Gönderen Konu: ELEKTRİK SORULARINIZI CEVAPLIYORUM.  (Okunma sayısı 45331 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı senkron

• Üsteğmen
  • **
Ynt: ELEKTRİK SORULARINIZI CEVAPLIYORUM.
« Yanıtla #40 : 28 Ekim 2008, 07:18:51 »

asenkron sen seri ile paraleli karıştırdın galiba. Seri devrede devrenin her noktasından geçen akım eşittir. Gerlimler paylaşılır.

Dirençlere sırasıyla 2,3,4,5 ohm ve devre gerlimine 12 v dersen devre akımı I=V/R =12/14= 0,857142 A olur. (ma yazmışsın !!!)
1. direnç ucundaki gerilim V1=I.R1 = 0,857142*2= 1,714285 V
2. direnç ucundaki gerlim  V2=I.R2=0,857142*3=2,57142 V
3. direnç ucundaki gerlim  V3=I.R3=0,857142*4=3,42857 V
4. direnç ucundaki gerlim  V4=I.R4=0,857142*5=4,28571 V
Vtoplam =1,714285+2,57142+3,42857 +4,28571
Vtoplam=12 V

gelelim carpılanlara salteri kapatıverin .hocanıza gelince bayan herhalde gösterip vermiyo derler . konuyu adam gibi anlatsaya elektrikte adım katsayısı varmış .cıkan adım akım katsayısıdır .ne ohmdan ne kirsofftan artık bir formul daha cıkmaz .

Şalteri kapamayı bizde biliyoruz kardeş. Hoca bayan değil ve çok bilgili olduğuna şüphem yok.Bu soruyu sordu ve cevabını vermedi neden? Gördüğün üzere Onun sormuş olduğu soru sayesinde şuanda bu yazıyı yazıyorum.Sormasındaki amaç öğrencileri araştırmaya teşvik etmek. Neyse asenkron kardeş ben aldım alcağımı. Cevapların için teşekkür ederim.

asenkron

• Ziyaretçi
« Yanıtla #41 : 28 Ekim 2008, 08:33:00 »
    arkadasım ben sana bu dersten kaldım dedim zaten.4 üncü direncten akan akımda hem fikiriz senin baglantınla bu sekilde olur.
benim demek istediğim ara noktalardan saseye verirsen akan akım farklı cıkar 4 ncü direncten aldıgın sabit akım olmaz bunu demek istedim.ampermetreleri ara noktalardan saseye baglayıp ölçersen ne dediğimi anlarsın .  ma  a gelince  ben insanım hata yaparım.
  3. direncten topraga kısa devre oldugunda 4 direncin hükmü kalmaz bu sefer devrenin esdeger toplam direnci ilk üç direncin toplamıdır.bu nedenle 1.33a akım akar. 1-2-3 direnc futbol sahasında ölenleri.4. direnc sarı bölgede sag kalanları temsil etmektedir.
  bu tip devreler toplama göre degil her noktanın  yani adımın pozisyonuna göre ayrı ayrı analiz edilir .hocanızın verdigi tüyo budur.

senin cizdiğin devre ve modelin gerilim regülatorune göredir. bu nedenle 4 direnc saseye baglıdır.baglı degil.
  bu durumda  akım sabit gerilim degişkendir.
cizmiş oldugun bu sekilde model akım regülatorudur.
  bu durumda voltaj sabit akım degişkendir.

ve kullandıgın simüle programı iki ucu acık devrede nasıl akım ölçüyor hayret.gercek hayatta o ampermetreler sıfır gösterir.

her neyse sakasına takılıyoz alınmayasın.

saygılarımla  asenkron
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2008, 09:59:03 Gönderen: asenkron »

Çevrimdışı ali kaptan

• Yüzbaşı
« Yanıtla #42 : 28 Ekim 2008, 09:41:13 »
arkadaşlar konuya müdahil olmak istemiyordum ama...sanırım bazı ifade farklılıklarından dolayı birbirimizi anlayamıyoruz.yani söylediklerimizle söylemek istediklerimiz farklı.seri bağlı devrede elemanların üzerinden geçen akımlar eşittir.elemanların dirençlerinin farklı olması durumunda üzerlerindeki voltajlar farklı olur.gayet basit V=I.R her elemana uygulanır.

o futbol sahası sorusunu bize de zamanında hocalarımız sormuştu ve cevabını da vermişti ama hatırlamıyorum.
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2008, 09:44:36 Gönderen: ali kaptan »

Çevrimdışı senkron

• Üsteğmen
  • **
« Yanıtla #43 : 28 Ekim 2008, 10:22:48 »
Aslında aynı şeyleri söylüyoruzda arada bir nüans farkı olmuş. Ben "her noktadan geçen" sen "her noktadan çıkan demişsin" galiba anlaşamadığımız nokta bu :) Elbette direncin çıkışını direk şaseye götürürsen diğerleri devre dışı kalarak senin hesaplamış oldugun akımlar geçer. Bu arada fotoğraftaki devrenin ucu açık değil :) widescreen ekranı olan bir bilgisayardan bakarsan fotonun tamamı görünüyor. Fotonun sağ tarafının görünmemesinin nedeni bu. http://xs432.xs.to/xs432/08441/gerilim362.jpg.

Şu sorunun cevabını merak ettim ders çıkışı hocaya sorucam  ;)

Çevrimdışı senkron

• Üsteğmen
  • **
« Yanıtla #44 : 28 Ekim 2008, 10:35:05 »
Sordum inantla cevabını vermiyor  ;D Topraklama Yönetmeliğini Okuyun Cevabı orda var diyor.

asenkron

• Ziyaretçi
« Yanıtla #45 : 28 Ekim 2008, 11:05:45 »
    .3. direncin ucu topraga baglanırsa benim hesapladıgım akım topraga akmış oluyor.devre korunuyor topraklama yönetmeliği dedigi budur.

Orion17

• Ziyaretçi
« Yanıtla #46 : 17 Temmuz 2009, 02:40:51 »
Hocam dediklerinizi okduum hepsii çok güzel ve doğru nitelendirmişsiniz fakat akım için yanlış olmuş elektron negativden pozitiv e doğru hareket eder..

saygılar hocam

defne

• Ziyaretçi
« Yanıtla #47 : 11 Şubat 2010, 20:09:06 »
elektrik maddemidir?elektrik nedir

uxux

• Ziyaretçi
« Yanıtla #48 : 22 Şubat 2010, 19:05:48 »
Elektirik akımını sağlayan maddelerin üzerindeki (-) negatif yüklü olan elektronların atomlar arası alıs verisidir (akımıdır ).
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2010, 19:07:44 Gönderen: uxux »

Çevrimdışı slov

• Er
« Yanıtla #49 : 03 Kasım 2011, 19:53:39 »
sayın asenkron 2veya 5veya10 kw rüzgarjeneratöründen elde edilen elektriği sadece tek elektrik motoruna verip bununla yüksek güçte örneğin 300-500kw jeneratör motorunu çalıştırabilirmiyiz sakıncaları olurmu nelerdir bunu çevirebilecek motor gücü nedir cevaba göre eğer rahatsız etmezsem sorularım devam edecek saygılar

asenkron

• Ziyaretçi
« Yanıtla #50 : 04 Kasım 2011, 01:21:38 »
    enerjının korunumu kanununa göre.verdıgın gucten fazla guc uretemezsın.kayıplar olur.verım 99.9 olur fakat 100de 100 olmaz,

Çevrimdışı slov

• Er
« Yanıtla #51 : 04 Kasım 2011, 23:37:06 »
sayın asenkron yani 2kw verirsek 2kw lık bir motormu döndürebiliriz  ??? 2kwnın tamamını diğer  motoru döndürmeye harcayacağız yani 100kw veya200kw yı ;)

asenkron

• Ziyaretçi
« Yanıtla #52 : 05 Kasım 2011, 14:03:49 »
 2kw motor dıger motorun ucundan 1.9 kw gıbı alırırsın.kayıplar suntunme ısı manyetık kayıp vs.2kw. 100kw. cevırıp alacagın yıne 2 kw tır.  enerjının korunumu kanunu arastır.

Çevrimdışı orbayefe

• Teğmen
  • *
  • www.teknolojiekibi.com
« Yanıtla #53 : 20 Şubat 2014, 01:14:05 »
ustalar merhaba kolay gelsin elektrik motorları ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var çamaşır makinasından sökmüş olduğum motoru farklı bir amaçla kullanıp hız devir ayarını nasıl düzenlerim ucuna zımpara taşı bağlayıp farklı devirlerde nasıl çalıştırabilirim saygılar

Çevrimdışı onur600

• Albay
« Yanıtla #54 : 20 Şubat 2014, 10:00:02 »
ustalar merhaba kolay gelsin elektrik motorları ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var çamaşır makinasından sökmüş olduğum motoru farklı bir amaçla kullanıp hız devir ayarını nasıl düzenlerim ucuna zımpara taşı bağlayıp farklı devirlerde nasıl çalıştırabilirim saygılar
s.a Ustam c.m. motorlarında öncelikle iki kömür iki de besleme uçlarını tesbit edin,diğer soket bağlantıları boş kalsın.Uçlar tespit ettikden sonra bir kömürle bir besleme  ucunu birbirine bağlayın geriye kalan iki uçtan biri bobine biri kömüre gidecek,bobine giden kablo hattına triyaklı faz kontrol devresi ekleyin potansla hızını ayarlarsınız.Devre şeması nette bolca bulunur bulamazsanız bende eklemeye çalışırım.
Saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

Çevrimdışı UNIQUE - TA5IFD

• Administrator
  • Binbaşı
  • TA5IFD
    • www.teknolojiekibi.com
« Yanıtla #55 : 26 Şubat 2014, 19:58:49 »
elimde trifaze motor var bunu moono faz  çalıştırmak mümkün mü? üç faz çıkışı birde ortak çıkış var ortak çıkışa üç kablo geliyor. basit yolu varmı bunu monofaz çalıştırmak için
TA5IFD

Çevrimdışı onur600

• Albay
« Yanıtla #56 : 26 Şubat 2014, 20:47:13 »

Motorun gücünde düşmeler olmakta.Güç kaybının engel teşkil etmeyeceği yerlerde kullanmakgerekli.
Farklı kullanım teknikleride var yukarıda belirtilmeyen kondansatörlerle her sargı için faz farkı yaratılarakda çalıştırmak mümkün.
Sanırım ortak çıkşı var dediğiniz kısım yanlış anlamadıysam yıldız üçgen çalıştırılmasından dolayı o şekil görünmüş olablir
Saygılar
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2014, 20:54:28 Gönderen: onur600 »
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Çevrimdışı omerserif07

• Yüzbaşı
  • www.teknolojiekibi.com
« Yanıtla #57 : 26 Şubat 2014, 23:09:12 »
askron hocam birde hiçbir kaynak olmadan nasıl elektrik üretilebilir...   gecen gün nette dolasırken okudum adamlar bir kutunun içinden elektrik alıyorlar her.gibi devreye giren baska bir kaynak olmadan(dönü,benzin,su vs..)  bu mümkünmüdür??

usta o kanuda benim projem var fakat denemeye vaktim olmadı

NE MUTLU TÜRK"ÜM DİYENE

Çevrimdışı UNIQUE - TA5IFD

• Administrator
  • Binbaşı
  • TA5IFD
    • www.teknolojiekibi.com
« Yanıtla #58 : 26 Şubat 2014, 23:18:46 »
Onur ustam teşekkürler. Yıldız bağlantılı doğru, ama farklı da bağlanabilir. su pompası bu. yaklaşı 3 KW bir motor. 3 kw motor 220 v için Kapasite 198, sadece rakam olmuş bunun bir birimi yok mu farad vs. bir de bu durumda güç kaybı ne kadar olur acaba. % 25 e kadar benim için sorun olmaz sanırım.
TA5IFD

Çevrimdışı onur600

• Albay
« Yanıtla #59 : 26 Şubat 2014, 23:37:35 »
Ustam,200mf/250v kodansatör işinizi görür.Kaybolon güç miktarı %20-30 civarı teorik olarak.
Not:3kw ve üzeri motorlar 3faza bağlanacaksa yıldız/ üçgen şeklinde yol verilerek kullanılmalı.
Eğer uygulama yaparsanız sonuçları bekleriz.Mutlaka çalışma anında akım ölçümüde yap ustam.Sigortalar kuvvetli olsun ;)
Saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...