Burada kağıttaki mürekkebi pcb ye nasıl transfer ediyor anlamadım.Ütü olayı yok ama sonuç aynı gibi geldi bana ne dersiniz?http://images.google.com.tr/imgres?
imgurl=http://sfprime.net/pic16f84/pic16f84pcb.jpg&imgrefurl=http://sfprime.net/pic16f84/index.htm&h=353&w=482&sz=138&hl=tr&start=5&tbnid=UCZLDbl-RBPnRM:&tbnh=94&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dpic16f84%26gbv%3D2%26hl%3Dtr%26sa%3DG
Link çalışmıyor gibi gözüküyor ama adresi kopyalayıp adres satırına yapıştırırsanız sayfayı açıyor.
Tekrar deniyorum.
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://sfprime.net/pic16f84/pic16f84pcb.jpg&imgrefurl=http://sfprime.net/pic16f84/index.htm&h=353&w=482&sz=138&hl=tr&start=5&tbnid=UCZLDbl-RBPnRM:&tbnh=94&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dpic16f84%26gbv%3D2%26hl%3Dtr%26sa%3DG
İstediğim sayfaya yine gitmedi.Sayfa açılınca pcb etching bölümünü tıklayın.
Ultraviole ışık ile pcb çıkarma yöntemi...
UV dediği ultra viole ışıktır. Lazer yazıcıyla baskı yapıp ayçiçeği yağı ile pcb basılı kağıdı ıslatmış, yağda 48 saat bekletin demiş, ışığa duyarlı bakır plaket kullanmış, yağlı kağıdı bakır yüzeye yerleştirmiş, 3-4 dakika ultra viole ışığa maruz bırakmış ve pcb aktarması gerçekleşmiş. Acele bir çeviri yapmaya çalıştım umarım bir fikir vermiştir.
Bir boya var adını unuttum bu boyayı normal bakır plakete uyguladığınızda pleketiniz ışığa duyarlı oluyor. Önceden bu yöntemle baskıdevre çıkarmıştım. Işık gören yüzeyler bozuluyor bakır asite atıldığında sadece ışık görmeyen yüzeyler kaldığından altındaki bakırın astte erimesini önlemiş oluyor.
Teşekkürler arkadaşlar.Baskı kalitesi çok güzel gözüküyor.Ütü yöntemi de çok pratik ancak ütüyü iyi ayarlayamazsanız plaket zarar görüyor.Lehimlerken bile bakır kanallar kalkabiliyor.
Ayrıca bu yöntem ile seri üretim yapabiliyoruz. Liseye giderken okulda vardı ışık kaynağı olarak çok miktarda floresan kullanmışlardı baya iyi çıkarıyordu
serigraficilerin kullandığı bir boya var sanırım mavi renkli ve bal kıvamında bir şey kromat diye bir katalizörle karıştırınca ışığa duyarlı hale geliyor.ipeğe plastik spatula yardımıyla sürüyorlar karanlıkta kurutuyorlar.daha sonra bir camın üstüne aydıngere basılmış veya asetata deseni veya devre resmini koyuyorlar üstüne gergin ipeği koyuyorlar onun üstünede bir ağırlık koyuyorlar. camın altından metal halide gibi güçlü bir beyaz ışık kaynağından ışık veriyorlar 1 kaçdakika. sonra ipeği suya tutuyorlar aydıngerdeki resim ipeğe aktarılmış oluyor. sonra eğer sürekli kullanılacak bir kalıpsa sabitleştirici diye bir şey sürüyorlar (35cclik mavi ispirtonun içine şişenin kapağıyla bir kapak tuz ruhu katılmış) daha sonra serigrafi metoduyla baskı yapıyorlar.
ben bu yöntemi direk plakete uygulamaya çalıştım.boya çok kalın olduğu için yolların üstünde kaba bir tabaka oluyor. birde aydıngeri ters koymuşum ters oldu sıkıldım bir daha uğraşmadım ama seri üretim isteniyorsa ipek kalıp yapıp plakete baskı yapmak çok pratik olur bir kaç saniyede bir adet üretim yapabilirsiniz...
seri üretim için güzel bi teknik ama benim gibiler için vazgecilmez teknik ütüm ve ben:)
ayfayı açamadım ama anırım pozitif 20 yöntemi bu. ( ) harfi bozuk klavyenin herketen özür dilerim
Alıntı yapılan: ali kaptan - 04 Ağustos 2008, 09:58:25
ayfayı açamadım ama anırım pozitif 20 yöntemi bu. ( ) harfi bozuk klavyenin herketen özür dilerim
ali kaptan klavyenin S harfi bozuk galiba. ;D
Uykusuzun bahsettiği pozitif 20 olabilir.Benim bahsettiğim farklı kağıttaki toneri pcb ye aktarıyor ama ütü yok.Yani kağıdı bir defa kullanabiliyor.Aynı kalıptan seri üretemez.Pozitif 20 de seri üretim var diye biliyorum.
pozitif 20 seri üretim için pek uygun değil seri üretimde ipek baskı yöntemi daha iyi.sizin dediğiniz sanırım ütüye benzer bi metod ,mavimsi bi kağıda ütü metodundaki gibi çıktı alınıyor ve plakete aktarılıyor ama yanlış hatırlamıyorsam bunda da ütü kullanılıyor.tek fark kağıt(tek kullanımlık) özel olduğu için sonuç daha iyi oluyor.ve kagıdının pek ucuz olmadıgını hatırlıyorum.