slm arkadaşlar delta pulseyi yaptım çaloıştırdım fakat biraz daha verimlilik ve hızlı olması için osilatörde değişiklik yapsam olurmu deneyeyn arkadaşlar varmı?
ORJİNAL
R1=680K
R6=680ohm
R5=2K2 ohm söndüre direnci.
C1=15NF
DEĞİŞİKLİK
R1=470K
R6=1K
R5=560 ohm söndüre direnci.
C1=22NF
bu malzemeleri orinalleriyle değiştirsem fark azda olsa çalışma hızı olarak değişim elde edebilirmiyim yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
sadece R1 in değerini düşürerek frekansı artırabilirsin.680k yerine 100-150karasında birşey takarsan delta 700hz civarında gayet iyi çalışıyor.en iyiside bu değişiklikten sonra frekansın 220k trimpotla geniş bir aralıkta değiştirilebiliyor olması.250-900hz gibi.
saol kardeş peki ben diyelim 38cm bobin yaptım bununu için o devredeki 2k2 direncin değerini düşürsem bi fark olurmu?ve değer olarak ne yapmalıyım
2.2 k tak potlar ve cihaz düzgün çalışıyorsa düşürmeye gerek yok.ters çalışma ve kararsızlık varsa yavaş yavaş düşür taki doğru kararlı çalışma elde edinceye kadar.
tamam kardeş saol kararsız çalışma yok cihaz iyi çalışmakta yardımın için çok saol
kardeş direnç değerini denedim fakat orjinal direnç ile daha iyi çalışıyo. bakşak deneyebileceğim bir işlem varmı?kondansatör değerini deneyeyimmi?
o direnci değiştirince frekans ve tepki hızı yükselir ama derinlik biraz düşer.kondensatörü büyütürsen frekans düşer.220k trimpotla oyna cihaz nerde kararlı çalışıyorsa orda bırak.düzelme olmazsa 2.2k sönümleme direncini yavaş yavaş düşür.akünün voltajını ölç gerekirse şarj et.
arkadaşım kusura bakma demin yazmayı unutmuşum sönümleme direnci denerken direncin plaketteki yerine iki tane 8-10 cm uzunluğunda tek damar kablo lehimleyip dirençi bu kablonun uçlarına lehimleyerek deneyebilirsin.bu yöntem zaman kazandırır.daha sonra doğru direnci bulunca kabloyu söküp yerine doğru direnci lehimleyebilirsin.bu yöntemle defalarca sök tak yapmak zorunda kalmazsın.
arkadaşlar deltada r1 direnci ne olmalı en iyi performance için potansiyometre kısa devre iken yardım edermisiniz?
xr 71 e yakın bişey nasıl yapabilirim.
arkadaşlar derinliğ nasıl artırırım yada frekans oynayarak r1 in en ideal değeri nedir ordaki trimpot kısadevre iken şimdiden saolun
söylediğim sekilde gayet iyi çalışıyor.üstelik snifferden daha hızlı.trimpot frekans ayarı için.direnci 100-120k yaptıysan trimpot minimum dirençteyken 250-300hz max tayken 850-900hz arasında değiştirilebilir.ben şu anda 120k takılı 700hz de tıkır tıkır çalıştırıyorum.ayrıca cihazın auto tunesi düşük frekansta olduğundan çok daha hızlı çalışıyor.ve kararsızlıkta yok.
ayrıca o direnci 100k-680k arasında hangi değerde takarsan tak cihaz sorunsuz çalışıyor.yanlızca frekans değişiyor.
sen nerde takıldın anlayamadım.
frekansmetren varsa LM 556 nın 5.ve 9 bacağındaki frekansları ölç aynı olması lazım.tutarsızlık varsa cihaz düzgün çalışmaz.
direnç değerini büyüt mesela 220k veya 270k yap
kardeş saol frekans metrem yok fakat 100k taktım ama çalışması sanki bozluyo cihazın işte tam 700hz için direnç değeri lazım trimpot kısa devre iken 100k takınca freakans 700hzmi oluyor
derinliğe gelince cihazın üstünde ayarlarında biraz ustalaşırsan bobinde uygunsa 130 hz de çalışırken en ince ayarla 1ytl 50-55 cm rahat algılıyor.normal şekilde 30 cm iyidir.
cihazın 30-40 den parayı algılıyorsa 50 yapacağım diyede boşuna uğraşma 3 ohm 40 cm bobin yaptıysan zaten herşey bir ayarlamaya kalıyor.
kısadevre iken frekans artar direnç büyüyünce azalır.şimdi farkettim yukarda min max durumunu yanlış yazmışım.doğrusu trimpot max dirençteyken frekans düşer minimumda artar olacaktı.trimpotu maximum direnç yönünde çevir düzelmezse 180,220,270k gibi birşey tak.
tamam saol bi deneyeyim
slm arkadaşlar pı dedektörlerde bobine ekranlama yapıncamı iyi çalışıyor yoksa ekranlamasızmı iyi çalışıyor yani deltanın bobinde ekranlama yapsak iyimi değilmi?
arkadaşlar birde deltada küçük bobin yanşi 30cm çapındaki bir bobinde en iyi sarım değeri nedeir?ve kaçlik bobin telinden yaparsam iyi verim alırım.
slm arkadaşlar deltamda ırf 740 mosfetin sağ üst köşesindeki seri bağlı 1n4148 diyolarım kısa devre ama cihaz gayet iyi çalışıyo yenisini takkıyorum mesafe düşüyor ve kararsız bi hal alıyo yorumlarıızı bekliyorum ben bi anlam veremedim:D
fikri olan yokmu?
deltacılar hiç cvp yokmu ya?
o diyoltları taksan ii olur voltajı 1.5v kadar düşütüyo Üentegreler zarar görür kısa devre çalışmasına bakma seeen
o diyoların yeeerini kısa devre yaaptıysam calışır bozuksalar caalışmazlar delta bobonine ekranlama yapma derinlik diye bişiy kalmaz. zateen düşük frekas k afana taakma seen
kardeş diyotlar yakılı iken sağlam iken yani başka arıza yok devrede kararsız çalışıyo.
kararsızlık derken ne yapıyo devren?acık konus.diyotlar saglamken baska arıza yok ne demek hem calısıyo diyon hem calısmıyo diyon benide kararsız hale getirme
kardeş bak şimdi burası paylaşım yeri böyle ters konuşcaksan ben sana soru sormuyayım okey kendim çözerim başka arkadaşlardan yardım alırım.yinede saol
Alıntı Cihan19: ..seri bağlı 1n4148 diyolarım kısa devre ama cihaz gayet iyi çalışıyo yenisini takkıyorum mesafe düşüyor ve kararsız bi hal alıyo...
.........................................................
yani diyotlar bozuk iken normal calışıyor sağlamını takınca kararsız oluyo diyon bu ne biçim iş sana kim yardım etsin bu şekklide..
kardeş benim böyle bi sorun var işte başımda burasıda paylaşım yeri olduğu için yazdım yani diyotların olduğu kısmı direkt kısa devre ediyorum kararlılık güzel cihazda ama bu kezde mesafe o akdar iyi değil böyle bi sorun başka arıza yok değerler hep orji sadece sönümleme direnci 470 ohm 5watt bunu 1k denedim dşemada 2.2 onudsa dneedim pek bi değişme yok
devrenin o kısmında sorunn yok dostum kısa devre edincede calısır ancak bu dootlar devreyi koruma amacıda vardır sen bu dootlarla urasma sorun varsa baska yerdedir 470om biraz dusuık 680omun altına inme 680le 1k arasında bişiy tak kullandıgının bobin nasıl bişionu sole bana seen.
devren algılamamı yapmıyo senin derdin ne..
böyle anlamsız arızalar besleme voltajından kaynaklanabilir.
sanmam.çok düşük olursa belki
10 voltun altına düşmüşse batarya çökmüşse gerekli akımı karşılıyamıyorsa öyle arızalar(!) çıkartıyorki şaşarsın.
evet bunu hesaba katıyorum. umarım dostumuzuzn sorunu sadece budur.
Herkese başarılar
o diyotlar sanırım anahtarlama katı ile alıcı kat arasında voltaj farkı oluşturarak devrenin daha hassas olmasını sağlıyor.devre hassas olunca deneme yapılan yerde elektriksel gürültü çoksa devre kararsızlaşabilir.
benim delta az çekiyor mesafe 1ytlye 20cm falan.bobin 20'li 0.5'lik zil telinden 45x50.koca sobayı bile 1metreden fazla çekmiyor.sizce sorun nedir?
deltadaki t2 ve t3'ün görevi nedir?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
slm arkadaşlar deltayı büyük bir odada metalden uzak denedim.D8 D9 diyotları varken devrede çok hassas olduğu için kararlılık düşüyo benim görüşüm.diyotları söküp kısa devre edince çok kararlı çalışıyo ama mesafede düşme oluyo ama kararlılık harika oluyo denemenizi tavsiye ederim.t3 ve t4ün tam amacını bilmiyorum kardeş onun için ne desem yanlış olur.
ali kaptan lanet adi çin malı cat5 kabloları yüzünden bende zil teli düşünüyordum o bobinin ideal gibi ama kaç ohm geliyor ölçtünmü
valla arkadaşlar deltada diyotlar kısa devre iken 30cm bobin çapı ile 05mm telden 25 tur sardım bobin teli ile sardım tek para 1ytl 22cm geçmiyo aa bu benim odada diyotları takınca zırt bırt ötüp duruyo bi anlam veremedim.
omaj sanırım 3 veya 4 dür yani ona da dikkat ettim.dün gece deneme yaparken bi ara 50-55cmden hissetti 1ytlyi ama dediğim gibi bi ara.ve o da net değildi.sanırım esas sorun devrenin yeterince kararlı çalışmaması.devrede fete bağlı 1ohm direnç var.ayrıca 680k yerine 180k taktım 620hz de çalışıyor.zaten frekansını düşürünce kendi kendine ötmeler de başlıyor.lf 357 yerine lm 741 lf356 ve lf351 denedim ama en iyisi ua 741(en kararlı onunla çalışıyor).bunun kazancının daha gürültülü olduğunu biliyorum ama netice öyle.ordaki 1ohmu denedim arada fark göremedim.680k yerine 180 k takıldığın da devre çok hızlı tepki veriyor fakat metali kısa bi süre bile aynı yerde tutsanız toprak ayarı yapıyor gibi onuda görmemeye başlıyor.
yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler...
kardeş deltayı orji değerlerinde kullanmanı tavsiye ederim.frkansı artırınca cihaz kararsızlıüı dahada artıyor ve mesafe düşüyor. benim deltada 2k2 direnç yerinde 470 ohm5watt taş direnç var direnci daha fazla büyülütünce cihaz iyi çalışmıyo kararsız bir hal alıyor ve mosafetin sağ üstündeki diyotları söküp düz bağladım kararrlılık en iyi böyle oluyor devrede.
evet ali kaptan frekans ne kadar artarsa o süre o kadar kısalıyor ve mesafede düşüyor fakat büyük metallerde sorun yok.denemedim ama ben bunun mineralli toprakta faydası olacağını düşünüyorum.ayrıca 180k ve 500 k potla dene beğenmezsen potu maxa al frekans 150nin altına düşer.
ayrıca ben cihaz çalışıreken frekansı sona kadar düşürüp artırıyorum hiç bir ötme ve kararsızlık hali yaşamıyorum.sanırım sönümleme direncini tutturamadınız benim sardığım bobine 330 ohm uydu.sizinkine kaç ohm olur buradan bilemem.
karrraarsız calmasıınıns o dootlarla alaaksı yok sorun baska yerde. ayarlarıı yapamammıs olabilirrsiin yada vco katınsda sorrrun var
metalkafa senin mesajlarını okumak işkence gibi klavyenmi bozuk dikkatmi etmiyorsun
merhaba kardeş o diyotlasrla yok diyosun diyotları kısa devre dince cihaz okadar kararlı hal alıyo ki vco katında sorun olsa transistör ve dirençlerin hepsini denedim kondansatörleri değiştirdim bi entegreler kaldı entegrelerde sorun olsa cihaz gıcık çalışır yada hiç çalışmaz yada susmaz bilmiyorum bende böyle ama sönümleme direncini azdaha düşürüp bi deneme yapayım.
o dootları kısa devre edince derinliikk düsser asıl cihaz oz mann kararsız calışır lehimlemedilğim yerlerr varıdrı sönmünlemne diremcinlem ugrasma dedik sana 1k tak dedim sana hassta etme adamı cihazz kasılma yaparr algılama dusrer ayarlarıı yanlıs yapmıssındır bir bak sporr olsuun diey o dootlar oraya konumlanmamıs 4538 lerim ayaklarınıı lehimlenmemiş olabilirsinm o dotları yenisi tak dene bir bak
ok kardeş tekrar denicem ilk fırsatta ama lehimleme sorunu sanmıyorum tekrar kontrol etcem iyi çalışmalar.
cihan oraya 4148 yerine 5819 takarsan farkedebilir denemekte fayda vardır.birde böyle sorunlar yaşayan arkadaşların anlattığından çıkardığım bu ötmeler falan lf 357 nin dandiklik yapması sonucuda olabilir.
lf357 denedim kardeş lf356 denedim ne5534 te sürekli ötüyo o uymadı sanırım.hammerin entegresi.var onu denedim tl062 yerine 072ler var onları denedim bi deneyeyim bakayım saol yardımın için
cihan deltandaki sorun düzeldimi ve kaç hz de çalıştırıyorsun.frekansını ölç ve yaz.belki biriki değişiklik iyi gelir.
bü gün deltayı biraz kurcaladım 8 khz de çalıştığına şahit oldum.üstelik okadar kararlıydıki eşik min de olmasına rağmen açtığımda cihaz tık sesi bile çıkarmadan hazırdı ve parayı 35 cmden algılıyordu.fakat aküyü sömürüyordu biraz daha kurcalayıp .1000hz de bıraktım.derinlik olarak 130 hzde çalışmasından pek farkı yok para 45 -50 arasında algılıyor.kararlılıksa süper.açmamla cihaz 3 saniyede hazır.tuneye basmıyorum.ayarlarla oynamıyorum kapattığım ayarlarda cihaz hazır.
şuuu deltayla uğraştm uğraşalı kaçç kişiyle tanıştım kimse memnun değil cihaz çalışıyor fakat bobin olmuyor nedir ufak başlık gerçekten youtubeye girenler birr video göndereceğim adam harika yapmış deltayı işte burada bakın haksızmıyım ?
http://www.youtube.com/watch?v=1zOiO41PeiQ
Rebci kardeş videoyu daha öncede izlemiştim, eleman kutuya koyma ihtiyacı bile duymamış. Yalnız benim yaptığım deltayla kıyasladığımda mesafe olarak bi fark göremiyorum. En kısa zamanda videolarını çekip yayınlayacam. moralinizi bozmayın derim. bana göre cihazda kullandığımız elemanlar çok önemli diyotlar kondansatörler ve dirençler kaliteli olursa sorun kalmıyor bence.
evet ben vd1,vd2,vd5,vd6 bat 85 vd3,vd4 ved8,d9 1n5819 pr1 500k,r1 180k,r6 1k.r39 la r40 da yer değiştirmiştim.ama cihazın kararlı çalışması kesinlikle bobinden.aç kapa tuneye basmadan hiç ayar yapmadan benim cihaz hazır ve çok kararlı.yanlız ben bu pr1 ve r1 değişiminden sonra cihazın frekansının 140 la 600hz arasında değişebileceğini bekliyorken.frekansın 8-10khz lere çıkmasına ve bu halde olağanüstü kararlı
çalışmasına anlam verememiştim.cihazı kapatıp 1 saat sonra açınca ayarladığım 1khz de değilde 3-4khzde çalıştığını farkettim.sonra birkaç kez daha açıp kapadım her seferinde değişik bir frekans çıkıyordu.işin ilginç yanı bobine metal yaklaştırdığımda frekans düşüyor çekince tekrar artıyor.bazende kendiliğinden değişeceği tutuyor.fakat cihazın çalışması kararlılığı bundan etkilenmiyordu.
ölçü aletinden şüphelenip havyaya propu değdirdim 50 hz gösterdi yani ölçü aleti normaldi.öyleyse anormallik nerden kaynaklanabilir diye araştırdım.bobini çıkardım 556 nın frekanslarını ölçtüm hiç bir anormallik yoktu.beklediğim gibiydi.bobini tekrar taktım kafasına göre her.gi bir frekansta çalışıyordu.556 5.ve 9.bacağındaki frekanslar değişik çıkabiliyor.bazen biri 4 khz gösterirken diğeri 8khz gösterebiliyor.bobinden kaynaklandığını anladım ama anlamadığım bu bobin daha öncede kullandığım bobinken.ve 556nın iki katının frekansı birbirini tutmazken ve bu kadar yüksekken nasıl oluyorda cihaz bu kadar kararlı çalışabiliyor.2.2k direnci değiştirmekde pek farketmiyor.
birde cihaz kendini çok hızlı uymladığından parayı ilk tuttuğumda 45 cmden hissediyorken bu mesafe hızla düşüyor.25 civarında sabitleniyor.daha önceden algıladığı tel parçası gibi küçük metalleri şimdi hiç algılamıyor.
BAT 85le değiştirdiğim vd1i tekrar 4148 le değiştirdim anormal yüksek frekansta çalışma sorunu halloldu.ama kararlılıkta azaldı.eşiği bıraktığım yerden cihazı açınca otomatik uyumlanması 10 saniye sürüyor.önceden açar açmaz hazırdı.sorunun nerden kaynaklandığını bulamayıp kafayı yemezseniz.deltada böyle şeyler denemek keyifli oluyor.
Sönümlendirme devresiden kaynaklanan bir arızadan dolayı cihazın yüksek frekansta pals gönderdiğine şahit olmuştum birkere
aslında deltayı fazla kurcalamamak gerekiyor.bu sorun yeni yaptığım kartta çıktı.belkide kendiliğinden düzelmiştir bazen delta bobine hemen alışamıyor. :D şu anda sorun yok gibi kart güzel çalışıyor.150-500hz ayarlı yaptım.