Arkadaşlar uykusuzun yaptığı dedektörle aynı mantıkla çalışan dedektör yaptım tek para 22cm, yalnız gerilimi o kadar arttırmama rağmen mesafede değişim olmuyor,sönüm dirençleriyle ancak değişme oluyor, 700uH 15cm çaplı bobin kullanıyorum aynı çapta 3.5mH denedim yemedi , acaba bobinin çapını arttırsam mesaafe artarmı - azalırmı , yoksa bu dedektörün çıkabileceği son nokta 30 cm civarımı , görüşlerinizi bekliyorum.
Biz 30 cm çaplı bobin kullanıyoruz. Bu şekilde 30-35 cm den tek parayı algılıyor.
kardeşim ilgine teşekkür ediyorum, 1 metreden 20*10 bakır levhayı algılıyor , ama bozuk para 22 cm dediğin gibi deneyeceğim inşallah mesafeyi arttırabilirsem sizinle paylaşacağım, benim tasarımım biraz farklı inşallah yeni birşeyler katabilirim.
Denemelerinde inşallah başarılı olursun. Sonuçlarını belkiyoruz.
Kolay gelsin.
karadağ kardeşim sadece işin elektronik tarafıyla uğraşıyoruz, biraz manyetiğe yoğunlaşsak yeni bişeyler çıkarırız. Yaptığım çalışmalarda herkezinde aynı sorunu devrenin kararsız salınım yapması, bunun en büyük sebeplerinden biri bobinin paralel kapasitansı 1 mH lik bobinde ortalama 100pF lık bi paralel kapasitans oluşuyor buda bobine pararlel olduğundan bobin kendi içinde salınıma giriyor kazanç yüksek olduğu için bu salınım devreyi hatrı sayılır bi değerde etkiliyor VLF dedektör olsa frekans belli olduğu için bunu yok etmek çok kolay rezonans frekansında bir filtreyle aşılacak bi sorun, ama bu darbe dedektöründe biraz sıkıntılı bi konu bunu aşabilirsem burada paylaşacağım sizlerinde bilgilerinden faydalanmak isterim. Bobin çok önemli ethernet kabloları birbirine dolanarak gittiği için paralel kapasitans çok yüksek bunun için bobini yaparken birbirlerine sarılarak giden kabloları birbirlerini yok edecek şekilde bağlanması lazım, ama en iyisi normal bobin teliyle sarmak bobinide etrafını bantla sıkı sıkı sararak titremeyecek şekle getirmek. ben kararsızlığı yok etmek için aynı noktadan 100 örnekleme yapıyorum buda bobinde bi incce bi vızıltı sesi yapıyor , anlaşılıyoki bobin titriyor , bantsız denedim devre daha kararsız , bobini sımsıkı yapmak lazım . inşallah mesafe artarsa devreyi paylaşacağım. saygılar
Ansoft Maxwell elektromanyetik simülasyon programında eddy alımlarının etkilerini biraz inceledim bi mesafeden sonra para üzerinde oluşan eddy akımlarının manyetik alan çigileri bobini çok az kesmeye başlıyor, uzaklığın karesiyle orantılı olduğu için mesafe arttıkça iş çok zorlaşıyor , yeniş bi manyetik tasarım yapmalıyız , alan çizgilerini aynı noktaya yoğunlaştırmalıyız bunun için alan çizgilerini sıkıştıracak bi tasarım geliyor aklıma vaktim olursa deneyeceğim kolay gelsin.
s.a.
yazılımcı kardeş sizin bahsettiğiniz PI sistemmi? eğer PI ise 1mH bobin çok yüksek bir endüktanstır. kendi tecrübelerimi şöyle izah edebilirim işinize yararsa;
Pı sistem dedektörlerde başlık iki işlevlidir. 1. işlevi darbe gönderme ki bu işlem için bobin endüktansından çok bobin direnci önem kazanıyor. yani I=v/R formulü gereği ne kadar düşük omaj o kadar güçlü gönderme.
2. işlevi ise alıcı katı için sinyalde ki sönümlenme eğrisi, bu sönümlenme eğrisi çözünürlülüğü için (kendi tabirim teorik bilgim yoktur) yüksek endüktanslı bobin iyidir. sönümlenmeyi uzatmak kısaltmak için söndürme direnci ve karşılama opampına giriş direnci kritiktir.
sonuç olarak; hassas bir alıcı için endüktansı artırdığımızda göndermeyi zayıflatıyoruz, güçlü gönderme içinde bobin direncini düşürüyoruz. bu da şu demek oluyor ne şişden nede kebabtan vazgecebiliyoruz, onun için ortalama bir değer uygulamak zorundayız. şahsi görüşüm PI için 2-3R direncli 400-500uH bobin ideal, bu değeri yakalamak içinde 0,60-0,70 lik bobinden 40 cm lik çapa 22-24 tur ideal.
söylüyeceklerim kabaca bu şekilde.
bu arada mesafeyi artırmak için endüktansı artırdığımızda paraziti bastırmak zorlaşıyor. ama bunu aşabilmek için basit HUM filtreler uygulayabilirsin, hatta benim denediğim tek opamplı bir HUM filtre vardı gayette işe yarıyordu, kısmen siyanlin genliğini zayıflatsada iş görebilir. istersen şeması basit yayınlayabilirim.
a.s pro kardeş;
1 mH bi bobinden kapasitans örneği verdim, normalde 700uH lik bi bobinim var iç direnci 2 ohm, osilaskobum olsa devreyi hoplatacağım , simülasyonlara göre devre yapıyorum , 22 cm 1TL , sönüm direnci 1K , çıkışnda terslemeyen kazancı 1000 olan bi opamp var opambın - ucundaki gerilimle oynayarak opambın doyumunu değiştirebiliyorum , opambın çıkışını 18f420 ile okuyorum , 100 örneklemeyle kararlı bi çalışma yakalayabiliyorum , akım bobin çapı uygulanan gerilim neyi arttırırsam aarttırayım messafe artmıyor , bu şekilde iş tıknmış gibi görünüyo ... Sönüm yerine bobinin gerilim uygulandıktan sonra uçlarındaki gerilim düşümünü dinlemek var hedefimde , çünkü sönüm değişimi paranın eddy akımlarıyla değişiyor bi mesafeden sonrada alan çizgileri bobini kesemiyor , ama enerji verdikten sonra bobinin açık devreden kısa devreye gidişini dinleye bilirsem bu çok mükemel olacak çünkü alan çizgileri bu şekilde metali daha çok kesecek , inşallah izah edebilmişimdir :D şekil eklemesi çok sıkıntı buraya , bi karakteristikle anlatılacak şey halbuki . saygılar :)
yazılımcı usta;
yanlış anlamayın anladığım noktalardan bahsedeceğim.
1. 700uH lik bir bobini 2R civarında çıkartabiliyorsanız, ya kullandığınız tel çok kalın mesela 1 mm lik tel, yada sardığınız bobin tekniğini biz bilmiyoruz bize de öğretin. (yani bobininizde güzel değerler yakalamışsınız)
2. simülasyonlara göre devre yapmak sözünüz beni ikna etmedi, zira amatörüm bilmiyorum ama başıma geldi, çalışmaz dediğim simülasyonlar çalıştı, çalışan simülasyonlarıda zaman zaman uygulamada çalıştırdım. o yüzden simülasyonlara pek güvenmem. keşke osilaskopunuz olsaydı.
3.opamp configarsyonunuzu anladım non-invert yapmışsınız, yani sinyali 3. pinden girmişsiniz, muhtemelende invert kapısını gnd veya (npn mosfet takılı ise) devre +v una, (pnp mosfetse) devre -v una giriş yaptınız yani basitce kırpıcı 4148 lerin diğer girişlerinin olduğu kısma. anladığım kadarıyla opampta bir bias ayar noktası oluştuırmuşsunuz, bu ayar noktası oluşturduktan sonra kazanc direncinin çok fazla bir anlamı yok (benim görüşüm), tabi bu bias tirmpotu yani ayar noktası önemli ve olmalı
4.mesafe için benim önerim ilk difrensiyal opampı mı diyorlar bilmiom ama ben karşılama opampı diyorum bence onun kazancını çok yükseltmek sadece gereksiz parazitlere davetiye çıkarmak demektir. ve tek opampla mesafeyi artırmak zordur. eğer incelediyseniz bir çok dedektörde 4066 gibi switch entegrelşeri ve ilave opampları kullanmışlar sizce bu opamp ve entegreleri kullanan insanlar neden bunlara gerek duymuşlar? bence ilave bir opamp entegre girmelisiniz.
diğer kısımları pek anlamadım, anlayabileceğimiz açıklama ve destekleyecek bilgi ve belgeler yayınlarsanız memnuın olurum.
derdiniz mesafe mi dedektörünüzde mesafeler sorun değil. bence iyi bir elektronikçi yada yazılımcı olabilirsiniz. bu işin püf noktaları var o noktalara yoğunlaşın. diyeceksiniz ki neler ötesi zor derim ;D
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=2586.0
kardeş burda uykusuz yaptığı dedektör şemsı var ,oradada tek opamp kullanılmış, bana ilk opamp lüzumsuz gibi geliyor çünkü 2-3 katına çıkaran bi karşılama opampı kullandım kararlılığı bozdu, 4066 gibi entegreleri s&h devresi için kullanılıyor genelde , ama farklı amaç için kullananıda gördüm oda kazanç direncini değiştirmek için kullanmış , valla yoğunlaşmam gereken şey demişin bi vehim vermişinde şu vehimi bi genişlet, biraz araştırma azmi gelisin :D , bobinide 0.50 çapında motor sarılan bobin telini kullandım valla ölçü aleti 2 ohm diyor :D
anladım usta pardon sizin ciddi manada dedektör devresi yapmak değil de amatör işi vakit geçirme maksatlı yaptığınızı düşünemedim. o zaman baran1 devresi hatta benim çorum-pı devresi de var onlarıda siz inceleyin madem düşünceniz bu yönde.
sayın pro-TR ustam her.gibir laubali davranışta bulunmadım biraz yerer gibi konuşmuşsunuz , evet size göre amatörüm asıl alanım Güç elektroniği ve mikrodenetleyici programlama , ama size hak veriyorum bazen öğrenciler yanıma gelip abuk sabuk fikirler atıp beni biraz uyuz ediyolardı bende öyle bi hata yaptım büyük ihtimal çok özür dilerim kusura bakmayın , çorum pi devreye bakmıştım bi ara teşekkür ederim.
Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 01:20:31
sayın pro-TR ustam her.gibir laubali davranışta bulunmadım biraz yerer gibi konuşmuşsunuz , evet size göre amatörüm asıl alanım Güç elektroniği ve mikrodenetleyici programlama , ama size hak veriyorum bazen öğrenciler yanıma gelip abuk sabuk fikirler atıp beni biraz uyuz ediyolardı bende öyle bi hata yaptım büyük ihtimal çok özür dilerim kusura bakmayın , çorum pi devreye bakmıştım bi ara teşekkür ederim.
estf. ustam ya özürlük bir durum yok. bir hata da yapmadınız, sanırım cümle kurma ile ilgili sorunlarım var ki ben ifade edemedim kendimi. asıl siz kusura bakmayın.
o zaman sorunu farklı bir şekilde çözüme kavuşturalım, tabi devreniz özel değilse, yada her.gi bir devre üzerinden tarışarak hemfikir olabiliriz.
Ayrıca ben güç elektroniği konusunda öğreneceğim çok şey var yardımcı olursanız sevinirim, microdenetleyici konusunda da yardımlarınıza müracaat edebilirim. zira bende yeterince iyi değilim.
amatörlük ustalık işine gelince ben bilirim ki bu sitede nice ustalar vardırda benim gibi geveze değil, susmayı tercih ederler. zaten benimkisi bilgiden kaynaklı değil, cahillikten zira cahil cesur olur derlermiş, cesaretimin sebebi belli
hocam yaptığım simülasyon çıkış eğrisi ekte . güç elektroniği ve yazılımda yardımcı olabildiğim kadar olurum (CCS C ve Mikro C - pic dspic )
Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 02:07:14
hocam yaptığım simülasyon çıkış eğrisi ekte . güç elektroniği ve yazılımda yardımcı olabildiğim kadar olurum (CCS C ve Mikro C - pic dspic )
ya usta dcPIC mcu ları neyle yazabiliyoruz C++ dili şartmı?
internete micro c pro dspic yaz demo falan bulabilirsin çok kullanışlı bi editör biraz pic programlama biliyosan kütüphaneleri mevcut hemen çözersin ;)
Merhaba Yazılımcı,
Paralel kapasitenin meydana getirdiği salınım için bir örnek görüntü verebilirmisinz? Ayrıca kullandığınız frekans nedir? Ben butür salınım ve diğer etkiler için fft kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca birde elektriksel gürültü işi var tabii.
Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 02:58:12
internete micro c pro dspic yaz demo falan bulabilirsin çok kullanışlı bi editör biraz pic programlama biliyosan kütüphaneleri mevcut hemen çözersin ;)
ya yazılımcı kardeş googleden bakmayı bizde beceririz o sorun değilde, dpPIC öğrenmek için neler gerekir? programlayıcı nedir? işlemcilerin özellikleri nelerdir? türkiyede bulabilirmiyiz. topu googleye atıp aradan sıyrılma; ;)
Alıntı yapılan: pro-TR - 02 Ocak 2011, 22:04:25
Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 02:58:12
internete micro c pro dspic yaz demo falan bulabilirsin çok kullanışlı bi editör biraz pic programlama biliyosan kütüphaneleri mevcut hemen çözersin ;)
ya yazılımcı kardeş googleden bakmayı bizde beceririz o sorun değilde, dpPIC öğrenmek için neler gerekir? programlayıcı nedir? işlemcilerin özellikleri nelerdir? türkiyede bulabilirmiyiz. topu googleye atıp aradan sıyrılma; ;)
dspic dediğin 24f ve devamı 30f 33f ,yani pic programlayabiliyosan dspicide programlayabilirsin
,80Mhz kadar çalışır ,Flash daha büyüktür
yani normal picin gelişmiş şekli diyebilirsin
1-programlama dili bileceksin(C)
2-programlama editörün olacak (Micro C pro dspic)
3-dspic programlayıcın olacak (pic programlayıcın dspici programlar büyük ihtimal çünkü 30f e kadar programlayabiliyodu diye hatırlıyorum (burnner))
Alıntı yapılan: Karadağ - 02 Ocak 2011, 21:03:49
Merhaba Yazılımcı,
Paralel kapasitenin meydana getirdiği salınım için bir örnek görüntü verebilirmisinz? Ayrıca kullandığınız frekans nedir? Ben butür salınım ve diğer etkiler için fft kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca birde elektriksel gürültü işi var tabii.
hocam bir örnekleme 1 msn sürüyor, 100 örnekleme yapmamın sebebi adcden okuduğum değerin sürekli salınım yapması , 100 örneklemenin ortalamasını aldımı hatrı sayılır bi ölçüde kararlı hale geliyor , kazancı yükaselteyim diye bi opamp devresi daha ekledimi bu sefer okuduğum değeri kararlı hale getirmesi çok daha zorlaşıyor , tl074 gibi hızlı bi opamp kullandım ama osilaskop olmadığından çıkış niye böyle salınıyor nasıl yok edilir bilemiyorum , aklıma paralel kapasitansı yok etmek geldi , ama bu salınım opamptanda kaynaklanıyo olabilir , görüntü demişsin buraya nasıl resim ekleniyo bilmiyorum hocam . saygılar
Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 23:15:33
hocam bir örnekleme 1 msn sürüyor, 100 örnekleme yapmamın sebebi adcden okuduğum değerin sürekli salınım yapması , 100 örneklemenin ortalamasını aldımı hatrı sayılır bi ölçüde kararlı hale geliyor , kazancı yükaselteyim diye bi opamp devresi daha ekledimi bu sefer okuduğum değeri kararlı hale getirmesi çok daha zorlaşıyor , tl074 gibi hızlı bi opamp kullandım ama osilaskop olmadığından çıkış niye böyle salınıyor nasıl yok edilir bilemiyorum , aklıma paralel kapasitansı yok etmek geldi , ama bu salınım opamptanda kaynaklanıyo olabilir , görüntü demişsin buraya nasıl resim ekleniyo bilmiyorum hocam . saygılar
1 dk usta 1 önekleme nasıl 1 ms sürüyor ki? siz her palsten kaç örnek alıyorsunuz? her palsden 1 örnekten çok alıyorsunuz demektir. doğrumu?
her palsten şimdilik bir örnek alıyorum 100 palsin ortalamasını ekrana yazdırıyorum. bir palsin toplam süresi 1msn
o zaman sizin çalışma frekansı yüksek mi usta?
f=1/t f = 1/1msn = 1kHz
Alıntı yapılan: yazılımcı - 03 Ocak 2011, 00:34:32
f=1/t f = 1/1msn = 1kHz
pardon 100 örnekleme yapınca 10Hz e iniyor
örnekleme süreniz ne kadar ustam ya, 8 bitte mi 10 bit adc de mi çalışıyorsunuz 10 bitse 22uS sürmüyormu süreniz?.
birde yazılımı hangi dilde yapıyorsunuz?
bir pals ,yani bir sönüm, örnek alma dahil toplam geçen süre 1 msn, bunu 100 defa yaptırıyorum 100msn ediyor. adc den 877 bile 20usn sürüyor, ben 18f4520'i 20MHz çalışma frekansında kullanıyorum adc=10 bit , fırsat bulup gidip alabilirsem adc=12 bit lik denetleyici kullanacağım.
18f2553, 18f4553 bunlar süper usta 21K hafıza 12 bit adc, 48mhz kristalde çalışabiliyor. üstelik usb girişide var, bundan temin etmeyi düşünürseniz, teminini birlikte yapalım banada lazım. ama yok mcp3201,3202 veya 3204 gibi harici adc düşünürseniz tavsiye etmem, yok ben amerikayı yeniden keşfedecem derseniz o sizin kararınız, saygı duyarım.
direk usb ye gerek yok şimdilik tabi ileride arayüz ile bilgisayar ekranına yer hakkında grafik çidirmek istersek kullanılabilir. Ben Ankaradayken Konya sokak ta rahatlıkla bulabiliyodum ama şimdi , izmitten karaköye gitmek var pek içimden gelmiyo , uzak sayılmaz ama angarya iş, direk microchip firmadan istemek daha kolay geliyor, 16 bit adc si olan bi denetleyici çıkarmış ama programlayacak editör bulamadım , walla opampsız 1 metreden algılar 16bit :D , editör işini halledebilirsem getirteceğim 5 tane için gönderiyolardı heralde.
16 biti programlamak için c dili gerekir sanırım, ;D
şimdilik o da bizde yok, desem ki bana C öğretin uzun uzadıya, sıkıntılı olur, ama bu dsPIC leri de programlamayı öğreneceğim usta. neyse size kolay gelsin.
şu microchipten isteme işi nasıl oluyor bari onu anlatın yani 18f2553 istesem bana maliyeti ne olur, farnellde var adedi 15-20 tl arası ama kargo vs ikiye katlıyor fiyatı.
Henüz istemiş değilim fiyatı neye gelir bilmiyorum ama tanesi en fazla 5dolar gibi bişeydi, siz C dili öğrenmekten bahsetmişiniz , ne ile programlıyosunuz , assembly desen lcd kullanamazsın,kullansan bile göbeğini çatlatır adamın, basic falan sa , bence hemen C öğren, editör olarakta ,Mikro C kullan , ama ben çok örnek bulabiliyim diyosan CCS C editörünü kullan , serdar çiçeğin kitabını da tavsiye ederim sana bu işte 1 numara bi kaynaktır. C ileridede çok işine yarayacaktır , bilgisayarla denetleyiciyi haberleştirmede falan, arayüz programını C ile yazmak daha kollay.
yazılımcı kardeş siz daha önce microchipten malzeme aldınız mı? burda dikkatimi çekti işlemci fiyatları düşük, acaba kargo maliyeti nasıl oluyor, deneyiminiz varsa paylaşmanızı bekliyorum.
Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Ocak 2011, 02:03:29
yazılımcı kardeş siz daha önce microchipten malzeme aldınız mı? burda dikkatimi çekti işlemci fiyatları düşük, acaba kargo maliyeti nasıl oluyor, deneyiminiz varsa paylaşmanızı bekliyorum.
Daha hiç almadım ama 5 adet ve fazlasında kargo parası almıyomuydu ucuzamı geliyodu öyle bişeyler , netten kargo fiyatlarına bak.
Alıntı yapılan: yazılımcı - 03 Ocak 2011, 12:43:10
Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Ocak 2011, 02:03:29
yazılımcı kardeş siz daha önce microchipten malzeme aldınız mı? burda dikkatimi çekti işlemci fiyatları düşük, acaba kargo maliyeti nasıl oluyor, deneyiminiz varsa paylaşmanızı bekliyorum.
Daha hiç almadım ama 5 adet ve fazlasında kargo parası almıyomuydu ucuzamı geliyodu öyle bişeyler , netten kargo fiyatlarına bak.
usta dün gece deneme için kaydolup 3 adet entegre sepete ekledim, entegreler 17 dolar tuttu, kargo ücreti 55 dolar ;D iptal ettim.
S.A.
PI sistemlerde mesafe artırımını etkileyen faktör nedir? daha fazla manyetik alan, manyetik alanı artırmak içinde bobine yüklenmemiz gerekiyor sanırım. bunun içinde bize lazım olan yüksek voltaj veya yüksek akım yanılıyormuyum. uygun şekilde filtrelenmiş bir dc-dc converter devresi ile sadece mosfeti ve bobini 50-55v ile sürsek göndermeyi güçlendirmiş olmayız mı?
bu 50-55v için aşağıda ki şema uygulanabilir mi?
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.eleccircuit.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F04%2Fcircuit-12v-to-50v-dc-converter-for-car-by-ic-tl072-2n3055.jpg&hash=d8b7457c539cdf8969a39b0ab1e59d1610d954ce)
burada GND si bataryanın +V u alındığında mosfeti ve bobini 50-100v arasında bir voltaj ile çok rahat bir şekilde sürebiliriz. burda deneme yanılma yolu ile aşılması gereken tek sorun difransiyel opampı yani karşılama opampında sinyali istediğimiz düzeyde yakalayabilmek önemlidir.
dijital bir devre kurulup, harici bir gönderme katı ile 50-100v u giriş v ile bobin ve mosfeti anahtarladığımızda alıcı katımızıda Rx bobinini ayrı tutup, işlemcinin hardware kesmesi ile yükselen kenar veya düşen kenar yakalaması yaparak, sinyalimizi örnekleyip ve ADC değerimizi okutabiliriz diye düşünüyorum. buna kaba bir örnek olarak miner2 ve miner4 devrelerinde ki gibi bir tranzistor ile portb.0 kesmesi oluşturularak sinyali istediğimiz gibi ADC ve örnekleme yapabiliz. burda mesafeyi artırmak işi zor değil, ancak devrenin karmaşası ve kalabalıklığı kullanım pratikliğini azaltmaktadır.
yapmış olduğum denemelerde mesafe artırımı konusunda; göndermeyi mümkün olduğıunca sade tutup 12v seviyelerinde göndermeyi oluşturduğumuzda mesafeyi max. seviyede artırmak için alıcı katımızı hassaslaştırıyoruz. yapmış olduğumuz hassaslaştırma durumlarında ki ben sinyalde ki 0,0024v luk bir değişimi algılama olarak ses katına verdiğimizde parazitler kaçınılmaz olmaktadır. parazitlerin bastırılması konusunda gerek donanuımsal filtreler (ki bu filtreler tepki hızımızı yavaşlatıp, ayrım konusunda yanılgılara sebeb vermekte) ve yazılımsal filtreler (ki bu filtrelerde de yoğun matematik işlemleri işlemciyi kasmaktadır)
sonuç olarak hem şişi hem kebabı yakmadan pişirmek maharet ister, henüz o maharete sahip olamadım, Ancak biliyorum ki, bu tür oyunlarla oynarken bi noktada istediğim sonuca denk getireceğim inancını kaybetmedim.
Bu konu ile ilgili uzun vade de bir proje oluşturup, mümkün olduğunca yüksek DC voltajı ile bir mıosfet ve Tx bobinini sürmeyi deneyeceğim. bunun beslemesi hatta bataryasını ayrı kullanacağım. bu maksatla elinde 12v tan 50-100v seviyelerinde v sağlatabilecek bir şema bulan gören olursa burada paylaşmasını istiyorum. gün içerisinde basit bir işlemci ile IRFP150N mosfeti ile 1R lik bir bobini sürebilecek bir şema çizeyim ve burada paylaşayım.
düşündüğüm gönderme katı ile ilgili şema bu şekilde GÖRÜŞLERİNİZİ bekliyorum
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg703.imageshack.us%2Fimg703%2F759%2Fgonderme.jpg&hash=aed436364739fa7ef7ff67be4f0c0d6837a96de2)
simüle etmek isteyen arkadaşlar için ekte isis dosyasıi bas dosyası ve hex mevcut
http://depositfiles.com/files/0uow4hjhs (http://depositfiles.com/files/0uow4hjhs)
merhaba pro tr ...usta lm 3525 entegresını 10 nolu shutdown ve 8 soft star uclarını 1 ...0 yaparak pıcle konturol edıp mos ları surmen daha kullanıslı olur lm3525 kendı darbe urettı ıcın darbe ıcın pıc de kullanmamıs olursun basıt bı sorun sa gırıs devresıyle cıkıs voltajını bırbırlerınden ızole etmek gerekır bu yuzden cıkıstan gırıse gerı voltaj beslemesı yapılır cıkıs voltajını ayarlamak ıcın bu gerı besleme opto kupler mosla yapılarak gırısle cılkıs ızole edılmıs olur ve cokta kullanıslı super devreler yapılır ama transıstorle dırek mosları surmeyen devreler tasarlanmalı.....................
,,,,,,,,,,basarılar iyi calısmalar herkese
Alıntı yapılan: TEKDEDEKTOR - 21 Ocak 2011, 12:59:48
merhaba pro tr ...usta lm 3525 entegresını 10 nolu shutdown ve 8 soft star uclarını 1 ...0 yaparak pıcle konturol edıp mos ları surmen daha kullanıslı olur lm3525 kendı darbe urettı ıcın darbe ıcın pıc de kullanmamıs olursun basıt bı sorun sa gırıs devresıyle cıkıs voltajını bırbırlerınden ızole etmek gerekır bu yuzden cıkıstan gırıse gerı voltaj beslemesı yapılır cıkıs voltajını ayarlamak ıcın bu gerı besleme opto kupler mosla yapılarak gırısle cılkıs ızole edılmıs olur ve cokta kullanıslı super devreler yapılır ama transıstorle dırek mosları surmeyen devreler tasarlanmalı.....................
,,,,,,,,,,basarılar iyi calısmalar herkese
s.a.
konuyu daha net açıklamanız için örnek şema veya uygulama ekleyebilirmisiniz?
Arkadaşlar formule göre B=K.(4Pi.N.I/L) dir. Burada da anlaşılacağı gibi akım nekadar artar endüktans da nekadar azalırsa B yani manyetik alan şiddeti okadar artacaktır. Fakat devre sonuçta sadece bobin değildir. Bobinin frekansa göre direnci ve kapasitesi de hesaba katılmalıdır. Ayrıca gerilim yükselmesi ile meydana gelecek sönümlenme süresinin uzaması da unutulmamalıdır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak gerekli hesaplamaları yada denemeleri yapma imkanınız oldu mu? Eğer zaman bulursam konu ile ilgili hesaplamaları yapıp eklemeye çalışacağım.
Saygılar.
Alıntı yapılan: Karadağ - 21 Ocak 2011, 17:52:00
Arkadaşlar formule göre B=K.(4Pi.N.I/L) dir. Burada da anlaşılacağı gibi akım nekadar artar endüktans da nekadar azalırsa B yani manyetik alan şiddeti okadar artacaktır. Fakat devre sonuçta sadece bobin değildir. Bobinin frekansa göre direnci ve kapasitesi de hesaba katılmalıdır. Ayrıca gerilim yükselmesi ile meydana gelecek sönümlenme süresinin uzaması da unutulmamalıdır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak gerekli hesaplamaları yada denemeleri yapma imkanınız oldu mu? Eğer zaman bulursam konu ile ilgili hesaplamaları yapıp eklemeye çalışacağım.
Saygılar.
s.a.
karadag ustam B=Kx(4pixNxI/L) bu formulü biraz açarmısınız? bu konu ile ilgili anlayabileceğimiz dökümanlar varmıdır? YUKARIDA vermiş olduğum şema kısmen tarafımca denenmiştir. tabi çok yüksek v da değil 24 V ile denedim max. gönderme bobinin çiftli idi ve gayet güzel çalışıyordu. senden rican B manyetik alan şiddetiile alakaslı bilgilerinizi ve formulü açıklamanızı rica ediyorum. ayrıca 12v tan eldeedebileceğimiz 50-100v luk basit ama sıkı bir şema varsa paylaşımlarınızı bekliyorum. malum her şema sağlıklı çalışmıyor ve bize amerikayı yeniden keşfettirmeyin.
bu arada beni basit bir elektronikçi olarak görmenizi rica ediyorum. sonuçta ben bir itfaiyeciy.
İlaveten ;
Verici antenin manyetik momenti yani INA (akım x spir sayısı x antenin alanı) değerinin yüksek olması elektromanyetik dalgaların penetrasyon derinliğini arttıran en önemli faktörlerdendir . Tek faktör değildir . Zira frekans ve toprağın iletkenliği değerlerinin yükselmesi de derinliği azaltan faktörlerdir .
Antende sadece anten direnç değerinin düşülmesi ile indüklenen akımı arttırmak mümkün olabilir .Ancak kullanılan pilden ekranlamaya , kullanılan elemanlardan devre verimine kadar birçok etken var.
Ama sanırım ki mümkün olduğunca kalın çaptaki tel ve fazla sarım ile hem verici ( zaten düşük frekans kullanılıyor) hem de alıcı hassasiyeti mantığı biraz daha yaklaştırılabilir .
s.a.
başlık olarak ben mesela 40 cm çapa 10 tur 1mm tel ve 25cm çapa 16 tur olarak ikili sarmayı planlıyorum. devrem PI-IB benzeri bişey olacak ve gönderme antenini seri iki adet olarak düşünüyorum. bu sarımın endüktansı 300-400uH gelmesi muhtemel, direncide 1R civarlarında çıkar diye tahmin ediyorum. bu gönderme anteni ile ne kadar başarılı oluruz bilinmez ama denemeye değer sanırım.
Sevgili Selami Kardeş , yapmayı düşündüğünüz anten tipi sanırım içiçe konsantrik antenlere benzeyen bişey olacak gibi . Yoksa alıcıyı ayrı bir anten olarak mı düşünüyorsunuz bilmiyorum ama her halükarda verici diğer çaptaki alıcı ( ya da vericiye ) ekstra akım indükleyecektir . Burada mutual indüktansın etkisini ayrıyeten hesaplamak gerekir .2 verici antenin sarım yönleri aynı ise mutual indüktans biraz ilave güç olarak davranacak ancak sarım yönleri ters yönde olursa - ( eksi) etki yapacaktır . Unutmamakta fayda var . Bildiğiniz üzere VLF cihazlarda "bucking ( cancelling) coil" mantığı da böyledir ;) IB dediğiniz için VLF'lerden yaklaşmak istedim . Kolay gelsin ...
s.a.
bingbang ustam daha önce denemeler için yaptığım bu şekilde bir başlık elimde mevcut, yüksek v da değilde 24v seviyelerinde alıcı ve vericide ki sinyallerin bozulmadan istediğimiz seviyede yakalamıştım. Ayrıca alıcı bobini aleminyum follyo ile ekranlamayı planlıyorum bu sayede belki mesafede bir müktar düşüş olacaktır ama parazitlerin azalacağı kanaatindeyim
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Furl%3Dhttp%3A%2F%2Fimg130.imageshack.us%2Fi%2Fadszrj.jpg%2F%255D%255BIMG%255Dhttp%3A%2F%2Fimg130.imageshack.us%2Fimg130%2F9013%2Fadszrj.jpg&hash=e41513553786e17bcf861adbe157ebe8c64366c1)[/URL]
[/img]
resim çıkmamış sanırım
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg130.imageshack.us%2Fimg130%2F9013%2Fadszrj.jpg&hash=b69d17d9f5497e84dafb64012fe04ed2c804fe99)
bu arada yazdıklarımı neden düzeltemedim anlayamadım.
Selami Kardeşim resimde gördüğüm kadarıyla Rx bobini diğer 2 adet Tx bobinin arasında olmadığı için vericilerden gelen sürekli bir akıma ( primer akıma) maruz kalacaktır . Bunu daha önce söylediğin seri bağlama konusundaki tereddütümden dolayı söylemek zorundayım .Yani bu durumda resimdeki alıcı ve vericiler arasında indüksiyon balansını sağlamak imkansız gibi görünmekte. Burada indüksiyon balansını sağlamanın tek yolu seri bağlanan 2 adet verici bobinin farklı yönde sarılması olabilir . Ancak bu şekilde yeraltındaki hedef metalin eddy akımlarını algılamak söz konusu olabilir . Kolay gelsin ...
Alıntı yapılan: pro-TR - 21 Ocak 2011, 11:10:24
düşündüğüm gönderme katı ile ilgili şema bu şekilde GÖRÜŞLERİNİZİ bekliyorum
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg703.imageshack.us%2Fimg703%2F759%2Fgonderme.jpg&hash=aed436364739fa7ef7ff67be4f0c0d6837a96de2)
kardeş yanlış hatırlamıyosam 7805 max 35 V girişi regüle edebiliyodu 55 V u regüle etmek istemişsin.
Alıntı yapılan: pro-TR - 21 Ocak 2011, 10:03:46
S.A.
PI sistemlerde mesafe artırımını etkileyen faktör nedir? daha fazla manyetik alan, manyetik alanı artırmak içinde bobine yüklenmemiz gerekiyor sanırım. bunun içinde bize lazım olan yüksek voltaj veya yüksek akım yanılıyormuyum. uygun şekilde filtrelenmiş bir dc-dc converter devresi ile sadece mosfeti ve bobini 50-55v ile sürsek göndermeyi güçlendirmiş olmayız mı?
bu 50-55v için aşağıda ki şema uygulanabilir mi?
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.eleccircuit.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F04%2Fcircuit-12v-to-50v-dc-converter-for-car-by-ic-tl072-2n3055.jpg&hash=d8b7457c539cdf8969a39b0ab1e59d1610d954ce)
pic li boost konvertör uygulamalarına bi göz at ,pic li uygulamalarda PWM darbe genişliğini değiştirerek gerilim değerlerini istediğin gibi kontrol edebilirsin, geribeslemeli kontrollede gayet temiz bi çıkış alırsın , çıkışı bi bobin bi kondansatörle ip gibi yaparsın ;)
mesafe arttırımı içim biraz devre teorisi;
Bir trafodan max. yük çekmek için bağlayacağımız yük trafo iç empedansına eşit olmassı gerekiyor.
Biz bunu eğer sönümdeki bi bobini anlık bi trafo gibi düşünürsek max. güç yönteminden , sönümleme direncini bobin empedansına eşitlesek max. hassasiyet noktasını yakalayabilirmiyiz .
s.a.
yazılımcı kardeş 741 ile yaptığım gerilim takipcisi çıkışı 10v ve 78L05 in giriş v. ı 10v olacaktır. gnd noktalarına dikkat etmenizi öneririm. bu arada söylediğiniz yöntemlere örnek teşkil edecek şema vb dökümanlar varmı? PİM-1 hariç
Alıntı yapılan: BigBang - 22 Ocak 2011, 02:21:32
Selami Kardeşim resimde gördüğüm kadarıyla Rx bobini diğer 2 adet Tx bobinin arasında olmadığı için vericilerden gelen sürekli bir akıma ( primer akıma) maruz kalacaktır . Bunu daha önce söylediğin seri bağlama konusundaki tereddütümden dolayı söylemek zorundayım .Yani bu durumda resimdeki alıcı ve vericiler arasında indüksiyon balansını sağlamak imkansız gibi görünmekte. Burada indüksiyon balansını sağlamanın tek yolu seri bağlanan 2 adet verici bobinin farklı yönde sarılması olabilir . Ancak bu şekilde yeraltındaki hedef metalin eddy akımlarını algılamak söz konusu olabilir . Kolay gelsin ...
bigbang usta söylediklerinizi pekiştirebilmem için basit bir çizim ekleyebilirmisiniz
OPTO KUPLERLOR HAKKINDA SIZE CALISMASI İZOLE ETMESI HAKKINDA BILGILER ICERIR http://320volt.com/opto-kuplor-nedir-nasil-calisir-cesitleri/
Arkadaşlar bu sıralar yabancı dil kursum nedeni ile çok az zaman bulup katkıda bulunabiliyorum öncelikle bunun için herkesden özür dilerim. Umarım beni kimse yanlış anlamaz ve kusuruma bakmaz. Dilim döndüğünce biraz konuyu basitce ve özetle anlatmaya çalışayım.
Öcelikle BigBang da bahsetmiş toprak burada önemli etken hem geçirgenlik bakımından hemde nüve bakımından. Nüve etkisini göstermek amaçlı aşağıdaki resimleri inceleyebilirsiniz.
Bir bobinde oluşan manyetik alan çizgileri.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg156.imageshack.us%2Fimg156%2F7261%2Ftekbobin.jpg&hash=399c70b4787ad1052f36f39f6168dc207725f1a7)
Toprağın manyetik alan çizgilerine etkisi(toprak geçirgenliği 3 alındı)
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg9.imageshack.us%2Fimg9%2F9191%2Fbobintoprak.jpg&hash=6ebd872b4a4f2ac4856d0d687b099e75efa72bb1)
Birde gene BigBangın deyindiği toplam indüktans durumu söz konusu. Burada dikkat edilmesi gerekn mevzuu ( ki bu vlf lerde de aynı durumda) alıcı bobinine giren magnetik çizgilerin çıkan magnetik çizgilere eşit olası zorunluluğudur. Harici durumda alıcı bobini kullanamazsınız.( genelde akord etmek olarak adlandırılan durum) Bunun için de çok çeşitli bobin yapma yöntemleri mevcut. Bunu daha rahat anlamak için yukarıdaki resimlere dikkat ederseniz manyetik alan çizgilerinin yukarı yönde olanları ile aşağı yönde olanlarının sizin alıcı bobininize düşen kısmı eşit olmalıdır.
pro-TR usta yukarıdaki resimlerden de anlaşılacağı verdiğin bobin resminin bu hali ile üzerine düşen ters yönlü manyetik alan çizgilerini ayarlamak çok zor görünüyor. Bu arada resimlerde 10A 20 tur bobin içindir. Tekrar zaman bulup ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım fakat zaman bulamazsam kusuruma bakmayın.
s.a.
bobin işini açıklamanıza sevindim. peki (Herkes için söylüyorum, herkes fikrini söylerse sonuçta aklın yolu birdir ve farklı pencerelerden aynı noktaya bulmaya çalışalım) sizin başlıklar hakkında fikirleriniz nelerdir. nasıl yaparsak daha uygun olur.
ikinci olarakta dc-dc konverter ile 100v ve üzerini yakalamak yerine invertör devresi kuralım mosfet için.elinizde basit ve sağlam çalışır invertör devresi olan arkadaşlar varsa şema paylaşımlarını bekliyorum. mosfet ve bobini invertörden çıkan ac gerilimini doğrultarak çalıştırmayı planlıyorum.
Selami usta neden bobin voltajını artırmaya uğraştığını anlamadım.12V ve 24V değerlerinde playbacak voltaj değeri yaklaşık 650V gibi bir sıçrama yapıyor.Bu voltaj 100V veye 220V olunca sıçrama voltajı ne olur bir düşün.Bu kadar yüksek voltajda benim tahminim sorunlar yaşarsın.12V beslemesi olan bir dedektörde normal direnci (empedansa bağlı direnci değil) 3R olan bir mosfet bobin ikilisinden 4A akım geçer.Buda 48Wat eder.24V ta 96Wat eder.Bence sorun güçle alakalı değil gibi görünüyor.
İyi çalışamalar.
Alıntı yapılan: pro-TR - 22 Ocak 2011, 20:57:40
s.a.
bobin işini açıklamanıza sevindim. peki (Herkes için söylüyorum, herkes fikrini söylerse sonuçta aklın yolu birdir ve farklı pencerelerden aynı noktaya bulmaya çalışalım) sizin başlıklar hakkında fikirleriniz nelerdir. nasıl yaparsak daha uygun olur.
ikinci olarakta dc-dc konverter ile 100v ve üzerini yakalamak yerine invertör devresi kuralım mosfet için.elinizde basit ve sağlam çalışır invertör devresi olan arkadaşlar varsa şema paylaşımlarını bekliyorum. mosfet ve bobini invertörden çıkan ac gerilimini doğrultarak çalıştırmayı planlıyorum.
Selami usta linki incelemende fayda var. Tam 12 den vurmayı istiyorsan aklından geçen parametreleri yaz bir devre üzerinde durmaya çalışayım.
Saygılar
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Comparators.html
Alıntı yapılan: Profesör - 22 Ocak 2011, 22:56:11
Selami usta neden bobin voltajını artırmaya uğraştığını anlamadım.12V ve 24V değerlerinde playbacak voltaj değeri yaklaşık 650V gibi bir sıçrama yapıyor.Bu voltaj 100V veye 220V olunca sıçrama voltajı ne olur bir düşün.Bu kadar yüksek voltajda benim tahminim sorunlar yaşarsın.12V beslemesi olan bir dedektörde normal direnci (empedansa bağlı direnci değil) 3R olan bir mosfet bobin ikilisinden 4A akım geçer.Buda 48Wat eder.24V ta 96Wat eder.Bence sorun güçle alakalı değil gibi görünüyor.
İyi çalışamalar.
s.a. yaşarali ağbi bu çalışmam uzun vadede bir çalışma, senin söylediklerinle zaten uğraşıyorum. Ancak bilinen tekniklerle mesafeler belli, yazdığım yazıları sanırım tam okumuyorsunuz, PI için dediğim şuydu, mesafe artırımları için alıcıyı hassaslaştırıyoruz ( ki ben sinyalde ki 0,0024 v.luk bir değişimi algılama olarak yansıtabiliyorum) demiştim. bu tür yani alıcı katını hassaslatırmanın gerek analog katta gerekse yazılım esnasında ki sorunları da açıkladım tekrar yazayım, analog katta parazitleri bastırmak için uyguadığımız filtreler sinyali yavaşlatmakta buda algılama ve ayrımda olumsuzluklar yaşatmaktadır, yazılımsal olarak uygulanan filtreler ise yoğun matematik yüzünden işlemciyi kasmaktadır. bende sadece alıcı katını hassaslaştırmak yerinebirazda verici katını güçlendirelim diyorum. yani birazda o kısımla oynayalım
AYRICA; mosfetteki flyback gerilimi 650-800v olsun ne yazar abi opamp girişinde kırpıcı diotlarla bu seviyeyi 0,7v seviyelerine çekmiyormuyuz. 4148 kırpıcılar orda olduktan sonra 4148 lerin üst limitine kadar korkma flybackın canı cehenneme opamp girişine bak sen abi ;D
Alıntı yapılan: Karadağ - 22 Ocak 2011, 22:57:31
Selami usta linki incelemende fayda var. Tam 12 den vurmayı istiyorsan aklından geçen parametreleri yaz bir devre üzerinde durmaya çalışayım.
Saygılar
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Comparators.html
s.a. ustam elimde LM393, LM308 ve LM311 bolca mevcut siteyi kabaca inceledim, anlatmak sitediğiniz comparator çıkışını tr ile güçlendirip bunu diffransiyel opampı olarak kullanmak iyi olurmu manasında acaba? siteyi inceledim ama kafam tam yerinde değil ustam ya 2 saattir 18F2553 ü uygulamada çıkış aldıramadım. bu proton beni öldürecek CCS C için henüz erken. isis simülede çalışan uygulamada çalışmadı kafam döndü >:(
S.a Selami usta forumdaki herkesle paylaşacağım tecrübem şu; Besleme voltajı yükseltmesi yerine TX süresini artır veya tx süresini sabit tut frekansı artır sonuç aynı olur.İyi çalışmalar.
Alıntı yapılan: Profesör - 22 Ocak 2011, 23:21:56
S.a Selami usta forumdaki herkesle paylaşacağım tecrübem şu; Besleme voltajı yükseltmesi yerine TX süresini artır veya tx süresini sabit tut frekansı artır sonuç aynı olur.İyi çalışmalar.
haklısınız abi ben palsi 1000uS süre ile de mosfeti sürüyorum. bunu şöyle düşünelim abi, muhtelif arabalarımız vardır kimisi 180 km yapar kimisi 220, benim arabayla (86 şahin) 100 km hıza çıktığında uçuyorum sanıyorum ama hızım belli saatte 100 km. birde son model arabalarla 160 yaparsın araba sanki gitmiyormuş gibi gelir. yani sözümün özü çıtayı yukarıya alalım. frekans kısmına gelince ben bu dedektör işine girince bana PI sistemde yüksek frekans toprakta yansıma yapar dediler, daha 200 hertzi geçmedim. belki haklısındır ama ben 100 hertz de kalmayı yeğlerim.
bu arada devremde şimdiye kadar 100uF cond. patlamıştı ürkütücü idi, bugün 1000uF cond. devreye yanlış enerji girişinden dolayı patladı, yaws silah sesinden farkı yoktu, sanırım boş bi anıma geldi, epey ürküttü beni ;D
s.a.
yokmu elinde sağlam bir inverter devresi olan arkadaşlar 220v şart değil 110v a da razıyız.
selami iyi olduğuna inandığım bir inverter devresi.İncele bakalım.
http://www.eproje.com/modules.php?name=News&file=article&sid=22
Alıntı yapılan: Profesör - 23 Ocak 2011, 08:48:28
selami iyi olduğuna inandığım bir inverter devresi.İncele bakalım.
http://www.eproje.com/modules.php?name=News&file=article&sid=22
s.a.
tşk ederim link için yaşar abi, düşündüğüm gibi basit bir devre, daha önceki buna benzer bir devre kurmuştum ama sanırım onda sıkıntım trafolardı, zira trafo burda çok hassas rol oynuyor. ben power supllyl erde ki ie33 trafodan kullanmıştım. birde troide kendim sarıp denemiştim. ama her ikisinde de bir lambayı yakmaya çalıştığımda akımda düşmeler meydana gelmişti. ve işin püf noktalarının trafodan olduğunu düşünüyorum. trafo veya troidden sarabileceğimiz bir öneriniz varmıdır?
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2F320volt.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2008%2F02%2Fhi_v-555.gif&hash=80d6a7313c92ebd84d981d255a29a49e31c68424)
Aşağıdaki linkte 12V-220V DC-DC konverter devresini bulabilirsiniz...
http://320volt.com/12v-220v-dc-dc-konverter/
S.A.
arkadaşlar diyelim ki elimizde 100V dc güç kaynağımız var.ben bu 100V dan ilk 15V unu opamp, entegre ve işlemci beslemeleri için 78xx ve 79xx serisi regülatörlerden simetrik besleme elde ederek kalan 85v luk kısımla mosfet ve bobin sürmek istersem, nasıl bir uygulama yapmalıyım.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg833.imageshack.us%2Fimg833%2F7629%2Fadsznsu.jpg&hash=2f084836acf23550669629dc5d19edf7a4b75cf6)
s.a.
arkadaşlar bobini ve mosfeti 40-50v ile anahtarlamak istiyorum ama henüz bunu sağlatacak enerji kaynağını elde edemedim. zira bana lazım olan 20 0 50 gibi simetrik olmayan bir çıkış, acaba bu smps lerde +20v 0 -20v + +20v 0 -20v gibi çiftli mi yapsam yoksa. +40v 0 -40v yapıp ilk 40v u -+7824 ile 24v seviyesine çekip tekrardan 7815 ve 7915 kullanarak opamplarımı beslesem diyorum. bu enerji kaynağını sonuçlandırmalıyım ki diğer kısımlara geceyim.
Alıntı yapılan: emrelyus - 24 Ocak 2011, 08:33:03
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2F320volt.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2008%2F02%2Fhi_v-555.gif&hash=80d6a7313c92ebd84d981d255a29a49e31c68424)
Aşağıdaki linkte 12V-220V DC-DC konverter devresini bulabilirsiniz...
http://320volt.com/12v-220v-dc-dc-konverter/
emre ustam bu devreyi inceledim çıkışa bağlanan trafo bildiğimiz ei33 yani pc lerde ki power suply lerde var, ancak bunun çıkışı bize yetecek mi? o düşündürücü? elime biraz daha iyi olduğuna inandığım sg3525 li bir şema geçti onu yapmayı planlıyorum. şemayı müsait olduğum bir zamanda yayınlarım.yalnız onun çıkışı 220v AC
pro-TR dostum birşey sorabilirmiyim. Yapmaya çalıştığınız şey tam olarak nedir? Mosfet kesime girdikten sonra daha yüksek bir gerilim oluşturabilmekmi? Bunu yaparsınız ama bu mesafeyi artırmazki ?
Mosfet kayılarını 0 kabul etsek bile 12 volt akü ile elde edeceğiniz maksimum akım örneğin 3ohm bir bobin için en fazla 4 A. dir. Bobin üzerinde harcanan güç
en fazla 48 w. olacaktır. 12 volt akü ile oluşturacağınız her.gi bir oluşum 3 ohm bir bobinde size yine size 48 w.'tan fazla bir güç harcatmaz.
Yani elde edeceğiniz 220 volt gerilimi 3 ohm bir bobine tatbik etseniz 220/3 =73,33 A akım akıtmaz. Enerji korunumu kanununa ters.
Tranformatörlü DC/AC konvertörlerde için ; tranformatörler için basit bir formül vardır ..diyelimki 12 volt akü kullanarak 220 volt elde ettik. transformatör primerinden akan akım 3 A olsun. sekonderden çekebileceğiniz akım max >>> v1/v2=i2/i1 , 12/220 = i2/3 , i2 = 0,1635 A olur.
Manyetik alan biliyorsunuz akımla orantılıdır.(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.onlinefizik.com%2Fimages%2Fstories%2Fformulas2%2FUntitled-26.gif&hash=3520bacdbce021994e15fcdd89d0dfd6282e0d03) Bu akımla mesafeyi atıramazsınız.
Umarım sizi yanlış anlamamışımdır.
s.a.
peki usta göndermeyi güçlendirmek için ne yapmamız gerekiyor? Akımı artırmak için bobin direncini azaltmamız gerekiyor bunu biliyorum.
bobinden akıtabileceğimiz 12v / 3R = 3A değilmi 12v için ve buda 48W eder
ben 40v / 3R = 13,3A bir akım akıtamayız mı? ve bu 13,3A x 40v = 533watt yapmaz mı?
yani nerde hata yapıyorum.sizce
Ewet 20AH saatlik 4 tane akü ile 3 ohm bir bobinden 16 A. Akım akıtırsın.
Ama 4 tane 20AH aküyü arazide taşımak pek iyi bir fikir değil.
Bence elimizdeki 12v akü ile max. verimi elde etmenin yolu aratırmalıyız.
#Mesela mosfet seçimi bence çok önemli. Ron direnci düşük olan bir mosfet bizim işimize yarar. mesela irf740 Rds-on=0.55 ohm(0.48 ohm modelleride var.)
ifr1010 Rds-on = 8.5 mOhm
irf740 ile 3 ohm bobinden 3.6 A. akım akıtabilirken
irf1010 ile 4 A. çıkabilirsin.
#Diğer bir konu mosfetin anahtarlama zamanı. bobin indüktansına uygun olmalı. bobin doyuma ulaşmadan mosfet susturulursa verim çok düşer. Tam terside
akünün boşa kullanımı demektir.
peki ustam 12V 2A akü yerine o aküden dc-dc converter&inverterden 48v 3A dc elde etsen 4 tane 12v akü yerine geçmez mi?
benim devrelerde kullandığım IRFP150N in Rds=0,036 ama çokta kritik bir şey görmedim çıkışta. benim IRFP150N tercihim ucuz olması ve 740 gibi kolay yanmaması tercih sebebim
Mosfet Ton zamanı.
Teorik olarak bobin üzerindeki akım sonsuzda max. değerine ulaşır. ama 5*L/r (L indüktans , r bobin iç direnci) gibi bir süre içerisinde bobin yeterinde doyuma ulaşır. örneğin 700uH 3ohm bir bobin için 5*700*10E-6/3 = 1166usn(1,166ms) gibi bir süre çıkar. YAni mosfetimizin görev periyodunda ton = 1166usn. olmalıki bobin tam doyuma ulaştı densin.
[IMG]http://i53.tinypic.com/210lpia.jpg[/img]
[IMG]http://i53.tinypic.com/2usbbia.jpg[/img]
Neredeyse 4A.'e yakın. Fazlası yada azı zarar. İdeal ton yukarıdaki gibi hesaplanmalı.
usta ben çok usta bir elektronikçi değilim şu formulde ki 5 değeri sabit mi? yani o değer nerden geliyor. ayrıca delta pulse den örnek verecek olursak puls değerini (güç olarak nitelendiren) yani duty değeri max 600uS ve vaktiyle yaptığımız denemelerde biz palsimizi (duty değerimizi) 1mS ye çıkardığımızda ki bu forumda araştırın gereksiz enerji tüketimi diye izah edilmişti. şimdi amatör olarak çelişkiye düştüm. oysa yaptığım devrelerin birinde (superscan,mk2 adlı devrede bu pals süresi 1mS) civarındaydı ve bilinen en derin pı olarak tanınıyordu. şimdi yanlış anlamıyorsam bazı şeyleri anlamaya başladım ;D
SONUÇ olarak;
yinede çok aşırıya kaçmadan 30-40v seviyelerinde bir devre kuracağım, konuyu anlamak adına ama verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. önerilerinize ve bilgilerinize her zaman açığım.
*5 değeri sabittir. bobin yaklaşık %90'dan fazla doyuma ulaşır 5*L/r süre içerisinde.
*delta pulse için bobin değerleri 400uH ve 3ohm diye hatırlıyorum. buradan 600usn normaldir. (yukarıda 1.166ms çıkan örnekte 700uH,3ohm içindi.)
*bu değerden fazla sürelerde gereksiz güç tüketimi normaldir.
40volt deneyin. sağlam bir akü lazım olacak. küçük aküler çabuk bitebilir. sonuçları merakla bekliyorum .
Lord-ex konuyu güzel açıklamışsın tebrikler.
bu konuyla alakalı son bırsey eklemek ısterım onemlı bır konu calıstırmak ıstedımız mos veya transıstor yada opampın... calısma gerılımlerı frekansı akımını ureten fırma kullanım sınırlarını belırler her mos transıstrun dataset pdf lerınde maksımum calısma gerılımlerı akımı gucu ve calısacagı frekanslarını verırıler yapılan hesaplardan daha onemlı bu belgeler mevcut maksımum calısma gerılımı 200 volt olan bır mosu 12 voltta beslenırse akım frekans guc gıbı foktorlerınde dusegını tahmın edılebılır kullanmak ıstedımız malzememnın belge ve dokumanların bunların incelenmesı bır mosu farklı frekanslar voltajlarda uygulamalı deneyerek uygulamaların daha basarılı olucanı dusunuyorum
s.a.
alıcı katımızın ilk kısmını oluşturan kırpıcı diyotların önemi konusunda bilgisi olan varmı arkadaşlar?
yani gönderme bobinimizde oluşan flyback gerilimi (pik gerilimide deniyor sanırım) 1N4148 hızlı diyot deniyor (high speed) ne kadar hızlı ise ;D
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg198.imageshack.us%2Fimg198%2F822%2Fadszoc.jpg&hash=c2403bf40c0dc6054a49013f88cf3c2ca621be27)
4148 lerin polarması 0,7v yani
oluşan pik gerilimini 0,7v civarlarına çekiyor yanlış bilmiyorsam, bazı devrelerde ise (mesela xr-71) shotki diotlarda kullanılıyor, bazılarında ise seri çiftli 4148 ler giriliyor (delta lite, Pı-IB sistemlerde sasho pı gibi) bunların sinyale etkileri nelerdir? bu konuda düşünceleriniz varmıdır?
N kanal mosfet için ben 4148 yerine bat49 gibi shotki diot eklemenin bir farkını görmedim. ancak P kanal mosfette shotki diot kullanmanın sönümlenme süresini uzattığını farkettim. (yanlış hatırlamıyorsam) bir N kanallarda diğer etki de 4148 leri girerken bu diotlara seri 47R civarlarında direnc girmek söndürme süresini etkilediğinin farkına vardım. burda amacım söndürme süresini uzatmak iyi ancak sinyali yavaşlatmak bazı sıkıntılar yaratmaktadır kanaatindeyim. bence teki hızımızdan ödün vermeden ne tür bri diot kullanmak akıllıca olur?
bu arada admin arkadaşım, yazdığım yazıları gönderdikten sonra tekrar düzelteme yapamıyorum, zira cümle düşüklüğü, hatalı yazımları düzeltemiyorum. ;D ;D ;D
öğrenmenin en iyi yolu doğru soruyu sormaktır. düşüncesi ile derdimi mümkün olduğunca doğru anlatmaya çalışıyorum.
Diyotlara bağladığın seri direncin sönüm eğrisini değiştirdiğinin farkındamısın. Belki denemelerinde bu değeri değiştirmişsindir. Tasarımın tam olarak nasıldı bilmiyorum ama yaptığın iki deneyinde şemasını cizersen yorumlayabiliriz.
[IMG]http://i56.tinypic.com/2pzivps.jpg[/img]
Resimde sadece diyotlara seri bağlı olan direnci değiştirdiğimde neler olduğu görülüyor. Diyotların üzerinde bu gerilimi izleyebilirsiniz. Farkındaysan ilk birkaç eğri 1.4 volta yakın. bu değerleri bir diyot üzerinden değilde seri bağlı 2 diyot kullanarak elde edebilirsin. irf 740 ile yaptığımı simulasyon bu.
[IMG]http://i52.tinypic.com/nbdu78.jpg[/img]
Bu ise irf 1010 ile yapılan bir simulasyon. Mosfet değişikliği çok ilginç sonuçlar veriyor. Ama ikiside N-Channel mos.
*Genel olarak diyotlar 1000v a yakın gerilimin tabiri caizse sıkıştırılmasına yada zoom yapılarak ufaltılmasına yardımcı oluyor. Tasarımdan, metalin büyüklüğünden ,yakınlığından ,bobin indüktansından, anahtarlama frekansından vs. parametrelerden değişecek bobinin üreteceği ters emk değişecektir. Bu değişikliklerden dolayı kazanç op-amp'ı saturasyona girebilir. Bunun sabitlemek için diyotlar kullanılmış. Ama yukarıda dediğim gibi diyotlara bağlı seri direnç önemli. Eğim farklı direnç değerlerinde çok farklı sonuçlar veriyor. Osilaskopunuz varsa deneyip sonucu yazarmısınız?
s.a.
ustam ya IRF1010 un datasheetinde Rds değeri çok farklı yani çok yüksek bir değer değilmi? sizin daha önceki söylemlerinizde daha düşük olması avantaj dememişmiydiniz yoksa benmi yanlış anladım
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg80.imageshack.us%2Fimg80%2F1914%2Fadszmvd.jpg&hash=08dd03229254f371e5ba9899f46d8d8275ff94d6)
Farkındaysanız 12mOhm yazmış. IRF740 0.55 Ohm dur.
IRF1010 0.012 Ohm
Hem IRF1010 kullanın demiyorum. Sadece Rds direnci düşük bir mosfet örneği için bu mosfetin adı geçti.Sadece örnekti.
s.a.
ustam ben onu megaohm okudum :D
IRF1010 elbette bir örnek, biz mosfetin ismine değil işlevini konuşuyoruz diye düşünüyorum.
4148 lere seri dirence gelince madem simülasyon yapıyorsunuz. şöyle yapın.
(tam hatırlamıyorum ama)
4148 lerden tekinde kullanmıştım. Yas inyalden Gnd ye gidenin önüne yada gnd den sinyale gidenin önüne takmıştım bu direnci ve bu direnc değeri 100R yi bulmuyordu. 47R gibi bir değerdi sanırım.
kırpıcı diyotlara gelince konu, germanyum diotmu? shotki mi? yada normal 4148 türü bir diot olmasının sinyale etkisi ne olabilir?
Alıntı yapılan: pro-TR - 27 Ocak 2011, 16:45:55
s.a.
ustam ben onu megaohm okudum :D
IRF1010 elbette bir örnek, biz mosfetin ismine değil işlevini konuşuyoruz diye düşünüyorum.
4148 lere seri dirence gelince madem simülasyon yapıyorsunuz. şöyle yapın.
(tam hatırlamıyorum ama)
4148 lerden tekinde kullanmıştım. Yas inyalden Gnd ye gidenin önüne yada gnd den sinyale gidenin önüne takmıştım bu direnci ve bu direnc değeri 100R yi bulmuyordu. 47R gibi bir değerdi sanırım.
[IMG]http://i53.tinypic.com/oan5u9.jpg[/img]
Alıntı yapılan: pro-TR - 27 Ocak 2011, 16:48:04
kırpıcı diyotlara gelince konu, germanyum diotmu? shotki mi? yada normal 4148 türü bir diot olmasının sinyale etkisi ne olabilir?
1n4148 den hızlı silisyum bir diyot deneyin. Örneğin Schottky diotların iletimdeki gösterdikleri direnç lineer değildir. Yani sizin sönüm eğrisinin yapısını bozar.
mosfetlerin resistance değerleri daha düşük olanlarda mevcut, tabi alıp denemek lazım ama şuan için denem şansım yok, ileriye yönelik neden olmasın
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg834.imageshack.us%2Fimg834%2F7914%2Fadszhyu.jpg&hash=9eab1861090fbf3b7bbfe6c7dbbf8d11c2bd3c90)
benim uygulamam bu şekilde birşeydi.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg412.imageshack.us%2Fimg412%2F1428%2Fadszjin.jpg&hash=81aa08c07d46a5bb84c7f920a294b214117547b9)
Bana Pek mantıklı gelmedi. Denedinizmi bunu?
Alıntı yapılan: LORD_EX - 27 Ocak 2011, 17:57:22
Bana Pek mantıklı gelmedi. Denedinizmi bunu?
evet denemiştim, şu var 4148 deki direncin yeri farklı konumlarda olabilir, tam hatırlamıyorum. ama sanki sinyal daha iyi gibi
Alıntı yapılan: pro-TR - 27 Ocak 2011, 17:14:47
benim uygulamam bu şekilde birşeydi.
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg412.imageshack.us%2Fimg412%2F1428%2Fadszjin.jpg&hash=81aa08c07d46a5bb84c7f920a294b214117547b9)
47R ve 680R gerilim bölücü olarak çalışır. çıkıştan 25v tepe gerilimine sahip bir sinyal alırsın. (Bobin 400v zıt emk ürettiğini kabul edersek.)
usta o direncin yerini tam hatırlamıyorum. diotların hangi yönünde olduğu hakkında; ancak sönümlenme eğrisi üzerinde bir kırılma meydana getirmekte ve kırılmanın alt kısmında metal algılama daha hassas olmaktadır. Bununla beraber geçen haftasonu çorum-pı kare başlık takmıştım 25 cm lik ve sönümlenmenin alt tarafında bir kuyruk oluştu, belki başlığın kare olması belki endüktansının farklı gelmesi sebeb olabilir, ben kuyruğu yok etmek için epey uğraştım sonra dikkat ettim ki bu kuyruk değerlide daha hızlı değersizde neredeyse hiç kıpırdamanma olmadan sönümlenme değişiyordu. öylece bıraktım. dikkatimi çeken diğer bir konu ise diffrensiyel opamp girişi normal ama çıkışta oluşuyordu bu sinyal, inanın 5 senedir ilk defa bu kadar net ayrımı skoptan gördüm. yalnız farklı ebatta ki metallerde bu eğri hassasiyeti değişebiliyor. bu da ayrımın garantisini azaltıyor.
bu aralar 30 0 30 luk smps devresi ile uğraşıyorum dedektör devreme eklemek için. dikkatimi çeken hexfet mosfeti yani IRFP064N bunun Rds = 0,008 gibi bir değeri var ilginç geldi bana, elimde bu mosfet olmadığı için sipariş ettim, zaten smps için ihtiyacım vardı, sanırım salı günü gibi elime gecer. bakalım birde bunu deneyelim. neler değişecek.
çorum pı yi ver.2 olarak çıkarmayı planlıyorum, ilkinde yaptığım analog kısımda ki hataları biraz daha düzelttiğime inanıyorum.şuan tek sorunum zaman, zira o kadar çok fikir var ama hepsini aynı anda uygulamak zor, birde yazılım dilini değiştirmekle uğraşıyorum. CCS C kitabı almıştım ama, hi-tech öğrenme niyetim var, 1-2 deneme yaptım bakalım becerebilecekmiyim. hedefim dsPIC türü ile çalışmak (tabi uzun vadede olacak işler)
merhaba herkese İYİ CALISMALAR ... selamı abı dc dc converters demıstım cıkısla gırıs bırbırınden ızole edılmelı demıstım bu ornek pdf paylasımı var ASLINDA GIRIS VE CIKIS GND LERINI AYIRAN IKI AYRI SARIMLI BOBINLE IZALASYONUNU SAGLAYAN BUTUN DC .DC .CONVERTERLER bu prensıple calısıyor ve izalasyon saglanmıs oluyor opto mos yada opto transıstor kullanılıyor ve gırıse gerı besleme dıkkat edılırse opto transıstorle ve kesınlıkle ayrı bır bobın sarımından beslenıyor SAYFA 7 DE Kİ DEVRE İNCELENDINDE burda opto TRANSISTOR kupler kullanılmıs ve gırısı voltaj ve akım degısmelerınde kazancını ayarlıyor TAKIP EDIYOR bu devre 12 v ve 24 volta uyarlanabılır AMAC NASIL IZALASYON SAGLANDIGI
.............http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/6/0eqfaws83hpoq6rhgd3o9q7xrsyy.pdf
......VE DEVRE CIZIMI HARICINDE ANTEN BITER BITMEZ KENDI ULTRASOUND CALISMALARIMIDA YAYINLAMAYA BASLICAM
............BASARILAR HERKESE
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg195.imageshack.us%2Fimg195%2F2237%2Falanlar.png&hash=5128594577a1fd4b3877204e4b34dcfd1fcd1b85)
mesafe arttırımı için en basit yol bobin çapını arttırmak ,eddy akımlarının zıt emk sını algılayabilmek için MMF=H.L formülünden L yolunu kısaltmak veya genişletmek gerekiyor ,denedim çap arttırkça mesafede artıyor ama spir sayısını arttırmak gerekiyor bununla beraber tel çapıda artması gerrekiyor
usta bende şu konuyu hep merak ederim, malum hep bir entegreyi incelerken datasheetlerine bakarız. özellikle dikkatinizi çektimi bilmiyorum. neden op-amp datasheetlerinde besleme gerilimlerini -+15v olarak verirler. hepsi demiyorum ama çoğunluğu -+15v taki sonuçlara göre veriler oluşturuluyor. bunun sebebi sizce neler olabilir.
ayrıca prof. övgün ahmet ercan hocanın sitesinde ki makinalar çok acayip, tekerlekli sanırım başlık başlı başına 7-8 kilo ve tabi besleme kaynağı bir jeneratör veya türevidir.
http://www.ahmetercan.net/?mod=OnlineSatis (http://www.ahmetercan.net/?mod=OnlineSatis)
peki bu insanların ellerinde ki cihazlar neden bu kadar pahalı niye bir pil grubundan 12v dizip kullanmamışlar.
yoksa onlar profosyonel cihazlar mı?
Bu +/- besleme benim de çok ilgimi çekmişti . Elektronikle ilgili bir geçmişimiz olmaması bizim için dezavantaj gibi :( Ama sanırım bu besleme şeklinin sebeplerinden birisi de opamplardaki çok yüksek kazancın buna sebep olması olabilir . Mesela bir opamp çıkışından en fazla 36 volt elde ediliyor olsun . Bir devre kurarken besleme de tek taraflı kazanç'a eklenseydi ( (+) ve (-) uçların farkları hesaba gireceği için)çıkışta voltajı bu değerden çok daha yukarılarda olacaktı . Yani opamplı bir devre kurarken hatayı sıfıra indirmek için olabilir diye düşünüyorum ???
Tabi Ustalardan cevap beklemek lazım . En iyi cevabı onlar verecektir .
simetrik besleme uyuz ediyosa lm318 kullanın simetrik besleme gerektirmez ama tepkisi biraz kötüdür
simetrik beslemenin önemi , mesela en basitinden anlayacağınız şekilde bi tersleyen opamp düşünün girişindeki 1 voltu çıkışında -1 olarak göstermesi gerekir bunun için gnd nin altında bi çıkış üretmesi için simetrik beslenmesi lazım
Alıntı yapılan: yazılımcı - 06 Şubat 2011, 14:12:51
simetrik beslemenin önemi , mesela en basitinden anlayacağınız şekilde bi tersleyen opamp düşünün girişindeki 1 voltu çıkışında -1 olarak göstermesi gerekir bunun için gnd nin altında bi çıkış üretmesi için simetrik beslenmesi lazım
yazılımcı ustam +-5v ta olabilirdi. ama adam -+15v kullanmış ben o noktaya dikkat çekmek istedim. bence bir sönümlenme eğrimiz var bu eğriyi -+5v yerine -+15v ta incelemek hem daha hassas hemde (malum parazitlerin v ları düşük olur) parazitleri daha çok bastırmak için olduğu kanaatindeyim.
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/71683650603449028571.jpg[/img] (http://www.yukleresim.com/) Yukleresim.com (http://yukleresim.com)
tabi daha yüksek çözünürlülükteki ADC ler kullanılabilir. 12 bit, 16 bit, 24bit ama onlarda da artan gürültü ve stabil olmayan bir ADC değeri oluşuyor.
ben diyeceğimi dedim varın ötesini siz düşünün....
ben inverter yapacağım devreyi 40v-50v ile besleyeceğim dediğimde millet sadece bunu gönderme olarak düşündü. işin öteki yanını düşünen olmadı. bu yukarıda ki hesaba göre delta gibi besleme kullanarak daha iyi mesafeler aldım ben ama ayrımı olmadığı için peşini bıraktım.
MESAFE ARAYAN ARKADAŞLARA DUYURULUR ;D ;D ;D ;D ;D
yukarıda anlattığım konuyla ilgili bu besleme kısmını en basit nasıl çözebiliriz. yani çok ağır bataryalar kullanmadan arazide, basit bir besleme kaynağı ile opampı beslemek hatta o opamp sadece ilk opamp olabilir. en sonda ki opampı -+5v ile de besleyebiliriz. sizin önerileriniz nedir?
yoksa benimm çözüm yöntemi ile arazide 3 adet 12V akü ile gezmek akıllı işi değil.
önerilerinizi bekliyorum.
Alıntı yapılan: pro-TR - 22 Mart 2011, 10:49:44
yukarıda anlattığım konuyla ilgili bu besleme kısmını en basit nasıl çözebiliriz. yani çok ağır bataryalar kullanmadan arazide, basit bir besleme kaynağı ile opampı beslemek hatta o opamp sadece ilk opamp olabilir. en sonda ki opampı -+5v ile de besleyebiliriz. sizin önerileriniz nedir?
yoksa benimm çözüm yöntemi ile arazide 3 adet 12V akü ile gezmek akıllı işi değil.
önerilerinizi bekliyorum.
açıktan söylemek istemeyenler özel mesaj atabilir. herkesin paylaşımını bekliyorum.
yukarıda ki resimde basit bir yazım hatası var şöyleki;
14v/300uS = 0,0466v olacaktı
ve devamında
30uS x 0,0466=1,3998 v
yani daha hassas bir ölçüm alabiliriz.
çünkü 10 bitte
5v/1023=0,00488 v yani 1adc= 0,00488v yapıyor.
p kanal mosfet ve rail opları denedinizmi
Alıntı yapılan: KADDAFi - 22 Mart 2011, 11:27:43
p kanal mosfet ve rail opları denedinizmi
kaddafi usta konumuz P kanal mosfet değil ki, elbette denedim P kanal mosfet, rail to rail opampın devreye kazancı ne olacak ki?
http://www.pulsdetektor.de/projekte/projektindex.html
linkteki bobin şeklimi ideal , yoksa vericiyle alıcıyı birbirinden ayırmak mı daha iyi olur.
Alıntı yapılan: yazılımcı - 22 Mart 2011, 16:36:53
http://www.pulsdetektor.de/projekte/projektindex.html
linkteki bobin şeklimi ideal , yoksa vericiyle alıcıyı birbirinden ayırmak mı daha iyi olur.
sol taraftan spulen e tıklayarak bobin şekilleri görünüyor.
arkadaşlar başarılar ALLAH kolaylık versin.
Alıntı yapılan: yazılımcı - 22 Mart 2011, 16:36:53
http://www.pulsdetektor.de/projekte/projektindex.html
linkteki bobin şeklimi ideal , yoksa vericiyle alıcıyı birbirinden ayırmak mı daha iyi olur.
Mrb. Yazılımcı , bobinden verim almak için çift bobin ile gönderme yap , geri donen sinyali ise bir tanesi ile al ve yükselt (parazitleri filitrelemeyi unutma), kalın tel kullan 1mm .
Saygılar.
selam protek ustam bu konuda bende bişeyler yazayım buraya belki bi faydası olur size.sizin bu 50 volt civarında yapmak istediğiniz olayın bir benzerini bende vlf cihazlarında ne kadar etkili olur diye düşünmüştüm.işimiz gereği tv tamiriyle pek haşır neşir oluyorum.tv lerde ilk açılış esnasında renkleri düzeltmek için degauz denilen bir bobin vardır hemen tüpün arkasında boylu boyunca sarılı.tv ilk açıldığı anda bu bobine 300volt ac elektrik akımı uygulanır ve bu akım uygulandığı sürece tvde renk ve resim çorba gibi karışıktır 5 saniye sonra bu bobin devreden çıkar ve renkler tertemiz bi şekilde yerli yerinde olur.bazen tv ye mıknatıs yaklaştırıldığında ( bunu kimse yapmasın,sonra bazen renkler düzelmiyo tv yi tamir ettirmeniz gereke bilir ) tv nin renklerinde bozulma oluyor.bizde bu renkleri toparlamak için degauz bobini kullanıyoruz dışardan.40cm çapında daire şeklinde ve direk fişe takılıyor bu bobin.şimdi söyle bi düşünelim.ev elektiriği 220volt ve 50hz sinüs frekansında.biz bu elektriği bu bobine direk uyguluyoruz ve oluşan manyetik alan tüplü bir tv nin ekranını 3 metreden çok rahat bi şekilde boza biliyor.bu bozulmanın oluşa bilmesi için tüpün arkasındaki saptarma denen ve görüntüyü yukarı-aşşağıya,sağa-sola doğru açmaya çalışan ve 15625hz ile çalışan 15cm çapındaki bobinin frekansını etkilemesi lazımki bu degauz bobini bunu 3 metreden rahat yapıyor.bu degauz bobini üzerinden düşündüğüm zaman evet sizin verici bobini çok güçlü olur lakin bobinin ısısı hat safada olur ve bu ısıya bağlı olarak sizin bobini kullanım süreniz az olur.mesela biz bu bobini 5 dakika kadar sürekli çalıştırdığımızda bobine el tutulmuyor.yanlız bu verdiğim süre 220volt 50hz elektrik ile 40cm çapında ve 30 ohm bobin için geçerli.burda frekansın artmasi voltajın düşmesi tabiki bu süreyi arttırır ama manyetik alan ne kadar güçlü olur bilinmez.benim tecrüben bu,başarılarının devamını dilerim ustam
bu arada pro tr ustam mesajdaki isim yanlışlığı için kusura bakmayın olurmu :)
Alıntı yapılan: pro-TR - 06 Şubat 2011, 14:18:39
Alıntı yapılan: yazılımcı - 06 Şubat 2011, 14:12:51
simetrik beslemenin önemi , mesela en basitinden anlayacağınız şekilde bi tersleyen opamp düşünün girişindeki 1 voltu çıkışında -1 olarak göstermesi gerekir bunun için gnd nin altında bi çıkış üretmesi için simetrik beslenmesi lazım
yazılımcı ustam +-5v ta olabilirdi. ama adam -+15v kullanmış ben o noktaya dikkat çekmek istedim. bence bir sönümlenme eğrimiz var bu eğriyi -+5v yerine -+15v ta incelemek hem daha hassas hemde (malum parazitlerin v ları düşük olur) parazitleri daha çok bastırmak için olduğu kanaatindeyim.
Mrb;Bazı devrelerde dediğiniz şekilde uygulamalar mevcut dc to dc konvertör ile bunu yapıyorlar örneğin bu konvertörün girişi 5v-12v ile beslenirken çıkışında 2-5 w gücünde 5, 12, 15, ±5, ±12, ±15 volt verebiliyor ayrıca girişteki beslemeden bağımsız hale geliyor buda daha az elektiriksel gürültü anlamına geliyor burda örneklerine bakabilirsiniz.http://www.tracopower.com/category/dc-dc-converters/sip-package/fiyatlarına gelince baya uçuk fiyatlar var bu şekilde dc to dc bizim devrelerimizde kullanabileceğimiz şekilde tek tipde olsa yapmamız mümkün olabilirse daha verimli daha stabil tasarımlar olabilirSaygılar.
PI dedektörler için 6 Watt yeterli bir güç değil .
slm elc usta;
bahsettiğiniz dc-dc converterlerden kullandım, çok süper bir şey, converterin GND sini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. ben 1w lık olanından kullanmıştım mornsun 1205S diye birşeydi, yanlış hatırlamıyorsam. opamplar için 1w lık ziyadesiyle yetiyor, ancak için içine glcd, lcd vs girince yetmedi yandı.
slm pro-TR ustam;
dc to dc konvertörleri sadece op ampları beslemekte kullanabiliriz diğer güç çeken katların beslemesi normal besleme ile yapılır
BigBang opampların beslemesi için bahsetmiştim zira opamplar düşük güç tüketmektedir
Saygılar
Alıntı yapılan: elc - 03 Nisan 2013, 14:34:39
slm pro-TR ustam;
dc to dc konvertörleri sadece op ampları beslemekte kullanabiliriz diğer güç çeken katların beslemesi normal besleme ile yapılır
BigBang opampların beslemesi için bahsetmiştim zira opamplar düşük güç tüketmektedir
Saygılar
elc usta delta pulsede ben opampların beslemesinde (ki delta pulse analog yapıyı simetrik bir besleme ile denediğimde) 40-50mA akım çekiyordu. tabi orj. şemaya göre 556 - 4538'ler ve 555 yoktu ama
Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Ocak 2011, 15:06:21
Alıntı yapılan: yazılımcı - 03 Ocak 2011, 12:43:10
Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Ocak 2011, 02:03:29
yazılımcı kardeş siz daha önce microchipten malzeme aldınız mı? burda dikkatimi çekti işlemci fiyatları düşük, acaba kargo maliyeti nasıl oluyor, deneyiminiz varsa paylaşmanızı bekliyorum.
s.a ustam ebay'dan ucuza alırsın kargo ücreti düşük yada yok
Daha hiç almadım ama 5 adet ve fazlasında kargo parası almıyomuydu ucuzamı geliyodu öyle bişeyler , netten kargo fiyatlarına bak.
usta dün gece deneme için kaydolup 3 adet entegre sepete ekledim, entegreler 17 dolar tuttu, kargo ücreti 55 dolar ;D iptal ettim.
Alıntı yapılan: pro-TR - 21 Ocak 2011, 10:03:46
S.A.
PI sistemlerde mesafe artırımını etkileyen faktör nedir? daha fazla manyetik alan, manyetik alanı artırmak içinde bobine yüklenmemiz gerekiyor sanırım. bunun içinde bize lazım olan yüksek voltaj veya yüksek akım yanılıyormuyum. uygun şekilde filtrelenmiş bir dc-dc converter devresi ile sadece mosfeti ve bobini 50-55v ile sürsek göndermeyi güçlendirmiş olmayız mı?
bu 50-55v için aşağıda ki şema uygulanabilir mi?
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.eleccircuit.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F04%2Fcircuit-12v-to-50v-dc-converter-for-car-by-ic-tl072-2n3055.jpg&hash=d8b7457c539cdf8969a39b0ab1e59d1610d954ce)
ustam ebay'dan ara freeshipng segmesinde arat bulursun aradıgın malzemeyi saygılarımla ben çünkü burdan alışveriş yapıyorum en fazla 10 dolar kargo çokıyor çeşit çok