VLF veya i.b sistem çalışan dedektörlerin verici bobinin yaydığı elektromanyetik alan nelere bağlıdır.
Formülünü bilen varmı?...
İyi çalışmalar...
bobin etrafında oluşan elektromanyatik alan her şeyden önce bobinden geçen akıma bağlıdır.Fakat bobinden frekansa bağlı olarak yüksek akım geçirmek kolay değildir.Şu andaki VLF dedektörler bobinlerinden 50 ma akım geçiriyorlar.Bobinden etrafına yayılan elektromanyatik alanın uzağa gitmesi için bobin verilen frekansta rezonansa gelmelidir.Dedektörün temeli rezonanstır.PI sistemlerde bobine verilen yüksek akıma karşılık verim çok düşük kalmaktadır.(PI bobin akımı 4 Amperdir.) bunun nedeni razonansın olmamasındandır.
Bobinin rezonansa gelmesi demek hem alıcı hemde verici bobinin aynı frekans için birbiri ile uyumlu olması demektir değilmi. Bunun için benim bildiğim yöntemde şudur.
Verici bobininin çalışma frekansı osilaskop ile ölçülür, alıcı bobinin endüktansı ölçülerek çalışma frekansı ve endüktans ile alıcı bobinine paralel bağlanacak kapasitör hesaplanır değilmi?
Sn remzi rezonans için söylediklerin doğru.Yanlız serbest çslışan LC osilatörlerin gücü düşük.Vericinin gücünü yükseltip verici bobinden geçen akımı yükseltmek içinde rezonansa dikkat etmemiz lazım.rezonansa dikkat etmezsek elektromagnetik alan uzağa gitmez.
Verici bobinin rezonansını tam olarak anlayamadım. Alıcı ya bir kapasitör koyuyoruz oluyor. Verici içindemi kapasitör gerekli?
tabiki verici içinde bir kapasitör gerekli.
Verici bobinlerinde genelde bobine paralel kapasitör bulunmuyor gibi
hepsinde vardır dikkatli bak.sadece PI sistemlerde yok.