Merhaba Arkadaşlar,
Ekte türkçe Pspice kullanım klavuzu ve ingilizce LTspice kullanım klavuzu bulunmakta.
Saygılarımla
Karadağ teşekkür ederiz.çok güzel bir döküman.
Alıntı yapılan: Profesör - 11 Ekim 2011, 20:46:12
Karadağ teşekkür ederiz.çok güzel bir döküman.
evet hocam bu konuya hakim olmak lazım ama nasıl başlayacağımı bilmiyordum bu döküman iyi oldu
Bende teşekkür ederim arkadaşlar isterseniz buradan sorduğunuz sorulara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Olabildiğince bu programı kullanmaya çalışıyorum.
Karadağ ustam paylaşım için teşekkürler ama sormadan geçemeyeceğim. PSpice veya Ltspice ın proteus yerine kullanmamız için ne gibi sebepler var. yanlış anlaşılmasın. proteusu uzun zamandır bırakmak istiyorum ama şöyle adam akıllı simülasyon programı bulamadım. hatta 10 dolar ödeyip aldığım bile oldu :))) hayatta ilk kez programa para verdim ve gerçekten işe yaramadı...
http://320volt.com/pspice-tasarim-simulasyon-programi-kullanimi/
Alıntı yapılan: feridund - 11 Ekim 2011, 23:43:27
Karadağ ustam paylaşım için teşekkürler ama sormadan geçemeyeceğim. PSpice veya Ltspice ın proteus yerine kullanmamız için ne gibi sebepler var. yanlış anlaşılmasın. proteusu uzun zamandır bırakmak istiyorum ama şöyle adam akıllı simülasyon programı bulamadım. hatta 10 dolar ödeyip aldığım bile oldu :))) hayatta ilk kez programa para verdim ve gerçekten işe yaramadı...
Proteusda gerçek zamanlı devre simülasyonu yapabilirsiniz. Bu nedenle dijital devre tasarım işlerinde özellikle yazılım yaparken olan denemelerde kullanılır en azından ben öyle kullanıyorum. Ama gerçeğe daha az yakın olarak simülasyon yapar. Proteusta çalışan bir devrenin gerçekte çalışmama ihtimali daha yüksektir. Spice programlarında ise devre analizi yapabilirsiniz. Daha çok parametreye müdahele edebilir daha çok detay görebilirsiniz. Mesela bir direncin zamana bağlı ısınma grafiğini çıkartabilirsiniz. Spice programlarında zamana bağlı mesela 1msn den 1 sn ye ye kadar olan bi analizi bazı değerleri mesela bir direncin değerini belirli adımlarla değiştirerek tekrarlatarak yaptırabilirsiniz. Ve gerçeğe daha yakındır. Biraz karmaşık oldu galba ;D
Hiç karmaşık olmadı ustam aynen dediğiniz durumu yaşadığım için biliyorum. Devredeki transistörü değiştirmeme(6 farklı trn.) devre kazancı hiç değişmiyor. data sheet lerine baktığımda kazancı 100 olan transistörle 800 olan transistörün sonucunu aynı üretiyor proteus . tabi bu istenilen bir durum değil. ben de spice programlarına yumuşak geçiş yapayım bari.
ilk lt spice çalışmam 1 saat uğraşı ile bu hale geldi. ;) pspice ın simülasyon butonunu bulamadım :P. lt spice ekran görüntüm.
aynı devre proteusta saçmalamıştı... teşekkürler karadağ. gerçekten verimli program . tam manasıyla kullanabilmek için ekstra kütüphaneler gerekecek . bulan olursa beklerim...
ya ustalar en kıl olduğum konu isisde kurduğun, çalıştırdığın bir devrenin reelde çalışmaması valla birisi bana bu LT yi öğretse de bi çok hamallıktan kurtulsak, kurdum LT yi ama basit bir opampı bulamadım öylece kaldı hayallerim ;D ;D ;D
işte geldim biri ltspice öğretecek birisini mi aradı ;D
evet ama ustam kurduğum lt yi bulamadım ilginç, acaba lt nin en idealini yükleyebileceğimiz bir linki varmı sizde
Alıntı yapılan: Karadağ - 12 Ekim 2011, 23:16:57
işte geldim biri ltspice öğretecek birisini mi aradı ;D
evet. ben arıyorum şahsen.
1. soru geliyor....
* Devrede aynı anda bir elemanın farklı değerleri için hesaplama yapılabiliyor sanırım. ama nasıl?
mesela basit bir örnek : iki dirençle gerilimi bölüyoruz. ama dirençlerden birinin sabit , diğerinin 2K, 5K ve 10 K olması durumundaki sonucu aynı ekranda görebilirmiyiz? nasıl?
LTspice kolay kullanımlı ama bazı komponenetler yok maalesef. pspice daha zengin kütüphaneye sahip ama kullanamadım tam anlamıyla. tina en iyi spice programı imiş(araştırmalarıma göre) . onunda full olanını bulamadım. ücretsiz tina-ti yi indirdim. pek kullanamadım. en iyi spice programını(linux dahil) bulup öğrenmeye ve kullanmaya kararlıyım.
Merhaba Feridun,
Spice programlarına başlarken bende tina ile ltspice arasında kaldım. Özellikle yabancı forumlarda ikisinin de aslında bir pspice olmadığı ve birbirini tamamladığı yazıyordu. Bende ikisini de denedim ltspice daha kolay geldiği için ltspice ile devam ettim. birkaçgünlüğüne bir seminerdeyim. Kendi bilgisayarımın başına geçtiğimde istediğin örneği yapıp gönderirim.
Saygılarımla
teşekkürler ustam. bekliyorum inşallah. haftasonu bende yokum. pztesi artık sonucu paylaşırız. 1-2 de ek kütüphane ekledik mi yeterde artar bile.
Merhaba,
Ekte 2 direnç ile yapılmış bir gerilim bölücü mevcut. Dirençlerden birinin değeri değişerek gerilim bölücünün çıkışı değiştiriliyor. Dosya ası LTspice example.
Saygılarımla
ustam teşekkürler işi çözdüm ama hangi renk hangi direnc değerine ait nasıl biliyoruz...
grafiğin üzerine sağ tıklayıp select steps seçeneğinden teker teker bakabilirsiniz.
çok teşekkürler ustam. gördüm. Allah razı olsun. bir sorum daha olacaktı : .param step R 1K 5K 10K gibi birden fazla değer verdiğimde hata veriyor. birde stepleri keni belirliyor sanırım müdahale şansımız yokmu? Mesela burada 3 5 10 ve 22 K için sonuç istiyorum ama select steps bölümünde kendince 11 kademe yapmış.
eklere bakarmısınız hatam nerede?
Kusura bakma Feridun yeni farkettim sorunu :-[
Adımları kendin belirlemek istiyorsan .step paral R list .... şeklinde yazman gerekiyor.
Saygılar
ustam ltspice çok işime yarıyor ama bazı elemanlar yok ek kütüphane nereden bulurum. şöyle bir link buldum ama dosyaları bulamadım.
http://www.zen22142.zen.co.uk/ltspice/addnewparts.htm (http://www.zen22142.zen.co.uk/ltspice/addnewparts.htm)
kütüphane sorunu çözülürse ltspice proteusu sildirecek bana.(mikroişlemci simülasyonu için oshonsoft kullanıyorum :))
Merhaba Feridun,
Olmayan malzemeleri kendin rahatlıkla ekleyebilirsin. Vakit bulduğumda detaylı bir anlatım hazırlarım.
Saygılar
süper olur ustam . verdiğim lnkten bazı parçaları eklemeyi başardım. ama yinede kndim yapabilirsem süper olur. teşekkürler ustam