Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Display Hakkında Yardım

Başlatan hakanogru, 23 Mayıs 2008, 16:59:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hakanogru

Arkadaşlar bu büyük displayler (mesela 100 mm lik ) nasıl sürülür. Transistörle sürsek olur mu yoksa bunların bir özel entegreleri mi var.

Bahsettiğim display ekte ..



zahmet olmassa ordaki açıklamalardan ben bişi anlayamıyorum, yani hangisi asıl besleme gerilimi hangisi akımı lütfen yardım edermisiniz. Display kullanırken katalogta yazan asıl hangi değerler dikkate alınıyor.

Linkback: Display Hakkında Yardım

j.ali

merhaba kardeş senin linkteki displayin normal çalışma gerilimi  7.6v
alttaki linke bir şema çizip ekledim  bir göz at takıldığın yerler olursa tekrar görüşürüz saygılar
http://cid-f627361756ceb12d.skydrive.live.com/self.aspx/Ortak/%c5%9femalar/display%20s%c3%bcrme.JPG
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

Uykusuz

#2
Merhaba,

Verdiğiniz datasheette her bir segmentin akımı beirtilmiş. Eğer DC gerilim ile besleyecek iseniz her bir segmentten 60mA akıtmalısınız. Bu akımı sağlayan her.gi bir transistör kullanabilirsiniz. Fakat çoğullama yöntemi ile birden faza displayi az pin sayısı ile kontrol etmek isterseniz (matriks bağlantı) 0.1ms süresince peak olarak yani anlık olarak 320mA akıtabilirsiniz.

Bu akımı sağlayabilmek için sürücülerinizin bu akımı destekleyebilmesi gerekiyor. Her öğrencinin tanıdığı 7447 entegresi 24mA verebiliyormuş. Siz bu entegreyi kullanacak iseniz bunun çıkışlarını güçlendirmeniz gerekir. Bu güçlendirmeyi transistörle de yapabilirsiniz ULN2003 tarzı entegreler ile de yapabilirsiniz.

Displayde bu akımı elde etmeniz için o segmente ait pine bir gerilim uygulamalısınız. Datasheette bu bilgiler verilmiş 7.6V.

Örnek olarak besleme geriminiz  U = 12V olsun. Segment gerilimiz de Us = 7.6V. Segment akımınız Is = 60mA. Nasıl bir direnç kullanmalıyız bu şartlarda buna bakalım.

R = (U - Us) / I fomülünden

R = (12 - 7.6) / 0.06

Buradan kullanmanız gereken direnç

R =  73 ohm veya buna yakın bir direnç kullanmalısınız. Direncin wattı kaç olmalı peki?

Üzerinden geçen akım 0.06A, Üzerinde kaybolan gerilim = 4.4

W = U x V ise

W = 4.4 x 0.06

W = 0.250 watt çıkar. Yani çeyrek wattlı standart bir direnç işinizi tam sınırda kurtarır.

Sayın j.ali arkadaşımız bu arada da sürüş şeklini sağolsun emek verip güzelce açıklamış. Bir de unutmdadan nokta için bu değerler yarı yarıya düşüyor.

Saygılar.

hakanogru

j.ali

Çizdiğin sürme devresinde LM317 ile her bir display için regule kurulup öyle verilecek diimi. Yani tek bir regule yetmiyor herhalde. Orda 1.37k için paralel bağlı direnç grubu regule deki R9 için mi yaptın. Birde -IN ve 2 adetde +IN var. Ben displayı ortak katot olarak kullanacağım. senin böyle yapmanın bununla bir ilgisi olabilir mi.
hepinize saygılar.

j.ali

arkadaşım  en iyisi  sen  1 tane 7808 devresi kur displayın nokta hariç her.gi bir ucuna bağla  kaç ma çektiğini yaz ona göre ayarlama yapalım pdf de 60 ma yazıyor ama bir bölümmü yoksa tamamı mı çekiyor onu öğrenelim  ben bir bölüm olarak algıladım onun için ayrı ayrı regüle kullan demiştim
N1+  ve  N1-  ye gelince senin devrenin  çıkışıları  + ise + devresini -  ise- devresini yaparsın ortak
parelel dirence gelince 1.37k direnç bulmak biraz zor bulamazsan bu şekilde yaparsın saygılar
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious