s.a.
arkadaşlar malum bir çok dedektör yaptık çoğunda akü kullandık, dedektörlerde akü ne kadar güçlü ise o kadar derinlik kabul edilir. büyük aküler veya akü grupları taşımamak adına hep 12V aküye razı olduk,demek istediğim bu 12v akü ile 30-35v 2-3A lık dc-dc converter yapıp devrelerimizde kullansak nasıl olur, şimdi bu işi bilen arkadaşların bu yazıma itirazları olacaktır, zira bu converterler parazit kaynağıdır, bunu bende kabul ediyorum zira vaktiyle SG3524 lü ve MC34063A lı iki farklı devre tasarladım ve çıkışlarında ne yazıkki yoğun parazit nedeniyle devrede kullanamadım, öte yandan hepimizde biliyoruz ki bu söylediğim değerlere yakın hazır converter devreleri satılıyor, 30-40 dolardan başlıyor en kötüsü, demek istediğim bu tip çıkışı temiz converterler yapılabilir nitelikte, peki biz neden yapmayalım? yada yapamayız mı?
google amca sorduğumda karşıma çıkan EMI filter programlarını kullanmayı beceremedim, bilen anlayan yokmu bu tip filtre işlerini? ve bize yardımcı olmazlar mı?
bunun için neler yapabiliriz? SG3524,SG3525, MC34063A vb converter entegreleri ile yapmaya çalışalım diyorum, çıkışı filtreleyebilirsek bizim devreler daha derinden çekecektir. bunun aksini söyleyecek varsa buyursun...
örnek teşkil etmesi açısından MC34063A lı bir şema veriyorum, ve önerilerinizi bekliyorum. Hedef 12v giriş 30V min.1-2A çıkış ama çıkış parazitsiz olacak...
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2F320volt.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2009%2F02%2F3v-dcdc-konvertor.gif&hash=a86afd6a410b9ece6ab4ca068aff55cd4bcd0708)
selam kolay gelsin
pro-tr hocam
Elimden geldiğince destek veririm kullanılabilecek coverterlar bulmaya çalışırım
Ufak bir bilgi altında link olarak vermeye düşünüyorum şemalar çok yer kaplıyor
bobinsiz olanlarından yinede parazit olurmu siz daha iyi bilirsiniz
size 1mh 1.8ohm bobinden yolıyımmı kendi başına güç tüketimi 12.7v ta 7A 90w buna uygun devre düzenlemekle
darbe süresi ve örneklemelerde değişikliğe giderek istediğinizi elde edebileceğinizi düşünüyorum suan yarım verimde kulanıyorum maximum akıma ulaşmadan bobin sönüme geçiyor
hatta 2 sarımlı olanıda eklerim yanına su sizin eski simetrik bobin denmesinide deneyip aklınızdan çıkartmış olurusnuz
bunlarda converterlar
320 sitesi yine yapmış yapacağını :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
555 ile giriş +11v+18v çıkış +5v -5v simetrik
site linki
http://www.extremecircuits.net/2010/07/555-dcdc-converter.html (http://www.extremecircuits.net/2010/07/555-dcdc-converter.html)
şema resmi
http://4.bp.blogspot.com/_FdGFE8NBDgc/TDMFENtOWmI/AAAAAAAAD2c/UJ3gpoZevmc/s1600/555_DC_DC_Converter_Circuit_Diagram.GIF (http://4.bp.blogspot.com/_FdGFE8NBDgc/TDMFENtOWmI/AAAAAAAAD2c/UJ3gpoZevmc/s1600/555_DC_DC_Converter_Circuit_Diagram.GIF)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
+12v+14v=4A giriş +24+28v=2A çıkış (cd4093+cd40106)
site linki
http://worldtechnical.blogspot.com/2010/06/converter-dc12v-to-24v-2a.html#.UJAU32c4Flc (http://worldtechnical.blogspot.com/2010/06/converter-dc12v-to-24v-2a.html#.UJAU32c4Flc)
şema resmi
http://3.bp.blogspot.com/_xQ_0aGpK0qw/TBeN7GTNDYI/AAAAAAAABd4/bwFJulndJ0M/s1600/dc-dc-converter-dc12v-to-24v-2a-by-ic-40106-buz11.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_xQ_0aGpK0qw/TBeN7GTNDYI/AAAAAAAABd4/bwFJulndJ0M/s1600/dc-dc-converter-dc12v-to-24v-2a-by-ic-40106-buz11.jpg)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
555 ile +6v+15v giriş +9v+27v çıkış
site linki
http://electronic-circuits.blogfa.com/page/dc-to-dc-converter.aspx (http://electronic-circuits.blogfa.com/page/dc-to-dc-converter.aspx)
şema resmi
http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2010/10/dc-to-dc-converter-using-ic-ne555.jpg (http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2010/10/dc-to-dc-converter-using-ic-ne555.jpg)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
555 ile +12 giriş +24v çıkış
site linki
http://circuitschematicelectronics.blogspot.com/2012/04/simple-doubler-voltage-12-to-24volt-dc.html (http://circuitschematicelectronics.blogspot.com/2012/04/simple-doubler-voltage-12-to-24volt-dc.html)
şema resmi
http://2.bp.blogspot.com/-T38DVCcY_k8/T46K68-GvrI/AAAAAAAABOU/AFwQLMatO7E/s400/Simple+Doubler+Voltage+12+to+24+VDC.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-T38DVCcY_k8/T46K68-GvrI/AAAAAAAABOU/AFwQLMatO7E/s400/Simple+Doubler+Voltage+12+to+24+VDC.jpg)
----------------------------------------------------------------------------
+6v+18v giriş +7.5v+35v çıkış yüksek akıma göre transistör seçilerek kullanışlı hale gelebilir
kotası dolmuş sitenin resmini ekliyorum
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html (http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html)
http://www.poweresim.com/ (http://www.poweresim.com/)
temel tapolojiler kullanılarak cok basit bi pic ile cıkışsı parazitsiz devreler tasarlanabilir fakat devrede bobın olduğundan devre metal kutulama yapılırsa cevresinde calışsacak olan elektronik sisteme zararı daha az olacaktır.
devrede kullandığız aküler 12v 1.5 _2.2a arası aküler.1ad akü ile voltaj yükseltilğinde akım,güç yarıya düşecek bu sorun yaratmazmı.
s.a.
tesla usta sorun devreyi kurmak değil, devre her türlü kurulur sorun çıkışta ki parazit, genelde bu tip devreler pwm ile çalışır 80 khz-150 khz gibi işte bu frekans çıkışta silinmediği için bizim devrelerde işe yaramıyor, said_jarrah usta söylemek istediğimi anlamış sanırım verdiği linki inceleyeceğim.
bu arada konu ile ilgili isisde basit bir şema çizip simülasyonunu hep beraber görelim ve ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım..
Alıntı yapılan: said_jarrah - 30 Ekim 2012, 22:00:02
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html (http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html)
http://www.poweresim.com/ (http://www.poweresim.com/)
temel tapolojiler kullanılarak cok basit bi pic ile cıkışsı parazitsiz devreler tasarlanabilir fakat devrede bobın olduğundan devre metal kutulama yapılırsa cevresinde calışsacak olan elektronik sisteme zararı daha az olacaktır.
usta programı kullanmayı nasıl beceririm ya? yada nasıl kullanıldığını tarif edebilirmisiniz?
http://www.poweresim.com/ (http://www.poweresim.com/)
yani giriş 12v çıkış 30v 2-3A izolasyonlu olmalı
poweresim sitesinde free acoutnt yazan kısımdan sisteme giriş yaptıktan sonra mydesign kısmında temel converter tapolojiler mevcut şuan sizin bahsettiğiniz kucuk güçlede yukseltme işlemi yapacak olan bi tapoloji kısaca boost veya flybeack olabilir flyback konverter zaten yuksek frekans trafosu ile devre tasarlandığı ıcın gırış ile cıkış arasında izolasyon var elektriksel olarak giriş ile cıkış birbirinden bağımsız referans noktaları(gnd) birleşmio boost convertorda ise mosfet tetiklemesi opto cupler aracılığı ıle gerceklestırılırse yine aynı sekilde ızolasyon olur.diğer tapolojılerdede benzer mantık dusunulerek tasarım yapılabılır.
şimdi konverterin tasarımını kısaca bahsedeyım.hangi tapolojı kullanılacak ıse ustune tıklayıp secıoruz. daha sonra new design dioruz ve akım ve gerlim değerlerini girioruz initalize design dioruz .solda mavi kutucuklar içinde devre parametrelerinın bulunduğu kısımdan ayrıntılı olarak ısteğimiz değerlerle oynayıp devrenın her turlu verısını görebiliriz kayıplar, trafo bobın frekans vvsvsvs.. buradakı devreler analog devreler biraz karmasık dc sınyalın ucgen dalga ıle karsılastırılıp pwm sınyalı elde edilio istenen değerlere göre bobın hesabı duty cycle vs program hesaplayıp bize sunuo fakat ben analog pwm yerine pwm i mikro işlemci ile elde edip duty cyyle ve bobın hesabını yapıp bu tarz devreleri kendi hesabıma göre kuruorum.genel tapolojı cok fazla değişmeden kontrolu analog yerine işlemci yapıo.genelde ben kullanıorum gerek olmuo ama cıkışta ac işaretlerin yok olması ve white noiseların giderilmesi için 100nF bit kondansator devrenın cıkısına artı ucuna seri bağlayıp kondansator uzerinde geçirerek bir nevi filtre ile cıkış alabilirsin.Dikkat seri!
anlama adına basit bir devre tasarlayabilirmisiniz? işlemcili olması önemli değil, gerekirse 2-3 tl lik küçük işlemciler kullanılabilir 12f675 gibi...
Gün içinde bobin hesabı , dalgalanma fakt. duty vs hesaplamaları yüklemeye calışırım
@said usta
dediğin mosfetlerden birkaçını incelemiştim, hexfet diye geçiyordu, karadağ ustama TE-2012 de kullanması için önermiştim. çalışmalarını takip ediyorum, paralel olarak bende isisde deneme yapacağım, umarım sorunumu anlatabilmişimdir
Temel mantığın olusması için bi pdf yukluoyorum.İsiste bobinli devrelerde ben pek verim alamıorum çalışıp calışmadığı test edilıo fakat ne kadar sağlıklık olduğu anlaşılmıo.Özellikle bobini kendiniz sararsanız düzgün saramazsanız bobınde ötme, osilasyona gitme gibi olumsuzluklar meydana gelebilio induktans değerini hesaplayıp hazır bobin kullanılması daha faydalı olacaktır .Elinizde osiloskop varsa devreyi kurup bi cıkısı gözlemleyelim ve ona göre yorum yapalım derim.Basitten karmasığa doğru tasarımlara devam edebiliriz.
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/ (http://schmidt-walter.eit.h-da.de/) sitesinden faydalanarak fly-back elektriksel izoleli convertorlerede bir bakalım.
.
.
.
s.l. 12v 30 35 e çıkaracak bir convertör devresinin ben imkansız oldunu düşünüyorum bobinsiz olarak.madem derdimiz voltaj artırımıysa gerilim en lemesi yapılsa olmazmı.. ?hem cihazda topraklama diyosunuz manyetik alan etkilerini kısma diyoruz nedense daha fazla bu sorunları arttırmaya kalkıyoruz. önce masa üzerinde delta türevlerini bir kaç ekleme yaparak devre elamanları değiştirilerek bu denenebilir .devreyi örn. 100v.ye göre dizayn edip denemek,ve ne + sı oldunu tespit etmek daha kolay olmalı.gerçi bu sitede artık tekellşmeye başladı sanki. önceden zevk alırdım sadece bakmaktan,okumaktan saçma sorularda olsa cevap veren arkadaşlar vardı nerede bu millet....herkese başarılar saygılar.
filtre hesaplaması
işe yarar belki ustalarım
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mag-inc.com%2FImage%2520Library%2FUnassigned%2FFilter.jpg&hash=0608769c410303e72d8165c821962f56fe8bcb6f)
http://www2.mag-inc.com/calculators/Inductor-Design-Calculator (http://www2.mag-inc.com/calculators/Inductor-Design-Calculator)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mag-inc.com%2FImage%2520Library%2FUnassigned%2FCMNlineart.jpg&hash=2e461c738fa27a58c7a77d660a08af4c9b24b5a9)
http://www2.mag-inc.com/design/software/cmf-design-software (http://www2.mag-inc.com/design/software/cmf-design-software)
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle konuyu dağıtmaya gerek yok.
Pro-TR, Öncelikle converteri ne tip bir devrede kullanacağın çok önemli. Konuya buradan başladım çünkü TE-2012 için çektiğim videoda thunderbold'un bana linkini gönderdiği 3$ lık dc-dc converteri kullandım. Amacım beslemeyi sabit tutmaktı ve çok da başarılı oldu. Açıkcası bir filtreleme de yapmadım. Ama genel olarak birkaç op-amp ile yükseltilerek direkt sinyal eğrisinden metal algılama yapılacaksa dc-dc converterler senin yaşadığın problemleri yaşatıyor. Gerçi ben TE-2012 de de direkt eğriden örnek aldım. İşin içine deltadaki gibi sinyali dc ye çevirme işlemi girerse bu problem ciddi olarak ortadan kalkıyor. İlla ben sinyalden örnek alacağım dersen dc-dc converter tarafında yada yapmak istediğin filtre tarafında şarj ve deşarj hızı yüksek yani seri direnci olabildiğince düşük kondansatör kullanmalısın. Sen bir filtre tasarlayabilirsin ama kondansatörün filtrelemek istediğin frekans tan daha hızlı şarj ve deşarj olmuyorsa filtren bir işe yaramayabilir. Filtrelemeden daha çok hatayı biz kendi oluşturduğumuz gürültülerde yaşıyoruz. Yani bundan daha önemlisi de aslında senin PCB çiziminde gizli. Mesela analog gnd yi ayrı çizip dijitale ferrit bead ile bağlarsan da ciddi oranda gürültüden kurtulabiliyorsun. Hatta sen bir ara bir gift vermiştin pcb de filtre kondansatörü ile ilgili.
Saygılar.
s.a.
arkadaşlar benim devredeki besleme sorunu hala devam ediyor ve ben hala dc-dc converter işini çözemedim, tam izolasyonlu bir voltaj kaynağını hala elde edemedim, sanırım bu işi akü ile çözmem gerekecek. şu da var said ustanın verdiği linkteki prodan yararlanarak bir conv. tasarlamadım, belki dediği gibi temiz bir kaynak elde edilebilir. bilemiyorum....
bugün bitane tasarım koyarım 100w civarlarında izoleli :D
pro-tr hocam kısa sürede tasarladım işallah işinize yarar.
En sol alttaki toprakta gnd 1 olacak unuttmuşum :D
Ustam benim işime yarıyor kısayollar sanada yarasın
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXrvvwt.pdf (http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXrvvwt.pdf)
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/ (http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/)
selami usta
+12+5-0-5-12 şeklinde sondaki eklenti devredeki voltajlardan her.gi cıkış gerilimlerinden bir olmadığı durumda ledler yanmıycak sekilde devrede her.gi beslem olmadımı devre çalışmıycak şekilde olabilir yada
n kanal bir DP için gnd neresi olmalı size göre yada besleme sırlaması nasıl olmalı
ben akü ve pil gurubunda kararlıyım çünki
resmi eklemeyi unuttuk bu arada :)
devrenin ne amaçla kullanıldığını bilmiorum ama tek bir 12 V luk kaynaktan 12,5,0,-5,-12 V cıkışları alınabilir bu kadar batarya kullanmaya gerek yok.
devreye göre toplamda 18v kulanıp tek bir ortak sanal olmayan gnd uygulamk amaç opamnpları iptal etmek 3 adet akü yada pil gurubuyla
regüleden kaynaklanda çözüm bulunamıyosa opmaplarda aynı durum var sonuçta en azından onların beslmelerini direk aküden sağlamak78-79 serilerinde bu durumlar yapar denirse daha yapıcak hiç bir durum kalmıyo :D
selami usta gerçi daha yüksek voltajlar uygulamak için araştırması bu normal sartlar için geçerli durum aküyle yapıcam dediği için
buda yüksek voltajlardan simdilik vazgeçtiğini düşünüp ekledim
ben bir şemada artı eksi 75vluk simetrik bobin uygulamaı gördüm nette şemayı kaybettim besleme kaynağı direk girş voltajları yazıyordu nasıl olduysa sayfayı kaybettim başka şeylerle ilgilenirken
neyden beslendi bilmiyom bulmaya çalışacam tekrardan bulunca selami usta sana yönlendiririm siteyi
Yüksek gerilimle sadece mosfeti surmuşlerdir.mosfetin yüksek gerilimle sürülmesi bobinden gecen akımın artmasını sağlayacaktır.buda manyetik alan şiddetinin artmasına neden olur.manyetik alanşiddetinin artması nelere sebep olabilir bilemiorum aranan nesnenin daha kucuk boyuttan ve daha derinden algılanmasını sağlayabilir; gözle görülecek bir etkiside olmayabilir denemek lazım :D yuksek gerilim yuksek akım uygulamaları için İXFF firmasının HİPERFETLERİ kullanılabilir.Opto cuplör ile sürülmesinde fayda vardır.
http://www.ixys.com/ProductPortfolio/PowerDevices.aspx (http://www.ixys.com/ProductPortfolio/PowerDevices.aspx)
sitede güzel ürünler var tşklr said ürünleri incelelerim
-------
selami ustayla daha önce konuşmuştuk tesla bobinlerini uygulamalarında ıgbt hexfet ve güç mosfetleri gibi imkanlarda vardı
birde tam kesime giden coğallan ve azalan tip diye normalleri kendi içinde değişiyor
başarı ulşamak için her konuda iyi malzemler kullanarak sonuçta çok iyi devreler çıkartılabilir işin ticaret boyutunda bakmadan
3 adet akü yada 15 pil değil 4 tane aküde olsa 2 tllik mosfet yerine 20 tllik başka üründe olsa en baştan başlayıp sonuçlara ulşamaya çalışıyorum
daha önceki konuşmamlarımızd selami usta +12v gnd demişti bu sekilde sanal gnd kurtulmak için bu tür uygulamada nasıl olmalı
bunu merak ettim ayrıca 1.4v gibi bir durum oluşturmak fark da gerekiyormu 12v den sonra yada öncesinde
her türlü mosfet kullanılabilir bu devrelerde besleme gerilimini referans alarak fakat igbt olay biraz farklı onda genelde yuksek güçte kW mertebesindeki güçleri anahtarlamada kullanılır.Motor sürücülerde Yüksek güçte harmonık şebeke filtrelerinde hastane otel vs SMPS lerde sürülmeside mosfete göre zor gate akımı yuksek guc tuketimi fazla external kaynakla kullanmaya elverişli değil 100-200 vluk 50-100 w lık devrelerde gerek yok ixfh40n30 hiperfetini çeşitli devrelerde kullandım gayet hızlı güzel bir ürün.türevleri ihtityaca göre seçilebilir.
---
son cumleni anlamadım tesla usta
IGBT konusu geçti sadece tesla bobiyle ilgili farklı neler olabilir derken eski ilgilendiğim konuda uygulamlarda
dediğniz gibi yeterli ürünle var zamanı gelince bakınıcam en karalı iyi olanı neyse devrenin gücüne durumuna göre
son kısımlarda bir devre için ticaret zihniyetin kıstlamayla yapılmadan ilerlemesi gerekir
devre tasarlanması ksıtlamay gidilerek yapılması hata olur öncesinde ve sonrasında
diğer kısmıda selami ustaya sormuştum sanal gnd yerine bu şekilde uygulama için gereken voltaj sıralaması
tesla ustam DP3 beslemesinin sembolik durumunu ekledim, umarım beni anlamışsınızdır. zira 3 farklı GND noktası var ve her sinyal geçişi bir kayıptır...
ve buda benim bir PI için hayal ettiğim besleme şekli, -+5v ile opamplar + işlemci 0v-GND arası mosfet+bobin beslemesi....
bu arada said usta vermiş olduğunuz smps devresi güzele benziyor fırsat bulursam yapmayı düşünüyorum. Ama demek istediğim yani yapmak istediğim bu şekilde bir besleme elde etmektir.
Bu da benden olsun... Olabilir mi?
oongit ustam mantık hatası yapıyorsunuz, şöyle ki bobini o şekilde beslediğinizde opampı taktığınız anda bobinden gelen sinyalle o opampınız yanar, opamp beslemesi daima oluşan sinyalden -+v olarak büyük olmalı, yani elimizdeki bardak sinyal, sürahi ise opamp beslemesi olmalı ki, bardaktaki suyu sürahiye koyabilelim, DP yi iyi incelerseniz şayet, LF357 beslemesi ve bobin beslemesi eşit ancak LF 357 altında TL062 ile sinyal -6v dolaylarında non-invertten geri besleme yapılarak sinyali 6v dolaylarında oluşturmaya çalışıyoruz, o TL062 veya 4066 yanık olsun veya takılı olmasın devreyi çalıştırdığınızda 1 dk sonra LF357 nin aşırı ısındığını ve hatta yandığını göreceksiniz. zira N kanalda zaten GND +12v iken oluşan flyback sinyali (sönüm sinyali) 12v + üzerinde oluşuyo, 4148 ile kırptığımızda da 12v +0,7v =12,7v luk sinyalimiz var...
Peki bazı konularda rastladığım bir düşünce var... Mosfetin beslemesinin olabildiğince yüksek tutulmaya çalışılması yani... Mesela Mosfet ve / veya bobin 24V veya daha yukarısındaki bir gerilimle beslendiğinde; alıcı opamp dahil, tüm opampların da 24V ile mi beslenmesi gerekiyor bu durumda?
selami hocam tşekürler hayalinizdeki geerçekleştirmeye çalışıcam hem kendim için hem sizin için
------------
ilk sekil fazla karışık işin içinden çıkamadım sistem basitte nerden nereye gidip dönüyo devrede anlamadım
hüseyin usta halletmiş bende kulanıyom öyle kalsın durum :)
--------------------------------
ikinci şemaya göre ben verdiğim resimdeki 7805+7905+7912 yi kularak sizin resimdekini elde etmiş oluyorum ozaman
pil gurubu tercihdi niyetimdi
ilk altı tanesi
1.2x6 =7.2v
1.2x6=7.2v
1.2x7=8.4v
toplamda 23v
12v kısmına 15.6v burda 7 adeti
8 çıkartırım bobin sürücü kısmı taha fazla harcıya ona 16.8 düşer tam şarjda 18v olur o kısım
20 tane pil demek 2.7A lik buda bana en kötü ihtimalle 2 -3 saat kulanım demek
bunu aküyle haledilebilmesini isterdim ama olmuyo mesala 6v akü tam şarda o değeri verse dahai ilk yarım saat sonra regüle işin içinden çıkıyo çıkış 5v altına düşüyo
buna göre 12v+12+12v akü sıralması gerkir bunda ortak gnd için 7912 için falza üzerine 24v düşüyo
tam şarj bahsetmiyom aynı zamanda 05 ler içinde böyle
lm serisi diğer ayarlılardan lazım bobin sürücü kısmı içinde TO_3 tipinde 3055 gibi metal kılflı
-----------------
7912 nin metal kılflı varmıydı kendi uygulamam için onuda bilmiyom 15 vardı sanırım genemi tırtladık :D
selami hocam
Arşimetin başı bizim kadar pi den dolayı arıdımı acaba merak ediyom :D
oongit ve tesla ustam benim son verdiğim resime dikkatli bakın, aslında yapmak istediklerimi 78xx ve 79xx serileri ile 24v akü ile kolayca yapılabilir. bunu düşünmemek aptallık olur benim için, ama işin püf noktası şurda gizli (yada ben kendimi ifade edemiyorum), şöyle ki 12+12v lük 2 akü ile 15v u elde edebilirim. hatta bunu LM337 veya 7815 +PNP güç TR ile destekleyerek elde edilebilir. buraya kadar problem yok, yapmak istediğim şu oluşturduğum 15v luk GND noktasına göre -+5v u elde etmek istiyorum, bu 15v luk yükselme (aşırı akü dolumu) veya düşme (bataryanın zayıflaması) durumlarında hiç bir şekilde +-5v um bu 15V a göre değişmemeli, yani diyelim 15v luk kısım 14v a düştü -+5v umda buna göre değişim göstermeli, yani 0v noktasından baktığımda +5v um 14+5=19v , -5v kısmı ise 14-5 =9V dolaylarında olmalı. yada 16v die düşündüğümüzüde siz hesaplayın...
ha bu arada çok fazla histeriz davranıyorum, bununda farkındayım ama hangi elektonikçi normal ki ben olayım :D
Bu nasıldır peki?
Said Jarah çıkıçtaki filtre bobinleri Niose Clamb üzerine sarmak gerekli diye düşünüyorum. Yoksa dece bobin fazla iş görmez orada . Ama yine güzel bir çalışmaya benziyor. Birde Kullanılan Nüve'deki sarım yönlerini belirtmemişsin. Birde gelişi güzel sarılmaz o sargılar sırası olmalı.
yönler hepsinde aynı saat yönünde.sarım çok fazla fark etmez düzgün ve sıkı sarıldıktan sonra yinede ; en fazla sarımı olan n3 en allta sarmakta fayda var diğer sarımlar uste geldğinde sararken kolaylık sağlar.her bağımsız sarımlar arası izole bant ile sağlamlaştırılmalı bobınlerde oynama meydana gelmeyecek şekilde sıkı ve duzgun olmalıdır.istenırse vernıkte kullanılabilir.
Anlattıklarının hepsini biliyorum. Zira , Smps'lerde sıra çok önemlidir. Sert olmasının sebedie telin titrememesi için yapılır, kayıp olmasın diye. Ama biraz daha , amperi düşük ufak birşey lazım. Mesela 200ma gibi izoleli bir devre lazım.
Senin devrenden çekeceğin amper bağlayacağın yüke göre değişir arkadaşım.burada senin amper değerin ancak max güç sınırlamanda belirlenen bir kıstas isterse senin devren 100A verebilsin sen ihtiyacın olanı sistemden çekersin bağlanan yüke göre bilmem anlatabildim mi
I=V/Z; Z=R+-jX
İyide bilinen birşeyi , niye yazdın ki ? Bu zaten bilinmesi gereken birşey.
Direnç değerini (R) veren bu formülde:
U= Alıcı uçlarına uygulanan gerilim [Volt (V)]
l= Alıcı içinden geçen akım şiddeti [Amper (A)]
olduğundan, direnç (R) biriminin V/A olacağı açıktır. Pratikte V/A birimi yerine kutu simgesiyle sembolize edilen OHM birimi kullanılmaktadır.
Bilinmesi gereken bişeyi en temelde bilmediğini düşündüğüm için diyelim Mesela 200ma gibi izoleli bir devre lazım.Böle bi cümle olmaz bana bunu sölüosan en temel şeyleri bilmediğin anlamına gelir.Sen bana gerilim sölememişin güç sölememişin şöle bir yük beslemeyi düşünüorum dememişin 200ma devre lazım nese söliyeceklerim bu kadar.
Konunun başlığını nasıl düşünmedin ozaman ? :D Şimdi 30volt vede 2x5 volt lazım. 30 volt 400ma ama Sürekli 4a. Basacak birşey yani Tx vede Rx'in yaptığı anlık akımları verecek güçten bahsediyorum. Vede 2x5 volt çok düşük 200ma civarı.
lm2577t ile dc dc converter olabilir..ornek olarak
http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2007/09/schem.gif (http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2007/09/schem.gif)
http://hmin.tripod.com/als/andysm/drawings/switcher/12TO20V2.GIF (http://hmin.tripod.com/als/andysm/drawings/switcher/12TO20V2.GIF)
bu devreyi delta pulse3 icin uyarlama yapabilirmiyiz ?
Alıntı yapılan: Karadağ - 01 Kasım 2012, 22:37:06
Merhaba Arkadaşlar,
TE-2012 için çektiğim videoda thunderbold'un bana linkini gönderdiği 3$ lık dc-dc converteri kullandım. Amacım beslemeyi sabit tutmaktı ve çok da başarılı oldu. Açıkcası bir filtreleme de yapmadım.
Bu konvertörün detaylı bilgisi nereden bulunur veya bu konvertör nereden alınır.? Çin malı 2577 li converter mi yoksa.
mercek usta şekildeki devre yarım köprü dcdc konverter mantığından türetilmiş bir devre.Mevcut şemada bana göre bikac hata var çalışırmı calışmazmı bilemem.Bu devrenı calıştırdıysan eğer veya bunun gıbı bı devrede modifiye yapmak istiosan sekonder sarım sayılarını değiştirerek çıkış gerilimiyle oynayabilirsin.üst üste birbirinden bağımsız sarımlar yaparak çıkıç sayısınıda arttırabilirsin.Elindeki nuvenın elverişliliğine göre.Hesap kıtap yapmadan mevcut modifiyelerle ne kadar sağlıklı sonuçlar alınabilir buda tartışılır.
Arkadaşlar Çok smps denedim , ama yok yinede Harmonik var . Bilhassa hazır mevcut Dc-dc converterlerde 1 watt olanlarında bile parazit yok . Zira , hazırını alıp inceleme şansıda yok. Bizce izalasyon mu lazım yoksa , Çok iyi filtremi ? Yani Benim çalışmalarıma göre , Smps çıkış trafosuna aynı trafodan ekleyip tekrar 2x5 volt aldım parazit yok ama ilk trafoda var.
2x5 volt çıkış ile ana artı arasındaki bağlantı olmadığından , işime yaramıyor. Bu sistemi Dc-DC Converter (Smps) olarakta çözemeyecek . Çok iyi filtre vede ana voltajlar ile çıkıştaki voltajlar istenildiğinde katlanacak örneğin çıkış 2x5 volt Akü 12 volt 12+5(7805)=17 volt okunmalı. Yani bu hem izole olmalı çıkış hemde ana kaynaktan giriş olduğu için çıkışta beraber ölçüldüğünde katlnamlı. Aynı zamanda negatif voltaj ile ölçüldüğünde gerilim 12volttan 5 volt eksik ölçülmeli.
bu linkte detaylı bilgi var
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=4485.0 (http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=4485.0)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?action=dlattach;topic=4485.0;attach=2872;image)
Bu olmaz. İzoleli değil sanırım. Besleme nasıl olacak onu anlamamışız :D
goldscan 4 cihazın 14.4v akü beslemesiyle yapılmış
+12v gnd ortak
+5 -5 -12 regüleli besleme katı şeması
slm.güzel bir besleme katına benziyor...dp ye bi katkısı olurmu denemek lazım...saygılar
Arkadaşlar ilginiz çok güzelde , izole deyince ne anlıyorsunuz? Yani tamamen farklı bir gerilim yaratmak. Bağımsız temiz , parazitsiz. Şimdi bende devre tasarladım ama , bunu denemek için artık zamanım yok. Çünki bir kaç denemem oldu , ama daha çok özen istiyor , bilgi gerektiriyor. Size çizim olarak tam ne demek istediğimi yollayacağım . Ama gelelim şu andaki devremize ;
İstenildiği gibi 2 transformatörü bir birine bağladım. Bu olay 1. trafodaki harminikleri hiçe sayıp vede 2. primer sargıları aynen 1. transformatör gibi sarılıp , 2. trafonun çıkışından tam istediğinizgürültüsüz bir enerji almak. Vede 2. transformatörden , Feedback'i Optocuplör ile yapmak tamamen yalıtım oldu. Umarım mantığı anlamışsınızdır. İstediğiniz gerilimleri sarıp , istediğinz amperde belirli yerleri güçlendirip akıp çekebilirsiniz. Tabiki Optukuplör'deki zener vede direnci değiştirmek açısından. Frekans 32, 680khz civarı birşey. Normalde 1. transformatörün çıkışında 3. Harmonik 112 khz'lerde bir parazitlenme oluyor. 2. trafoda tamamen izole ederek bu işi ortadan kaldırdığımı düşünüyorum. Aslıdna Harmonik nüveden tekrar geçmek isteyecektir ama , tamamen paraziti yok etmek için araya pals trasofusu koymak gerekir.
rayman yaptım paylaşımların senle ilgisi yok senin ne ile uraştığınıda
birincisi bu sebepten
Alıntı yapılan: UNIQUE - 20 Kasım 2012, 08:09:13
TE-2012 için çektiğim videoda thunderbold'un bana linkini gönderdiği 3$ lık dc-dc converteri kullandım. Amacım beslemeyi sabit tutmaktı ve çok da başarılı oldu. Açıkcası bir filtreleme de yapmadım.
Bu konvertörün detaylı bilgisi nereden bulunur veya bu konvertör nereden alınır.? Çin malı 2577 li converter mi yoksa.
ikinci şemada golscan seması adamlar yapmış cihaz kulanıyosa sorun olmadığını düşündüm
ihtiyacı olan deneyebilir 2ci soru su olabilir 12v akü iş görürmü bunda görmez
kullanılan enerji kaynağı lityum iyon pil 3.6vx4 14.4 v tam şarjda bu daha yüksek haliyle
----------------------------------------------------------------------------------
bana soruyosan sen ne cözüm yolunu denersin 78x-79x serisi şarjlı pil gurubu kulanırım
ni-mh ni-cad li-pol li-iyon gibi akü kullanıp hamallığa gerek yok bu akü dahi olsa jel aküler yada daha kaliteli akü çesitleri var kulanıcak olsam onlarla uraşırdım yine bu şekilde
smp trafo 2577 görüldüğü gibi hem göbeğine hemde dış gövdesine ferit kullanılmış
deveye hendek atlatmaya gerek basit konularda dedektör için istediğim ölçülerde meteryal bulmak kolay değil olucak olsa dahi bir dedktör kadar devre daha eklemeye de
tek sıkıntı parçalı pil gurupların dengeli şarj edilmesi olabilir bununda pil yuvalı kapaklı sökülebilir yaparsın dış ortamda özel şarj cihazıyla şarj edersin
farklı kulvardayız paylaşımlarımı üstüne alınma
kolay gelsin
Alıntı yapılan: Tesla^Pulse^Coil - 06 Aralık 2012, 01:43:12
rayman yaptım paylaşımların senle ilgisi yok senin ne ile uraştığınıda
birincisi bu sebepten
Alıntı yapılan: UNIQUE - 20 Kasım 2012, 08:09:13
TE-2012 için çektiğim videoda thunderbold'un bana linkini gönderdiği 3$ lık dc-dc converteri kullandım. Amacım beslemeyi sabit tutmaktı ve çok da başarılı oldu. Açıkcası bir filtreleme de yapmadım.
Bu konvertörün detaylı bilgisi nereden bulunur veya bu konvertör nereden alınır.? Çin malı 2577 li converter mi yoksa.
ikinci şemada golscan seması adamlar yapmış cihaz kulanıyosa sorun olmadığını düşündüm
ihtiyacı olan deneyebilir 2ci soru su olabilir 12v akü iş görürmü bunda görmez
kullanılan enerji kaynağı lityum iyon pil 3.6vx4 14.4 v tam şarjda bu daha yüksek haliyle
----------------------------------------------------------------------------------
bana soruyosan sen ne cözüm yolunu denersin 78x-79x serisi şarjlı pil gurubu kulanırım
ni-mh ni-cad li-pol li-iyon gibi akü kullanıp hamallığa gerek yok bu akü dahi olsa jel aküler yada daha kaliteli akü çesitleri var kulanıcak olsam onlarla uraşırdım yine bu şekilde
smp trafo 2577 görüldüğü gibi hem göbeğine hemde dış gövdesine ferit kullanılmış
deveye hendek atlatmaya gerek basit konularda dedektör için istediğim ölçülerde meteryal bulmak kolay değil olucak olsa dahi bir dedktör kadar devre daha eklemeye de
tek sıkıntı parçalı pil gurupların dengeli şarj edilmesi olabilir bununda pil yuvalı kapaklı sökülebilir yaparsın dış ortamda özel şarj cihazıyla şarj edersin
farklı kulvardayız paylaşımlarımı üstüne alınma
kolay gelsin
Paylaşımlarını üstüne alınmadım , ama 1-0 mantığından dışarı çıkarsak herkes farklı üşünecektir. Zira sen , yanlış birşey söylememişsin. Bende o Gold Scan 4 'ün besleme katından yapacaktım ama , parazit olduğu için yapmadım. Zira paylaştığım smps tranfosformatörlerinde bile parazit kaçınılmaz. Bu sebeple paylaştımki Pwmden sonra transistörlerin arasına pals trafosu yada ır2113 kullanılsın. Vede 1. trafo ile 2. trafo baskı devrede birbiirlerine bağlı paralel değil , sekoncer + primer. Bu sebeple 2. transformatörde daha bağımsız bir vede gürültüsüz izalasyonlu voltaj elde etmektir. İsteyen dener yani foruma katkısı sadece. Ve lm2577'nin 100uh'lık bobinlerinin olması demek , yüksek frekansta çalıştığını gösteriyor demektir. Bu entegreyi dahada açıyor olursak Nixie'nin basit smps'si var aynı 12 voltu 200vdc'ye çeviriyor gürültü kaynağı onu bahsettim. Sadece 555 , gü. transistörü 100uh bobin vede bir kaç malzeme..
1 cisi 2 seferdir izoleden ne anlıyorsunuz diye soruyorsun ben anlıyorum ama siz anlayamıyorsunuz
pil akü zaten parazit yaratmayan bir besleme kaynağına sorun ekleyip sorunu çözmeye çalışmak şaçmalık
eğer sen evde kullandığın bir cihaza gerek duysan uraş ki zaten bu durumda bu tür convertıra ihtiyacın yok
yukarıdaki sema parazit yapıyosa bilemem demekki firmada olsa işlerini ciddiye almıyolar
yada beslemediki parazit onlar için sorun teşkil etmiyo
lm serisi step down converter kullanırım tercihim 78x 79x 317 307 200 çesit çok bu durumda olmayan ne var yada sizce sıkıntı çıkartan neden ki o devreyi yapmak için bir dünya uraşmışsın
yada ihtiyaç duyduğun volt değerleri nelerdi aşağıdaki şemadan ayrıca 307 317 ekleyerek
+5-5+12-12 simetrik olmasada +24-24 gibi voltajlarda alırsın
paraziti temizlerseniz dedektör tasarlamaya geçebilirsiniz kolay gelsin eğer amacınınız oysa
her bir akü normalde 7v farklı voltajlarda olduğunu kabul ederek bu sekilde girişler uyguladım
bu şemayla gold scan arasında ne fark var hangisi daha mantıklı sizce
firma bunu düşünemedimi düşündü ama kullanacağı 2 pillin maliyet hesabına girdi size bol parazitli cihazı satmaya razı geldi ozaman
(ben izole dediğinizde hiç birşey anlamıyorum ok kolay gelsin size selametle )
Alıntı yapılan: Tesla^Pulse^Coil - 06 Aralık 2012, 18:20:31
1 cisi 2 seferdir izoleden ne anlıyorsunuz diye soruyorsun ben anlıyorum ama siz anlayamıyorsunuz
pil akü zaten parazit yaratmayan bir besleme kaynağına sorun ekleyip sorunu çözmeye çalışmak şaçmalık
eğer sen evde kullandığın bir cihaza gerek duysan uraş ki zaten bu durumda bu tür convertıra ihtiyacın yok
yukardaki sema parazit yapıyosa bilemem demekki firmada olsa işlerini ciddiye almıyolar yada
yada beslemediki parazit onlar için sorun teşkil etmiyo
lm serisi step down converter kullanırım tercihim 78x 79x 317 307 200 çesit çok bu durumda olmayan ne var yada size sıkıntı çıkartan neden ki o devreyi yapmak için bir dünya uraşmışın
yada ihtiyaç duyduğun volt değerleri nelerdi aşağıdaki şemadan ayrıca 307 317 ekleyerek
+5-5+12-12 simetrik olmasada +24-24 gibi voltajlarda alırsın
paraziti temizlerseniz dedektör tasarlamaya geçebilirsiniz kolay gelsin eğer amacınınız oysa
her bir akü normalde 7v farklı voltajlarda olduğunu kabul ederek bu sekilde girşiler uyguladım
bu şemayla gold scan arasında ne fark var hangisi mantıklı
firma bunu düşünemedimi düşündü ama kullanacağı 2 pillin maliyet hesabına girdi size bol parazitli cihazı satmaya razı geldi ozaman
(ben izole dedğinizde hiç birşey anlamıyorum ok size kolay gelsin selametle )
Sen daha beslemeyi anlamamışsın o yüzden konuşmak doğru olmaz. Lm2577 serileri yüksek amperden ziyade , giriş voltajları Fb. olduğu için çok düşük voltajdada vede yüksek voltajdada volt sınırlaması vede akım sınırlaması aynı seviyede kalması için tasarlanmıştır. Parazit konusuna gelince , Miner 4'Teki Dc- Dc converterleri bir incele ne amaçla kullanılmış sonra tartışalım olur mu ? Ama ginede diyeyim , benim smpsdeki uğraşılarım şu son verdiğin 4 bataryalı üreteçten , zaten temiz bir gerilim alıyorsun almasına ama , 12 yada 24 voltta bobini bağladığında ters Emk oluşuyor. Bu ters Emk , sistemdeki bütün entegrelerin beslemelerine parazit bulaştırıyor. Sebebi ise , aynı enerjiden aynı hem bobin kısımı vede hem entegrelerin beslemeleri , kullanılınca dedektör sapıtıyor sırf bu parazit yüzünden. Bendeki beslemelerde 2. trafonun çıkışı 2x5 volt 1. transformatörün çıkışı yüksek voltaj bunuda bobiine istediğin voltajı vermek vede izalasyonu sağlamak. Tek kaynaktaki izalasyondada iş bitmiyor çünkü , ana besleme yani bobine bağlanan voltaj ile , 2 x5 volttaki aynı kaynaktan olmak zorunda yoksa sistem çalışmıyor. İnşsallah anlatabilmişimdir....
Dc - Dc converter çalışmalarında , bu konu önemli ama yarım kalmış....... Lm2577 yada diğer türevleri devrede , yine başlı başına izalasyon olacağını sanmıyorum. Fakat İzalasyon vede parazit kaynağı , devrede bobinden sarkıyor. Hem bobin beslemesi hemde Ic beslemesini izole edip öyle çalışmalar yapacağım. Resimde , bit pazarından aldığım , lm2576 entegreleri var. Bunlar ile tekrar vede smps karışımı bu işi kökten çözecek birşey yapacağım....
slm. burda anlayamadım olay şu convertör ile voltajmı yükseltmek yoksa var olan votajı belli katlaramı bölmek. convertör yardımı ile voltajımı sabitlemek.bakıyorum birbirinden bağımsız bir çok devre örneği vermişsiniz kimi düşürmüş kimi yükselmiş.ama en mantıklı devre tesla ustanın verdiği gldscan besleme katı güzel görünüyo ve gördüğüm kaliteli cihazların belemesi pille yapılmış 12v üzeri pil gurupları oluşturulmuş hiç bir cihazın içinde transformatör uygulaması yok.bildiğimiz gibi bir çok filtre devresi mevcut istedimiz frekasa kitleyebilcemiz besleme katı icin devreler var gürültü önleyici devrelerde var.ama ben türlü burda ne yaptınızı anlayamadım benim cahilliğimden kusura bakmayın kızmayın..... saygılar
Neden kızayım estağfurullah , ilk önce soru soruma medeniyetine güzelce ulaştığın için takdir ediyorum ve şöyle soruna cevap vermek istiyorum ;
Transformatörlü devrede yüksek frekans çalışması mevcut yani smps. Ve çıkıştaki voltajı yükseltmek , Başlık kısımına uyguşanacak gerilimin 12 volttan yüksek olmasıydı amaç , vede 2 transformatör ise yine izoleli ama 12 voltan bağımsız değil Ic entegrelerini harici beslemekti amacım.
Bu şekilde bobin beslemesi vede Ic entegreleri yani diğer geri kalan 2x5volt ile yada sadece 5 volt ile çalışan entegreleri başlık kısımındaki beslemeden ayrı çalıştırmaktı. Çünkü parazit başlıktan geri geliyor Ters Emk.
İkinci devrede ise sadece sadece tam izoleli , 2x5 volt mevcut. Yani bu uygulamada aslında uyum sağlamadı . Sebebi ise , smpsnin giriş voltajı vede çıkış voltajı arasında bir değer okuyamadğım. Bu nedenle giriş vede çıkış ayrı vede bağımsız bir kaynaktı.
Şimdi ise arada izole olmayınca yani izole demek , giriş vede çıkışın tamamen birbirinden yalıtılmış olması ama parazit olmaması demek değildir. İzole olur ama parazit nüveden geçernüve dediğim ferrit kömürden yani smps transformatöründen.Bu nedenle paraziti yok etmek için farklı bir çalışma yapıyorum vede kesinlikle olacak.
Bu çalışmayı sizinle paylaşayım.....
Bu devrede izalasyon tamamen Fb. üzerinden vede zaten güç transformatörü üzerinden yapılmış. Girişteki şase vede çıkıştaki şase bağımsızdır.
Üstelik transformatörü gerektiğinden güçlü sarabilirsiniz. Eğerki şemada gözüken transformatör hakkında primer vede sekonder üzerinde nokta işaretleri görüyorsunuz , bu işaretler sargının hangi yöne doğru sarılacağını göstermiş. 2x7,5 volt yerine 7805 vede 7809 entegresi bağlandığında istediğimiz regüleli beslemeyi alabiliriz. Ama korkum şudur ; eğer giriş ile çıkış arasında sıfır voltaj ölçerseniz budevrede iş görmez. Zira kaynak aynı olmalı ama , 2x5 volt izole olmalı dedektördeki çalışma mantığı budur..... Kolay gelsin vede elinde bu malzemeleri olan denesin sonucu bildirirse harika olur....
slm.jeton anca düştü teşekkürler, yani burda başlık devresini yüksek voltla besleyip daha derine inmek isteniyor sanırm imkansız değil ama bayağı bi zor iş sadece bobini yüksek voltla beslemenin bu işi çözmesi zor başlık dahil, bir çok ilave gereksinim olacanı düşünüyorum başarılar....... saygılar
Onur600 , uygulanmak istenen oydu . Ama farklı sorunlar çıktı. Şimdi eğerki en son gönderdiğim izole işi sorun değilse voltaj ana kaynak vede çıkış voltajı birbiri ile alakalı ise süper olur bu iş.
Yukarıdaki verdiğim şemada , Galvanik izalasyondan bahsediyor. Vede girişte Esr kapasitörden . Esr kapasitörler düşük gürültülü vede hızlı olduklarından girişe tampon olarak kullanılmış. Bu kondasatörler önemli.
Şimdi Galvanik izalasyon ;
En basit ve genel yolu bir transformatör kullanmaktır. örneğin kesintisiz güç kaynağı ile beslediğiniz çok hassas bir robotunuz var. (yuh!!) bu nane çok hassas ve en ufak bir kısa devre, kaçak gibi olayda yanacak. ama işin sürekliliği gereği sizin bu robotu kesintisiz güç kaynağı ile beslemeniz kaçınılmaz. ve bu güç kaynağı da adı üstüne yasak gibi çalışır, durmaz herif. diyelim bir aksaklık oldu ve güç kaynağı gürül gürül akım vermeye kalkışıyor, ne bileyim işte yıldırım düştü bir yerlere ve etkilendi. üstüne geleni olduğu gibi allah ne verdiyse mantığıyla robota yollayacak ve beyaz dumanlar göreceksiniz.
işte bu noktada eğer siz robot ile güç kaynağı arasına bir yerlere 1/1 çevrimli yeterince güçlü bir transformatör koyarsanız bu olaylar robota yansımaz ve onu kurtarırsınız.
galvanik yalıtım için aynı zamanda değişik yollar da vardır. herkes uydurabilir düşünse.
mantık şu: elektriği bir naneden öbürüne iletirken arada öyle bir çevrim yapacaksınız ki bir noktada o enerji elektrik olarak değil başka bir şey olarak seyahat edecek. ısı, ışık, manyetik dalga/akı, ses, basınç... ne olursa olsun. kayıp olmasın, o sistem için yeterli hızda olsun vs vs oraya özel bir takım özellikleri sağlasın.
tabii her yöntem her devreye uymaz ya da gereksizdir.
örneğin bir "led-ışığa duyarlı direnç" (optocoupler) ikilisi ile yine iş olur. kontrol devresi diyelim. siz sistemin kumanda girişine doğrudan bir kabloyla girmezsiniz, araya bu ikiliyi bağlarsınız. ışık geçirmeyen kapalı bir kutuda bulunan led'i yakarsınız, direnç bunu algılar ve iletime geçer, ardından da kumanda girişine gerekli işareti yollamış olursunuz. isterse sistemde kıyamet kopsun, sizin kumanda devrenizle arasında bu ışıklı bağlantı olduğu için geriye doğru hiç bir şey gelmez. siz de çarpılmazsınız, kumandanız da yanmaz.
Çalışıyor olmalı
Surge paylaşım iyide , izalasyon yok bu devrede.
slm rayman verdiğin devreyi kurma imkanın oldumu eğer malzemeleri elinde olan varsa devreyi kurması iyi olur.bence devre izole edilebilir diye düşünüyorum.ilave bir kaç değişiklik olabilir .ama kafama takılan bi sorun deltada uyarlaması nasıl olacak.bunun için ne düşünüyorsun 12v üzeri düşünüyorsan ......saygılar
aslında, ben dp 2 üzerinde bi çok kez denedim ya devre hiç susmadı yada dumanlar yükseldi.aslında bu işi çözecek büyük ustalar var ama kesin bişey söyleyen çıkmadı nedense..saygılar
isolated dc dc converter circuit
arama sayfasına yazarsak binlercesi çıkar çok güzel devreler var
http://www.cigirelektronik.com/liste?k_id=18# (http://www.cigirelektronik.com/liste?k_id=18#)
Bunlarda satıştakiler. Elden daha da ucuza alınabiliyor
Hazırları heryerde bulunabilir. Ama , en ufak bir sıkıntıda yanabileceği için , daha güçlüsü yapılabilir vede sorsunsuz olur. Yapmak isteyen alabilir.
Linkteki verdiğin şema sanırım yine olmaz. İzole olabilir. Olmamasının sebebi , giriş voltajı ile çıkış voltajını ölçtüğünde sıfır görmemen lazım. Birde Fb. yok kontrolsüz olur...
burayı oku
http://www.freepatentsonline.com/6504735.pdf (http://www.freepatentsonline.com/6504735.pdf)
slm.rayman usta sondurum nedir,sende pesmi dedin......saygılar
Ben pes etmem...... Sadece benden denemeler çıktığı için susuyorum sadece :D
slm.anlaşıldı tamam.... saygılar ;)
@teslacoil'in çıkışına katılıyorum, madem SMPS'ler parazit oluşturuyor ve devre için bu sakıncalı, ideal dc kaynağı olan pil veya aküleri NEDEN doğrudan kullanmıyorsunuz? Size yüksek gerilim mi gerekli? 12V bir akü yerine seri bağlı iki akü kullanın, olsun size 24V veya üç seri 12V eder 36V...
ayrıca tek kaynaktan yüksek akım çekilmesi durumunda kendi paraziti bir yana, devreye ekleyeceğiniz gerilim katlama yüzünden çok daha fazla akım çekilecek ve tek kaynağınız işin daha başında "ben bittim" diye inleyecek.
gerilimi katlamak, gücü katlamaz, olmayanı veremezsiniz. siz hem az yer yer kaplasın hem yüksek güç çekelim diyorsunuz. OK, bunun da çözümü var (1997'de donanmanın tatbikatlarında kullandığı bir akü görmüştüm, sigara paketi büyüklüğünde idi, 2V'da 200A verebiliyordu ama bir tanesinin bedeli o zamanın parasıyla 3000 -üçbin- dolarmış) ama biraz tuzlu ve gördüğüm kadarıyla definecilerin tamamı züğürt.