Eleman en sonunda yaptığı lambayla radyo çalıştırıyor. Bana çok enteresan geldi bakırları şekilli şekilli birbirine puntalayıp yerleştirince nasıl bir yükselteç olur anlamadım. Hele lambanın karakterislik eğrisini çizdirmesi daha da enteresan. Yorumlarınızı bekliyorum.
http://paillard.claude.free.fr/
Lambalar anficilerin göz bebeğidir.bu videoyu paylaştıgın için teşekkür ediyorum.
Bildiğime göre lambalar 300 ila 1000 volt gibi yüksek voltajlarda beslemeye ihtiyaç duyar.
Acaba böyle yüksek bir gerilimi havasız ortamda atlama yaptırılarak veya lambanın içine degişik bir gaz doldurulup sinyal yükseltme yapılıyor olabilirmi.
Hatırlatmak isterim araba fiyatında lambalı anfiler yapılıyor.lambalar gerçektende çok değerli.
[IMG]http://img377.imageshack.us/img377/572/resim008nv2.jpg[/img] (http://imageshack.us)
nasıl calısıyomuş bakın bu sekilde dinazorlugumuz ortaya cıktı.
lambalar basitçe anot ve katod arasına çekilmiş bir perdedir. anot ve katod arasında akım oluşması için lambanın içindeki gazın ısıtılması gerekir. gördüğünüz sargı flamandır, yani görevi gazı ısıtmaktır. gaz ısındığında anot ve katot arasında akım akmaya başlar. perde ise bunu engeller.perdeye uygulana gerilim sıfırsa geçen akımda sıfırdır. lambanın yapısına göre ters veya düz polarma perdeye uygulanır. perde de buna göre geçirgenliği arttırır veya azaltır. tek lambayla bir çok iş yaptırılabilir, yani aynı lambanın içine anot ve katotlar yerleştirilir. hazır ısıtılmış gaz var çünkü. bu enerji tüketimini azaltmak içindir... bu yüzden çok değişik lambalar vardır.
Siberci7 açıklama için teşekkürler. Fakat madem bu lambaların yapımı bu kadar kolay niçin bu kadar pahalılar? Yani yapımı her.gi bir teknoloji istemiyor gibi görünüyor. Adam o iletkenleri kafasına göre mi kesti hiç mi hesaplaması yok bu işin lambanın akım kazancı bu parçalara veya içindeki gazın yoğunluğuna bağlı değil mi?
hesapsız olurmu uyksuz kullandıgı aletlere bakınca eski bir lamba imalathanesi orası niye pahalı satışı az oldugu için .bundan yirmi sene evvel lamba almayanı dövüyolardı. oplar pahalıydı stk serisi cıkmıştı dünya paraydı.
unutmadan transistorler akım kazancı esasına göre calışırken
lambalar gerilim kazancı esasına göre calışır.
uykusuz, pahalılar çünkü yapımı çok zaman alıyor. makinada bile olsa, ordan oraya ordan oraya.. bir transistör üretimi mikrosaniyelr düzeyindedir. ama bir lamba makinayla bile olsa çok zaman alır. günümüzde maliyet , zaman ve işçilikle ölçülüyor. hammadde 3. plandadır. kaldıki bu lambaların sürümü çok zayıf, yani pazarı çok kısıtlı. dediğim gibi çok değişik lambalar var. görmüşsündür. imalatı çok zordur. kaç kez punta attığını kaç kez lambayı kestiğini, ısıttığını gördün.. bunlar hep maliyet. birde ebatları, nakliyesi bile çok pahalıya gelir adet bazında bakarsan. şimdi burda ticaret ve ekonomi dersi verdiğimi düşünmeyin ama görünen bu.. tabiki çok çeşitleri var katot anot uzaklığı. perde büyüklüğü kalınlığı bunlar hep hesap.. buna göre amper seviyesi volt seviyesi, frekans bandı değişiyor. hesapları hakkında hiç fikrim yok. yalnız videodaki adam gerçek sanatkar. keşke benimde böyle imkanlarım olsa..
Evet dediğiniz gibi piyasası az olduğundan pahalılar. Anca hobicilere ve sadece lambalı ampli üreten birakaç firma var onlara satış yapabiliyorlar. Şahsen bir lambalı ampli yapıp denemek isterdim. ::)
aman uykusuz, lambalı ampli yaparsan, onun sesindeki kaliteyi duyarsan birdaha transistörlü veya mosfetli başka bir amplinin yüzüne bakmazsın.. benden söylemesi. :)
Evet herkes öyle diyor beni daha da meraklandırıyorsunuz. Bir zamanlar gitar amplisi işine girmeye niyetlenmiştik fakat fırsat olmadığından erteledik. Bu linkte çeşitli lambalı ampliler mevcut.
http://www.drtube.com/audioamp.htm
Lise zamanımda kadıköy söğütlü çeşmede bit pazarı kurulurdu. Hurdacılar antika hurda radyolar getirirlerdi yok fiyatına satarlardı. Tabi o zamanlar öğrenci harçlığıyla ne kadar ucuza verseler de alamıyorduk. Şimdi bu pazar başka yerlere taşınmış fakat eskisi gibi çeşit yokmuş. Aslında bu tarz yerler bulup sökme takma bişeyler yapıp çalıştırmak gerekiyor. :-\
ben izmitteyim uykusuz. bizim burda çarşamba günleri bit pazarı kuruluyor. eski lambalı radyolar getiriyorlar bazen. hiç sormadım. ama çok bir para istemezler herhalde.. karaköydeki pasajlarda bir dükkanda epey çeşitli lambalr gördüğümü hatırlıyorum.. öğrencilik yıllarını hiç sorma herşeye merakımız vardı ama harçlık denen şey öyle bir frenliyordu ki, sende biliyorsun..
merhabalar..
arkadaşlar teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin.lambaların ayrı bir yeri var .şu an piyasadaki en pahalı amplifikatorler lanbalıdır..1 adet 50 wlık lambalı fender U.S.A. marka ampli fiatına 4 tane yine fender transistorlü 100w anfi alırsın...
ankara daki bit pazarında millet çoktan uyanmış. hurda satışı yapanların çoğu elektronik dehası olmuş. cin olmuşlar. ucuza almak mümkün değil. lise yıllarında okulun deposunda temizlik yapmıştık. kutular dolusu lambalar motorlar hurdaya çıkmıştı. iki gün akşama kadar çalışarak depoyu temizledik 10 kişi
bit pazarlarında bir şey almaya kalktığınız zaman çoğu malzemeye yeni fiyatı gibi bedel istiyolar gerçektende uçmuş bu hurdacılar :D :D :D
üretimine hasta oldum arkadaşlar. çam ile oynaması muhteşemdi..
paylaşımın için sağol
tek kelimeyle muhteşem bi gösteri nerdeyse nefes almayı unutacaktım
Adam çözmüş işi ya resmen bi sanat eseri ortaya koydu...
Paylaşım için teşekkürler.
walla bende hayretle izledim...
teşekkürler hocam.
vallaha bizz siberciyle yapmaya kalktık lambalı gitar amfisi jcm 800 modeli lambaların tam mac olması gerektiği söylendi bende tekrar aldığım yere götürdüm lambalar biribirne yakın çıktı fakat inanılmaz bir sorunla karşılaştım yada trafolardan kaynaklanıyor amfide hep dipses var birde potlardan cızırtı geliyor çevirince yani buçevirmeler potların içindeki kirtabakası yada karbondan kaynaklanmıyor potları çevirince amfinin kazancı azalıyor artıyor obakımdan çok berbat birşey yaptık kendimle gurur duyuyorum :D:D:D:D araştırmadığım kaynak kalmadı genede düzeltemedim okadarda masraf yaptım
Arkadaşlar lamba içinde genelde her.gi bir gaz bulunmuyor çünkü katottan çıkan elektronların anoda kadar her.gi bir gaz molekülüne çarpmadan ilerlemesi gerekir, lamba içindeki gaz gürültü ve kayıp sebebi olur. Lambada katot adı verilen kısım elektrik ile ısıtılır ve metal üzerindeki serbest elektronların sıcaklıkla enerji kazanması sağlanır. Bu sayede katoda - anoda + verdiğinizde katottaki serbest elektronlar katottan çıkarak ( - yüklü katot - yüklü elektronları iter ) + yüklü anoda doğru çekilirler. Anod ve katot arasına seyrek bir ızgara koyar (gate) ve buna da bir miktar gerilim uygularsanız katottan anoda giden ekeltronları kontrol edebilirsiniz, bu da gate e uygulanan gerilim anot akımında değişikliğe sebep olur demektir, bu da yükseltme denen olayı doğurur.
Lambalar elektronların serbestçe hareket ederek sadece boşluk ve iletkenler üzerinde yol alması nedeniyle son derece gürültüsüz çalışır, ayrıca elektronları hızlandırmak için kullanılan nispeten yüksek gerilimle de yüksek güçlü devreler kurmaya daha uygundur.
Yarıiletkenlerde elektronlar sürekli yarıiletken kristallerindeki diğer elektronlara çarparak iletildiği için kaçınılmaz bir schotky gürültüsü oluşur, sıcaklık arttıkça da eletronların kinetik enerjileri yükseleceğinden gürültü daha da artar. Bu nedenle lambalı yükselteçler düşük gürültü konusunda her zaman 1-0 öndeler.
Video gerçekten çok hoşuma gitti, paylaşım için teşekkürler. Şimdiye kadar hiç lambalı devre yapmadım ama yapasım geldi :)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.