Teknoloji Ekibi

Metal Dedektörleri => Bobinler => Konuyu başlatan: elc - 23 Kasım 2013, 11:18:59

Başlık: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: elc - 23 Kasım 2013, 11:18:59
Merhaba;


Bobin sarımında hep dikkat ettiğimiz bobinin ( h ) henry ve Direnç değeriydi peki bobin sarımında bobin üzerinde oluşan kapasite etkisinin devre çalışmasına olumlu yada olumsuz etkisi varmıdır fırsat bulduğumda bu konu ile ilgili çalışmalarım olacak fakat bununla alakalı tespitlemesi olan arkadaşlar var ise yorumlarınızı bekliyorum

Saygılar.



Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: galaksi - 23 Kasım 2013, 12:19:23
Kamyona bisiklet tekeri takmak gibi...
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: onur600 - 23 Kasım 2013, 13:50:08
Bobinin bu kapasitif özelliği nedeniyle sönüm direnci kullanmaktayız...(tel çapı ve sipir sayısı bu durumu +,- olarak değiştirmekte)
Olumlu etkisi derken bir sönüm eğrimiz oluşmakta bundan yararlanarak bir çok yorumlama yapılmakta...
Olumsuz etkisi pals hızına bağlı olarak deşarz işlemi gecikirse cihazımız neredeyse sürekli öter...

Kısaca kabaca yazdım...
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: BigBang - 23 Kasım 2013, 16:28:07
Kapasitif etki ( kondansatör davranışı) antenlerde idealde istenmeyen bir durumdur . Öncelikle anten veriminin düşmesine sebep olur . PI dedektörlerde sönümlenmenin uzamasına sebep olur .Teoride sönümlenmenin uzaması hiç istenmeyen bir durumdur . Harmoniklere , dolayısiyle bir sonraki Pulsenin tepe noktasıyla girişime kadar gidebilir .100 hz tekrarlaması olan dedektörlerde bu çok büyük bir sorun olarak belli olmasa da yükselen frekanstaki tekrarlamalarda sorunun ne kadar büyük olduğu daha çok belli olur. Bu PI dedektörlerde sönümlenme direnci aslında kesinlikle çok kritiktir . Demirli metallerde derinlik kaybıyle kalmasına rağmen değerli metallere körlüğe sebep olabilir . O yüzden genellikle yaklaşık değerleri doğru kabul edip birbirimize "şu kadar sarıma , şu direnci bağla" desek de işin aslı o kadar basit değildir. Çünkü her ne kadar indüktans ve anten direncini kesin bir değerde otursak bile tel sarımına (hatta ara kabloya) bile bağlı olan kapasitif etki her antende aynı olmayabilir . O yüzden her ne kadar konumuz kondansatör etkisi olsa bile bunu da sönümleyen SÖNDÜRME DİRENCİ  aslında bizim en büyük sorunumuzdur .
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ali kaptan - 23 Kasım 2013, 18:56:30
sn bigbang konuyu güzel özetlemiş.ayrım söz konusuysa ve özellikle de yüksek frekans tercih ediliyorsa kapasitif etki tam bi baş belası durumdur.pı sistemi anlama adına eric foster'ın bi yazısı vardı, bence pı sisteme yönelik çalışan her elektronikçi bu yazıyı çom iyi etüt etmeli...
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: teslacoil - 23 Kasım 2013, 21:24:33
eric foster ın bu konu üzerinde durduğu bir yazısı varsa
yada pulse sistemle ilgili anlatımı varsa ekleyebilir misiniz
----------------------------------------------------------------------
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ...SİNYALCİ... - 23 Kasım 2013, 22:02:58
sönümleme direncini evin bahçesinde ayarlıyorum  kazanç potu normal çalışıyor.arazide pot ters çalışıyor direnç degerini degiştirince pot düzeliyor.bu olay başıma geldi acaba neden.saygılar.
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ali kaptan - 02 Aralık 2013, 11:57:57
eric foster'ın yazılarından derlediğim bi dosya vardı onu da ekleyecektim ama bulamadım.
unutmazsam ve bulursam onu da eklerim.

faydalı olmasını temenni ediyorum

yazıyı yeni gördüğüm için geç cevap vermiş oldum,kusura bakmayın

sn sinyalci, yaşadığınız bu sorun hangi dedektörde oluştu acaba?bikaç farklı devrede ben de aynı sıkıntıyı yaşadım.en son popüler devremiz dp3ste de benzer durum oluşmuştu(eğri ters oluşuyordu).sönümleme direnci çözüm olmadı.r56 yı 1.1k yapınca sorun düzeldi
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ali kaptan - 02 Aralık 2013, 12:09:14
aynı anda bi kaç dosya yüklenmedi nedense.

william lahr bu konuda önemli isimlerden olduğunu düşündüğüm biridir
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ...SİNYALCİ... - 02 Aralık 2013, 13:18:45
sayın Ali kaptan delta 2 de olmuştu.teşekkürler saygılar.
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: BERK - 02 Aralık 2013, 14:23:47
Ali hocam yerde ararken gökte buldum derler ya.Hocam konunun yeri burası değil ve bu mesajım bir konuya açıklık getirildikten sonra motaratör tarafındanda silinebilir
Ali hocam ekteki C-control unit kart üzerindeki işlemcimin kodları hasar gördü.Size çalışan bir cihaz üzerinden bir işlemci söküp yollasam bana 2 adet bu işlmeciden kodlayabilirmisiniz.

[IMG]http://img15.imageshack.us/img15/2733/nhn5.jpg[/img] (http://img15.imageshack.us/i/nhn5.jpg/)

Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ali kaptan - 02 Aralık 2013, 19:25:52
sn berk size özel mesaj attım.

ben konunun uzmanı değilim ilk önce bunu belirteyim

sn sinyalci dp2 ile klasik delta aynı yalnızca pcb farklı bildiğim kadarıyla(dp2 yapmadım).genel olarak masada farklı toprakta farklı veya masada da ters çalışma oluyorsa şunu diyebilerim:klsk deltada benzer durumlar pek çok kez başıma geldi.bu sorunların hepsi bobin uyumsuzluğu,uygunsuz söndürme dirençi,ilk opamp ve kırpıcı diyotlara bağlı dirençlerden çıktı.skop olmadan önce bi türlü sorunun kaynağını anlayamamıştım(bobinin bi kenarına bi miktar demir teli yapıştırdığım bile oldu)problem ortadan kalkıyordu ama hani deriz ya türk usulü diye öyle.esas sebep ilk opamp çıkışında sönümlenme egrisinin ters veya uygunsuz oluşmasıydı. ;) skopunuz yoksa sırasıyla deneme yaparak sorunu çözebilirsiniz.

söndürme direncini nasıl ayarlıyorsunuz, skop olmadan :-\ .ben skopla bile kesin karar veremiyorum  :-[ çünkü ilk opampın çıkış sinyali önemli ve onu da etkileyen pek çok faktör var.hani ben bunun ustasıyım diyen bi arkadaş adım adım püf noktaları açıklasa hiç de fena olmaz.

ben izlediğim yolu tarif ederim ama kimseyi de yoldan çıkarmak istemem :D
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ...SİNYALCİ... - 02 Aralık 2013, 19:35:13
sayın Ali bey ewet bir iki aynı.2 de sadece manuel var.kazanç-eşik ortada güç min hassasiyet max sinyal max cihaı açıyorum.cihaz ötmeye başlıyor güç potunu yarıya getirince cihaz susuyor.sönümleme tamamdır.ben bu taktigi buldum arazide kazancı max a yakın açabiliyorum mesafe harika oluyor.saygılar
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ali kaptan - 03 Aralık 2013, 09:05:43
sanırım bi yanlış ifade var.yada ben nasıl yaptığınızı anlayamadım.rica etsem tekrar açıklarmısınız
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ...SİNYALCİ... - 03 Aralık 2013, 10:40:48
sayın ali bey bobin havada asılı cihaz kapalı iken potların durumu şöyle.güç min.hassasiyet sinyal max.kazanç eşik ortada.cihazı açıyoruz çıhaz ötüyor güç potunu max yönünde çeviriyoruz pot ortaya gelince cihaz susuyor ise sönümleme ok.arazide kazanç potunu maxa yakın kullana biliyorum saygılar.
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ali kaptan - 04 Aralık 2013, 09:51:11
yazılanları anladım da bu şekilde ayar yapmanızın mantığını anlayamadım.eski delta kartı duruyor olmalı dediğiniz gibi bi deneme yapıp görmek istiyorum.ayar denk gelecek mi diye.

ben skopla ayarlıyorum.sönümlenme eğrisi osilasyon yapmayacak kadar küçük,sönümlenme süresi uzamayacak kadar büyük bi değer(bu aynı zamanda flyback voltajının maximum seviyede olmasını sağlıyor.) daha sonra opampın çıkış sinyaline göre ya direnç değeriyle ufak bi oynama yapıyorum yada opamp sinyalinin düzgün olması için gereken değişiklikleri yapıyorum.böylece aşırıya kaçılmadığı sürece bobinle alakalı sıkıntı olmuyor
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ...SİNYALCİ... - 04 Aralık 2013, 11:21:17
sayın Ali bey benim osiloskobum yok böyle yapınca sıkıntı yaşamıyorum.deneyin bakalım benim devredemi denk geldi ögrenmiş oluruz saygılar.
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: güven akgül - 29 Ocak 2016, 01:29:45
Merhaba acaba vlf başlık bobinlerindede konsantre etkisi çok önemlidir .
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: güven akgül - 29 Ocak 2016, 01:39:28
 vlf başlık bobinlerindede oluşan konsantre etkisi önemlisi nasıl gidebilir.  Saygılar.
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: güven akgül - 31 Ocak 2016, 03:07:19
ceptelefonu üzerinden yaptıgım bağlantıda yazılarım ters çıkmış .vlf dedektör başlıklarındada oluşan kondanstör etkisi önemlimidir .önemli ise nasıl telafi edilir .
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: ercan - 31 Ocak 2016, 10:30:54
Alıcı bobinlerde kapasite etkisi radyo alıcılarda sorun oluyor bu yüzden bu etkiyi bertaraf için ferrit antenler litz telinden sarılıyor ama dedektörlerde sorun olacağını sanmıyorum çünkü tek bir bantta çalışıyorlar.gerçi  minelab vlf dedektörlerin başlığında litz teli kullanıyor ama görünürde hiç bir faydası yok.
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: güven akgül - 01 Şubat 2016, 00:20:45
teşekkür ederim ustam saygılar
Başlık: Ynt: Bobinde oluşan Kondansatör etkisi
Gönderen: onur600 - 29 Nisan 2016, 17:03:50
Alıntı yapılan: BigBang - 23 Kasım 2013, 16:28:07
Kapasitif etki ( kondansatör davranışı) antenlerde idealde istenmeyen bir durumdur . Öncelikle anten veriminin düşmesine sebep olur . PI dedektörlerde sönümlenmenin uzamasına sebep olur .Teoride sönümlenmenin uzaması hiç istenmeyen bir durumdur . Harmoniklere , dolayısiyle bir sonraki Pulsenin tepe noktasıyla girişime kadar gidebilir .100 hz tekrarlaması olan dedektörlerde bu çok büyük bir sorun olarak belli olmasa da yükselen frekanstaki tekrarlamalarda sorunun ne kadar büyük olduğu daha çok belli olur. Bu PI dedektörlerde sönümlenme direnci aslında kesinlikle çok kritiktir . Demirli metallerde derinlik kaybıyle kalmasına rağmen değerli metallere körlüğe sebep olabilir . O yüzden genellikle yaklaşık değerleri doğru kabul edip birbirimize "şu kadar sarıma , şu direnci bağla" desek de işin aslı o kadar basit değildir. Çünkü her ne kadar indüktans ve anten direncini kesin bir değerde otursak bile tel sarımına (hatta ara kabloya) bile bağlı olan kapasitif etki her antende aynı olmayabilir . O yüzden her ne kadar konumuz kondansatör etkisi olsa bile bunu da sönümleyen SÖNDÜRME DİRENCİ  aslında bizim en büyük sorunumuzdur .
Sönüm direncinin yüksek değerli olması,sönüm süresini kısalttığı için özellikle yüksek endüktans ve çalışma frekansı yüksek devrelerde iş yapar gibi gözüküyor.