USTALARIM ARKADAŞLARIM DEDEKTÖR YAPTIKTAN SONRA EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİDE TUTMA KOLU VE BOBİN YAPIMI.
GENELLİKLE HEPİMİZ PLASTİK DEN YAPIYORUZ AMA HOŞ BİR GÖRÜNTÜ OLMUYOR.
ELİNİZDE TEKNİK OLARAK EL YAPIMI GÜZEL ÇALIŞMALAR VARMI BİLGİ PAYLAŞIMI YAPALIM.
Amatör işi tutma kolu ve başlık kalıbı tasarımları yapımı malzemeleri anlatımı
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=4465.0 (http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=4465.0)
emek verdiğim konulardan biri buydu
------------------------------------------------------------------
bu linkte geniş çaplı bilgi paylaşımı yapmıştım piyasada ihtiyacımızı karşılayacak türde bulmak zor olduğundan
bu konuda çok uraştım haliyle doğru uygulamayı bulana kadar nalburu zengin ettik :D
boş bobin kabını bile 50tl teklif ettim yinede vermediler çünki
hüseyin usta bir ara bir yerlerden temin etmişti uzun süre onlarla idare ettik bizde
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kripto55 ; benim bulunduğum yerde imkanlar kısıtlı , bu yüzden deneyimleyip uyumlamam imkansızlaşıyor fakat şu anda bende tesisat borularından ve bildiğimiz kol desteklerinden oluşan tutma kolu kullanıyorum . yukarıdaki bobinleri tek vida ile rahatça çıkartıp değitirebiliyorum , boyunu kendime göre ideal olarak ayarladım . Dediğin gibi millet su borusunu görünce şekil yapıyo :) Senin açmış olduğun bir konu vardı garret pulse 2013 ün videodaki tutma kolu ve pratikliği çok hoşuma gitti . Demek istediğim uzunluk , kalınlık , borunun eğimleri açıları vs. sini belirleyip bir firmayadan özel imalat isteye biliriz . Ya da içimizden plastik döküm işlerinden anlayan birisi varsa bize yardımcı olabilir . Bence akü hariç diğer bütün elamanlar kolun üzerinde olsa şöyle tuş takımı falan tek parmakla kontrol edilebilse süper olurdu .
Bir ara baya bir niyetlendim hem tutma kolu , başlık ve cihaz kutusunu kalıplayıp dökme kimsayasallar kullanarak çıkartmayı , olabilirliği yüksek fakat sanırım tam anlamıyla profesyonel olmayabilir , artı olarak birazda tek kullanıcı için yani kendim için maliyetli olacağı için vazgeçtim .
Fakat çalışmalara devam edelim , eminim güzel fikirler çıkar ve uygularız .
USTALARIM TESLA USTA GÜZEL YAPMIŞ ELİNE SAĞLIK AMA MAALİYET FAZLA AYDA 900 TL GEÇİNEN ADAMLARIZ BEN Bİ FİRMALARLA GÖRÜŞÜP EN UYGUN İYİ BİR TUTMA KOLU ARAŞTIRACAM FİYAT ALACAM..
YADA BU KONULARDA VADELİ DESTEK SAĞLAYACAK BİRİ OLACAKKİ HERKEZİN İMKANI OLSUN..
SAYGILARIMLA
BU ARA BAKALIM BİŞEYLER YAPABİLECEZMİ ??
-------------------------------------------------------------------------
kolay gelsin iyi calışmalar size
--------------------------------------------------------------------
ustalarım şöyle bir proje yapalım polyester teknolojısı kullanabiliriz
bu konuda bir çalışma yapacağım..
How to brush apply a Crystic Polyester Gelcoat (http://www.youtube.com/watch?v=2t40QEtQDmQ#ws)
capot.mpg (http://www.youtube.com/watch?v=UAX2q-VaiTo#noexternalembed)
ikinci video daha iyi çok süper kaborta yapıyolar bende çevremde orijinal bir başlık bulursam polyester deneyip bilderem size..
Kripto55 ; ilk videoda ikinci videoda aynı yöntem uygulanmış , polyester işinde iki çeşit kalıp çıkartabilirsin . Birincisi eski olan yöntem ; üretimi yapılacak parçanın üzerine wax denilen malzemyeyi bir kaç kat sürersin , ardından Polyester karışımı haırlarsın ( sertleştirici falan koyarak , bu sertleştiricinin oranı iyi ayarlanmalı çok olursa karışım alev alabilir , çabuk sertleşir fırça yapışır kalır :) , az olursa çok geç kurur polyester ) ardından cam elyafla sağlamlaşıncaya kadar polyester sürülerek kalıbın yeteri kadar kalınlaşması sağlanır . Ardından kuruduktan sonra hafifçe orjinal modelden ayrılır . Elimizde bir kalıbımız olmuş oldu artık aynı işlemleri normal objeyi üretmek için kullanabiliriz . ( cam elyafın yapısı içerisinde alünimyum gibi metal karışımlar var sanırım tam emin değilim , bunu dikkate almanı öneririm ) ( ek olarak u tip kalıp çıkarmada cam elyafa polyesteri iyi yedirmeniz gerekli yoksa bir çok delikler oluşur ve hoş olmaz )
İkinci yöntemde bu videolarda olduğu gibi silikon kalıp tekniğidir .Bu uygulamayla daha seri ve kaliteli çoğaltım yapabilirsiniz ve daha olay tabi . Burda önemli nokta kalıbın en iyi performans alınacak şekilde çıkarılması .Yani karışım polyeteri kalıba döküp çıkartırken ki durumlar vs . gibi .
Silikon kalıbın kilosu 50 tl civarı olması lazım , kalıbını alacağanız ya da oluşturacağınız objenin kalıbını çıkartırken en performanslı hacimde ölçüler çizilmeli . polyesterin kilosu para değil .
Bu şekilde cihaz kutusuda üretirsin bobin kabıda tutma koluda fakat polyester kırılgan bir madde illaki destekleyici objler kıllanılmalı .Örneğin tutma kolu için muhakkak bir tahta iskeleti olmalı içinde .
Kripto55 ; bana sorarsan pek uğraşma derim . Eğer yaparsan seri olarak satıştan kurtarabilirsin emek ve parayı . Böyle bir düşüncen yoksa biraz daha araştırmayla garret dedekötrün tutma kolu tekniğine yakın oldukça kullanışlı birşey geliştirebiliriz .
Bu arada Tesla Ustamında başlık kabı ve tutma kolu ekipmanlarıda başarılı duruyor belirtmek isterim .
bay17 ustam zaten amaç ticari değil sadece elimde çok ama çok kısıtlı imkanlar var maddi bu yüzden bişyler yapabilirsem benim gibi arkadaşlarda en uygun şeklide maal etmiş oluruz.
tabiki tesla ustamızın yaptıkları çok başarılı o da emeğinin karşılığı alcak bu işlerden ama herkezin o emeğe ulaşma gibi fırsatı oolmuyor.
ARKADAŞLAR BOŞ VAKTİMDE BİR ÇALIŞMA YAPTIM BİRAZ DAHA PROFESSIONAL BİR TUTMA KOLU DİZAYN ETMEYE ÇALIŞTIM.
MAALİYET OLARAK ÇOK DÜŞÜK VE KULLNIŞLI. TOPALMDA MAX. 40 TL GEÇMİYOR CAT İLE YAPILAN BAŞLIK İLE..TESLA BAŞLIK İLE KENDİ TASARINIZLA 60 TL GECMEZ SANIRIM BU MAALİYETLE GÜZEL BİR İŞÇİLİK ÇIKMIŞ OLUR.
ÖZELLİKLERİ.
HAFİF-
İSTENİLEN RENGE BOYANABİLİR BEN GÜMÜŞ RENKTE YAPTIM.İSTENİLİRSE KÖPÜKLE BORU İÇİ GÜÇLENDİRİLİYOR.
AYARLANABİLİR DİRSEKLİK
İKİYE RAHATCA SÖKÜLÜP BİRLEŞTİRİLİYOR.