Arkadaşlar birazda farklı sistemler üzerinde çalışalım. Hem daha aktif bir site olur hemde sıkılan arkadaşlara biraz heyecan katmış oluruz.
Bu sayfada kabul görmüş yapılmış bir resistive cihazı yapalım. Dökümanları toparlayıp çalıştırıp sitemize has bir Leksan tasarlayıp Teknoloji ekibi sitesi üyelerine kazandıralım.
Şimdi kolları sıvama zamanı sitede herkezin aktif olarak bilgi paylaşımı yapmasını rica ediyorum. ( bu sayfa proje çıkınca yazılar dökümanlar eklenecektir).
*********************************************************************************************************************
Şimdi bilmeyenler için kısa bir resistivity açıklaması:
Özdirenç (resistivity) birim uzunluk ve kesit alana sahip bir iletkenin elektrik akımına karşı ne ölçüde direnç gösterdiğinin bir ölçüsüdür. Özdirençdir
Yani ortaya çıkacak bu projemizde cihazın problarıyla verdiğimiz akımı görüntü kod çözücü bir yazılımla anarmol durumları gözlemlemek olacak.
***********************************************************************************************************
kripto55 ustam ekleyeceğim dosyayı bi inceleyin bi aralar bende araştırmıştım bu konuyu.
yani mantık olarak böyle çalışıyor sanırım. saygılar.
kripto ustam iyi bir düşünce fakat basit bir tasarımla iyi bir dinlemeye yapamayız
Yapacagimiz resistive pic kontrollu ve zor bir devre olacak bu devre ile kumasi yapacagiz.cesitli yazilimlarla goruntu okumasi yapacaagiz simdi bir devre uzerinde. Calismaya basladim.
Teknoloji ekibi olarak guzel seyler yapalim.
Resistivite cıhazları ıyı bır operator kullanması durumunda en ıyı zemın etudunu yapan cıhazlardır, artık goruntu aktarım programları ıle cok daha ıyı etutler yapılıyor mutlaka kullanılması gereken bır cıhazdır yapılası lazım.
Amac sitemize cok guzel seyler kazandirmak bence bunu teknolji ekibi olarak define sistemleri icin. Kullanilan bir. Cihaz haline getirebiliriz.
Bu konu üzerinde çalışabiliriz aslında.
Devran55 ustam bu tarz bir aletle denemeler yapıyor. Eksi ve artı yanlarını onun katkılarıyla öğrenebiliriz... epe rezistivite idi onun ki...
Benim icinde epe kabul gormus devre bunun uzuerinde calisalim . Devreyi yapip calistirip turkiyede ilk forumca yapilmis bir resistive olsun.
Çalışmaları takipteyim.Bende elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
Arkadaşlar Teknoloji ekibi olarak çalışmalara devam ediyoruz. Bir tane örnek yazılım araştırdım ve buldum bu programın üzerinde çalışabilir veya bir kaç farklı programlara toprağı tarayabilir ve etüt yapacağız böylece topraktaki yabancı cisimleri tespit edeceğiz. ^-^ ^-^ ^-^ Görüntülü olarak.
****************************** ÖRNEK PROGRAM *****************************************************************************
Valla güzel işler cikariyon kripto ustam tbrikler takipteyiz :D
Snaypır ustam şunu bir bitirelim inş. sırada android telefon ile alan tarama projem var sırayla.
Tek kelimeyle harikasin ustam fakat tlf nu yeni değiştirdik Windows tabanlı olsun ^-^
Zaman buldukca bir devreyi üzerinde çizimleri yapıyorum. İnş. güzel bir şey olur.. Herşey bittikden sonra en zor kısım toprağa verilecek gerilim olayları ve görüntü yorumlama olacak bunu nasıl aşacağız ... Çok çalışcaz çok O0 O0 O0
Durduk sanmayın çalışmaya devam ediyoz. ;D ;D ;D Çizim bir bitse son düzenlemeleri yapıp çalıştırıp .. Daha sonra problar ve görüntü yorumlama işine geçecem. Çok farklı yazılımlar enterasan..
Kardesim kolay gelsin malzemeleri tamamladim yapmaya basladim cihazi
Maşallah Usta bizde Bu işi daha professionalleştirmeye çalışıyoz. Anakart çizimleri olması şart yoksa çoğu kimse delikli pertinaks ile yapamaz birde bu cihazlar hassas entegre ile yapılıyor en ufak kablo oynamasında çalışmayabilir. Dikkat et..
Anladim kripto usta baski devre hazirdi zaten bende dedimya sana zaten malzemede eksik vardi onuda dun senle konustuktan sonra merkeze indim aldim yazilimida hallettik
Tmm başarılar sana. Resistive ile ilgi bazı kişiler toprağın altındaki cisimlerin voltaj ile tepkimeye girdiğini ve tepkime sonucu maddenin görüntüsünü röntgen gibi çekildiğini bahsetmişler .
Ne kadar doğru bilinmiyor deneyerek öğreneğiz. ^-^ ^-^
**********************************************************************************************************************
Anladim usta ornek cekim goruntusu snuffler programi ile alinmis yabanci kaynaklarda var bugun baya yordu beni kripto usta lehimlemeyi bitirdim simdi 12v adaptorle enerji verdim aku olmadigi icin cihaz calistirdim dostum ilk basta soil resiztivite yazisi cikiyo ekranda ondan sonra rakamlar geliyo
o rakamlar toprağa verilen gerilimin ve ölçüm bildirisi yapıyor .. bundan sonra en önemlisi rs 232 ile bağlantı yapılıp doğru bir şekilde pot ayarı yapman lazım birde toprağa vereceğin problar hazırladınmı anten hesaplaması yaptınmı yoksa saglıklı verim alamassın.
Ufakdan ufakdan devam ediyoruz çalışmalara..Çizimler ve devre düzeltmeleri.....
*****************************************************************************************
Sonuçlarını merakla bekliyorum.
Ustalar,ben bu yönde bir devre oluşturmanın çok zor olmadığını.En azından bu devrenin kısa ölçümleme açısından akıllarda fikir oluşturur düşüncesindeyim.
Benim için program tarafı çok daha önemli. hazır programlar ne derecede iş yapıyor pek bilmiyorum.
Kolay gelsin...
Onur usta bu yonde biseyler katma derdindeyiz ilginiz icin tsk bir proje tam ciksin ins. Guzel seyler olacak.dediginiz gibi asil isin program yonu bu cihazla ne kadar dogru metal goruntusu dahi aldikalrini. Idda eden yabanci ustalar var.
Bir yazilim var cok dikkatimi ceken 3d goruntu kodlayici cihazin verdigi frekanslardan 3d sekil attigini bahsediyolar hersey supriz usta belki dogru belki yalan yada tahmindir.
Biz su anlik yolumuza devam ediyoruz.
Muhanmed usta butonlarida taktim test amacli sikinti yok cihaz calisiyor tek kutulamasi kaldi
Benim adresi biliyon getir halledek ^-^ ^-^
ustalar herkez kış uykusu moduna girdi sanırım ne bir yorum nede bir bilgi neyse biz yolumuza devam edelim teknoloji ekibi olarak.
***************************************************************************************************************************
merakla bekliyoruz kripto ustam takipteyiz. saygılar.
Usta ilgin için tşkler en azından ilgi duyulduğuna sevindim.. Boşa kürek sallamayı sevmeyenlerdenim yaptığımız en azından teknoloji ekbi sitemize faydalı olsun. O yüzden site hepimizin ufakda olsa katılsak yeterli demek beni daha çok motive ediyor.
Usta takipteyin Allah kolaylık versin
Kripto ustam bu epe dergisinin yıllar önce yaptığı bir çalışma yıllar öncesinde Alemdar usta ile beraber yaptık denedik...
Geotech'de çıkan 2.parti uyumlu yazılımlada denedik bir hayrını göremedik...
Bunun ne devresinden nede yazılımlarından fayda yok gibi geldi bize...
ama senin çalışmanı merakla sitedeki arkadaşlarla beraber takip etmekteyiz...
başarılarının devamını dilerim...
saygı ve sevgilimle
Ustam siz nerelerdeniz arar olduk sizi. Ilginiz icin tsk ustam evet epenin projesi en mantiklsisi bu geldi ve uzerinde kendim icin duzenleyip denemelere balayacagim .
Siz deneme esnasinda problari nasil tasarladiniz.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi62.tinypic.com%2F2i1gzd4.jpg&hash=a53665381f6a3b34ddcc2754f47295d770f6375a)
Ustam eline saglik tesekkur ederim. Geldigin nasil belli oluyor sakin arayi acma ustam ozletme. Kendini...
kripto ustam yorum yazacak olursak 10000 kişinin mesajını okumaktan rezistivty yapmaya fırsat bulamazsınız ;) akıllıca takipteyiz işte ne güzel. yaramazlık edende yok gürültü edende kalabalık etmeyelim ki rahat çalışasınız ;)
Burayı bır ıncelermısınız http://etepic.com/index.php?topic=640.0 (http://etepic.com/index.php?topic=640.0)
Alıntı yapılan: kripto55 - 17 Eylül 2014, 23:10:38
Usta ilgin için tşkler en azından ilgi duyulduğuna sevindim.. Boşa kürek sallamayı sevmeyenlerdenim yaptığımız en azından teknoloji ekbi sitemize faydalı olsun. O yüzden site hepimizin ufakda olsa katılsak yeterli demek beni daha çok motive ediyor.
ustam elektronikten anlamadığım için yardımda edemiyorum. tek yapabildiğim takipte kalıp sizlere dua etmek.
saygılar.
Birkac resim attim
Cihazi ilk actigimizda soil resiztivite yazisi
ustam başarılarının devamını dilerim kolaygelsin...
Ustalarım daha önce asenkronusta ile resistiv yapmıltık. Anlık ölçümleri ekranda görüyorduk. Hatta 86 metredeki suyu blmuşluğum var. Takip ve destekteyim. Pc başına geçince döküman paylaşırım
Ustam 86m bizi aşar...
Büyük ustaların büyük mesafesi ne diyelim ;)
Ustam bilgi için tşk şimdi bu cihazda bazı saklanan sırlar var. Bu makine yabancı forumlarda mükemmel boşluk bulduğu söyleniyor. Şimdi bu işte prop daki sırları çözmek lazım sargı nasıl olacak gelen prb kablosunu toprağa etki veripde alınan ölçümün sapmaması ve çok güzel verim almak için bazı teknikler neler onları peşindeyiz.. Araştıra araştıra gidiyoruz ...
Pc ye datalari aktarim
İsiste şema çizimini yapıp exe. yi attığımda neden lcd çalışmıyor ?
Realde sıkıntı yaşanmıyorsa bende yapmayı düşünüyorum bu cihazdan..Başlangıç olmuş olur..
Kripto ustam sitesinde gormusundur epe resiztiviteyle olculen mezarin datasi
Bir tanede daha
Burda resiztiviteye uyumlu snuffler programi kullanilmis
Evet usta bu teknikle cok guzel seyler olacagina inaniyorum ama oncelikle bu isi professionalce halletmek yoksa pata kute olur ama bu seferde. Istedigimiz sonuc cikmiyacaktir malum biz teneke boru aramiyacagiz define arayacGiniz.
Herkese selamlar; siteye girmeyeli uzun zaman olmuştu. devran arkadaş bu cihazın yapımına başlandığını söyledi bir göz atayım dedim. Bu cihazı 2 yıl önce yapıp çalıştırmıştım. o zamanlar dökümünü ve biliglerini paylaşmıştım ama, ne olduğunu pek bilen olmadığı için ilgilenen pek çıkmadı. Öncelikle işin neresindesiniz. Kafanıza takılan soru olursa sorabilirsiniz. bu cihaz iyi bir kullanıcının elinde 8-10 metreye kadar rahat çalışır. Bu cihazda dikkat etmeniz gereken kısım sondalar. Çok kaliteli ve sağlam sonda kullanmanız gerekiyor. Sondaları toprağa çakarken eşit olarak çakıldığına dikkat edin. ölçme yapacağınız alanı bölümlerken mesafelerinin eşit olmasına dikkat edin. cihazınızın direnç ve kazanç ayarlarını toprağın yapısına göre ayarlayın. Ölçme işlemi bittikten sonra kullanacağınız program snuffler. Herkese kolay gelsin.
Ayrıca yukardaki resimde görmüş olduğunuz mezar yaklaşık 2 metrede çıkmıştı.
Saygılar.
Arkadaşlar devrenin çalışmasını tam bilmiyorum fakat bu cihazdan bende yapmak istiyorum.Bugün picli kısımı isiste simule ettiğimde pic çalışıyor fakat lcd de karakterler çıkmıyor.Bunun sebebi sizce analog kısmın olmadığına mıdır ? yoksa benim bir yanlışım mı oldu acaba ?
İsiste picli kısmı simule edip lcd de karakterleri görebilen varmı deneyebilirmisiniz acaba ?
Daha önce yapmış olduğum cihaz,
Unutmamanız gereken bir kısım daha var. Sondaları cihaza bağladığınız kabloların ölçüm yaparken üst üste gelmemesine dikkat edin.
Ustam verimi nasildi bu cihazin , hiç denedinizmi
Daha doğrusu halen kullaniyormusunuz sanirim bunu ilk yapan sizsiniz komsu sitedede baya bahsedilmiş 8)
Guzel.bilgileri foruma aktaran herkese tesekkur edyorum .cakmis oldugunuz cubuklarin voltaja ne. Kadar duyarli herhqangi bir noktadan gerilim verildiginden rahatlik okuyAbiliyormusnuz ozellikle topraga caktiginizda.
Alıntı yapılan: snaypır - 23 Eylül 2014, 09:31:47
Ustam verimi nasildi bu cihazin , hiç denedinizmi
Kardeş istanbulda olduğum için çok fazla deneme şansım olmadı. arazi şartlarında bir mezar ve tünel tespit ettik. onun dışında bir yere gidemedim. Şartlar elverişli değil, ikincisi bu cihazlar dedektörler gibi bak geç sistemi gibi değil, ölçme işlemi biraz zaman alıyor ama en azından uğraştığına değiyor.
Alıntı yapılan: kripto55 - 23 Eylül 2014, 11:23:13
Guzel.bilgileri foruma aktaran herkese tesekkur edyorum .cakmis oldugunuz cubuklarin voltaja ne. Kadar duyarli herhqangi bir noktadan gerilim verildiginden rahatlik okuyAbiliyormusnuz ozellikle topraga caktiginizda.
Kullanmış olduğunuz sonda tungsten malzeme kullanabilirsiniz. sondalara uygulanan gerilim kazanç ayarıyla değiştirebilirsiniz. 3,5 ve 5 voltluk gerilim uygulanıyor. Arama yaptığınız yer biraz nemli olursa daha verimli bir ölçüm yapabilirsiniz. İki faklı gerilim uygulanmasının nedeni 5 voltluk gerilim uygulandığında yüzeye yakın değişkenleri es geçiyorsunuz, yani daha derinlemesine ölçüm yapmış olursunuz. yüzeye yakın olduğunu düşünürseniz bu sefer kazancını 3,5 volta ayarlarsınız. Kullanacağınız sondaların iletkenliği iyi olmalı. Dört dörtlük bir ölçüm yapmak istiyorsanız bunlara dikkat edin. Saygılar..
Anladim ustam saolasin , devre Bi ortaya cıksında güzel Bi test yapariz veya sizin yaptğiniz devreymi dizsek ^-^
spradon ustam 2 yıl önce bu cihazı yaptın ve bıraktın demek ki bizden 2 yıl öndesin... peki şimdi neyle uğraşıyorsun ustam...saygılar
Karamurat ustam, artık bu işler bana ağır gelmeye başladı , kendi işimle meşgulüm şu an, o zaman bayağı bir heyecanlıydım. Epe'nin manyetometreyide yaptım, oda şu an elimde ama uygun bir yazılım bulamadım çalıştıracak. cihazları yapıp bir kenara atıyoruz. Araziye çok fazla çıkma şansım olmadı. Memlekette olmuş olsaydım durum daha farklı olabilirdi tabi. Şu anda bu cihazı Türkçeye çevirmeye uğraşıyorum. Yapabilirsem buradan yayınlarım. Elektronikçi yada yazılımcı değilim ama yinede bir uğraşacam. Saygılar.
Abi şunun çalışan hex. kodu hangisi hangi dosyayı indirsem farklı bir hex. çıkıyo.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FAYgZOp.jpg&hash=c33d3fc9ea76d501221fa63a9895f7e8db8c6cee) (http://hizliresim.com/AYgZOp)
durum bundan ibaret...
Hex-411'i yükle, çalışır. osilatör 'XS' , 'POR' hariç diğerleri kapalı. kolay gelsin.
Selamlar spradon ustam seni bu sitede görmek güzel rısıstıvıteyı daha deneyemedık sana demıstım telefonda notbukuda gönderdik hüseyin ustaya deltayada 3d eklentısı yapılması için inşallah yakın zamanda gelirse pc senin yardımınla yapmiş oldugumuz resistivityi deneyecez deltayala da çekımı yapıp yayınlarız.Spradon usta hatırlarsan bu resıstıvıty kullanımı notlarını bana gonderırım demıstın bır ara vaktın oılursa bana postalarsan sevinirim.ilgine teşekkür ederim saygılar.
Alıntı yapılan: napolyon59 - 24 Eylül 2014, 01:09:40
Selamlar spradon ustam seni bu sitede görmek güzel rısıstıvıteyı daha deneyemedık sana demıstım telefonda notbukuda gönderdik hüseyin ustaya deltayada 3d eklentısı yapılması için inşallah yakın zamanda gelirse pc senin yardımınla yapmiş oldugumuz resistivityi deneyecez deltayala da çekımı yapıp yayınlarız.Spradon usta hatırlarsan bu resıstıvıty kullanımı notlarını bana gonderırım demıstın bır ara vaktın oılursa bana postalarsan sevinirim.ilgine teşekkür ederim saygılar.
A.s. Napolyon ; birçok şeyi burda yazdım, birde aşağıdaki dosyayı ekliyorum. bundan sonrası size kalmış. Yapmış olduğunuz denemeleride burdan paylaşırsanız memnun oluruz. İyi çalışmalar, saygılar..
Yukardaki dosyada örnek olarak 100 metrekarelik bir alanın R ve C parametrelerinin nasıl girileceğini yazdım. bu alan büyükte olabilir küçükte, bu şemaya göre ölçme alanınızı ayarlayıp R ve C değerlerini değiştirebilirsiniz. Ölçme işlemine R0-C0 karesinden başlayabilirsiniz. Sonda sıralamasıda C1 ve P1 aynı sırada, C2 ve P2 aynı sırada olmalı, yanlış yere çakarsanız ölçme işleminiz hatalı olur. Herkese kolay gelsin.
Cihazın beslemesindeki 7805 i lm2576 5v ile değiştirsek sıkıntı yaratırmı acaba ölçüm ile ilgili ?
çünki 16x2 lcd nin led beslemesini harici bir regülatör ile de beslesek zamanla sıkıntılar çıkabiliyor.
:D
Pcb çiziminiz güzel hoş fakat cihaz her ne kadar bataryadan da beslense bence sıkıntılar çıkartabilir.Nedenine gelecek olursak pcb üzerindeki yol kalınlıkları çok ince ve ayrıca orjinal pcb den esinlenme yaptığınız için bilmiyorum dikkatinizi çektimi ama özellikle op-amp ların beslemeleri devamlı ortak dolaşıyor aynı şekilde GND hattıda seri dolaşıyor.
Bunun yanında entegre ayakları ve diğer malzemelerin lehimleneceği pad kalınlıkları amatör çıktılarda delik delerken ve lehim yaparken sıkıntılar çıkartabilir.Padlerde iyileştirmeler yapılabilir.
Birde gözden kaçan bir husustur belki orjinal şemada olmadığından dır pcb üzerinde gnd hattını bana kalırsa edindiğim tecrübelerden yola çıkarak konuşuyorum tek hat üzerinden dolaştırmak yerine komple power plane ile pcb nin boşta kalan kısımlarını da gnd ile kaplanırsa devre daha stabil çalışacaktır.
Yazılan bir mesajda dikkatimi çektiği için söylüyorum kabloların oynatılması bile elde edilen sonuçları değiştiriyor denilmişti.Buradan yola çıkacak olursak aynı şey pcb çizimi içinde geçerli olabileceğini düşünüyorum.
Ayrıca dikkatinizi çektimi bilmem ama devre üzerinde kullanılan 16x2 lcd nin led bağlantısı yapılmamış.Dergideki çizimden yola çıkılarak aynı şema ile ilerlenirse sonradan ilaveler yapılması bence eksikleri gidermek adına güzel olacaktır.
Bende sırf bu cihazın nasıl çalıştığını merak ettiğim için çalışmalara başladım.Forumdaki bu konuya ilgi gösteren ve bu cihazı yapmaya çalışan arkadaşlar ile paralel olarak bende kendi pcb mi çiziyorum.İlk aşamada deneme için demo bir pcb tasarlıyorum.İlk tasarımda butonlar vs. ler pcb üzerinde daha sonraki aşamalarda değişiklikler yapabilirim.
Şuan işte olduğum için resim paylaşamıyorum.Yarın geldiğim noktayı paylaşacağım.Bundan dolayı beslemedeki LM2576 olayını dile getirdim.Acaba regülatör değişimi dc-dc konverter olduğu için sorun yaratırmı ?
Buradaki aamaç bir PCB baglilik değil projenin ortaya cikarilmasidir dileyen istediği ddüzenlemeyi yapar çizer paylasir benim pek vaktim olmadigindan sadece cihazi forumca yapip calistirabilmek bu basariyi hep birlikte yasamaktir regülatör olayida bu cihaz hassas calisan bir cihaz oyuzden voltaj değişkenliği vs etkileyebilir denemesini yapabilirsiniz kimsede karsi cikmaz aksine destekleriz ..
Ve çizilen yollarda 2 amperlik bir akimda gecimide sagliyor buda yeterlidir ama dahd iyisi neden olmasin degilmi .... ^-^ ^-^
arkadaşlar gerekli düzenleme için konuyu kendi sayfamda devam ediyorum.
Bilginiz olsun.
Benim resiztivitenin son hali
^-^
Devran ustam hayırlı olsun toplamışın cihazı....saygılar
Eyvallah ustam tesekkurler bir kac eksigi kaldi onemli olan testlerden gecebilmesi
Zaten amac kutu vsdegil define bulma yonteminde isimizi nasil gorecek ihtiyacimiza yanit verebilcekmi
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FaBMQN7.jpg&hash=1b773984d954b2d2208e06eae8d9366b3dfedb6d) (http://hizliresim.com/aBMQN7)
pcb boyutlarını biraz daha değiştireceğim besleme kısmını da deneme için hem lm2576 ile hemde 7805 ile yapacağım.Çizimde opamplar ile ilgili kısım ve besleme kısmı kaldı..
Yanlız bu arada şunuda merak ediyorum.
Yere kakılacak olan çubukların tam boyutlarını ve hangi metaryalden olacağını söyleyebilirmisiniz ? Bu arada onların da teminini yapayım.
Birde bu problarda kullanılacak olan kablo ile ilgili tavsiyesi ve fikirleri olan varmı acaba ?
benim iş yerinde test yaptığımız bir kısımda kullandığımız bir kablo var aynı ölçü aleti kablosu gibi.Yine zaten test te direnç okuma akım okuma testi vs. yapılıyor.
Yere çakılacak sondalar tungsten metal veya yere çakıldığında kolay yamulmayacak iletkenliği yüksek sonda kullanabilirsiniz, sonda kalınlığı 8mm, sondanın yere çakılacak uzunluğu 40cm olmalıdır. Kablolar ise 4mm çaplı tek damar TTR kablo kullanabilirsiniz.
beyazkuvvet ellerine sağlık pcb güzel gözüküyor. Ellerine sağlık. İlk eleştiriyi ben yapayım ^-^
0R dirençleri atlama yerine kullanmışsınız. Ancak 805 kılıflı yapacak arkadaşlar için bu sıkıntı olacaktır. Yolların düzenlenmesinde alternatif düzeltmelere gidilmeli.
eline sağlık güzel olmuş isteyen arkadaşlara alternatif pcb ..
şimdi ben bu cihazda farklı durumlar gözlemlemek istiyorum daha önceki alan tarama deneyimlerimde toprakdaki gerek simetrik manyetik gerekse maddenin iletkenliğinden dolayı pirinç kullanmayı planlıyorum ama aklımda henüz bir çizim yok. Elim şu an hayli dolu olmasından dolayı yavaş yavaş sağlam adımlarla gitmek istiyorum.
Şimdi bu ölçüm konusunda ben tek damar telden yana değilim aklımda daha değişik şeyler var. Ben konunun başında belirttiğim gibi herkez kendi doğrularıyla gidebilir tek bir proje veya pcb baglı kalmak zorundalığında değiliz..
Alıntı yapılan: kripto55 - 25 Eylül 2014, 23:44:26
eline sağlık güzel olmuş isteyen arkadaşlara alternatif pcb ..
şimdi ben bu cihazda farklı durumlar gözlemlemek istiyorum daha önceki alan tarama deneyimlerimde toprakdaki gerek simetrik manyetik gerekse maddenin iletkenliğinden dolayı pirinç kullanmayı planlıyorum ama aklımda henüz bir çizim yok. Elim şu an hayli dolu olmasından dolayı yavaş yavaş sağlam adımlarla gitmek istiyorum.
Şimdi bu ölçüm konusunda ben tek damar telden yana değilim aklımda daha değişik şeyler var. Ben konunun başında belirttiğim gibi herkez kendi doğrularıyla gidebilir tek bir proje veya pcb baglı kalmak zorundalığında değiliz..
Sayın kripto55; tek damar kullanmanın nedeni kabloların ölçme işlemi yaparken üst üste gelmemesi gerekmektedir. 4*4 hepsi birarada kulanamazsınız, aksi halde hatalı çölçüm yaparsınız. Meger cihazlarının ölçüm tekniğini araştırırsanız ne dediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Saygılar.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2Fyn4Xbk.jpg&hash=8a036d00ec3efaf16303a484ab3d8c42947ccb90) (http://hizliresim.com/yn4Xbk)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F66n030.jpg&hash=ba99362f02a3ea357c8f61c6125e22798699466b) (http://hizliresim.com/66n030)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FWrYdJm.jpg&hash=0caf535be2b55785d3004374a331935fa0938dd8) (http://hizliresim.com/WrYdJm)
Gelişmeler resimlerdeki gibi.Sonda çubuklarının da siparişi verildi bakalım nasıl olacak.
Kullanacağım kablo ise aynı bu cihazın mantığı ile çalışan bir makinede kullanılan kablodur.Ölçü aleti kablosu gibi omh değeri çok düşük.
Bahsettiğim gibi pcb tasarımını kolaylaştırmak için analog kısmı modül haline getirdim.İş yerinde birde paslanmaz metaldan ona metal yaptım :D
Modül ile pcb tasarımı çok kolaylaşıyor.Bakalım fiyat konusunda anlaşabilirsem kutulardan adetli yaptıracağım.
ELİNE SAĞLIK....
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FvoZzdm.jpg&hash=792e158203d91c1041121054214233205812dc7e) (http://hizliresim.com/voZzdm)
Dayanamadım işe gitmeden lehimleyebildiğimi lehimleyip lcd den görüntü alayım dedim.
Artık akşamdan sonra yavaş yavaş toparlarım..
Yanlız elimde tl071 yok onun yerine op07 kullansam sıkıntı olurmu acaba ? pin to pin ikiside..
beyazkuvvet ellerine sağlık. Çok şık olmuş. ;)
arkadaşlar.
Kafama bir soru takıldı.
Şimdi devredeki x1 kristali şemada 3.6864MHz olarak belirtilmiş.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FVyEN9B.jpg&hash=ad698f8952bd98b32cf68c03e15d75bc03584073) (http://hizliresim.com/VyEN9B)
fakat malzeme listesinde X1 3·2768MHz crystal olarak verilmiş.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FlzEpqQ.jpg&hash=fe4d91758462a55237808abbf672c799aa987538) (http://hizliresim.com/lzEpqQ)
bugün devreyi toplarken çıkma kristal kutusunda şemadaki belirtilen [size=78%]3.6864MHz değerinde bir kristal buldum.[/size]
[/size]
[/size][size=78%]Şimdi eksik kalan malzemelerimi sipariş ederken kristal de almak istiyorum hangi değere göre sipariş vermeliyim ? [/size]
[/size]
[/size]
[/size]
Ustam kristal 3.6864MHz değerinde olsun.
Walkman ustanın yazdığı değer olacak... Yazılım asm dosyasında kristal değeri verilmiş...
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Foi61.tinypic.com%2Fvxkbp.jpg&hash=179bcde9dcac315dc86d8a3b32f65ba1c849fec1)
ellerinize sağlık kolay gelsin
saygılarımla
Kristal 3.6864 olacak.
şansa kadere elimde nasıl olduysa 1 tane çıktı işte kutudan.
Netten yedek olması için nereden temin ederiz ?
direnç.nett 3.2768mhz olarak var.10 adet isticem bakalım.asıl 3.6864 bulabileceğim bir yer bilen varsa yedek almak fena olmaz.
Bunun yanında pcb de ufak bir aksilik yaşadım onu tazaleyip eksik 1-2 malzemem var tl071 vs. onlarıda tamamlayıp denedikten sonra paylaşımlarda bulunacağım.
Cihaz bitti testlere devam
devran55 hocam ellerine sağlık biran önce bende bitirip denemelere başlamak istiyorum bu akşam anca çubukları yapabildim.
Sizden hem cihazın nasıl kullanıldığına dair hemde çubuklar ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi dinlemek isterim.Benim cihazda hemen hemen bayramdan sonra ya bitecek gibi.
analog kısmı modül haline getirdim karadağ hocanın gibi metal kutu yaptıracağım numune bayramdan sonraya kaldı ve eksik bir kaç opamp ım var onları tamamlamam lazım.
şuan kutulama ile uğraşıyorum.
çubuklar ile ilgili de şunu merak ediyorum
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?action=dlattach;topic=5721.0;attach=9995;image)
@spradon hocamın yaptığı çubukların born vida bağlantılarının olduğu kısımda kare parça yaptırmış.Bunun ne gibi artısı veya neye faydası var? Bu parçalar olsa ne olur olmasa ne olur acaba ?
Birde şu komutatörlerden nereden bulurum acaba ? bir kaç yerde baktım uzun tip olanları var..
Ustam cubuklardaki kare parca cubuklari topraktan cikarirken rahat olur yoksa baska faydasi olacagini zannetmem ben elektrik topraklama isinde kullanilan bakir kazik kullandim 40cm uzunlugunda olcum isi her metre karenin direnc degerlerini girip olcuyosun benim ilk denemem 90cm de alt yapi borusunu cok rahat gordu simdi 4 metredeki su tunelinin ustunde deneyecegim
merhaba ustalar bende takipteyim projenin sonuclarını merakla bekıliyorum .
bende yapmaya duşuniyorum .
kulanımı ve nsıl yapabilirim bilgi ve ayrıntılı dökuman paylaşırmısınız
benim pek fazla elektronik blgim yok .
saygılarla .
Bakir çubuklar daha iyi ise yarar bu devre çalışırsa atmegalisi benden
Alıntı yapılan: teknik2230 - 05 Ekim 2014, 16:44:26
Bakir çubuklar daha iyi ise yarar bu devre çalışırsa atmegalisi benden
bakır çubuk işe yarar fakat çubuklar toprağa kakılacağından dolayı çekiçlerken yamulma riski var ve nemli topraktan çıkarttığınızda bakırın üzeri tam bilmem ama oksit tutabilir.
Atmega ile yapılanın ne farkı olacak ki ?
Asıl iş pic ile pc yazılımı arasında bitiyor :P sahadan bilgiyi ne kadar sağlıklı alırsan ve pc de ne kadar güzel filitreleyip işlersen daha net sonuçlar çıkartan cihazlar yapabiliriz tabi..
Bende kısmetse bir bitireyim bende çok hevesleniyorum.
Devran hocam çektiğin görüntüleri paylaşırmısın bizler ile ?
Ustalar cihazin kendi programini kullanmiyorum snuffler programini indirdim bilgisayarima onunla kullaniyorum nasipse acilmis oda mezarlar ve tunellerde cekim yapacam o zaman goruntuleri paylasirim
Atmega ile rahat calisir pik bardaksa atmega kovadir heves kiran yazi yazmazsan iyi olur
Cihazin direnc ve kazanc ayarlarini degistirdigin zaman 3.5v ve 4.5v gerilim veriyor topraga kac metreye kadar etkili olur deneyip bakcaz su an 1metredeki denemelerimde cihaz cok iyi
Kac metre derinlik verir max
Valla ustam bisey diyemicem cihazi 4 metreye kadar deneyecegimiz acilmis yerler mevcut bakalim tepkisi nasil olacak o zaman diyebiliriz su bu metrelere inebilir diyebiliriz su an bir sey solemek yanlis olur
Krom madeni aramasini yapabilecek cihazla ugrasmistim tabi diger madenleride teorim suydu her meyvanin cicegin kokusu farkliysa yamis oldugu frekasta farklidir 5khz de tepki veren bir calismam oldu yarim kalmisti raftan indirip calismami bitirecem ayrimli bir maden dedektoru yani
Alıntı yapılan: devran55 - 05 Ekim 2014, 18:30:05
Valla ustam bisey diyemicem cihazi 4 metreye kadar deneyecegimiz acilmis yerler mevcut bakalim tepkisi nasil olacak o zaman diyebiliriz su bu metrelere inebilir diyebiliriz su an bir sey solemek yanlis olur
Hocam cihazın kullanımı ile ilgili bilgi verebilirmisin.
Cihazı açtın cubukları yere çaktın.Sonrasında ne gibi işlemler yapıyorsun ?
Alıntı yapılan: teknik2230 - 05 Ekim 2014, 18:20:42
Atmega ile rahat calisir pik bardaksa atmega kovadir heves kiran yazi yazmazsan iyi olur
Şayet işi biliyorsan yazdığın dile hakimsen benim için pic ile atmeganın arasında pek fark yok..
İşi donanıma yoracak olursan piclede aynısını yapılır ilave donanım kullanırsın.
fazla uçmaya kaçmaya gerek yok ayaklrımız yere basacak şekilde ilerleyelim ki sonra yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar denemeler ileride havada kalıp kendi hevesimizi kendimiz kaçırmayalım.Kaçacaksa baştan kaçsın başka şeylere heves edelim
yanlışmıyım?
Arkadaşlar öncelikle herkese kolay gelsin, Cihazın net derinliği hakkında kesin bir şey söylemek zor. Devran55 bir an önce derinlik denemelerine başlarsan en azından cihazın kaç metreye kadar etki ettiğini hepimiz öğrenmiş oluruz. Sondalara gelince topraklama çubukları ile daha net ölçüm yapabilirsiniz fakat sert zeminlerde çakıldığı zaman yamulma söz konusu , ikincisi nemli yerlerde kullanıldığında oksit yapar. Sondaların ne tür bir metalden temin etmeniz gerektiğini daha önce yazmıştım. Sondaların toprağa çakılacak kısmı 40 cm olmalıdır. Sondaların üzerinde bulunan kare parçalar sondaların eşit oranda toprağa çakılması ve kolay kullanımı içindir.
Gelelim ölçme işlemine; 3. sayfada vermiş olduğum sonda sıralama sayfasının bir çıktısını alın yanınızda bulunsun. Öncelik olarak ölçme yapacağınız alanı 1'er metrekare parçalara eşit olarak bölün gerekirse inşaatçı ipi kullanın , ölçme yapacağınız yerde karışıklık olmaması içindir. Alanı bölümledikten sonra her.gi bir köşesinden başlayabilirsiniz. İlk ölçme yapacağınız kare R0*C0 olacak. Bu değeri cihazdan mode tuşu yardımıyla girebilirsiniz. sondaları önünüze aldığınızda yönde c1 ve p1 karenin solunda, c2 ve p2 sağında olacak. Sondaları toprağa çaktıktan sonra 1 defa '' SAVE '' tuşuna basın ve bırakın. Sondaları yerden çıkarıp Bu sefer bir önündeki kareye geçin ,Örneğin R0*C0 'ın sağından devam edecekseniz bir sonraki parametre değeri R1*C0 olacak. Eğer ki doğru devam ederseniz R0*C1 olmalıdır. Ölçüm yapacağınız yönde parametreleri cihazdan değiştireceksiniz. Biraz kafanız karıştı kusura bakmayın, şemayı incelerseniz çok daha kolay çözeceksiniz. Bu arada ölçme işlemi bitmeden cihazınızı kapatmayın. Cihazla aynı anda iki farklı yerin ölçme işlemini yapamazsınız. Bir yerin ölçme işlemi bittikten sonra verileri bilgisayarınıza 'snuffler' yardımıyla indirip kaydedin. Ondan sonra Yeni bir ölçüm yapabilmek için cihaz belleğinin boşaltılması gerek. Bunu yapmak için cihaz kapalıyken 'SAVE' tuşuna basılı tutarak cihazınızı açın. cihaz silme işlemine başlayacaktır. Bu yaklaşık 3,5 dakika sürer. Cihazınız yeni bir ölçüm için hazır demektir.
Anlamadığınız bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım. Herkese iyi çalışmalar...
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FNbpydL.jpg&hash=473363de69fcba99b049ce85a85e41b32cf4cec2) (http://hizliresim.com/NbpydL)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FaBL4ag.jpg&hash=8c083a64497227b27aba46c844a8e5c502b8c4c4) (http://hizliresim.com/aBL4ag)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FY5D1aE.jpg&hash=4254c551aefc03cb2a3c5ee8429e77f8a4d62af1) (http://hizliresim.com/Y5D1aE)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F8EMG3W.jpg&hash=67864b4cda7cd0cbf3435da2dd829831f418b3d2) (http://hizliresim.com/8EMG3W)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FDkPLrm.jpg&hash=b6a92fef84cc42203d2e851e873e3ef7ccd46a78) (http://hizliresim.com/DkPLrm)
eyv. spradon hocam.Allah razı olsun.
Demek istedikleriniz az çok anladım.Yani aramak istediğiniz alanı 4 e bölüyorsanız her gözü ararken hafızayı pc ye attıktan sonra tekrar silip tekrar diğer göze geçiyoruz ve sağ sol olarak r c değerini arttırıyoruz.Peki bu r-c olayını çizime dökerek anlatabilirmisin hocam paintte ufak bir çizim ile açıklayabilirmisin tam anlamı ile pekiştirelim.
Bende cihazı yavaş yavaş toparlıyorum kısmetse kutu ile uğraşıyorum.
Resimleri görsel olarak forum sayfasına göre ufaltamazmıyız çok büyük çıkıyorlar sayfanın yapısı değişiyor..
Bütün karelerin ölçümünü yaptıktan sonra PC'ye atıyorsunuz, daha sonra silme işlemini yapacaksınız.
Beyazkuvet şunu söylemek istediğiniz pik atmega dan daha iyi pik tıkanma yapar atmega yapmaz
http://www.picproje.org/index.php/topic,55509.msg426444/topicseen.html#msg426444 (http://www.picproje.org/index.php/topic,55509.msg426444/topicseen.html#msg426444)
Al kardeşim.Aç bi oku öğren.Senin tıkanmaz dediğin chip nasıl tıkanıyormuş gördünmü?
Sebebi ne ? elindeki malzemeyi değerlendirememekten dolayı.Olay tamamen insancıl...Bana en kalın işlemciyi de getirsen tasarım olaylarına hakim değilsen en kallavisini de kullansan fayda etmez.
Ama elindeki malzemeyi tanırsan neyi sevdiğini neyi sevmediğini bilir ve tasarımınıda buna göre yapar ve iyileştirirsen değişen birşey olmaz benim için..
Olay rezistive den atmega pic olayına getirdin...Yapta görelim hocam ne diyim daha aman seninkisi daha tıkanmadan çalışsın. :P adam bak 876 ile bir devre yapmış herkes yapmak için kuyrukta :P
Şu 5khz lik tepkimeleri algılayan cihazını yapta çıkart bakalım hocam bizde görelim..atmega ile yap ama :P
haydi kolay gelsin.
Bir devre yapmistim yurt dışındaki sitelerde bir Türk bizi gecti demişlerdi atmega iyidir birde bu devre bosluk bulmaz.boslukgu hicbir cihaz tesbit edemez
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2Fyn32gL.jpg&hash=453ccc4c1db8deff72ff3816222c439c301ec5de) (http://hizliresim.com/yn32gL)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F66XYdP.jpg&hash=877e76331b9c12df5ae90dd6acd2b567fa39d6ec) (http://hizliresim.com/66XYdP)
Vallahi resim atmadan duramıyorum :P sona yaklaştıkca heycanım artıkça artıyor..
[size=78%]Şu resim olayında forum'a otomatik resim boyutu düzenleme ile ilgili eklemeler yapılırsa çok güzel olacak.[/size]
[/size][size=78%]Buton deliklerini deldim.Bir tek komitatörler ile 12v akü girişi sigorta ve on/off anahtarı kaldı.Onlarıda tamamladık mı olay bayramdan sonraya kalıyor...[/size]
Alıntı yapılan: teknik2230 - 05 Ekim 2014, 21:59:51
iyi pik tıkanma yapar atmega yapmaz
bu kuyruk acısı ne sizdeki anlayamadık ama...
Alıntı yapılan: M-usta-FA - 06 Ekim 2014, 11:54:18
Alıntı yapılan: teknik2230 - 05 Ekim 2014, 21:59:51
iyi pik tıkanma yapar atmega yapmaz
bu kuyruk acısı ne sizdeki anlayamadık ama...
adaşım hani derler ya sal ipini gitsin diye aynı o hesap ... sal ipini gitsin..
Bu arada mustafa hocam senle görüşebilirmiyiz senin yardımına ihtiyacım var hocam..
Alıntı yapılan: teknik2230 - 06 Ekim 2014, 22:02:11
beyaz kuvvet devre okumadı galiba:))
nediyosun be abicim ? ne devresi okumadı. hadi al atmeganı git nerede ne yapıyorsan git başka yerde yap saçma saçma konuşma milletede salça olma..
Alıntı yapılan: teknik2230 - 07 Ekim 2014, 13:25:34
Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 07 Ekim 2014, 12:47:27
Alıntı yapılan: teknik2230 - 06 Ekim 2014, 22:02:11
beyaz kuvvet devre okumadı galiba:))
nediyosun be abicim ? ne devresi okumadı. hadi al atmeganı git nerede ne yapıyorsan git başka yerde yap saçma saçma konuşma milletede salça olma..
yürü git lan şalca sensin bulaşan sensin bulaşık
hadi abicim hadi...
Karadag usta adil ol bu tip cihazlar ise yaramayacagini soyle
Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 07 Ekim 2014, 15:40:50
Alıntı yapılan: teknik2230 - 07 Ekim 2014, 13:25:34
Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 07 Ekim 2014, 12:47:27
Alıntı yapılan: teknik2230 - 06 Ekim 2014, 22:02:11
beyaz kuvvet devre okumadı galiba:))
nediyosun be abicim ? ne devresi okumadı. hadi al atmeganı git nerede ne yapıyorsan git başka yerde yap saçma saçma konuşma milletede salça olma..
yürü git lan şalca sensin bulaşan sensin bulaşık
hadi abicim hadi...
merhaba arkadaşlar ,
konu içerisindeki devre çalışır yada çalışmaz tecrübe etmek isteyen devreyi yapar sonuç itibarı ile denemekten yana olanlar yapıp görsünle bunun için kırmayın birbirinizi lütfen :)
amacımız paylaşımda bulunmak öğrenmek öğretmek ,bunu biz saygı ve sevgi çercevesinde yapıyoruz bu sitede ve bu site bizim hepimizin ;)
merhaba ustalar ben cıhazı yapmak istiyorum tabiki siz ustaların yardımıyla.
bunun butun ayrıntılı dosiyası varsa elinizde eklermisiniz.
benim elekteronik bilgi epe kısıtlıdır,oyuzden ayrıntılı bilgi istiyorum pcb.yerleşim planı,acık şeması,ve kazıkların ölculeri
saygılarl ve butun herkeze başarılar.
Ben cihazı bitirdim.Fakat çalıştırıp deneme aşamasın gelemedim eksik malzemelerim var temin için uğraşıyorum.Bitirip denemelerimi yaptıktan sonra herşeyi paylaşacağım zaten ...
Acele etmez isen temiz bir çalışma olacak.Yapım aşamasında çizimler bana ait olduğu için çıkacak olan sorunlarına da yardımcı olurum.
Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 08 Ekim 2014, 17:01:50
Ben cihazı bitirdim.Fakat çalıştırıp deneme aşamasın gelemedim eksik malzemelerim var temin için uğraşıyorum.Bitirip denemelerimi yaptıktan sonra herşeyi paylaşacağım zaten ...
Acele etmez isen temiz bir çalışma olacak.Yapım aşamasında çizimler bana ait olduğu için çıkacak olan sorunlarına da yardımcı olurum.
teşekkürler beyazkuvvet işte bu :) paylaşım
kaç senedir bu işteyim bu tür cihazlar işe yaramaz
3 yıl önceki mesajın..........
serkan2727 (http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?action=profile;u=5439)
[/color]Ynt: pusula varsa alan taramada doğrudur bence (http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=3060.msg24901#msg24901)
« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2011, 11:54:46 »
bir tane alan tarama videosu var bionikmi ne öyle bir şey bir bileziği 4-5 metreden gördü
bu kadar çok alan tarama yapan firma var bence kesin doğru alan tarama olayı
ama doğru devre nette yok galiba
Alıntı yapılan: serkan2727 - 19 Ekim 2014, 14:31:45
kaç senedir bu işteyim bu tür cihazlar işe yaramaz
sen bu projeye sponsor ol bence....
Arkadaşlar bakıyorum konu amacının dışına çıkarmaya çalışan arkadaşlar var.Lütfen rica ediyorum bilip bilmeden denemeden test ve sonuçları ortaya çıkmadan karalama yapmayalım.
Bakın yine hatırlatıyorum amaç hep birlikte bilen bilmeyenle bilgimizin yettiğince bir proje ortaya çıkarmak.
Amacımız Teknoloji Ekibi gibi güzel bir forumda hepbirlikde değerli ustalarım yardımıyla faklı cihazlar yapıp denemek. Çalışıp çalışmadığı ekip arkadaşlarımız yapıp denediklerinde ortaya çıkacaktır.
Aksi halde çalışmaz diye söylem yapanlar lütfen rica ediyorum ya hiç yorum yapmasınlar yada arge ve test sonuçları varsa kendi denedikleri yayınlasınlar bizde görelim.
Aksi halde ispatlanamazsa laf kalabalığı yapılmasın :::birşeyler başarmak isteyen arkadaşlarımızın moralini bozmasın ustalarımıda kızdırmasın rica ediyorum..
Cihazdan çubuklara giden kablolarda kullandığım kablo ile sanırım aynı kablo ( marka farkı olabilir belki ) ama özellik ve yapı olarak kablo tibi aynı kablo.
Malzeme alırken geziniyordum.Gözüme ilişti paylaşmak istedim..
http://www.direnc.net/SILIKONLU-PROB-KABLOSU-KIRMIZI-,PR-16305.html (http://www.direnc.net/SILIKONLU-PROB-KABLOSU-KIRMIZI-,PR-16305.html)
http://www.direnc.net/SILIKONLU-PROB-KABLOSU-SIYAH,PR-16304.html (http://www.direnc.net/SILIKONLU-PROB-KABLOSU-SIYAH,PR-16304.html)
Bence bana kalırsa bu tip kablo kullanılması daha mantıklı.Çalıştığım iş yerinde çamaşır makinelerinin testlerinin yapıldığı platformda çamaşır makinelerinin gövde topraklama vs. testlerinde makine üzerinden voltaj ve akım geçirerek direnç hesabı vs. yapıyor.Biraz karışık bir test yöntemi var ama mantık bu cihazdaki ile aynı.
Ve bu hatta kullanılan kablolar yine aynı bu şekilde bir kablo..Ben tavsiye ederim...Pazartesi eksik malzemelerim geliyor zaten hava yağışlı olmazsa denemelerimi yapıp sonuçları paylaşacağım..
Epe yazılımını zamanında Türkçe ye çevirmiştim. Ama arkadaş kartı bir türlü yapamamıştı. İnşallah çalışırsa yeniden yapmak isterim.
Herkese bol bol başarılar diliyorum. Resistivity cihazlar kullanım alanı sınırlı(kaya ve sulu yer oluşumları)olmakla ve pratik anlamda çalışma yapılamamakla birlikte, neredeyse en doğru ve en net sonuçları ve görüntüleri verebilen ve derinlik bakımından kullanılan malzemelere bağlı olarak yüzlerce metre derinden veri alabilen cihazlardır. Ayrıca toprak altında bulunan ve toprağa oksit yayabilen cisimlerin yaydıkları oksitlerin alınan 3d görüntülerinde görüleceği üzere; metallerin çevrelerinde yaydıkları oksitle orantılı olarak metalin çevresindeki toprağın iletkenlik açısından değiştiği ve metalden uzaklaştıkça koyudan açığa giden bir renk tayfı meydana gelmektedir.Altın metalinde böyle bir tayf çok ince bir şekilde görülmekle birlikte diğer metallerde bu tayf çok belirgin bir şekilde katman katman olmaktadır. Bu da metal ayrımı konusunda altını diğer metallerden çok rahat bir şekilde ayırmaktadır. Altın metali oksit yapmadığı için çevreside görüntülerde temiz görülmektedir. Çevresinde bir tayf meydana gelmemektedir. Ancak toprağa temas etmek ve çevresinde boşluk olmamak ve metal bir kutunun içinde olmamak
kaydıyla. Saygılarımla.
Cihazı kısmetre yarın toparlamayı düşünüyorum.Ne yazıkki malzemelerim geldi fakat gelen malzemelerden tl071 yerine tl072 gönderildiği için ve komitatörlerden birinin eksik geldi için zaman kaybettirdi.Bende hazır havalar iyi giderken yapıp denemek istiyorum fakat aksilikler peşimi bırakmıyor.İnş yarın tl071 lerim geldiğinde ufaktan toparlamaya devam edeceğim.
Alıntı yapılan: UNIQUE - TA5IFD - 21 Ekim 2014, 15:47:16
Epe yazılımını zamanında Türkçe ye çevirmiştim. Ama arkadaş kartı bir türlü yapamamıştı. İnşallah çalışırsa yeniden yapmak isterim.
Hocam sen yazılımı kaldığın yerden düzenlemeye devam et cihazın konuştuğumuz gibi benden :D
Bu kış buna yoğunlaşalım. Güzel bir şeyler çıkacak. Alternatif şeyleri hep sevmisimdir alternatif tıp gibi :)
ARKADAŞLAR ÇALIŞMALARINIZI TAKİP EDİYOR MERAKLA BEKLİYORUZ... KOLAY GELSİN
entegreler geldi cihazı toparlamaya başladım.Yarın komitatörlerin bağlantılarını yapacağım.Akü bağlantısı için konnektör seçimi yapıp bağlantılarını yapacağım bunun yanında sigorta yuvası vs. derken cihaz bitecek :)
Alıntı yapılan: mc_307 - 24 Ekim 2014, 08:32:16
İns takipteyiz ustalar
Yenikarabað Alan Tarama: (http://"http://www.definemekani.com/forum/konular/yenikaraba%C4%9F-alan-tarama-ve-bu-tarz-sistemlerde-kullanili%C5%9F-ipu%C3%A7lari.14702/")
Yenikarabað Void Finder: (http://"http://www.definemekani.com/forum/konular/yenikaraba%C4%9F-void-finder-bo%C5%9Fluk-bulucu-mfd-alan-tarama.15041/")
Yenikarabað Define Çuhuðu: (http://"http://www.definemekani.com/forum/konular/karaba%C4%9F-4-l%C3%BC-bo%C5%9Fluk-%C3%A7ubu%C4%9Fu-resimli-anlat%C4%B1m.9910/page-3")
Yenikarabað Elektronik Çubuk: (http://"http://www.definemekani.com/forum/konular/elektronik-karaba%C4%9F-%C3%A7ubu%C4%9Fu-frekansl%C4%B1-al%C4%B1c%C4%B1-katl%C4%B1.12738/")
Linkler de sorun var sanırım...
Onur ustam, başka bir forum için tapatalkta kullanıyordum. Meğer tüm tapatalkta üye olduğum forumlara gidiyormuş imza. Sabah silmiştim aslında, niye geldi bu şimdi. Bi yönetici silerse sevinirim.
Arkadaşlar hepinize kolay gelsin, Olumsuz yorum yapan arkadaşlar önce yapıp deneyin veya daha iyisini veya kendini kanıtlamış bir cihaz ortaya koyun insanlar boş yere bur da uğraşmasın o zaman. Aksi halde emek veren arkadaşların emeğine saygı gösterin. Cihaz olur yada olmaz denemelerden sonra ortaya çıkacak. Amaç birşeyler ortaya çıkarmak. Öyle dört dörtlük bir bilgiye sahip olsaydık burda işimiz olmazdı zaten. Bilen bilmeyenle paylaşıp herkes birşeyler katmaya çalışıyor. Bu tip cihazdan yapıp çalıştıran pek kimse yok zaten. Benim bilgilerimde bir yerde sınırlı olduğu için daha ileriye götüremedim. İnşallah diğer arkadaşlar daha ileriye götürecektir, buna inanıyorum. Herkese iyi çalışmalar diliyorum.
Saygılar.
Ustam şuan sanırım bazı arkadaşlar epenin orjinal halini yaptılar sanırım. Bu hali ile denemeleri hakkinda bilgi resim döküman ve görüş paylaşırlarsa seviniriz... takipteyiz...
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FY5yP7z.jpg&hash=7e02ca41de696cac80246fae183ed14a41c0d20d) (http://hizliresim.com/Y5yP7z)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F8EOn7V.jpg&hash=93a5e75ca5fa0d1f3d94b3da3a1cceb6d8a90e2c) (http://hizliresim.com/8EOn7V)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FDk1X0z.jpg&hash=1ec02fd093d4304863a463c3aa4c15a9e48bec54) (http://hizliresim.com/Dk1X0z)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FdqrjVL.jpg&hash=c08831ff9ff7f7d707442ff568c05a8da317a8e4) (http://hizliresim.com/dqrjVL)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F5R09Oq.jpg&hash=e5c5b09b7513cc2da7cc5b60476679b674ed8318) (http://hizliresim.com/5R09Oq)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FAYV2lX.jpg&hash=5da7fb93c4408ec4403c4ebd9bfeff9c276c5d6b) (http://hizliresim.com/AYV2lX)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FZ16NlA.jpg&hash=9af5231003798d2533c704e2de6902b1a79f1342) (http://hizliresim.com/Z16NlA)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2Foz5QJ2.jpg&hash=e34a6ffb4dd27ab9c0a0a516ac7591fb6f018ac6) (http://hizliresim.com/oz5QJ2)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FlzXYAk.jpg&hash=3c0478e02d530850f9d18770e91d55beacbcc202) (http://hizliresim.com/lzXYAk)
Cihazın kapağını kapattım...Cihaz tamam.Yarın sonda kablolarını yapıp birde rs232 kablosu yaptımı bu iş tamamdır.Yanlız hangi hex ile hangi programı kullanacağız bilen tam olarak açıklama yapabilirmi ?
HELAL OLSUN...İNŞALLAH İYİ SONUÇ ALIRSIN
beyazkuvvet ustam seni tebrik ederim... inşallah test sonuçları başarılı çıkar bizde seviniriz...takipteyiz bilgin olsun....
Bu aralar havalar yağışlı evin önüne pc yi taşımam için hem havaların iyileşmesi lazım.
Aklıma başka birşey geliyor aslında.Terastaki çiçek saksılarını kış sebebi ile aktardım ve topraklar çatı altında bu toprakları bir kasa içine aktarıp kendime test platformu yapsam nasıl olur acaba ?
http://www.sussexarch.org.uk/geophys/snuffler.html (http://www.sussexarch.org.uk/geophys/snuffler.html)
Arkadaşın tavsiyesi üzerine şu program ile bağlantı kurabilecek aşamaya geldim ve bağlantı kurup programa dataları aktarabiliyorum ama daha henüz cihazın nasıl çalıştığını programın nasıl kullanıldığını bilmiyorum.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Cihaz ilk açıldığında ekrana resimlerdeki gibi sayılar geliyor ve bu rakamlar devamlı değişiyor.Tuşlardan sadece test ve pc dowland tuşu işlem görüyor gibi..
diğer arkadaşların paylaştığı gibi ekranda pc ye data aktarımı bittikten sonra finish felan yazmıyor.
Bu cihazın kullanımındaki tuş kombinasyonu nedir nasıl yapılır. bunları bilenler paylaşsınlar ki ben ölçümleri yapıp bitireyim ve doğruluğundan emin olduğum tüm dökümanları sizler ile paylaşayım.
Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 27 Ekim 2014, 20:02:17
http://www.sussexarch.org.uk/geophys/snuffler.html (http://www.sussexarch.org.uk/geophys/snuffler.html)
Arkadaşın tavsiyesi üzerine şu program ile bağlantı kurabilecek aşamaya geldim ve bağlantı kurup programa dataları aktarabiliyorum ama daha henüz cihazın nasıl çalıştığını programın nasıl kullanıldığını bilmiyorum.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Cihaz ilk açıldığında ekrana resimlerdeki gibi sayılar geliyor ve bu rakamlar devamlı değişiyor.Tuşlardan sadece test ve pc dowland tuşu işlem görüyor gibi..
diğer arkadaşların paylaştığı gibi ekranda pc ye data aktarımı bittikten sonra finish felan yazmıyor.
Bu cihazın kullanımındaki tuş kombinasyonu nedir nasıl yapılır. bunları bilenler paylaşsınlar ki ben ölçümleri yapıp bitireyim ve doğruluğundan emin olduğum tüm dökümanları sizler ile paylaşayım.
Sayın Beyazkuvvet öncelikle tebrik ederim. Kullanımı hakkında detaylı bilgileri daha önce açıkladım. Yine de takıldığın nokta olursa mesaj at, yardımcı olmaya çalışırım.
İyi çalışmalar..
Hocam gözümden kaçmış cihaz çalışıyor fakat gece uykusuz olduğum için farketmemişim ekranın 2. satırı çalışmıyordu.Boşta kalan data pinlerini gnd ye bağlamıştım bu pinleri boşa çıkarınca düzeldi.Şuan tuşların çalıştığını görebiliyorum
İlk açılışta save tuşuna bastığımda epromu sıfırlıyor.
ilk açılışta mode tuşuna bastığımda haberleşme ile ilgili 2 ayar çıkıyor karşıma
Buraya kadar sıkıntı yok fakat:
daha önce vermiş olduğunuz kullanım şekli ile ölçümleri yaptık diyelim cihazı pc ye bağladık.Sonrasında programdan hangi işlemleri yapmamız gerekiyor ? Programa aşinalık olmadığı için biraz sıkıntı yaşıyorum.Hatta cihazdan veri alma veriyi nasıl kaydedik ekranda nasıl yansıttığımıza dair ufak ekran alıntıları yaparak açıklamanız mümkünmü acaba ? daha sonra cihazın dökümanlarını paylaşırken kullanma klavuzu da hazırlarken paylaştığınız bilgilerden faydalanmak istiyorum.Paylaştığınız bilgiler bizim için çok önemli ve değerli hocam vaktinizi ayırıp bilgilerinizi aktardığınız için çok teşekkür ediyorum..
Arkadaslar 10 metre kare bır alanı olcmek ıcın probları kac defa cakıp cıkarıyoruz acaba yanı cok ugrastırıyormu ?
Alıntı yapılan: yucel1050 - 28 Ekim 2014, 23:59:48
Arkadaslar 10 metre kare bır alanı olcmek ıcın probları kac defa cakıp cıkarıyoruz acaba yanı cok ugrastırıyormu ?
Konu altındaki 4. sayfada spradon hocanın 68 nolu mesajına bakarsan sondaların nasıl yerleştirileceği ve 100m2 karelik bir alanın nasıl taranacağı ile ilgili ekrandan girilecek r ve c değerlerini exel olarak paylaşmıştı spradon hoca.
Cihaz Kullanımı kolay ve basit bir cihazmış.Öyle yapımında gözünüzü korkutacak bi yanı yok.Hele pc tarafını hiç düşünmeyin bilen biri anlattığında bu kadarmı diyorsunuz.
Tabi diğer dedektörlere göre arama işlemi daha zahmetli fakat spradon hocanında dediği gibi kimse farkında değil ama cihaz acayip iş görüyor ve çekilen zahmete değiyor.
Bu akşam sağolsun spradon hocam ile görüştük sağolsun kendisi pc kısmındaki programın çalışmasını vs. örnekledi zaten birşeyler yapmışım ama ne yaptığımın ne işe yaradığının farkında değilmişim.
Vallahi cihaz bence on numara perşembe günü denemeler yapacağım.Cihazı deneme yapmak için sondaları patlıcan fidesinin olduğu saksıya kaktım baktım direnç vs. okuyabiliyorum.Perşembe günü arazide deneme yapınca Sonuçları buradan yazarım...
Snuffler yazılımını beyaz kuvvet arkadaşımız için Türkçe'ye çevirmeye başladım. Bir örnek resim :)
Süper olacak hocam cihazın kullanımını çok koaly hale getireceğiz...
Hocam sen türkçeleştirmeyi bitir bende cihazın dökümanlarını yavaş yavaş toparlıyım.Yakın zamanda da sanada bir cihaz toplayıp göndereyim.
Ayrıca bugün işten sonra üşenmedim cihazın ufak bahçemizde denemesini de yaptım.Sonuçlar güzel.Ölçüm yaptığım noktada evin önü ve l çeklinde duvar var ve zaten cihazı kurduğumda ekranda hafızaya alırken okuduğum değerlerden bir anormallik olup olmadığını anlayabiliyorum.Kaldıkı beton olduğunu bildiğim yerlerde çok güzel sonuçlar verdi.
Resimler aşağıda..:
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FjYOjam.jpg&hash=871faadf32918f8ce91c574d0a332055edd8e5f2) (http://hizliresim.com/jYOjam)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F2Q35RA.jpg&hash=8935737351b1c458ce2d8aac6be1f23778ebeb01) (http://hizliresim.com/2Q35RA)
Çok ufak bir alan 2mx2m lik bir alanı yarımşar metre ara ile ( son alanı üşendim daha büyük tuttum.) olabildiğince eşit ölçmeye çalışsamda karanlıkta 4-5 cm kaçırmış olabilirim.Fakat sonuç beni tatmin etmeye yetti.Daha güzel görseller için arkadaştan söz aldım bahçesinde denemeler yaparak ölçümler yapacağım.
Mesela ilk olarak bölgeyi ölçerek durumu gözlemleyeceğim sonra ölçülen alanın bir kısmına tuğla vs. gömerek ölçüm yapacağım ayrıca metal teneke vs. şeyler gömmeyi düşünüyorum bakalım sonuçlar nasıl olacak..
Şimdilik benden bu kadar yakın zamanda dökümanları toparlamaya başladım paylaşımımı da yapacağım..
iyi çalışmalar..
Ustam cihazı sabırsızlıkla bekliyorum. çünkü snuffler de bazı menüler sadece cihazla çalışıyor sanırım. Türkçeleştirmeye devam ediyorum. haftaya %90 bitmiş olur . cihaz bağlı iken çalışan menüleri sonra türkçeleştiririz artık.
Sayın beyazkuvvet arkadaşım; Ölçüm yaparken inşaatçı ipi kullanarak kareleri bölümlersen işin daha kolay olur. İkincisi sondaları en az 10'luk yap çakarken yamulmasın. sonda cihaz arası bağlantı kablolarını tek damar 4mm ttr seç, kabloları fazla uzun yapma max 1,5 metre olsun, direnç kaybı olmasın.
Kolay gelsin.
İnşaatçı ipini yarın halledeceğim hocam.Başka türlü olmaz zaten.
Cihazın sondaları honlanmış çelik mil hemen hemen 10mm kadar olması lazım.Uçlarını taşla sivriltirken taş nerdeyse bitiyordu.Sondalarım sağlam hatta üzerlerine yumuşak toprağa çakmak için elle tutma için aparak yapacağım.direkt civatadan kaynakla yaptımı olacak bizim iş.
Kablo olarak daha önce paylaşmıştım ölçü aletlerinde kullanılan tipte bir kablo kullanıyorum.Dediğim gibi zaten bu kablo iş yerinde aynı bu şekilde direnç ölçümü yapan bir makinede de kullanılıyor.Oradan aklıma geldi.
Gidişat çok güzel.Türkçe olmasında çok ilgi çekici olacak.
Kolay gelsin arkadaşlar...
Ustalarım Çok süper olmuş. Ellerinize sağlık.
Umarım bu tarz cihazlar için atlama basamağı olur.
Çalışmalarınızı takdirle izliyorum.
Saygılarımla
Yeni bir konu başlığı açıp tüm dökümanları oradan paylaşmayı düşünüyorum.Sorun olmaz sanırım.
Beyaz ustam güzel düşünce. Şuan alette geliştirme tamamlandı sanırım. Sadece Türkçeleştiriliyor değilmi. İlk mesajda olması çok iyi olur. Kullanimi hakkinda da video ve resim olmasi süper olur
Alıntı yapılan: mc_307 - 30 Ekim 2014, 22:06:30
Beyaz ustam güzel düşünce. Şuan alette geliştirme tamamlandı sanırım. Sadece Türkçeleştiriliyor değilmi. İlk mesajda olması çok iyi olur. Kullanimi hakkinda da video ve resim olmasi süper olur
Alet ile ilgili her.gi bir geliştirme yapılmadı.Aletin orjinal şeması ne ise ona uyuldu.Sadece pcb kısmı ve şemasındaki besleme kısmında değişiklikler var.Yani anlıcanız mevcut çalışma şartlarının haricinde değişiklikler yapıldı.Oda stabil çalışması için..
Ve bu alet ile en iyi sonucu verdiği söylenen snuffler yazılımı türkçeye çevriliyor ki herkes faydalansın. Bir patch scripti veya kopyala-yapıştır crack şeklinde sunacağız inşallah. çeviri devam ediyor. bazı teknik terimler çevrilemedi onları buradan paylaşayım siz ne derseniz ona çevireyim.
tabikide hocam..
Ankebut
Herkese bol bol başarılar diliyorum. Resistivity cihazlar kullanım alanı sınırlı(kaya ve sulu yer oluşumları)olmakla ve pratik anlamda çalışma yapılamamakla birlikte, neredeyse en doğru ve en net sonuçları ve görüntüleri verebilen ve derinlik bakımından kullanılan malzemelere bağlı olarak yüzlerce metre derinden veri alabilen cihazlardır. Ayrıca toprak altında bulunan ve toprağa oksit yayabilen cisimlerin yaydıkları oksitlerin alınan 3d görüntülerinde görüleceği üzere; metallerin çevrelerinde yaydıkları oksitle orantılı olarak metalin çevresindeki toprağın iletkenlik açısından değiştiği ve metalden uzaklaştıkça koyudan açığa giden bir renk tayfı meydana gelmektedir.Altın metalinde böyle bir tayf çok ince bir şekilde görülmekle birlikte diğer metallerde bu tayf çok belirgin bir şekilde katman katman olmaktadır. Bu da metal ayrımı konusunda altını diğer metallerden çok rahat bir şekilde ayırmaktadır. Altın metali oksit yapmadığı için çevreside görüntülerde temiz görülmektedir. Çevresinde bir tayf meydana gelmemektedir. Ancak toprağa temas etmek ve çevresinde boşluk olmamak ve metal bir kutunun içinde olmamak
kaydıyla. Saygılarımla.
Beyazkuvvet ustam o yazıda benimdi..Tecrübe sonucu yazmıştım. Ancak elektrod sayısı fazla olmalı ki ayrıntılı görüntü oluşabilsin ve programı varsa filtreleri iyi kullanmak gerekiyor. Ama emin ol yeni gömülmemiş değersiz metal değilse derindeki toprakla temas etmiş altını mutlaka ayırıyorsun. Yani sadece altına ve hatta gümüşe duyarlı bir cihaz ^-^ ^-^ ^-^ Hiç bir altın ve gümüşe özel frekansı göndermeden....
Saygılarımla
çok zamandır ustalarımdan haber yok.ne oluyor arkadaşlar
diğer başlıkta
HANGİ DİĞER BAŞLIKTA DEVAM EDİYOR...
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=5810.0 (http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=5810.0)
Alıntı yapılan: karamurat - 19 Kasım 2014, 10:29:25
çok zamandır ustalarımdan haber yok.ne oluyor arkadaşlar
çalışmalar devam ediyor :)
EPE RESISTIVITY (http://www.youtube.com/watch?v=FKlauEbw9a8#)
slm feridun ustam;
şu rezistivmeteri biraz pratikleştirelim diyorum. benim aklımdaki düşünceler bu yönde. analog yapıyı oluşturmak sorun değil. hesaplama vs de önemli değil. önemli olan oluşturduğumuz dataları PC de 3D haline dönüştürmek, aslında karadağ usta el atsa veya siz bişeyler yapsanız projenin üzerine gidilebilir.
hedefim tek kişi kullanılabilecek seviyede ölçümü pratik bir rezistivmeter yapmak. bunun için şöyle düşündüm.
50m lik bir alanı dairesel arama tekniğinde;
50 m bir kablo ile bir TX katı oluşturmak, aşağıya şeklini ekledim, şekile göre TX_a kısmı vericinin canlı ucu, bu uctan voltaj vereceğiz bu sayede batarya sabit kalacak, bu kısımda aynı zamanda infraded bir mesafe ölçümü için infraded verici de olacak. TX_b ise voltajın toprağa verilebilmesi için devreyi tamamlayan diğer uc ve her ölçüm bittiğinde (örneğe göre X sırası bittiğinde Y ye doğru istenilen çözünürlüğe göre dairesel ilerletilecek kısım)
RX_b ise yine TX_a ya yakın veya TX_a ile bitişik elimizde gezdireceğimiz alıcı devrenin pasif kısmı buda TX_a gibi sabit olacak.
RX_a ise bizim ölçümleri alacağımız üzerinde tek bir kazık olan aynı zamanda TX_a ya olan mesafesini ölçebilen bir voltaj/akım ölçer devremiz ve tabi ki iç yapısında aldığı ölçümleri hesaplayıp bir hafızaya atabilecek kapasitede bir alıcı devremiz olacak. istenilen aralıkta ölçüme göre kazık çakılıp ölçüm alınıp, hesaplanıp hafızaya atacak tabi kazık çakma esnasında TX_a ya göre aldığı ölçümün merkeze olan uzaklığını ölçecek.
bundan sonrası hesaplayıp 3D için gerekli verileri oluşturmak ve bu veriler ışığında bir modelleme yapmaktır ki işte bizim şimdilik tıkandığımız nokta burası
benim fikirlerim bu yönde katkı sağlayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
SLM ARKADAŞLAR epe dergisinin rezistivini isisde simülasyon yapmak istedim ama elimdeki dosya ADC hatası veriyor, çalışan hex varsa buradan paylaşabilirmi?
Hocam geçmişe dönük mesajları okursanız aynı sorunu bende dile getirmiştim.Sorun muhtemel kristal ayarlarından çünki ekrana da görüntü gelmiyor.Fakat isiste bu şekilde bir ayar yapsanız dahi sonuç değişmiyor.devreyi kurduktan sonra realde denemeler yapmalısınız.
Çalışan hex kodu 4511 olan
bunun yanında cihazı yapıp ta pc ile bağlantı kuramadığını söyleyen arkadaşlar bana mail atıyorlar.Bu durumda kart üzerindeki kristalin değeriden kaynaklanıyor.Kristal değerini 3.6864MHz olarak seçmelisiniz.Farklı bir değer takarsanız doğrudan pic'in çalışma frekansını etkilediğinden dolayı haberleşme hızınıda etkiliyor ve doğal olarak ta cihazdan gönderilen veri ile pc arasındaki senkronizasyon bozuluyor ve sağlıklı data gönderemiyorsunuz.Zaten program bunun ile ilgili hata veriyor direkt olarak.
Bunun ile ilgili bir ikinci husus malum cihazı laptop ile çalıştırmaya çalışan arkadaş mecburen rs232 çeviri kullanıyorlar.Yanlız aldığınız çeviricilerin kimileri direkt olarak TLL seviyesine çeviriciler de olabiliyor.Bundan dolayı ( denemedim ama ) sorunlar da yaşıyor olabilirsiniz. çünki cihazın içerisinde zaten max232 entegresi vs. bir chip var ve çıkıl ttl seviyesinde siz de bunu tekrar şemadaki maz232 ye girdiğinizde sıkıntı yaratabilir kaldıki muhtelde sorun yaratacaktır.
Konu ile ilgili olarak şemada belirtilen kristal değeri ve uygun bir usb çevirici kullanırsanız cihaz sorunsuz çalışacaktır.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FoY0aYk.jpg&hash=4636e7824f5843316fd2f267af2b62dffbce6051) (http://hizliresim.com/oY0aYk)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2Fl0380b.jpg&hash=b7b3327ee2b81caf72003190c61f886bccb6e5c5) (http://hizliresim.com/l0380b)
benim kullandığımın görseli bu
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.hexin-technology.com%2Fshared%2Fimages%2Fproduct%2FHXSP-2108D_USB_RS-232.jpg&hash=949bdfed712f09f9a0e5dbaeec2747cecd90281b)
http://www.hexin-technology.com/USB_2.0_To_RS-232_Serial_Converter-Product-254.html (http://www.hexin-technology.com/USB_2.0_To_RS-232_Serial_Converter-Product-254.html)
tll çevirici nasıl bir şey diyorsanız
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Felectronilab.co%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F07%2Fpl2303-f1-300x300.jpg&hash=fa730e5e77d856cb86c3a022c8f15b04d6267e5b)
fiyatı pek fazla birşey değil fakat buna benzer bir şey alırkende 5v luk olup olmadığını bilmeniz lazım.
http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/arduino-usb-rs232-ttl-cevirici-139888756?gclid=CjwKEAiA5qOlBRDAn8K5qen65joSJADRvlbqRGgfpqYgB3kzz189PEHFIyifv7MOaixxcqs7LMZ4_RoCpJTw_wcB&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/arduino-usb-rs232-ttl-cevirici-139888756?gclid=CjwKEAiA5qOlBRDAn8K5qen65joSJADRvlbqRGgfpqYgB3kzz189PEHFIyifv7MOaixxcqs7LMZ4_RoCpJTw_wcB&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)
Benim kanaatim direkt usb rs232 çevirici almanız olacaktır.
Usb çeviricini cihazını ve pc niz hazır.Denemeler yapıyorsunuz fakat snuffler ile bağlantı kuramıyorsunuz.Sorun kristal mi çeviricimi pic veyahut hex kodumu vehayutta kablomu bilmiyorsunuz.Bunun için size benim devamlı bu tarz işler için kulandığım ve başka bir forumdan arkadaşımızın yazmış olduğu ve çokta kullanışlı bir program olan serial port dinleme programını öneririm.
http://320volt.com/serial-port-terminal-v1-1/ (http://320volt.com/serial-port-terminal-v1-1/)
Bu program sayesinden usb çeviriniz çalışıyormu çalışmıyormu test edebilirsiniz.:
* çevirici pc ye bağladığınızda donanım olarak tanıyor olabilir fakat haberleşme yapıp yapmadığını test için yukarıdaki programı açıp usb çeviricinin bağlı olduğu ( bu aletleri pc ye taktığınızda pc niz bunu com port olarak tanımlar ve bir isim veriri.Laptoplarda rs232 olmadığı için comport göremezsiniz ama usb çevirici taktığınızda com port olarak tanıdığında aygıt yöneticisinden çeviriciyi tak çıkart yaparak ismini vs. görebilirsiniz.
* haberleşme yapıp yapmadığını test etmek için ise prgramı açıp ilgili donanımı seçip bağlantı kur dedikten sonra sağdaki kutucuklardan birine "DENEME" yazıp çeviricinizin rs232 soketi üzerindeki 2 ve 3 NOLU uçları köprü yaparak ( cımbız vs ile olabilir ) programda rx kısmıda gönderidiğiniz datayı aynen göreceksinizdir.
Şayet giden data gelen data ile aynı ise çeviricinizde sorun yok demektir.
Hatta cihazı modifiye etmeye çalışan arkadaş soruyorlar ölçüm bilgisini pc ye nasıl yolluyor diye.Bana kalırsa çok dandik bir haberleşmesi var çünki sadete picten çıkan tx pc nin rx ine gidiyor.O kadar
bu tarz merakı olanlar bu prgram ile cihazın gönderdiği dataları inceleyebilirler ve kendilerine göre pc yazılımı vs. yazabilirler vs vs vs..
rs232 kablo yaparken de yanlış hatırlamıyorsam kablo cros olacak yani çapraz olacaktı.Elimdeki kabloya bakmam lazım yani 2-3 ye bağlanacak.zaten 2 itimal var ya cros kablodur yada düz.
Bunun dışında birde 5nolu uçlara bağlantı yapmayı unutmayınız.Bu uç gnd ucu olduğudan dolayı bu bağlantıyı yapmazsanız cihaz ile bağlantı kuramazsınız.
Yapacağınız kablo çok ucunza sheetli kablo kullanınız ve konnektörün metal gövdesine bu sheeti lehimleyiniz.Ama 2m lik kablo işinizi çok çok görecektir.
tabi birde aşağıdaki resimlerdeki gibi cihaz toplarsanız sonra bana " senin cihazın çalışmıyor paramı geri ver " de dersiniz çalışan cihazı çalışmaz halede getirirsiniz.
Bu konuda hüseyin hocanın yaklaşımını şuan daha iyi anlıyorum.Bu cihazın sahibi birde bu cihazdan benden kart alarak toplayıp satış yapma niyetinde idi.Vallahi bilmem ama durum içler acısı ve bunun yanında jhon hocaya bile saygıyla andıracak bi işçilik olur.Çünki tasarım kiminse taş ona gider toplayana değil böyle durumda cihazı kimin topladığını bilen bakan olmaz cihaz epenin cihazı ver küfrü gitsin adamın umrunda olmaz. :P dedim ya hüseyin hoca bazı konularda haklı yani.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FpmXaVL.jpg&hash=72d3bc36ca96f184836a8f95b34a8a7017c01ed8) (http://hizliresim.com/pmXaVL)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2Fk1GaRm.jpg&hash=b526eada369a3a6ce98ed8b7efaa67a61c9a4cfd) (http://hizliresim.com/k1GaRm)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FN9ldJP.jpg&hash=48b8cd1114ce8a274bf627853b332ab4d55e6ea5) (http://hizliresim.com/N9ldJP)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FaydaRO.jpg&hash=96ff1703aabe3320184526b48a83a3a98dc66e4c) (http://hizliresim.com/aydaRO)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FYjqaRz.jpg&hash=abf77b30c999040db71ff4819a3adf17b063174c) (http://hizliresim.com/YjqaRz)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F89P3oV.jpg&hash=65f2749c1b09669b93dc2ae4c6650fc95cdfcea4) (http://hizliresim.com/89P3oV)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FD8Brqz.jpg&hash=63005a7147c618277b7d6dca98acf7d1700ad2db) (http://hizliresim.com/D8Brqz)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FEzrBBn.jpg&hash=513085282a230c3a0d50557cee59817ad201ca18) (http://hizliresim.com/EzrBBn)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FjvXaaJ.jpg&hash=7b0df6cd78c845c351a4459d570c70ee2db8c442) (http://hizliresim.com/jvXaaJ)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2F2YnRRv.jpg&hash=178d0ec5d5185e222ab6c2a4a8312b15bb149ea9) (http://hizliresim.com/2YnRRv)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FBRv119.jpg&hash=2bc922bd742f63a35c73e73e6e5c9a0d01604020) (http://hizliresim.com/BRv119)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FZAMaaA.jpg&hash=72bf2c63f571fa36250b349a64b6676f860771aa) (http://hizliresim.com/ZAMaaA)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FoY0aa2.jpg&hash=f4bb6773df6282e29ef120165c559fc64167b5fc) (http://hizliresim.com/oY0aa2)
şuan için aklıma gelenler bunlar..
Ustam geyet acık olmuş , eline sağlık , sizin kullandıgınız rs232 farklı imiş alip deneyelim tşkler
mustafa ustam bendeki 450 nolu hex. simülasyonunu ben çalıştırırım sorun olacağını sanmıyorum, yeterki son çalışan hex olsun. derdim bu devreyi yapmak değil. rezistivler hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak, elimde 5-6 tane PDF formatında belge var şuan onları inceliyorum. mantığını çözmeye başladım. uzun vadede üzerinde çalışacağım bir proje olduğu için elimde alt yapısı olsun istiyorum.
epenin bu devresini daha öncelerden yapmıştık. alıcı katında kullanılan ensturmansyon işlem çok hantal, üstelik yeni versiyon ensturmansyon opamplar varken onları kullanarak daha hassas ölçümler alınabileceğine inanıyorum. ayrıca arazide ki bazı ameleliklerden devreyi kurtarmayı planlıyorum. tabi uzun vadeli bir proje olduğu için sadece bunlar düşünce...
Çalışmalarınızda başarılar hocam.Ben scop almadan bu işle pek uğraşmayı düşünmüyorum çünki boşa zaman kaybı oluyor benim için..