a)ferromanyetik cisimler:demir celik nikel kobalt ve alasımları manyetik alan içinde kaldıklarında cok iyi mıknatıslanırlar.manyetik alan içinde kalınca cok iyi mıknatıslanma özelligi gösterencisimlere ferromanyetik cisimler denir.daha önceden bagıl gecirgenligin boslukta 1 e esit oldugunu görmüstük.ferromanyetik cisimnlerin bagıl gecirgenlikleri cok büyüktür.ferromanyetik bir cisim manyetik alan icine konursa manyetik alan cizgilerinin bu cisimden gectikleri görülür.
b)paramanyetik cisimler:alüminyum manganez krom hava silisyum gibi cisimler manyetik alan icine konursa manyetik kuvvet cizgileri bu cisimden gecerler.fakat kuvvet cizgileri demirdeki gibi sık degildir.paramanyetik cisimlerin bagıl gecirgenlikleri 1 den büyüktür.
c)diyamanyetik cisimler:gümüs bakır gibi cisimler manyetik alan icine konursa bu cisimlerin manyetik kuvvet cizgilerini ittikleri görülür.yani bu cisimlerden gecen manyetikj kuvvet cizgileri bosluga göre biraz seyrektir.diyamanyetik cisimlerin bagıl gecirgenlikleri 1 den biraz kücüktür.
gecirgenlik)bir bobin icerisine aynı ölcüye sahip degisik malzemelerden yapılmıs cekirdekler ayrı ayrı konulursa bu cekşirdeklerden gecen manyetik kuvvet cizgilerinin sayısı degisir.yani cekirdekten gecen manyetik kuvvet cizgilerinin azlıgı ve coklugu cekirdegin yapıldıgı malzemenin cinsine baglıdır.böylece gecirgenlik her.gi bğir malzemeden gecen manyetik kuvvet cizgilerinin ne ölcüde kolaylıkla gectigini gösterir.gecirgenlijk manyetik akı yogunlugu B nin alan siddeti H ye bölünmesiyle bulunur.
u(sembol micro sembolü)=b/h
manyetomotor kuvvet:manyetik akının devresini tamamlamak üzere gectigi yola manyetik devre denir.manyetik devrede manyetik akıyı meydana getiren kuvvete manyetomotor kuvvet (mmk) adı verilir.
F:manyetomotor kuvvet
N:bobinin sarım sayısı
I:bobinden gecen akım siddeti
F=N.I
Ho:bobinin 0 noktasındaki alan siddeti(amper/metre)
Hm:bobinin M noktasındaki alan siddeti
N:bobinin sarım sayısı
I:bobinden gecen akım (amper)
l:bobinin uzunlugu(metre)
N.I N.I
Ho=---------- Hm=---------------
l 2.l
N.I
manyetik akı yogunlugu B=u .-------------
lo Io:bobin uzunlugu
düzgün bir manyetik alan icinde bulunan ve icinden akım gecen bir iletkeni alanın dısına iten kuvvet iletkenden gecen akım iletkenin boyu ve manyetik akı yogunlugu ile dogru orantılıdır.
F=B.I.L
F:iletkene etki eden kuvvet (newton)
B:manyetik akı yogunlugu (tesla)
I:iletkenden gecen akım siddeti(amper)
L:iletkenin manyetik alan içindeki uzunlugu (metre)
1. iletkenden gecen I akımının 2. iletken üzerindeki p noktasında yani merkezi meydana getirdiği H lanı
I
H=-----
2 pi R
bu noktadaki akı yogunlugu
I
B= u ----------- u:hava icin 4pi.10-7 H/m
2pi R