slm arkadaşla cok basit bir metal dedektör seması buldum herkes yapabilir:) başlıktanda anlaşılacagı ğibi..
http://www.talkingelectronics.com/html/MetalDetector.html
nasıl bir şey bu.
gayet acıklayıcı sitede herşey yazıyor...
slm arkadşalar sitelerde gezerken gördüğüm bi dedektör devresi buyrun...
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.faideli.com%2Fpetricli%2Felektro%2Fsema%2Fsema2263.jpg&hash=48ddeaaca1c0eaba192c579ced02c5fb2697d1a4)
Çeşitli yerlerde gizli metal nesneleri bulmak amacıyla kullanılan pek çok çeşitte metal dedektör mevcuttur. Bunların bazıları çok basit, basit olduğu oranda da yetersizdir. Bazıları ise oldukça hassas olmakla beraber fiyatları da oldukça yüksektir. Bunlara örnek olarak BFO tipi metal dedektörleri gösterilebilir.
Şekilde şeması sunulan metal dedektorü de BFO tipi olup oldukça kaliteli ve hassastır.(diye yazılmıs hernekadar doğrudur bilmiyorum) BFO tipi dedektörler, aynı frekansta yayın yapan iki verici, bir alıcı tarafından dinlendiğinde alıcıda bir «fark sesi» meydana gelmesi prensibine göre yapılmışlardır. Örneğin vericilerden biri 124 Khz, diğeri ise 125 Khz de yayın yapıyorsa, alıcıda 1 Khz'lik bir ses duyulmaktadır.
BFO metal dedektörlerde bu iki verici, iki ayrı osilatördür. Bunlar yayın yapmayıp alıcıya kapasitif olarak kuple edilmişlerdir. L/C tipi osilatörler olup bir tanesi sabit bir frekansta çalısmakta ve arama bobini, akort devresinin bobinini teşkil etmektedir. Diğeri ise alelade bir L/C akort devresinden oluşmuştur ve ayarlıdır. Ayarlanabilen osilatörün frekansı, sabit frekanslı olanından biraz daha aşağıda bir frekansa ayarlanarak alıcının bir kaç hertzlik bir ses tonu üretmesi sağlanmaktadır. Arama bobininin yakınındaki metal cisimler, bu bobin için bir nüve teşkil etmekte, böylece osilasyon frekansının değişmesine yol açmaktadırlar. Bu durum ise alıcıdaki fark sinyalinin frekansını değiştirmekte ve hoparlörden duyulan ses farklı olmaktadır.
Dedektörün şemasına bakılacak olursa, L1 arama bobinidir ve Tr1'den oluşan Colpitts osilatörünün akort devresinde bulunmaktadır. Sabit frekanslı osilatör ise Tr2 FET transistöründen oluşmuştur. Bu osilatörün ayar işlemi, 455 veya 470 kilohertzlik I.F. transformatörünün nüvesi ile yapılmakta, VC1 ise ince ayar sağlamaktadır. Bu trafo C6 ile şöntlenerek dedektör frekansında çalısması sağlanmıştır. Devrenin çalışma frekansı, 125 Khz olacak şekilde tasarımlanmıştır.
İki osilatör çıkışı, C7 ve C8 üzerinden D1 dedektör çıkışına kuple edilmistir. C10 kondansatöru, dedektör çıkısındaki RF sinyalleri süzmek içindir. Ses sinyalleri ise dogrudan Tr3 transistörünün bazına aktarılmıstır. Bu transistörün çıkışı IC 1'den oluşan ses frekans yükselteç katını sürmekte ve fark sinyalinin hoparlörden duyulması sağlanmaktadır. C12 kondansatorü, ikinci bir RF filtresi olarak görev yapmakta ve bu katın kararlılığını temin etmektedir. Hoparlör yerine dinamik veya kristal kulaklıklar da kullanılabilir. Kulaklık kullanmanın bir avantajı, harici sesleri elimine ederek dedektörde oluşacak ses değişimine konsantrasyonu arttırmasıdır. Aynca hoparlörden çıkan seslerin başka kimseleri rahatsiz etmesi de önlenmiş olacaktır. Devrenin akım harcaması 15 mA civarında olup seri bağlı iki adet yassı pil mükemmelen iş görecektir. Devrenin yapımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ve ayarlar vardır: C2, C4, C5 ve C6 kondansatörlerinin değerleri kritik olup şema üzerindeki değerler kullanılmalıdır. Ayrıca bu kondansatörler polystyren veya mika gibi kaliteli tiplerden seçilmelidir. Arama bobini aşağıda tarif edildiği gibi sarılmalı, değişiklik yapılmamalıdır.
L1 bobini 15 cm çapında mukavva bir karkas üzerine, plastik kaplı, çok iletkenli bildiğimiz elektrik kablolarından tam tamına 20 tur sarılacaktır. Telin kesiti önemli değildir. 20 tur tamamlanınca uç çıkartılarak bir yapışkan veya bant ile bobinin gevşemesi ve açılması önlenmelidir. Daha sonra bu bobin karkasının üzerine plastik bir kap yapıştırılırsa, dedektörün sapı da bu kap üzerine monte edilebilir.
Devrenin ayarı ise şu şekilde yapılmalıdır: Başlangıçta VC1, maksimum değerinde olmalıdır. İlk calıştırmada hoparlörden duyulacak ses, Tr1'in nüvesi ile oynamak suretiyle yok edilir. Sonra VC1 ile çok düşük frekanslı bir ses elde edilene kadar oynanır. Bu şekilde ****l dedektör, kullanılmağa hazır hale gelmiştir. Arama bobini metal bir cisme yaklaştırıldığında hoparlörden duyulan sesin frekansı değişerek bir metalinlin varlığını haber verecektir.
BFO sistemini öğretici bir devre. Teşekkürler mutsuz.
merhaba arkadaşlar bu cihazı bundan 6 sene once telekomda staj gorurken oranın teknısyenlerinden bırı yapmıstı gayet başarılı olduğunu söylemisti ama tabi nekadar doğru bilemiyorum. bende niyetlendim ama o 300 pf varyabl ı bulamadığım için vazgeçmistim.
bu devrenin osilator kısmını yapıp alıcı olarak radyoyu kullandım devre calışıyor.deneme kartına yarıkart yarı örümcek bir devre yapmıştım.
devre bobin bir elimde radyo bir elimde 60 cm civarına kanepenin metal aksamını algıladı .adam gibi yapılıp ayarlanırsa calışır.
alın size daha basiti
[IMG]http://img405.imageshack.us/img405/5481/scarboroughccokb2.jpg[/img] (http://imageshack.us)
bakın bakalım bu nasıl
[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/3889/loopschky0.png[/img] (http://imageshack.us)
[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/8252/looppcbtv7.png[/img] (http://imageshack.us)
[IMG]http://img251.imageshack.us/img251/5553/looppicjn3.jpg[/img] (http://imageshack.us)
buda digeri
[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/647/tda0161atv2.png[/img] (http://imageshack.us)
[IMG]http://img403.imageshack.us/img403/2381/all20piih2.jpg[/img] (http://imageshack.us)
mutsuz,un yazdığı ilk konuda ki dedektörde hoparlör yok bu devre nasıl çalışacak
asenkron bu 3,25" lik devrede bobin değeri nedir
Alıntı yapılan: tarikkoc - 31 Aralık 2008, 18:41:35
mutsuz,un yazdığı ilk konuda ki dedektörde hoparlör yok bu devre nasıl çalışacak
asenkron bu 3,25" lik devrede bobin değeri nedir
hoparlör yerine AM radyo kullanılacakmış.bobinin 30 cm yukarısında olacakmış.bir metale denk gelince radyo ötüyor. ;D
şekil:
(https://www.teknolojiekibi.com/yeni/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq1y6dnJ.jpg&hash=8c10172d7a18aafefcef3ccdf9ec973280afbaa3) (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1y6dnJ)
bobin için 16 tur 12 cm çap yazmış ama tel kalınlığı yazmamış
baska böyle basit metal dedektör devresi bilen var mı ama anlaşılır olucak :)
Alıntı yapılan: asenkron - 03 Eylül 2007, 21:01:17
bakın bakalım bu nasıl
[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/3889/loopschky0.png[/img] (http://imageshack.us)
[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/8252/looppcbtv7.png[/img] (http://imageshack.us)
[IMG]http://img251.imageshack.us/img251/5553/looppicjn3.jpg[/img] (http://imageshack.us)
bobin değeri ne olacak bilen varmı
ben hiç yapmadım bilmiyorum kardeş.
18 uh! direnç okumayı bilmiyormusunuz arkadaşlar.
direncin birimi henry mi!
arkadaşım direnç bobin denen nesne budur dirence benzediği için ve renk kodu direnç gibi okundu için böyle denir. mikro henri değerlerinde olur.direnç renk kodlarını okuyabilen biri bunuda okur.kahverengi 1,gri8,siyah sonda olduğu için değeri yok.ayrıca senin bu soruyu sorduğuna benimde cevap yazdığıma eminim bu mesajları okuyanlar hayret edecektir.
biliyoruz arkadaşlar ama direnç değeri olarakmı bobin yapacak buna bobin demiş yani diyelim bobinin direnci 20 ohm 20 ohmluk bi bobinmi yapacak bu direnç şeklindeki bobinle çok az çekerki bu devre
arkadaşım direnç bobin denen nesne nin bu olduğunu şimdi öğrendim ben bu soruyuda ilk kez soruyorum sanki öyle bir anlatıyorsunki ben gıcıklığına bir soru soruyorum veya bildiğim birşeyi bilmiyormuş gibi yapıyorum biliyorsan söyle ama insanları yargılama bilmiyorsan söyleme
ustalarım aslında ben bir elektronik acemisiyim ancak diyot ismini biliyorum benim gibi acemilere resimli şekilde baskı devresinin çiziminden dedektorun arama başlıgına kadar pı dedektor yapımı kademe kademe açıklanarak yapılsa bence herkezin işine yararbunun sonucunda ise insanları gidip türk malı dedektorune milya verip bosuna esip evine yorgun argın gelen insanların duasını alırsınız ben bir acemi olarak hayalimdeki dedektoru yapabilecegim yöntemi yazdım biz sizin dilinizden pek anlamıyoruz nasıl bir doktor arkadaşıyla tıp diliyle konuşursa siz anlamıyosanız bizde aynıyız mesela adam dedektor nasıl yapılır deniliyo adam iki satır dedektor parça isimimi nedir bilmiyorum onu yazıyor birde bunu deneyin ben denedim oldu diyo ama ben bakınca hiç birsey anlamıyorum eger gerçekten pı dedektor tasarımı ayrımsız olarak sitede bir sayfa açılıp tasarımı yapılırsa sevinirim yani baskı devre yapıldı açıklanarak peşinden bu devreye resimli olarak c1 c2 lernereye nasıl takılacak arama başlıgı hangi diyota lehimlencen kaçlık pil kullanılacak gibi saygılar sunarım ustalarım
PEKİ USTA BOBİN UÇLARINI RADYO ANTENİ YERİNEMİ MONTE OLACAK
başka yapacak devre kalmadı galiba