Merhaba Arkadaşlar,
Bir süredir aklımda olan ve zamansızlıktan bir türlü gerçekleştiremediğim bir projemi sizler ile paylaşmak istiyorum. Şu anda projeyi bitirmiş değilim ama diğer işlerimden zaman buldukça yavaş yavaş ilerliyorum. Nasipse DP3 smd den sonra bu projemin ilk prototiplerini gerçekleştirmeyi planlıyorum. Bu projedeki temel amaçlarım sıra ile, tasarım işleri ile uğraşan ve uğraşmak isteyen ama analog devre ile ilgili problemler yaşayanların bu problemlerine çözüm üretebilmek, bu ürün kullanılarak üretilen dedektörlerin kişisel üretimlerde kolaylıkla gerçekleştirlebilmesini sağlamak ve tüm bunlar ile beraber çok daha kolay tasarlanabilir ve üretilebilir dedektörler yapmak. Şimdi gelelim aklımda olana, arkadaşlar bilen arkadaşlar vardır bilmeyenler için yazayım ben aktif olarak bir firmada ar-ge yöneticisi olarak çalışıyorum. Çalıştığım firmada sensör ağırlıklı tasarımlar yapıyoruz. Bu tasarımlarda her zaman standart stabilite ve üretim kolaylığı nedeni ile analog devreyi ya hybrid kullanıyoruz yada signal conditioner kullanarak devreyi gerçekleştiriyoruz. Geçen günlerde bahsi geçen pin pointer konusunda verdiğim örnek olan cs209 dan sonra neden biz de böyle bir şeye sahip olmayalım diye iyiden iyiye düşünmeye başladım ve bir yandan devam ettiğim bu proje fikirine sizleri de dahil etmenin daha doğru olacağını düşündüm. Aklımda olan şey aşağıdaki resimde görülen gibi bir pulse dedektör entegresi yada signal conditioneri tasarlamak ve bunu çok uygun bir ücrete temin edilebilir hale getirmek. Tabii bizin yapabileceğimiz şey maddi olanaklar nedeni ile seramik üzerine olamayacatır.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.hda-smc.com%2Fimages%2Fhybrid4.jpg&hash=3f5d1e1e04bb10c686fc909a0fc7a178646d4540)
Bu entegrenin içinde tüm analog devre, fet driver, opamplar, dışarıdan spi, onewire, i2c gibi bir protokol ile programlanabilir bir kontrol ünitesi ve emc-esd korulamalarının olmasını, çıkış olarak PWM çıkışının frekans değişiminden metal varlığı ve sinyal seviyesini, bu PWM sinyalinin duty cycle oranında da metal cinsini çıkış olarak vermesini planlıyorum. Ayrıca programa göre sönümlenme eğrisinin yada PWM in çıkış olarak seçilebilmesini yada her ikisinin de aynı anda farklı pinlerden çıkış olarak alınabilmesini planlıyorum. Yani bu ürün ile 1 fet, 1 mcu, 1 sönümlenme direnci , lcd ve besleme ile pulse metal dedektörü yapılabilmesini planlıyorum.
Analog devre kısmının üzerinde çalışıyorum. Neredeyse bitti gibi. Malzemelerin boyutu nedeni ile getirtmem uzun sürüyor ve benim için maliyetli oluyor ama eğer hayırlısı ile başarılı olarak bitirebilirsek çok güzel bir işe imza atmış olacağız.
Ne dersiniz fikrimi beğendiniz mi ve sizce bu işin sonunu görebilir miyiz?
Saygılar
ustam bu modüle bilgisayar bağlantılı özel arayüz yazılımıda yaptıkmı windows yada android tabanlı olay bitmiştir.....
Merhaba,
Şimdilik PC yazılımı tarafında çok profesyonel değilim ama usb yada 232 için MCU tarafını yazabilirim.
Saygılar
s.a.
@kradağ ustam azim ve çalışma ile başarılamayacak iş yok, zira ALLAH cc malı istediğime, ilmi isteyene veririm diyor, biz ilmin peşindeyiz ve ALLAH cc vaadi üzere isteyene veriyor zira benim gibi itfaiyeciye az-çok talep üzerine ilmi istediğim sürece veriyor.
bu bağlamda üzerimize düşen ne ise her zaman biz buradayız...
Entegre mi yaptiracagiz ustam
Tam olarak bir entegre değil. Benim niyetim hybrid bir devre yapmak. Ama hybrid için seramik kullanamayacağız. Normal PCB üzerine yapacağız.
Aradaki fark ne ki hocam seramik olunca noluyor olmayinca noluyor cep telefonu devresi gibi biseymi olacak uc bes katli
Hibrit=hybrid mi
Merhaba,
sağolasın pro- TR proje ilerledikçe inşallah herkesin katkısı olacaktır. Ben beraber başarmayı seviyorum.
theplot1978, daha pcb çizmedim ama 4 kata kadar altın kaplama olarak yaptırabiliyorum.
asenkron, aceleye getirmeye hiç niyetim yok bu arada hunimi mavi isterim
saygılar
Herkese hayırlı akşamlar.
Karadağ usta, Allah yardımcın olsun. İnşallah bu işin içinden de alnınızın akıyla çıkarsınız.
Bende bir katkı sağlamak isterdim ama elektronikten pek fazla anlamıyorum. Anlayan diğer arkadaşlarında sonuna kadar katkı sağlayacağından şüphem yok. El birliğiyle bu işin içinden çıkacağınıza inanıyorum. Bende şu anda başlık üzerinde çalışıyorum. İyi bir gelişme olursa sizlerle
paylaşmaktan gurur duyarım. En ufak bir katkım olursa ne mutlu bana. Kendinize iyi bakın.
Saygılar...
@asekron ustam huni dağıtıyormuşsun benim huni kırmızı olsun 5 fazla olsun
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg545.imageshack.us%2Fimg545%2F2396%2Fmorp.jpg&hash=73e4499da4956e0fb79dd6a51dd5259dd1c1c803)
mustafa hosuma gıttı posterı bastırda gönder asayım eve.
hunı rengını hakedeceksınız.hangı hunı neyı ıfade edıyor kararlastırmak lazım ,sonra bır jurı secıp oylarız kım fazla sıyırmıs.
dusunsenıze taksımde ekıp eylemde cakma kompenentlerı protesto edıyoz.hunılerı oscar ödulu gıbı kupa seklıne mustafa getırır.
kafaya takılmıs gıbı yamuk durmalı ona göre ayak yapmalı.bundan sonra dıycezkı kac hunın var kardesım ona göre konus.
.. nasıl cıkarsan cık hunısız cıkma.
.. dogal ortamıma salın beni,teknolojı ekıbıne.
İşi huni muhabbetinden projeye geri çevirelim. Bu özellikler ile tasarım için uğraşacak arkadaşların yorumlarını bekliyorum. İşin içine DAC sokmamak için PWM kullandım ama bunun sizler işçin uygnluğu hakkında fikir yazan olmadı.
Karadağ ustam,
Yine ilklerle karşımızdasın,
Yap bir altın sensörü olsun bitsin buiş ;D Zaten iş oraya gidiyor.
Saygılar...
işimizi kolaylaştıracak güzel bir dedektör geliştirme modülü olacak ustam
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg195.imageshack.us%2Fimg195%2F1830%2Fte2012.jpg&hash=67f4b5178d70b53c09e177a62eec798ee39e9e83)
Tasarıma görsellik kazandırma adına üzerime düşen görevi yapmaya hazırım.Bugün 3d olarak Catia V5-Autodesk Inventor Professional -Solidworks vb programların aktif kullanıcısıyım.Üstümüze birşey alacağımız vakit bile, vitrindeki elbiselere ayakkabılara bakıp beğenip mağazadan içeriye adımımızı öyle atıyorum.Asenkron ustam gibi bende simetri hastasıyım :) Bu bağlamda tasarıma farklı varyasyonlardaki müşteri gözüyle bakıp tasarımlarımı öyle oluştururum.Bu arada asenkron ustam bu sitede şakalarınla benim neşe kayğımsın :)
Alıntı yapılan: Karadağ - 20 Ağustos 2012, 14:09:39
İşi huni muhabbetinden projeye geri çevirelim. Bu özellikler ile tasarım için uğraşacak arkadaşların yorumlarını bekliyorum. İşin içine DAC sokmamak için PWM kullandım ama bunun sizler işçin uygnluğu hakkında fikir yazan olmadı.
@karadağ ustam;
bahsettiğiniz konuyu açarmısınız biraz, eğer amacımız PI devre yapmaksa benimde önerilerim olacak,yani TE-2012 den kastınız nedir? inanın konuya vakıf olamadım henüz.
Anladığım kadarıyla analog kısmı döküm entegre gibi olacak, alt ve üst limitleri belli bir standart kalp halini alacak.
PI tasarımcısı bu limitleri kullanarak istediği gibi programladığı mcu ile süreci yönetecek, fet ve sönümlemeyi tasarladığı sürece uygun seçecek.
LCD ve beslemeyi.. :)
Bence güzel bir proje.. Tasarımcı veya programcıyı mümkün olduğunca esnek bırakabilecek bir yapıda olursa talep görecektir.
Datasheet i sağlam olursa PC tarafına her isteyen istediği programı yazabilir.
PC tarafı için birşeyler karalayabilirim. Diğer tarafı sanıyorum fikir katkısı ötesine çok uygun değil. ya da Karadağ ustam beklentilerini açıkça belirtirse taliplilerin çıkacağını hep biliyoruz.
selam ortaya çıkan huni kriziden dolayı mı yoksa kullanılan tektik terimlerden dolayımı bilmiyom ben bu konudan hiç bir şey anlamadım olaya fransız kalmak çok kötü bir durum
yapılmak istenen cihaz bir dedektorün geliştirmek yada performansını test etmek için sanal olarak ölçüm cihazımı olucak ve bu cihazı yapmak için öncelikle cihazın beynini oluşturucak entegreyi
öncelikle kaba olarak inşa edip sonra bunun küçültürmek sanırım böyle bir şey sanırım doğru yada yanlış basitçe açıklayabilirmisiniz kanbersiz düğün olmaz çünki :D
Merhaba Arkadaşlar,
Yapacağımız işi TurkzeuS anlamış ama 1 eksik ile. Sadece analog kısmı değil. İçinde birde MCU olacak ve bu MCU bir protokol ile programlanabilecek. Bu programlama işlemi C ile program yazma şeklinde değilde özellik ayarlama gibi olacak. Bu yapacağımız entegre metal algılama ve ayrım dahil bir dedektörün çalışması için gerekli tüm özellikleri barındıracak. Ayrıca algılama ve ayrım işlerini kendi yapmak isteyen kişiler de entegreyi kazancı ayarlanabilen bir opamp gibi programlayıp çıkışta sönümlenmeyi görebilecek ve buradan sonrasını kendi yapacak. Bu şekilde kullanımının en büyük avantajı tüm korumalar, filtreler v.b. işlerin entegre içinde kalacak ve kullanacak kişinin bunları düşünmesi gerekmeyecek. Ayrıca tüm bunlar altın kaplamalı beslemesi orta karmandan geçen 4 katlı bir PCB de gerçekleşeceği için stabilitesi de normal bir devreye göre daha ihi olacak( böyle olmasını umuyorum).
Saygılar
@karadağ ustam;
peki bu modülün maliyeti ne kadar olur sizce?
yani malum şuan ki DIP in maliyetini hepimiz az çok biliyoruz, hatta kartı fabrikasyon yaptırsak dahi bunun maliyeti kabaca belirli...
Alıntı yapılan: pro-TR - 21 Ağustos 2012, 13:11:40
@karadağ ustam;
peki bu modülün maliyeti ne kadar olur sizce?
yani malum şuan ki DIP in maliyetini hepimiz az çok biliyoruz, hatta kartı fabrikasyon yaptırsak dahi bunun maliyeti kabaca belirli...
Maliyeti analog devreye göre daha uygun olacak şekilde çalışma yapıyorum. Zaten bunun ile beraber 1 adet fet, besleme, istenirse mcu ve lcd ile beraber bir dedektör oluşacak.
:) tesla kardeş şimdi bir kart düşün ama kibrit kutusu kadar üzerinde entegre pulse dedektör + mikro işlemci cikista kullanılan fet ses katı vs.vs hepsini ustunde barındıracak isteyen kendi yazılımını kullanacak yada şöyle düşün pic proje geliştirme kartları varya buda dedektör geliştirme kartı olacak .......... ben öyle aladım hatam varsa ustalarım düzeltsin
teşekkürler alakan için abi aksilik olmazsa genelde hafta bir karargaha uğrayıp rapor alıyorum :D
dün öğrendim ne olduğunu dediğin gibi yani içerden sana bilgi sızdıran çasusların var sanırım :D
555 entegresi gibi çok kullanışlı olucak istediğin gibi eklentilerini tamamla devreni yap artık her hafta piyasaya bir dedektör çıkar herhalde ben kenar tarama tasarlıycam milleti alan tarama cihazlarından kurtarıcam ultra megatronik kenar tarama yakında çok yakında teknoloji ekibi bayilerin dedektör piyasası yer yerinden oynıycak :D
Insallah kardes yàparsan kullaniriz :-) kenar tarama kose tarama farketmez tarasinda :-)
Sadece konu guncelligini kaybetmesin liste baslarinda kalsin diyorum burdan butun arkadaslara sesleniyorum bu konu onemli bi konu proje tamamlanmadan extra neler yapilabilir neler eklene bilir dusunelim bir dedektor nasil olmali bir dedektorden beklentilerimiz neler olmali diye
?
bir pı dedektörde ön planda ne olmalıdır?
stabilite mi? ayrım mı? derinlik mi? az kompenentle çok iş mi?
bence bu konuyu masaya yatıracaksak şayet, tasarlanacak cihazda;
1-------- TX katı
a) P kalan mosfet kullanalım
p kanal mosfet kullanacaksak avantajları nelerdir, devreye etkisi nedir.dezanatajları nelerdir. şayet p kanal sececeksek sebebleri nedir
b) N kanal mosfet kullanacaksak aynı şekilde avantajları nedir? dezavantajları nelerdir? seçin nedenimiz ne olmalıdır?
2---------ALICI katı
3-----------Besleme katı
4-------- İşlemci katı
5---------görsellik iiçin kullanılacak ekran tipi (glcd, lcd, dotmatris ekran, led, vu metre vs vs)
6----------ses katı
7----------başlık tipi (mono başlık, çift başlık, küçük başlık, büyük başlık, 3R lik bobin, 5 r lik bobin, 500uH lik bobin, mh lik boBin, emaye telden yapılmış bobin, cat-5 kablosu, çok damArlı elEktrik kablosu, diafOn kablosu vs vs
yani arkadaşlar söylemek istediğim konu şu? imamı azama sormuşlar (islam alimi- mezhep imamı)
bu kadar bilgiye nAsıl ulaştın?
doğru soruyu sorarak....
o zaman gelin hep beraber, eVcaplardAn önce doğru soruları bulalım, buraya yazalım, bilDiklerimiz kAdAr herkEs cevap versin...
mesela arkadaşlar 1 kısım olan TX deki mosfet seçimi için p kanal ve n kanal değerlendirmesini bildiğim kadarıyla yapayım, eksiklerimi ve hatalarımı ustalarım düzelteceklerdir.
a) p kanal mosfet ; beslemede +v u tetikler, flyback gerilimi max. 800vac, peak gerilimi 200v, sinyal akünün 0v unda oluşur, sinyal oluşturulurken genellikle gnd noktasını akünün 0v kısmı yapar, işlemcili devreler için idealdir. n kanala göre mesafesi 5-10 cm düşüktür. paraziti azdır. n kanala göre gücü zayıftır. opamp beslemeleri için devreyi fazla kasmaz.
b)n kanal mosfet; beslemede -v u tetikler, flyback gerilimi ort. 1200vac, peak gerilimi 400v, sinyal oluşurken (sönümlenme sinyali) akünün +12v kısmı yapar, gnd noktası +12v dolaylarında olur (delta pulse gibi ortaya da alınabilir ancak genellemede +12v kısmıodır) iişlemcili devreler için işlemci beslemesi ve sinyal v aralığı uyumsuzluğu genellikle oluşur. p kanala göre mesafesi daha iyidir. paraziti fazladır. stabilitesi azdır. opamp beslemeleri için geenllikle sıkıntı yaratır.
c) mosfet yerine IGbt veya özellikle güç tranzistorlerinin kullanımı ise daha farklı boyutlaradır.
Merhaba Arkadaşlar,
Projeyi biryere kadar getirdim. Şu anda geldiğim noktada denemeleri yapabilmek için QFN kılıflar, seramik PCB ve hybrid dirençleri kulanmadım.
Şu anda tssop kılıflar ile 603 kılıflı malzemeler ile PCB yi çiziyorum. Bu şekilde devreyi çalıştırıp yazılımı tamamladığımda düzenleme ile QFN kılıf, seramik PCB ve hybrid dirence geçeceğim.
Şu adan boyut 2 cm ye 3.4 cm civarında. 1. resimde şu anki hali yer alıyor. Daha çizimi tam bitirmedim. Son halinde boyutu çok daha küçültme hedefim yok ama görünüşü 2. resimdeki gibi yapma niyetim var. Yani sonuçta 3. resimdeki gibi bir ürün elde etmeye çalışacağız.
Şimdi gelelim tartışam konularına,
Öncelike şunu belirtmek istiyorum. Buradaki amacım dedektör değil birnevi dedektör entegresi yapmak. Bu sayede kimin ne ekranı kullandığını ne ses devresini kullandığını, ne gibi bir besleme kullandığını düşünmeden kendi parametrelerinde mesela 10-15V 2A besleme, 3-4R /400,600uH bobin ile algılama yapabilecek. isteğe bağlı olarak kazancı ayarlanabilen bir yükselteç, isteğe bağlı olarak ayrım bilgisini ve metal varlığını verebilen, çalışma frekansı çıkış şekli, hassasiyeti v.b. birçok özelliği bir protokol ile programlanabilen bir entegre devre yapmayı düşünüyorum.
Şimdiye kadarki tasarımı GND de meydana gelen oynamaların dedektörü daha az etkilemesi için N tipi ile yaptım. Ama bu böyle olacak diye şart yok tabiki. Güç transistörü yada IGBT ile bir denemem olmadı bu nedenle IGBT ve güç transistörü için net yorum yapamayacağım. Eğer çalışması olan arkadaşlar varsa paylaşırsa sevinirim. Öte yandan Selami usta elinde p tipi mosfetle çalışan bir dedektör varsa gnd de meydana gelen değişimlerin etkisi için bir inceleme yapabilirmisin.
Saygılar
Geçenlerde ıgbt hakkında bir araştırma yapmıştım bu konuda bilgilendirme ve sorularım var
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Insulated, Gate, Bipolar, Transistor, kelimesinin baş harflerinden oluşan bu elektronik devre elemanını sürerken mosfet gibi, (voltaj kontrollü) iş yaparken bipolar transistör (yüksek akım) gibi davranır.
Bir devre yardımıyla açıp kapatabileceğiniz bir diyot gibi, gate ucu ile kontrol edebileceğiniz triak gibi ya da yine gate ile kontrol edebileceğiniz bir mosfet transistor gibi kullanabilirsiniz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ıgbt yukarıdaki bilgilere göre çok fonksiyonlu yüksek güçlerede çalışan yeni nesil teknoloiji bir ürün
devre tasarımı için bu mosfetten çok daha iyi bir malzeme olmasının yanında bu artı fazladan özelliklerde devre tasarımı için en uygun malzeme olduğu anlamınamı gelir yoksa bize bir fayda sağlamazmı ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mosfet ve BJT'lerin üstün özelliklerini bir arada barındıran en son yarı iletken teknolojisi olan IGBT ler düşük anahtarlama güç kaybı ve yüksek anahtarlama hızlarıyla sistem performansını arttırmaktadırlar.
Bir periyod boyunca yüzlerce kez tetiklenebilen IGBT ler, sistemde PWM kontrol tekniğinin uygulanmasına olanak sağlamaktadır.
ups inverter ac güç kontrolu gibi devrelerin vazgeçilmezi haline gelmiş
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
yüksek hızlı ve güç sağlayan ve düşük kayıplı performanslı bir malzeme olduğu gözüküyor
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IGBT'nin anahtarlama kayıpları tarafından sınırlanan, pratik olarak kullanabileceği
frekans değeri, uygulama alanına göre farklılık gösterir. Örneğin darbe genişlik
modülasyonlu (PWM) bir invertörde frekans yükseldikçe, iletimden çıkma sırasındaki
komütasyon diyodundaki kayıplar çok artar. Bu durum IGBT'nin kullanımını 50kHz ile
sınırlar. Fakat diğer uygulamalarda, örneğin yüksek frekanslı rezonans tipi invertörlerde 250
kHz civarındaki frekanslarda pratik olarak kullanılabilir. IGBT'yi anma değerleri aynı olan
MOSFET ile iletimdeki kayıplar açısından karşılaştıracak olursak; 50 kHz'lik uygulamalarda
GBT'de 6 W kaybolurken MOSFET'te bu değer, 9 W'tır
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
yukarıdaki bilgilere görede mosfete göre 4/1 oranında daha azbir güç kaybı vardır 50 khz gibi frekans sınırı vardır bu duruma göre puls dedektör devreleri için fazlasıyla yettiği görülmekterdir fakat bu frekans aralığı vlfl dedektörleri için limitlerinin altındamı yetersizmi kalır ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kılıf Tipi TO-247AC Anahtarlama hızı Ultra Fast 4-20kHz 1200v 45a 200w gücünde ğiyasa fiyatları
10-20 tl civarı pahalı gibi gözüksede bir dedekktörün kalitesi için en önemli malzemesi bu parça bence
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tasarlanan dedektör kesinlikle gürültüsüz çalışmalı ona göre kanal seçimi yapılmalı gücü ve mesafeleri ikinci planda olmalı
mosfetlerde Enhancement (Çoğaltan Kanallı) Mosfetler var
Enhancement mosfetler azaltan kanallı mosfetlerin aksine normalde ''OFF'' durumunda olan mosfetlerdir. Enhancement mosfetlerin G ucuna gerilim uygulanmadığı sürece D ve S uçları arasından akım geçmez.
çalışmadı anlarda güç harcamaz akım sızdırmadığı için off tipi olduğundan tam konturol sağlanabilir
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tasarlanan devrenin endüktans değeri daha yüksek olmalı 1mh gibi değerlere ulaşmalı yüksek endüktanslı bobin den yüksek akım geçirmekle ancak daha büyük manyetik alanın olması sağlanır bobinin doyuma ulaşma süresi uzatıcaz pals süresini uzatıp metalllerin tam anlamıyla doyuma ulaşması sağlanır bu bize ayrıca pice daha az bir yük getirecek daha geniş aralıkta örnekle alınması incelemesine olanak sağlıycak suan cihaz metal algılamadığı bir mesafede 5sny sonra algılayabilir
hale geliyo bunu ölçüp gözlemledim bu metale ve mesafelere göre farklılık göşteriyo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
hatalarım yanlış düşücelerim varsa siz daha iyibilirsiniz gereken açıklamayı yaparsınız bildiklerim düşücelerim fikirlerim bunlar herkeze kolay gelsin uzun yazılarım dolayı kelime hatalarım olabiliyo
kusura bakmayın
s.a.
karadağ ustam kullandığımız mosfetleri direk işlemci ile sürmek oldukça zor illa ki sürücü katı gerektiriyor. HEXFET power mosfetler var n kanalda mesela IRCZ44 işlemci ile direk bobin sürülebilir diye düşünüyorum, ne dersiniz...
bu arada p kanal devrede sinyalin gnd ye etkisini sormuşsunuz, kusura bakmayın yeni farkettim. p kanalda sinyal akünün 0v unda yani orjinal GND noktasında oluşuyor, n kanala göre çok çok daha iyi ve az parazitli ne var ki mesafe n kanala göre daha düşük...
Merhaba Arkadaşlar,
a.s. pro-TR, Feti sürmek için içinde yine fetli bir devre bulunan fet sürücü bir entegre kullandım.
Takip ediyormusunuz bilmiyorum ama geotech de çift bobinli( elektriksel gürültüyü engellemesi için) çalışmalar yaptılar. Ben de geçen sene bazı denemeler yapmıştım. Devre farksal çalışan çift bobin ile stabilitede başarıyı artırıyor. Devreyi bu bağlamda çift bobinli olarak devam etmeyi düşünüyorum. Daha önce yaptığım çalışmaları raflardan çıkartma zamanı geldi sanırım.
Ayrıca pazar günü elime bir lorenz geçti. İyice inceledim. Dedektör her metale farklı değer veriyor. Aynı vlf dedektör gibi demire 80 diyor başka da bişey demiyor. Metali yaklaştırmak uzaklaştırmak fark ettirmiyor. altın 10, bakır 10, demir 80. Ve bunu adam tek bobin ile yapmış. Dedektör de gayet stabildi açıkcası. Devresini inceledim. Adamlar ne var ne yoksa silmişler ama baya bir kısmı anlaşılabiliniyor.
Saygılar
Alıntı YapFeti sürmek için içinde yine fetli bir devre bulunan fet sürücü bir entegre kullandım.
usta bu entegre özel bişeymi acaba?
açıkcası geotech1.forumu takip etmiyorum, edemiyorum.
farksal bobin konusunda çok detaylı bir çalışma yapmadım. çift mosfetli vs denemelerim olmuştu, çoklu sample hold ile ilgili çalışma yaptım, ama onuda sonuçlandıramadım.
pı de ayrım yapan o cihazlardan hiç görmedim. yani bahsettiğiniz lorenz veya fabrikasyon bir PI, aslında çok trajıkomik bir durumum var. sen 6-7 yıl PI ile uğraş ama hiç pı görme....
ustam konu alıyor başını gidiyor ancak her.gi bir şema oluşmadı. yada varsa ben göremedim
Merhaba,
Düzgün bişey ortaya koymadan yayınlamak istemedim. Biraz toparlayayım yani en aznıdan teori olarak düşündüklerimi pratikte çalıştırayım yayınlayacağım.
Açıkcası lorenzi gördüm kii pi dedektörde gerçekten ayrım varmış. Hemde vlf gibi ayrım varmış. Hemde adam bunu bizim bildiğimiz klasik bobin, sönümlenme direnci, preamp mantığı ile yapmış. Öyle amerikayı keşfe falan kalkmamış. Gerçi çift bobini lorenz de kullanmış bazı modellerinde ama ayrım olarak fark olduğunu sanmıyorum.
saygılar
Bu arada fet driveri sormuşsun kusura bakma yani farkettim kafam fazlası ile bulanık bu aralar. Digikeyden buldum. mcp1416.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22092E.pdf (http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22092E.pdf)
Alıntı yapılan: Karadağ - 11 Eylül 2012, 15:08:34
Merhaba,
Düzgün bişey ortaya koymadan yayınlamak istemedim. Biraz toparlayayım yani en aznıdan teori olarak düşündüklerimi pratikte çalıştırayım yayınlayacağım.
Açıkcası lorenzi gördüm kii pi dedektörde gerçekten ayrım varmış. Hemde vlf gibi ayrım varmış. Hemde adam bunu bizim bildiğimiz klasik bobin, sönümlenme direnci, preamp mantığı ile yapmış. Öyle amerikayı keşfe falan kalkmamış. Gerçi çift bobini lorenz de kullanmış bazı modellerinde ama ayrım olarak fark olduğunu sanmıyorum.
saygılar
s.a. usta ayrım derken yalnız dikkat et, Pı den bahsediyoruz biz, benim bildiğim o cihaz PI-IB sistem yani consantrik başlık, büyük başlıkta ayrım yoktur, tıpkı stinger2 veya kyzikos gibi...
öyle değilmi?
Alıntı yapılan: Karadağ - 11 Eylül 2012, 15:14:58
Bu arada fet driveri sormuşsun kusura bakma yani farkettim kafam fazlası ile bulanık bu aralar. Digikeyden buldum. mcp1416.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22092E.pdf (http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22092E.pdf)
ustam bu klasik mosfet driver mosfeti sürmek için, ben TC serisi buna benzerlerini kullandım.
http://www.dorukanstore.com/TC427CPA-RoHS,PR-1031.html (http://www.dorukanstore.com/TC427CPA-RoHS,PR-1031.html)
oysa benim söylemek istediğim hexfet power mosfetler bu tip sürücülere gerek kalmaksızın direk işlemci ile mosfeti sürenlerdi..
örnek olarak;
http://www.dorukanstore.com/IRLZ34N-RoHS,PR-6086.html (http://www.dorukanstore.com/IRLZ34N-RoHS,PR-6086.html)
aşağıdaki datasheette fig 10a ve fig12a daki gate girişlerine bakarsan tetik sinyalinin 0-5v aralığı olduğu ve sonuçta da bu tip mosfetleri direk işlemciden sürebileceğimiz manasına gelmez mi? yoksa yanılıyormuyum...
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irlz34n.pdf (http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irlz34n.pdf)
datasheetin içinden alıntı yaptım. Giriş 5V çıkış 18V
s.a.
karadağ ustam;
ortada bir yanlış anlama var gibi, bizim TE-2012 de mosfet olacak mı olmayacakmı? ben içerisinde mosfet olacak direk arama bobinini bağlayacağız olarak algıladım.
sanırım o noktada sizi yanlış anlamış oldum.
s.a.
karadağ ustam, nasıl oldu babanız? sanırım vakitsizlikten dedektörde araştırmalar yavaş gidiyor, neyse hayırlısı olsun...
ustam şu lorenzi merak ettim. PI-IB sistemmi o cihaz?
piyasada son tutulan devrelerin çoğu o tip, olmasa site olarak yapalım bir PI-IB sistem kıllık olsun. millete fahiş fiyata cihaz satmasınlar bu üreticiler....
bu arada bu PI-IB sistemler bir PI gibi değil, çok basit algoritmalar ve analog katlar gerektirir, yani (yanlış anlama) dp3 gibi yazılımsal algoritmada kırk takla attırmazlar. 1-2 dc voltajı okuyacaksın hepsi o kadar...
diyeceksin ki niye yapmadın madem bu kadar basit, ben kaba saba bir insanım, bu PI-IB sistemlerin başlıkları tıpkı VLF başlığı gibi akort gerektiriyor, bende ise o kadar sabır yok, ah olsaydı elimde bi tane PI-IB başlığı çoktan yapmıştım devreyi...
pro-tr hocam sen düşündüğün devreyi yap bobini düşünme orjinalinden daha güzel tasarım yaparım ona ben örnek bir cihaz ve bobinini göriyim ufakda bilgi olsun kaç tur kaç sarım cihaza göre işi bitiriz
o zaman kolay gelsin
Merhaba,
Sağolasın pro-TR. Şükürler olsun hızla kendini toparlıyor. Geçen haftayı hastahanelerde geçirdikten sonra bu hafta da biriken işleri yoluna koymaya çalışıyorum. Ama bu tarafı da boş bırakmıyorum tabii. Çalışmalar devam ediyor. Şu anda digikeyden malzeme bekliyorum. Bununla beraber lorenz amcanın vlf gibi yaptığı ayrım ile ilgileniyorum. Şimdilik ilk yükselticinin kazancının çok yüksek olduğunu gördüm en kötü ihtimalle slawe rate si 10mHz olmalı. Dedektör bizim bildiğimiz pulse dedektör. Aöıkcası pulse-ib ler ile ilgili bir çalışmam olmadı. Bu nedenle çok bilgim yok. Ama bildiğin, kullandığın bir şema varsa eklersen sevinirim.
Bu arada bizim üründe fet sürücü olacak fet dışarıda olacak.
Saygılar
tekrar büyük geçmiş olsun usta,
PI-IB sisteme gelince ben bu devrelerle haşır-neşir olmuş ali kaptan ile görüştüm hatta dükkanında devreyi benim için kurup skopta sinyalleri inceledik, o zaman ki devremizin yanılmıyorsam sashco nun PI-IB devresi idi basit bir devre idi ama sinyalleri görme adına epey işe yarıyordu,
şuan üzerinde çalıştığınız lorenzin başlığı consantrik mi yoksa DD başlıkmı usta, DD başlıkta akortu becerememiştim açıkcası, zira D nin bir tarafına yaklaştırdığımda farklı, diğer tarafta daha farklı sinyaller alınca bıraktım, consantrik başlık ise epeyce tırmalatıyordu, attım kenara devreyi.. :D
şu anda elimde olan lorenz normal pulse dedektör çift bobinli değil.
sayın hocalarım bu pi-ib dediginiz pulse dedektör alıcı bobini ayrı verici bobini ayrı olan pulse dedektormü oluyor acaba ?
eger böyle bi devre arıyorsanız hocam gecmiş zamanlarda osilaskoplu bi dedektör hurdası satın almıştım o dedektörde iki kat yapılmıştı dp 2010 daki gibi hem altaki devre kartından hem usteki devre kartından bobine 4 tane kablo gidiyordu eger aradıgınız bobin o devre bobiniyse sanırım bende 3 adet değişik ebatlarda olması lazım tam emin değillim ama hafta sonu çöplüğümü bi kariştiriyim bulursam yollarım incelersiniz
Alıntı yapılan: theplot1978 - 13 Eylül 2012, 22:18:37
sayın hocalarım bu pi-ib dediginiz pulse dedektör alıcı bobini ayrı verici bobini ayrı olan pulse dedektormü oluyor acaba ?
Alıntı yapılan: theplot1978 - 13 Eylül 2012, 22:27:41
eger böyle bi devre arıyorsanız hocam gecmiş zamanlarda osilaskoplu bi dedektör hurdası satın almıştım o dedektörde iki kat yapılmıştı dp 2010 daki gibi hem altaki devre kartından hem usteki devre kartından bobine 4 tane kablo gidiyordu eger aradıgınız bobin o devre bobiniyse sanırım bende 3 adet değişik ebatlarda olması lazım tam emin değillim ama hafta sonu çöplüğümü bi kariştiriyim bulursam yollarım incelersiniz
ustam, stinger2, kyzikos vb devrelerin küçük başlığı gibi çift başlıktan bahsediyorum, eğer dediğiniz başlıklar o tip bir başlıksa incelemeyi isterim.
Alıntı yapılan: Karadağ - 13 Eylül 2012, 21:19:21
şu anda elimde olan lorenz normal pulse dedektör çift bobinli değil.
usta tek bobin ve ayrım mükemmelse,
inanasım gelmio, resim vb benzer şeyler ekleyebilirmisiniz, yada biraz daha geniş bilgi verebilirmisiniz, mesela ayrımı hangi mantıkla yapıo cihaz
benim bildiğim lorenzin 35 cm lik dd baslığıyla ayrım yapıyor diğerlerinde yapmıyor bu bahsettiğim lorenz deepmax 3 .......... deepmax 5 ve deep max 6 da varmı yokmu bilmiyorum
pro tr hocam baslıkların içini acıp bakmadım fakat devreden cıkan 4 adet kablo var bobine giden
Merhaba,
Tek bobin. Aynı delta gibi n kanal fet ile sürmüşler bobini. Dedektör 1.2 kHz de çalışıyor. Demire kesinlikle 70-80 arası bir değer veriyor. ister yaklaştırın ister uzaklaştırın. Hep verdiği değer bu aralıkta. Altına bakıra hep 0-10 arası bir değer veriyor. Arazide nasıldır bilmiyorum ama dd bobinli bir dedektörü de görmek istiyorum açıkcası. Eğer varsa çalışan devre biraz inceleyebiliriz aslında.
Saygılar
merhaba,
bu hybrid entegreyi nasıl bir protokolle yönetmeyi düşünüyoruz?
şu sıralar nRF24L01 kodlu bir entegre ile uğraşmaktayım
SPI ile yönetiliyor, sanırım bu devre için de kullanılabilir
yeni bir protokol yazma zahmetinden kurtulmuş oluruz
ayrıca SPI bilen yazılımcılar kendi cihazlarını daha rahat geliştirebilir
yani standart bir protokol olmasında fayda var bence
kolay gelsin
Merhaba,
Bende SPI yada i2c gibi bişey düşünüyordum açıkcası. Bu arada bu projeden birkaç farklı model yapmayı düşünmeye başladım. Mesela klasik pulse, pulseib, vlf şeklinde.
Saygılar
SPI yada I2C için bir simulator dünüyor musunuz?
bu cihazı bilgisayar ortamında tasarlamak isteyenlerin ihtiyacı olacaktır
önerilerim:
- popüler simulasyon yazılımları için bir simulasyon model yaratmak olabilir
- yada PIC yada ATMEL gibi bir microişlemci için hex yayınlayıp, bu microişlemciyi TE2012 gibi çalışıyormuş gibi göstermek
yani gerçek entegre sorgulara yada komutlara nasıl yanıt veriyorsa o şekilde çalışmalı
ben bunun zorluğunu daha önceki mesajımda bahsettiğim wireless modulde yaşıyorum
simulasyon modeli olmadığı için gerçekten test edilemiyor
mesela modül gönderim bitmeden IRQ ayağını active yapmıyor, benim yazılım bekliyorda bekliyor
çok basitçe simulasyon modeli, entegrenin temel komutlarına cevap veriyormuş gibi davranmalı
FET sürücü darbe üretmeli vb.
kolay gelsin,
Merhaba,
Aslına bakarsanız proteus modeline kadar düşünüyorum. HEX olayı için de yazdığınız çok mantıklı. Bu sıralar elimde olan başka bir işle uğraşmak zorunda kalıyorum. Bittiğinde ilk prototipi çalıştırmayı planlıyorum.
Saygılar
Merhaba Arkadaşlar,
Durum hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum. Ekte TE-2012 nin bir resmini ekledim. Diğer bilgileri ürün tamamen bittiğinde vermeyi düşünüyorum.
Saygılar.
çok etkileyici karadağ ustam, acaba içindeki şemayı paylaşacakmısınız?
Merhaba,
Teşekkür ederim pro-TR. Şimdiye kadar bişey saklamadım yine saklamaya niyetim yok. Ama bu sefer herşey tam olarak gittiğinde yayınlayacağım.
Saygılar
Merhaba Arkadaşlar,
TE-2012 ün ilk prototipi ile yapılmış bir dedektör ile video çektim. Dedektör aslında farklı bir dedektör TE-2012 sonradan monte edildi. Artık dedektörün devresi besleme, MCU, ses ve fetten ibaret. Bobin 30 cm lik. 1 tl performansı 35 cm civarı. Enteresan şekilde aynı boydaki değerli metali algılma mesafesi aynı boydaki değersiz metalde daha yüksek. Bu arada TE-2012 videonun başındaki küçük siyah kutu. Bu çalışma ilk deneme idi. Bakalım ilerde tam bitirdiğimizde nasıl olacak.
Saygılar
TE-2012 (http://www.youtube.com/watch?v=hIVfWW8Ev6g#)
Tebrikler..
Merhabalar, Sevgili karadağ bu çok değerli çalışmalarınızın ve başarılarınızın vedahi paylaşımlarınızın devamını diliyor sizi yürekten kutluyorum.
tebrikler karadağ usta,
usta bu arada ses farklı çıkmış sebebi nedir
Merhaba Arkadaşlar,
Hepinize teşekkür ederim.
Pro-TR, Ses işi TE-2012 ile alakalı değil. Sizin kullandığınız MCU ile alakalı. TE-2012 sadece algılama sinyali verir. Ses için siz isterseniz kare dalga kullanın isterseniz sinüs.
Saygılar
Karadağ ustam başarılarınızın devamını diliyorum.Allah ilminizi artırsın.Konunun yeri burası değil belki ama babanız nasıl.Son durum nedir.Fizik tedaviye cevap alabildinizmi.Allh şifasını versin
Merhaba,
Allah razı olsun. Teşekkür ederim. Babam yavaş yavaş düzeliyor. Ama daha zamana ihtiyacı var. Sanırım 1 seneye kadar iyice toparlamış olur. Eli haraket etmeye başladı.
Saygılar
karadağ hocam tebrikler faliyete geçirmisiniz sistemi
değişik bir ses tonu farklı bir şey olmuş tok ses iyi olmuş tiz tonlar cihaz da rahatsız ediyor insanı aslında
bu iş bittiğinde bende kendime göre bir proje yapmak isterim hatta isim bile buldum kendime
tesla pulse dedektör patent hakkı bana aitttir bu isimin baştan söyliyim sizlerde sahit olun :D
---------------------
büyük ustanın maşallahı var çok iyi gördüm kendisini eski toprak 1 aya kalmaz iş başı yapar
elektirikçi adamın vucudu kuvvetli olur hayatımız çekiç murc duvar kırmakla geçiyo zaten kendimden biliyorum
ALLAH c.c her zaman yardımcı sı olsun sağlık sihat versin
Merhaba Arkadaşlar,
Tesla, Senin devreyi de sabırsızlıkla bekliyorum. İsim çok hoş bence.
Hız nasıl arkadaşl 8)
TE 2012 2 (http://www.youtube.com/watch?v=EosnVAbihrk#)
s.a.
karadağ ustam, hız derken kullandığınız işlemci nedir? malum hız = işlemcinin osc demektir.
bizim 18F4520 PLL ile 40 mhz de çalışabiliyor. buda 10 Mhz hız demektir. yani saniyenin 10.000.000 da birinde bir işlem :D
yaw yoksa biz hala kağnı ile mi gidiyoruz...
A.s.
Ben algılama hızını kastetmiştim. :)
Saygılar
hız süper, bruce lee bile yavaş kalır :-)
bende bir an gözlerim iyice bozuldu zannetmiştim. O nasıl sallama ustam ışık hızına yetişeceksiniz :) bence süper
Karadağ Usta frekansını mı yükselttiniz? PI sistem için müthiş bir algılama hızı gerçekten de... Tebrikler, emeğinize sağlık...
Merhaba Arkadaşlar,
Evet frekansı yükselttim. VLF gibi algılıyor :)
Saygılar
:-) super olmus usta ellerine saglik
500 Hz.'in baya bir üstüne çıkmış olmalısınız sanırım.
karadağ ustam ben PI yi 2 khz de çalıştırıyoum çok kararlı oluyor, yalnız dikkat edilmesi gereken frekans yükseldikçe duty değerini düşürmek lazım, mesela 2 khz de 50 uS luk duty ideal
Karadağ ustam bu ne çeşit bir makinedir..metal tesbit hızı süper.. ayrım nasıl acaba ?
Merhaba Arkadaşlar,
Devre birkaç kHZ de çalışıyor. Tam frekans yazmadım çünkü şimdilik değiştiriyorum. Tam değeri belirlemedim. Ekte devrenin son hali mevcut.
Saygılar.
slm ustalar delta pulse 2 khz de çalışınca verim artarmı
Merhaba,
kawizen, deltayı 2 khz de çalıştırmak için çok değişiklik yapmanız gerekli. Ayrıca o hızda otomatik ground balance o kadar hıslı olur ki dedektörü ne susturabilirsiniz nede ayarlayabilirsiniz. Devrenin ground balance kısmını tamamen elden geçirmeniz gerekir.
Delta, ayrım şimdilik güzel görünüyor. Tamamlandığında arazide deneyip net sonucu yazarım.
Saygılar
s.a.
karadağ ustam deltanın 2 khzde çalıştırılması fikrinde size katılmıyorum. bir sorun yaşatacağını sanmıyorum, devrenin düşük ve yüksek frekansta çalıştırılması konusu farklı düşünüyorum sizden. şöyleki düşük frekansta nasıl çalıştığını hepimiz biliyoruz. yüksek çalıştırıldığında avantaj ve dezavantajları şunlardır. dezavantajı ; yazılım hızlı koşturacağından işlemcide ki bazı işlemler (özellikle glcd deki print işlemleri) sıkıntı yaratabilir, ayrıca siz tek işlemci kullandığınız için oluşturduğunuz interrupt daha sık aralıklarla olacağından algoritmadaki bazı işlemleri yetiştiremeyebilirsiniz. çözüm olarak ben bu konuda şöyle yapmıştım. ana döngüde bir sayaç çalıştırıp, bu sayacın her adımında bir işlem yaptırarak sorun büyük oranda çözülüyordu. daha sonra 6 tl ye kıyıp küçük bir işlemci ekledim devreye ve usart haberleşmesi ilede slave işlemcisini masterden kontrol ettim, çalışmalarımdan ben memnunum.
gelelim avantajlarına; bizim PI devrelerinde genellikle örnekleme diye tabir ettiğimiz sinyalleri sönümden alıyoruz malum bu sinyalleri de daha sağlıklı okumak için sample&hold işlemi yapıyoruz. işte bu hold işleminde cond. doldurulması ile elde edilen sinyal düşük frekanslarda boşalması yani sinyalin gnd seviyesine çekilme süresi vardır, bu süre düşük sinyallerde holdlanan sinyalde bir dalgalanma meydana getirmektedir. yüksek frekanslarda ise sinyal daha stabil olmaktadır. söylemlerim uzadığı için konu biraz dağıldı gibi...
ama tecrübelerim bu yönde...
Merhaba,
Pro-TR, sen devreyi MCU ile çalıştırdı isen durum farklı. Ben DP2 nin frenasının yükseltilmesi için cevap yazmıştım. Ayrıca ben 2 kHz e kadar çıkarmadım bile. 600-700 Hz de çalıştırdım en fazla. Yazdıklarım bu hızda yaşadığım problemlerden dolayıdır. Bu hızda bile ground balance o kadar hızlı oldu ki bobini topraktan biraz kaldırsanız hemen havaya uyumlama gerçekleşti ve bobin toprağa yaklaştığında sinyal verme gerçekleşti. Aynı şey bobin metalin üzerine geldiğinde de yaşandı. Bobin metalin üzerine geldiğinde 1-2 sn sürmeden uyumlama gerçekleşti ve sinyal verme kesildi. Tabii bu durum dp2 nin analog devresinin hiç değiştirilmemiş, sadece frekansı yükseltilmiş hali ile gerçekleşti. Senin yazdığında ise dp nin analog devresinin MCU ile kontrolü söz konusu. Orada işler başkalaşıyor.
Saygılar
Merhaba Arkadaşlar,
Şimdi TE-2012 ile yaptığım bir dedektör ile gezintiden geldim. Ekteki metal kutuyu (19cmx14cmx6cm) 1metrekare bobin ile 1.50 civarı algılıyor.
Saygılar
ustam ellerinize sağlık ölçü hava mı toprak alttımı saygılar..
???
Merhaba,
Ölçüm hava ölçümü ve 10 bit adc ile. İnşallah devrede 12 bit adc kullanacağım. Bu durumda daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Bugün ünal ile bir arazi denemesi yapalım dedik ve bir güzel ıslanıp deneme de yapamadan döndük :(
Saygılar
Bu arada arkadaşlar te2012 yi 4 çeşit yapmaya karar verdim. te-2012pi, te-2012pi-ib, te-2012vlf ve te-2012magnetometer.
Saygılar
karadağ ustam sonuçlarını merakla bekliyoruz, yalnız nacizane düşüncem düşündüğünüz 4 tipde besleme farklı farklı olacak kah GND +v a, kah GND -V a yada deltada ki gibi ortaya alınacak, sonuç olarak verilecek timing palsleri ve okunacak ADC değerleri sıkıntı yaratmaması lazım...
Alıntı yapılan: Karadağ - 07 Kasım 2012, 23:14:15
Bu arada arkadaşlar te2012 yi 4 çeşit yapmaya karar verdim. te-2012pi, te-2012pi-ib, te-2012vlf ve te-2012magnetometer.
Saygılar
önce bir tek tipini yapaydık. yavaş gitsek ustam. Aman yazdığım yanlış anlaşılıp gaz-fren olayı çıkmasın :) . bu benim acizane fikrim Karadağ ustam mutlaka herşeyi hesap etmiştir ama çok hızlı olup bazı modeller arada kaynayıp unutulmasın. malum bu şekilde unutulup gitmiş pek çok dedektör sitede hala arka sayfalarda ;)
Merhaba Arkadaşlar,
Pro-TR, zaten her bir ürün birer entegre gibi olacağı için besleme ihtiyacını da dışarıdan alacak. Gerçi + ve - dışarıdan gelecek diğerleri devre içinde oluşacak.
UNIQUE, aslında haksız sayılmazsın. Ama zaten uzun soluklu bir proje benim için. ;)
Saygılar
Alıntı yapılan: Karadağ - 13 Ekim 2012, 23:32:25
Merhaba Arkadaşlar,
Şimdi TE-2012 ile yaptığım bir dedektör ile gezintiden geldim. Ekteki metal kutuyu (19cmx14cmx6cm) 1metrekare bobin ile 1.50 civarı algılıyor.
Saygılar
Merhaba Arkadaşlar,
Bu mesajdaki kutuyu 120x120 lik bobinle 1.80 den algılıyor şu anda. Şu anda tasarımda DSC kullanmaya karar verdim. Sanırım DSC ile daha iyi sonuçlar elde edebiliriz.
Saygılar
S A.ustalarım karadağ ustam eline sağlık başarılarının dıvamını dilerim konuyu başından beri noktasını birgülünü atlamadan takip ediyorum fakat buradaki teknik bilgiler ve terimler beni aşıyor elektironik konusunda hiç recrübem yok ama şunu anladım bu devre cihazın algılama hız ve ayrımda performans kazanmasını sağlayacak tabi doğru anlamışsam benim sormak istediyim TE-2012 yi benim gibi bir acemi monte edebilecekmi saygılar
Merhaba,
Bu çalışmadaki amaç herkesin kendi dedektörünü tasarkayabileceği bir modül geliştirip site müdavimlerinin hizmetine sunmak. Ürün dedektör olarak tamamlandı gibi.
Saygılar
Merhaba,
Biraz daha zamana ihtiyacı var ;)
Saygılar
Merhaba,
Arkadaşlar dün il dışında arazi testindeydim. TE-2012 ile yapılşmış bir tasarımın arazi denemelerini ve ünlü bir alman dedektör markası ile karşılaştırmasını yaptık. Şükürler olsun ki tasarım gayet güzel olmuş. Ne stabilitede nede derinlikte aşağı kalır yanı yok. Söz verdiğim için video yayınlayamıyorum. TE-2012 nin sadece seri haberleşme ve programlanabilme yazılımı kaldı.
Saygılar
Ustam güzel haberlerinin devamını bekliyoruz. Ellerin dert görmesin ellerine sağlık
Ustam sonuçların iyi olacağından hiç şüphemiz yoktu zaten. Başarılar ustam.
hadi hayırlısı hocam ellerin dert görmesin gözümüz kulağımız sende bekliyoruz
çayın demi tuttuğunda çay içmeye gelicem :D
s.a.usta zahten beklenenden daha iyibirşey ortaya kayacagından şüpemiz yoktu ellerine saglık sabırsızlıkla bekliyoruz
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle herkese teşekkür ederim. Bu modül ile birde ses devresine ihtiyacımız var diye düşünüp sinüs ses devresi yaptım. Sizinle paylaşmak için ekteki videoyu çektim. Videoda algılamada sesin genliğini değiştirdim. İstenirse frekansı da değiştirile biliniyor.
Saygılar
slm dosyayı açamadım :( saygılar
karadag hocam ben hala ugrasıyorm bende acamadım vala :(
selamunaleyküm arkadaşlar kolay gelsin ,karadağustam fikir ve proje güzel ,lakin komple bir devreyi tek bir parçada toplamak beraberinde bazı sorunlarıda beraberinde taşırmı? yani tek bir bölüm cıkış yapmadıginda entegreyi degistirmek gerekmezmi ,? mesala bazı entegreler var bir cok alana referans sinyali yada komut veriyor en küçuk bir aksaklıkta ic yenileniyor ,bu tür bir durum engellenebilirmi? saygılarımla
bu linkteki codek dosyasını indirip kurup
bsplayer mindows medya player ile açıyor bende kurulu olduğundan denemedim
çalışmaz ise başka bulmanız gerek
http://www.gezginler.net/indir/k-lite-mega-codec-pack.html
------------------------------------------------------------------
defineciyi çıldırtmıyacak yumuşak bir ses tonu dünküne göre daha iyi
aslında bu konu çok önemli çünki makinaya yazık oluyo darbelere fazla dayanmıyo :D
-------------------------------------------------------------------
zaman maliyetten daha önemli bence vakit nakittir ne kadar tümleşik olursa daha iyi
daha komplike ve kararlı en az sorun ile çalışıyor basit malzemelerden sebeb sorunlar toplamda neticeyi etkiliyor buna kurulum ve işçilik hatalarıda katılınca dahada fazlalaşıyo
50 kuruşluk fet için dükkan dükan malzeme aranıyo gibi
------------------------------------------------------------------------------------------------
sizin sorununuzu yanlış anladım sanırım eğer winrar dosyasını açamadıysanız
verdiğim linkteki dosyayı indirip çalıştırın diğerlerinden farkı otomatik kendi kurar ve tam sürümdür
demo sürüm uyarı mesajı görmezsiniz
dosya cift tıkladığınızda işlem başlar ekranda kurulum aşamalarına dair bir şey gözükmez bir kaç dakika sonra programlar menüsüne eklenmiş olur gerekirse daha sonra bilgisayarı kapatıp açarsınız
kurulumun başladığına dair emin olmak isterseniz görev yönticisinde işlemler bölümünde winrar gözükür
görev yöneticisine giriş kısa yol tuşları ctrl+alt tuşlarına basılı tutarak ayrıca del tuşuna basılır
---------------------------------------------------------------------------------
tam sürüm oto kurulum
http://www.yukletr.com/download.php?file=1e2c7a01bb1436f120f929d6a22c3cbc
-----------------------------------------
demo sürüm normal kurulum
http://www.inndir.com/WinRAR-%28Turkce%29-4089p.html
merhaba can dost guzel insan tesla :) evet malzeme takibi yada montaj hatalarini ortadan kaldirir , o konuda haklısin ,bakalım sonuç iyi olur inşallah ,
HÜSEYİN USTA VALLHİ HIZINA YETİŞEMİYORUZ YAA BİRİNDAHA TAM BİTİREMDEİM 2 ÇİSİN YATIN TEBRİKEDERİM USTAM ELLERİN DERT GÖRMESİN
Merhaba Arkadaşlar,
Devrenin ilk prototipinin PCB sini bastım. Nasipse zaman bulduğumda dizip çalıştıracağım.
Saygılar
beklemedeyiz ustam.hayırlı olsun.
;) Buda küçüğümüz..
Evet gerçekten de küçüğümüz müş. Görmek için büyüteç gerekli :) Ellerine sağlık ustam
karadağ ustam çok azimli biri bir gün çığır açacak dedektör yapacağından hiç kuşkum yok benim bu dedektör mevzusundan anladğım mesefaler öyle yada böyle pek değişmiyor durmadan yeni bir dedektör yapmak yerine olan dedektörlerin derinliklerini arrtıtrmaya yönelik bi çalışma yapılamıyormu sonuçta isimler değişiyor derinlik pek değişmiyor
hüseyin usta öncelikle hayırlı olsun ustam mürüvetinide görürüz inş... gs78 ustam dedektör dedinmi sınırlar bellidir markası ne olursa olsun tavuktan devekuşu yumurtası çıkmaz sadece modifiyelerle daha net bi veri alınma çabası var yoksa gelinecek son nokta dedektör için sölüyorum bitmiştir... gerçi ben daha tövbeliyim dedektöre azım yandı yürüyen ışık filan yapıyom herşey çöp oldu bedava verdik alan olmadı neyse herkese başarılar...saygılar
ustam ALLAH utandırmasın ALLAH yardıncınız olsun inşallah
sayin hocalarim bu cihazla dp3 araidaki fark nedir ,derinlikmi? ayirimmi yoksa ne acaba birde bu alettede bosluk gosterme ozelligi olacakmi acaba
saygilar.
Merhaba,
Buradaki amaç tek modül ile çalışır bir metal algılayıcı elde etmek. Bu sayede herkes kendi dedektörünü tasarlayabilir.
Saygılar
Merhaba Arkadaşlar,
TE-2012 nin son sofhalarına doğru yaklaşıyoruz. Ekten elde edebileceğiniz linkle indirebileceğiniz video arazi denemeleri için tamamladığım bir dedektör. Bu ürün sitemize özel olduğu için videoyu youtubeye yüklemedim. Artık arazide biraz gezdikten sonra habeleşme protokollerini yazıp işi sonlandırabiliriz.
Saygılar
link'i bulamadım usda...
Ekteki dosyanın içinde
hüseyin ustam ekteki link te açmıyor.
Ben denedim iniyor belki geçici bir durumdur. Keza dosya ismini de görebiliyorsunuz. Bir kez daha deneyin bakalım olacak mı?
cık olmuyo :) bekleyelim bakalım.
Yine denedim oluyor.
s.a. karadağ ustam;
bahsettiğiniz link bende de mevcut değil diyor, zahmet olmazsa müsait bir zamanda başka bir adrese yükleyin
olmuyor usta...
Bu işte bir anormallik var. Bize özel başkası görmesin dedik bitürlü inmedi gitti :)) Bir yükleme daha yapayım bakalım.
dosya.tc ye yüklüyorum birazdan yeni link eklerim.
İndirme linkini düzelttim. Hem ilk eklediğim dosyada düzelttim hemde bu mesaja tekrar ekledim.
Saygılar
hüseyin abi gine olmamış
usta olmuyor şu an çıldırmış olmalısın sinirden:)saygılar
şimdi kesinlikle oldu (delirdim...)
açıyor bu sefer
usta dosya tc yemi yükledin eğer öyleyse sadece link aynı iniyor başka bişe yok dosya tc de kullanım hatası mı yapıyorum...
Evet dosya.tc ye yükledim.
http://www.dosya.tc/server4/UbVXf1/te2012.rar.html (http://www.dosya.tc/server4/UbVXf1/te2012.rar.html)
s.a.
karadağ ustam videoyu indirip izledim gayet güzel, beni cezbeden osilator sesi, yazılımsal olarak tıkırtıyı nasıl yaptınız? özel birşey değilse tıkırtıyı oluşturan algoritma hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz?
Merhaba,
Pro-TR, Öncelikle belirteyim TE-2012 de ses ile ilgili bişey yok. Bu sadece benim test için tasarladığım dedektör ile alakalı. Bu kısım yani dedektör için ise, ben dp3 den sonra kendime pic kullanmama konusunda söz verdim. Bir derleyiciden bu kadar sorun yaşayacağımı hiç tahmin etmemiştim. Şu anda hemen hemen her işimde freescale kullanıyorum ve bu ses freescalenin bir özelliği. Yani PWM modülünün çok düşük frekanslar üretebilme yeteneği.
gıç35, teşekkür ederim.
Saygılar
peki karadağ ustam o zaman tıkırtı sesi kaç hertzde başlıyor kaç hertzde sese dönüşüyor, ben delta pulse de 500 uS ta tıkırtının başladığı ve 2 khz de doruk yaptığını ölçmüştüm,
Merhaba,
Şimdi tam anlayamadım. 500uSn de tıkırtı başlıyor derken 500Hz de mi başlıyor demek istedin? Ben şöyle söyliyeyim. Ben ne başlangıç nede bitiş belirliyorum. 1 Hz den başlıyor metal algılamasına göre PWM modülünün ve MCU frekansının izin verdiği en yüksek seviyeye kadar ilerletiyorum. Kaba tabirle 1 Hz ile 2kHz arası çalışıyor diyebiliriz.
Saygılar
sa.35dk bekledim indirmek için ama değdi...ufaklığı yakındanda çekseymişin keşke ustam.gayet başarılı. tıkırdamanın hemen başlaması toprakta bi sıkıntı yaratmazmı,hız açısından.başarılar
Onur600, Daha haberleşme protokollerini yazmadım. Her şeyi bitsin yakından da çekeriz ;)) Tıkırtı olayına gelince, arazi testinde göreceğiz bakalım sonuç nasıl olacak.
Saygılar
Hüseyin hocam tebrikler
iki kere rafine cep dedektör olmuş sigara paketinin içine sığar her halde ;D
hocam dokunmatik ekranlı ARM yide görürüz inşallah birde bunu bilgisayar data aktarımıda oldumu haliyle
çarşı pazar karışır
ALLAH c.c her zaman yardımcınız olsun
MERHABALAR.
kARADAĞ kardeşim tebrik eder başarılarının devamını dilerim.
Sana çok yakışıyor her bilim ve argeyle uğraşanda bulunamayan paylaşımcı yönün. Bu asil davranışın.
Sağlık ve huzur içinde çalışman dileklerimle.
Kolay gelsin.
Yolun daim açık olsun.
Herkese çok teşekkür ederim. Daha yeni başlıyoruz ;))
Alıntı yapılan: Karadağ - 31 Mart 2013, 17:45:54
Merhaba,
Şimdi tam anlayamadım. 500uSn de tıkırtı başlıyor derken 500Hz de mi başlıyor demek istedin? Ben şöyle söyliyeyim. Ben ne başlangıç nede bitiş belirliyorum. 1 Hz den başlıyor metal algılamasına göre PWM modülünün ve MCU frekansının izin verdiği en yüksek seviyeye kadar ilerletiyorum. Kaba tabirle 1 Hz ile 2kHz arası çalışıyor diyebiliriz.
Saygılar
evet usta yanlış yazmışım 500 hertz diyecektim, tabi duty değeri yüksekti, bu iş PIC serilerinde de yapılabilir, benim önceki çalışmalarımdan birinde CD4520 ile yapmıştım. CD4520 ler two-box devremden kalan frekans bölücü entegre, senin gelişmiş MCU kadar olmasa da aynı işlemi yapıyor, yani 10khz den başlatıp 40 khz e kadar çıktığında (şuan tam frekansı hatırlayamıyorum) cd4520 de bölünmüş olarak alıyordum orda sorun yoktu da benim için sorun şu, ayrım için farklı iki tonu nasıl elde edebiliriz? yani her iki türlüsünde de tıkırdamalı, yani değerlide farklı bir tıkırtı, değersizde farklı bir tıkırtı ile başlayıp değerli değersize göre ciyaklatmak nasıl olur bunu çözemedim. tabi sesi azaltıp kısaltmayı iptal etmeden yani duty değerine dokunmadan, bu konuda çözüm öneriniz nedir ustam, ben burada tıkandım da...
Merhaba,
EK devreler ile sağlanabilir tabii. Freescale ile 1 transistör yeterli oluyor :)) Tıkırdama tonunun farklılığı bobine uyguladığın pulsenin uygulanma şekli ile alakalı. Ben genelde pulseyi yüksek frekanslı bir katardan oluşturuyorum. Bu yüksek katarın frekansını değiştirdiğimde ton da değişmiş oluyor.
Saygılar
Alıntı yapılan: Karadağ - 02 Nisan 2013, 21:47:17
Merhaba,
EK devreler ile sağlanabilir tabii. Freescale ile 1 transistör yeterli oluyor :)) Tıkırdama tonunun farklılığı bobine uyguladığın pulsenin uygulanma şekli ile alakalı. Ben genelde pulseyi yüksek frekanslı bir katardan oluşturuyorum. Bu yüksek katarın frekansını değiştirdiğimde ton da değişmiş oluyor.
Saygılar
pek anlamadım ne demek istediğinizi ama bakalım bende 1-2 deneme yapayım, inş. çözerim
Bir resim ekledim. Resimde altta senin şu anda kullandığın ses çıkartma şekli üstte benim ton için kullandığım şekil yer alıyor. Sanırım bu yeterli olur.
Saygılar
s.a.
karadağ ustam ilginiz için tşk ederim, şimdi anladım ne demek istediğinizi....
VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN KARADAĞ USTAM EMEĞİNİZE SAĞLIK. bu cihazın DP3 ten ne gibi üstünlükleri var ?
hüseyin ustam ellerine sağlık microchip süper gözüküyor üflemeli havya işin içine giriyor hatlar tabbiki ince allah emeğini boşa çıkarmasın
süper olmuş hüseyin ustam allah kolaylık versin..
Hey, kim bana TE2012'nin şemasını gönderebilir?
Alıntı yapılan: wyl123 - 21 Kasım 2018, 09:58:38
Hey, kim bana TE2012'nin şemasını gönderebilir?
Kimse gondermez.HazIr almalIsIn.