki ozelligi onun zaman sabitini belirler.bunlardan biri hedefin induktansıdır.bu induktans  eddy akımlarının efektif kutlesi olarakda dusunulebilir, ki bu basittce eddy akımlarının izledigi yolun  olcusudur.oyle ki verilen bir eddy akımı için efektif hedef induktansı ne kadar buyukse ,eddy akınlarının momentumu da o olcude buyuk olur.  Diger ozellik ise   hedefin iletkenligidir.ki bu eddy akımlarının nekadar kolay aktıgının olcusudur.bu elektriksel direncin tam tersidir.yuksek iletkenlik(dusuk direnc) anlamı eddy akınları kolayca akar demektir.(dusuk akım direnci).dusuk iletkenlik (yuksek direnc) anlamı yuksek eddy akımı surtunmesidir.hedef elektrigi ne kadar iyi iletirse o olcude buyuk induktansa sahiptir,bu da uzun zaman sabiti demektir.ki buda yuksek eddy akımı momentumu  (kucuk yavaslatıcı direncle)    dusuk surtunmeye sahip agır bir vasıta gibidir,yani durması icin cok zaman gerektirir.ters olarakta ,hedef  elektrigi az iletiyorsa ,induktansı az olur ,zaman sabiti kısa olur. Buda dusuk eddy akımı momentumu ( direcli frenleri olan),yani hafif vasıta ( yuksek  surtunmeye sahip) gibidir ki cok cabuk durur.zaman sabiti metalden metale degisir.kucuk bir parca aliminyum folyo   cok kısa zaman sabitine sahiptir.ornegin altın  parcaların bundan daha buyuk zaman sabitine sahiptir.burada zatan zaman sabitlerine gore bir tablo vardır.

Kucku aliminyum   folyo                           kısa
İyi zincir mucevher
Kucuk eski roman  para
US ceyrek (kucuk 10cent para)
US sivil savas bronz kemer tokası
Bronz cagı   balta bası
Buyuk altın cevheri veya buyuk kalın bakır veya aliminyum  plaka         uzun

Altın  parcaları  yapılarındki bosluk vey icerdikleri safsızlıklar yuzunden belrigin bir sekilde iletkenlik  ve indukstans dusmelerine neden olurlar,bundan dolaryıdırki cok genis beri  zaman sabiri  aralıgına sahiptirler.yani altın parcaları   insan yapımı metallere( yuksek iletkenlige sahip olanlar)  gore dusuk zaman sabir verebilirler.

FİGURE 2. degisik zaman sabitine sahip degerli hedefler , degersizler ve toprak sinyali     verici sinyaline bagıl olarak.   Verilen sinyallar abartilmıstır ve anlasılması icin farklilıklar icerir.

Ferrous hedeflerin manyetik özellikleri onların  yuksek induktansa sahip olmalarını saglar.cunki eddy akımlarınca olusturulan manyetik alanların daha kuvvetli olmalarını saglarlar.etkideki bu yukseltilmis manyetik alan induktansın yuksek olmasını saglar.bundan dolayı cogu ferrous metalin elektriksel iletkenligi dusuk olmasına ragmen yuksek induktanslarından dolayı uzun zaman sabitlerine sahiptirler.sadece tamamen paslanmıs demir ve celik parcaları ile asırı ince celik teller in kısa zaman sabitleri vardır.

Bircok tektekci dedektoru  cesitli degerli metal zaman sabitlerini sececek sekilde ayarlanabilirler.ornegin eski kutu kola kapaklari ve metal bira kutuları genel olarak kısa zaman sabitine sahiptir ve bunların bulundugu aralık cok dardır.bu zaman sabitleri ayırt edilebilir ve diger zaman sabitine sahip metaller dedekte edilebilir. Bu aralık  NOTCH  ayrım kontrolu ile yapılır.bu arada  kutu kapagına  yakın zaman sabiti olan metallerde algılanamıyacaktıryani ayrım ayarları yapılırken ozen gosterilmelidir.en yaygın ayrım ayarı  ,ferrous ve kısa zaman sabiti olan non-ferrous ların  ayrılması dır.


Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: emekli AMCA - 24 Mayıs 2008, 23:06:13


sağol asenkron   emeğine sağlık...







Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: Uykusuz - 25 Mayıs 2008, 12:28:57
Emeği geçenlere teşekkürler.
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: fatihh - 25 Mayıs 2008, 12:50:03
arkadaşlar metal dedektör tipleri  çeşitleri ve çalışması  ile ilgili biraz döküman koyabilir misiniz ? biraz acill
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: gömücü - 25 Mayıs 2008, 12:51:34
kardeş zaten  hepsi önünde duruyo  ;)
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: fatihh - 25 Mayıs 2008, 14:41:14
ben bir ödev hazırladığım için  daha ayrıntılı teknik bilgi  blok diyagram ve çalışması lazım
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: erolunall - 08 Haziran 2008, 17:18:34
http://www.metaldetection.net/english/Metal_detector-tests.htm
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 20 Nisan 2010, 21:20:11
Minelab(Super Relic With VLF) model Dedektörle geçen bir günün hikayesi
Değerli arkadaşlarım yukarıda adı geçen dedektörü bana tamire getirdiler
Eski tip bir dedektör bilen bilir ben ilk defa kördüm Manuel bir alet içini açtım
muhteşem yapılmış plaketin altı komple bakır kaplı entegreler üfleme havya ile
üsten lehimlenmiş entegreler siyah boya ile boyanmış aleti sökmek için baya uğraştım
Aletin sadece sesi yoktu hoparlör yok sadece kolaklık var kulaklık kablosu içten
kopmuş düzelttim aletin sesi geldi Heyecanl bahceye indim bahçemde stantım var
10-10 bakır levhayı 1-metre 10-15 levhayı birbuçuk metreye gömmüştüm Balans ayarınıda
bilmediğimden kabaca ayarladım 38cm başlığı stant'ın üzerinde gezdirmeye başladım
banamısın demedi çok mükemmel alıyor makinaya bayıldım Şimdi böyle bir makina arıyorum.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: galaksi - 20 Nisan 2010, 23:06:48
Cihazın resmi varmı
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: ercan - 20 Nisan 2010, 23:19:33
elsidi arkadaşım söylediğin derinlikler müthiş ancak bir pulse cihazın büyük başlıklarıyla tesbit edilebilecek derinlikler..minelabın bu modelini hiç duymamıştım..
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: BigBang - 20 Nisan 2010, 23:47:02
elsidi ,

bu cihazın relic hawk olmadığına eminsiniz , değil mi ? Bu ismi ben de ilk duydum .
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 21 Nisan 2010, 18:56:00
Değerli arkadaşlar
Resim şema yükliyemiyorum,keşke yükliyebilsem deniyorum beceremiyorum
Elektro bilim sitesine yoğun uğraştan sonra 2 şema gönderebildim isterdimki
teknoloji ekibinede resim şema göndereyim benim asıl sitem Teknoloji ekibi
çok üzgünüm en kısa zamanda öğreneceğim.Paylaşmayı çok seviyorum.
Dedektörün üzerindeki yazıyı tam olarak yazıyorum MİNELAB (Super Relic Detector
Relic Hawk With VLF+ Technology) Böyle aratın bakalım.
Dedektör sanki askeri amaçlı gibi bobin giriş soketleri çift burmalı suya soksanız
içine sanki su girmiyecek.Dahili hoparlör yok sadece büyük kulaklığı var
Standaki denememde all metalde hassasiyet sıfır konumda çok net aldı
Ayrım moduna getirdiğimde aynı şekilde çok net alıyor, çok hızlı
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: ercan - 21 Nisan 2010, 19:14:38
elsidi dedektör bu linktekimi..http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/new_page_65.htm
b,irde hava testi yapabilirmisin...
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 21 Nisan 2010, 19:43:55
Minelab Explorer SE modelini kullandım (Büyük başlığı ayrıca exstre ücret ödedik) fakat Relic Hawk'taki net algılamayı yakalayamadım makinaya hasta oldum Bu günde makina bende, sahibine sat desem olmaz.İnşallah bir gün böyle bir
makinaya sahip olurum.
  Bugün biraz fazla yer işgal ettim değerli arkadaşlarımdan özür diliyorum Saygılarımla
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: ercan - 21 Nisan 2010, 19:59:22
elsidi Relic Hawk hakkında çok fazla bilgi mevcut...hatta geçenlerde birisinin üretip sattığı bir cihazı bir arkadaş almak isteyip bana danışmıştı...anlattığı bilgilerden yola çıkarak bu cihaz Relic Hawk mı acaba diye irdelemiştik baya...sonra başka bişey çıktı altından...
Relİchawk da olsa başka cihazda olsa söylediğin derinlikler inanılmaz...onun için false sinyal olabilir diye hava testi istemiştim senden sorumada tam cevap alamadım ama senden neyse canın sağolsun...
Birde rica etsem cihaz hala sendeyse yada mümkünse recovery speed testini yapıp sonucu söylermisin..
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 21 Nisan 2010, 20:01:23
Sayın ERCAN
Hemen hemen aynısı başlık aynı sap aynı kutu aynı ön paneldeki düğmeler biraz farklı bendekinde
biraz daha fazla siviç anahtar var ve boyuna askı gibi takıyorsun sağlam bir kumaştan yapılmış
çift kumaş kabı var kumaş rengi haki (askeri renk)
   Değerli kardeşim ERCAN senden çok şeyler öğrendim inşallah bu sitede sonsuza kadar kalır
bizlere ışık olursun Saygılarımla
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 21 Nisan 2010, 20:28:50
ERCAN
Alet hala bende evimde internetim yok laptopumla bir kafeden giriyorum aletin fotoğrafını çekeceğim
mutlaka bu sitede arkadaşlarımla paylaşacağım Hava testi dediniz biraz ayrıntılı anlatırsan sana yarın dönerim.
Aletin entegreleri sanki standart dışı küçük dar entegreler üzerindeki yazılar boyanmış (ziftlenmiş)çift yönlü
plaket plaketin altı komple düz bakır kaplı (ekranlı) üstüde bakır kaplı (ekranlı)sadece parçaların delikleri var
yollar gözükmüyor
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: ercan - 21 Nisan 2010, 20:43:16
elsidi kardeşim.hava testinden kastım başlık sabit dururken önünden bir metal geçirmek suretiyle veya yaklaştırarak yapılan testtir.recovery speed(kısaca düzeltme hızı) testi ise cihaz ironmaskta yani demiri silecen...değerli metal ile demir metali mesela 5er cm işaretlenmiş bir tahta üzerindearalarında bir karış kadar mesafe bırakıp aynı düzleme koyarsın...tabi toprak üzerinde...sonra başlığı önce demiri  görecek sonra değerli metali görecek şekilde sallarsın,cihaz kendini ne kadar az mesafede toparlıyor ve değerli metali görürse recovery speed okadar iyi demektir...bazı dedektörler 15-20 santimde bile toparlanamazken bazıları demir cinsi metalle değerli metal yanyana hatta üstüste iken bile değerliyi tesbit edebilmektedir...
kısaca anlatmaya çalıştım ama daha anlaşılır olması için tek cümle ile; örneğin altın kabzalı bir hançere raslayacak olsanız bile cihazınızın recovery speedi kötüyse (disc modunda ) es geçeceksiniz demektir...
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 23 Nisan 2010, 12:00:51
Minelabın hava testini yapma imkanım olmadı 22-04-10  saat 16 00 sahibi aldı, ercan'a cevap
  G0LD Scope Super Profi A9000 Dedektörün kullanım kılavuzu'nu aradım üyelik isteniyor
Bir bilen arkadaşım yardımcı olursa sevinirim.
  Konuyu yanlış bölümde açtıysam özür diler saygılar sunarım.
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: şimal - 24 Nisan 2010, 13:42:32
ercan kardeş benim anlamadığım sinyal metale vurup yansıdığında dedektör bunu algılıyor ama hem değerli hemde değersiz metal yani dediğin gibi altın saplı hançere sinyal vurup çarptığında altının yansıması ile demirinki birbirine karışmazmı dedektör bunu hangi mantıkla ayırabilir sonuçta bunda işlemci yokki kıyaslama yada karşılaştırma yapsın yani  iki farklı metal aynı yerde iken ayrımı nasıl yapıyor açıklarsan sevinirim
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: ercan - 24 Nisan 2010, 19:15:35
Yani demiri gördüğünde alıcı devre kapatılıyor bu yüzden ses duymuyoruz....fakat bazı cihazlarda alıcının tekrar açılması süresi(işte recovery speed denen de bu) biraz uzayınca hemen yakınındaki değerli metalede kör kalıyor,kısaca mesele bundan ibaret...detaylı bilgi istiyorsanız netten araştırın biraz...
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 05 Mayıs 2010, 18:43:02
Sitemizin değerli üyesi Erol Ünal
Geotech sitesinde minelab Relic Hawk forumda bahsi geçen dedektör
hakkında değerli bilgiler verdiğinizi gördüm o bilgilerinizi bizim sitemizde'de paylaşmanızı varsa şemasını yayınlamanızı
bizden esirgemiyeceğinizi umuyor saygılar sunuyorum.
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: erolunall - 05 Mayıs 2010, 23:28:30
Merhaba
Relik hawka geotechte uzun süre uğraştılar ,bende bi bulgar sitesinde bi şema bulup oraya attımdı .
birde emekli amca  bir transistörün değerini söyledi bana bende oraya attımdı.Birde asenkron usta pcb yi çizecekti onun için orda tercüme yaptım.Asenkronda şema eksik anlaşılmaz yerler var dedi pcb yi çizmedi.
Ancak relik hawktan bizden bi arkadaş orjinalden kopyalamış.muskeeter versiyonunu.O da kimseye bişey vermiyor, isminide vermemi istemez.geotechte resimleri mevcut bu versiyonun.
http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=14025&highlight=relik+hawk
http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=14025&highlight=relik+hawk&page=2
http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=14025&highlight=relik+hawk&page=36

yukardaki linklere bakın ama 1-2  kişi hariç yapan yok diye biliyorum .Geotechte yapan biri Max,
www.thunting.com da  ve ivconikin sitesi  http://hobidetektori.own0.com/vlf-ib-f2/ nde bilgi bulabilirsiniz.
Selamlar
Erol
Başlık: Ynt: Metal dedektörü temel bilgileri ve teorileri.
Gönderen: elsidi - 12 Mayıs 2010, 17:47:56
Minelab Relic Hawk
Yukarıda adı geçen dedektörün orijinal seması PCB malzeme listesi dahil tüm detayları dahil Geotch'te isteyen bulabilir.
Saygılarımla