ben yeni üyelerdenim.sizin engin bilgi ve tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.sinyal dedektöre ulaşıncaya kadar ulaşma zamanını derinlik dışında neler etkiler
haberci
Öncelikle TeknolojiEkibi ailesine hoşgeldin
Soruna gelince ilk olarak şunu belirtmek isterim bu konu üniversitelerde 2 yarım dönemde anlatılan bir konudur dolayısı ile ben çok kısa değinicem sonra senin isteğin yönlerde konuyu matemaiksel örneklerle destekleyerek açarım
Sinyaller iletim ortamlarında ilerlerken ortama göre bir zayıflama ve faz kaymasına maruz kalırlar.Bu zayıflama ve faz kaymasına neden olan sabitlere alfa(zayıflatma katsayısı) beta(yansıtma katsayısı) denir. Hava ortamında alfa ve beta 0 olarak kabul edilir toprakda da bu değerler toprağın mineral yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Sinyaller bu katsayılara, metale gidiş ve dönüş yollarında maruz kalarak zayıflar ve fazında kaymalar meydana gelebilir. Akedemik literatüre bakıldığında topraklar için kabul edilmiş bir alfa ve beta değeri bulunmadığı için bunları yazmadım.
İşin en kısa hali ve özü bu şekilde bunu okuyunca biçok konu havada kalmış olarak görünebilir bunun nedenide konunun çok geniş kapsamlı olmasıdır. Eğer merak ettiğiniz bir yön varsa konuyu yöne doğru açıklayabilirim. Tabii yazdıklarımdan anlşıldığı üzere bunların tümü zamana dağil sinyalin şekline etki eder. Yani sinyalin ulaşma zamanına mesafe haricinde etki eden bir sabit yada değişken iletim hattında yoktur.
metal dedektöre yaklaştırıldıkça frekans artar, uzaklaştırıldıkça azalor mı.bir şey daha metal sabit tutulup o metalin yanına aynı cins bir metal konulduğunda ,yani kütle arttırıldığında frekans artar mı
metale gönderilen frekans kademeli bir şekilde arttırılıp belli noktalarda örneklem alınıp sabit bir noktadan her adımda mesafe hesaplanıp her bir mesafeyi bir sütun temsil edecek bir şekilde frekans diyagramı hazırlanırsa bu bize metal ayrımı hakkında bir fikir verebilir mi.(tek bir metali kastediyorum.iki farklı metalin frekansının karşılaştırılmasını değil)
daha önce uykusuz buna benzer örnek bir çalışma yapmıştı.ama benim düşüncem biraz farklı.bobin sabit tutulup sadece gönderilen frekansın değeri arttırılıp azaltılırsa bunu grafik şeklinde gösterirsek bu frekans değişim grafiği oransal olarak her metal için farklı olacaktır her halde. uykusuzun açıklamış olduğu grafikte 14 nokta alınmış .boştayken elde edilen sinyal ile bu 14 noktadan çizilen her bir çizgi için bir sütun verilmiş.ve ortaya frekans eğrisi çıkmış.bu frekans eğrisine bakılarak azda olsa metal ayrımı yapılabilmektedir.benim düşünceme göre bu dikey çubuklardan en çok fark yaratabileni,metal ayrımında bize ipucu verebilecek sadece bir tanesi seçilip frekans artıp azaldığında bu sütuna bakarak ayrı bir değişim grafiği çizilebilirmi.
bu metallerin frekansları arasındaki farkı daha belirgin hale getirebilirmi.ayrıca frekans arttırımı ve azaltımı her metal için aynı olacağından ölçüm için değişken olmayan,sabit bir nokta slde etmiş olmazmıyız.diğer ölçümlerde metalin yakın yada uzak olması ,farklı metallerin farklı derinlikte farklı miktarda oluşu metal ayrımını belirlemeyi neredeyse imkansız hale getirmekteydi.
PI dedektölerde de VLF dedektörlerde de frekans sabittir. Hiç bir şekilde kayma yapmaz. PI dedektörlerde edddy akımlarının oluşturduğı sönümlenme etkisi değişimi vlf lerde de faz kayması metalin varlığını bize verir. PI cihazlarda sönümlenme eğrsininin eğimi, vlf lerde de fazın kaç derece kaydığı da metalin cinsini verir. kesinlikle işin içinde freans değişimi yoktur.
Frekans değişimi BFO tipi eski metal dedektörlerinde vardır fakat bu cihazlar artık kullanılmamaktadır.
peki uykusuz giden ve dönen sinyal arasında geçen zaman hesaplanarak metalin derinliği tahmini olarak hesaplanabilir mi
pulse dedektörün frekansı madem değişmiyor o zaman bizde dedektör başlığını aşağı yukarı oynatarak aynı şeyi denesek.yani grafikteki ,metali diğerlerinden ayırmamıza yarayacak en uygun sütunu seçsek,bu yakınlaşma ve uzaklaşma sırasında oluşan değişimi frekans eğrisi halinde göstersek durum değişir mi
Karadağ hocam bu konuda iyi bir açıklama yapmış. Gidip gelen sinyal arasındaki çok küçük zaman farkını ölçebilecek kadar hızlı bir sayıcı bulabilip kullanabilirseniz derinliği ölçersiniz. Frekansla bu işin alakası yok. Saygılar.
ulltrosonik mesafe ölçer cihazında böyle bir zaman hesaplama devresi var.acaba bu devre pulseye uyarlanabilir mi
Ultrasonik yüksek frekansta ses anlamına gelir. Örneğin 40khz gibi. Bu sesi insan kulağı duyamaz. Sesin hızı sıradan bir denetleiciden yavaştır. Bu da sıradan bir denetleyicinin aradaki ses gecikmesini ölçebilmesi anlamına geliyor. Fakat bu olay PI deektörlerde bu kadar yavaş değil. Saygılar.
yani frekans arttıkça sinyal daha yavaş ilerler buda ölçülecek zaman aralığının uzamasına neden olur.bunun tam tersi olduğunda daha hassas zaman ölçer gerekir.bilgilerin için sağol.
Frekansın, sinyalin gidiş geliş süresine etkisi yok.
elektromanyetik dalganın hızı 3108km/sn dir ışıkta bir elektromanyetik dalgadır. bunun için dalganın gidip gelme zamanından çok çok hızlı işlemciler kullanılsa bile bu hızı algılaması pek mümkün olmayacaktır. elektronik devrelerde hızlar 4ghz frekanstan şimdilik yukarı çıkamamaktadır. bunun için çekirdek sayısı artırılmaya başlanmıştır. misal core quad duo 2.00 gibi 2 ghz frekanslı 8 çekirdek işlemci sadece iş paylaşımı yapılmaktadır.
mesafe ölçümü için kullanılan yöntemlerde dalganın nesnelerden geçişi esnasında yavaşlama olmaktadir. su cam metal toprak gibi bu tür uygulamalarda gecikme esas alınarak metre hesabı ortaya çıkarılmaktadır.