Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

surf pi

Başlatan GORDİANUS, 10 Eylül 2012, 10:55:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GORDİANUS

bu devreyı yapan yokmu arkadaşlar5 dakıkada ayarlamadan cok ıyı caliştı bende  bı de 2 saat ayarla oynasam kım ne kadar ıyı olur basıt ve de az malzeme neredeyse bedava yapılacak devre
Linkback: surf pi

protek-e

sallamalı tip pulse sanırım o yüzden yapmadım çalışmasıyla ilgili video eklersen iyi olur

teslacoil

orjinal şema malzeme listesi ve gerekli bilgiler burda konunun başlangıcı silinmiş gibi duruyo
cihaz hakkında bilgi olmayınca White's firması tecrübesine güvenerek mutlaka başarılı ve sorunsuz olduğunu düşünüyorum ismin dende anlaşılacağı gibi plajda kumda kullanılan bir dedektör olarak tasarlanmış mineralli topraklarda sıkıntı yaşatabilir mesafeden çok fazla feragat edilebilir bunun için çıkışta duyulan  ses sinyali öncesindeki lm 358 girmeden basit bir yöntem gerilim bölcüğüyle bastırmak azaltmak yoluna gidilmiş

Notes
All resistors 1/4 watt +/-5% unless noted otherwise
    Capacitors with values greater than 1uF are aluminium electrolytics (+80%, -20%)
    Capacitors with values less than 1uF are polyester film type (+/-10%)
    Nominal capacitor range of 0.001-0.39uF = polyester film.
    Nominal capacitor range of 0.047-1uF = stacked polyester film.
    ST = Stacked polyester (Panasonic "V" series) +/-5%.
    Simple mod: If TIP32C (Q2) gets excessively hot, use an IRF9640 MOSFET instead. Experiment with different values for R6 to find the optimal value (I use a 390 ohm resistor). Temporarily substitute R6 for a trim potentiometer (470Ω or 1kΩ) to find the optimal dumping resistor for your coil.
Parts list:
Resistors:

R1, R10, R22, R35: 100kΩ
    R2: 3.3kΩ
    R3, R7, R8, R13, R14, R21, R33: 1kΩ
    R4, R5: 100Ω
    R6: 220Ω 1/2 W
    R9: 1MΩ
    R11, R20, R23, R32: 22kΩ
    R12, R27: 10kΩ
    R15, R16, R17: 220kΩ
    R18: 47kΩ
    R26, R29: 51kΩ
    R28: 210kΩ
    R34: 150Ω
    R25: 50kΩ trim potentiometer
    R10: 100kΩ trim potentiometer
    R33: 1kΩ trim pot. (Volume control)
    P1: 10kΩ potentiometer (THRESH)
    P2: 100kΩ potentiometer (DISC)
Capacitors:

C1: 22nF
    C2: 1000uF/25V electrolytic
    C3, C4, C8, C16: 100nF
    C5, C6, C7: 470nF
    C9, C10, C11, C12: 1nF
    C13, C14, C15: 220uF/10V electrolytic

Transistors:

Q1: 2N3906 (PNP silicon transistor)
    Q2: TIP32C (PNP silicon power transistor)
    Q6: MPSA13 (NPN Darlington transistor)

Diodes:

D1, D2, D3: 1N4148 (Switching diodes)
    D6: 1N4001 (Rectifier diode)
    D7: 1N5819 (Schottky Barrier Rectifier)
    D5: 1N755 (7.5V Zener diode)

Integrated circuits:

U1: TLC555 (LinCMOS timer IC)
    U2: NE5534 (Single Low Noise Op Amp)
    U3: LM358 (Low Power Dual Op Amp)
    U4: MC14093B (Quad Schmitt trigger)
    U5: 78L05 (5V Positive Voltage Regulator)
    U6: ICL7660 (CMOS switched-capacitor voltage converter)
    U7: CD4066 (Quad Bilateral Switch)
Coil:

Note: It's best to use the original Surfmaster coil for optimal performance, but you can experiment with different turns, wire gauge and coil diameters, shielding...

A reasonable depth and sensitivity can be obtained with a 23cm diameter coil, 20 turns made with 0.5mm (24 gauge) standard copper enamel coated wire.

YILDIRAY

s.a ben bu devreyi yaptım çalışıyor. derinlik büyük objeler için iyi

elyapimi

devre gayet güzel çalışıyor küçük malzemeyede duyarlığı iyi ancak bu devreyi yapacak arkadaşlar r27 10k dirence dikkat etsinler sorun çıkarabilir ve çkışın aşırı akım çekerek bozulmasına sebep olabilir..

tivos

ben daha önce yaptım.çok güzel makina ayar problemi yok.fakat mineralli topraklarda biraz yoruyor.

theplot1978

Bende yaptim bu devrereyi ince uzun olanini calistiramadim fakat kare olani ni yapti  guzel calisiyordu

23nisan

Selam  theplot1978 . Mc14093'ü nereden buldun ? Bizde alabilirmiyiz?

pro-TR

Alıntı yapılan: birgitay - 12 Eylül 2012, 00:59:39

arkadaşım mc14093 ün muadili her yerde var
http://www.dorukanstore.com/CD4093-HCF4093BEY-RoHS,PR-11819.html
klasik cd4093  = QUAD 2-input NAND Schmidt trigger multiplex
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

teslacoil

geçen gün bir başka konuda bu cihaz devresi  için sizinde ve asenkron ustanızda  bir zamanlar yaptınınızı hiç bir ise yaramadığını söylemisiniz M_usta_FA hocama gülerek mesaj yazmısınız
bugün burda malzeme arayısına girmisiniz yapmaya niyetlenmisin işe yaramayan bir devreyi neden yapmak istiyorsunuz tekrardan ????

lütfen bilgi sahibi olmadınız emin olmanıdınız anlamadınız konularda insanları her ne sebebten olursa olsun yanlış yönlendirmeyin

pro-TR

aslında bu tip devreler için söylenecek çok söz var ama maalesef söylenmiyor. zira şu şemayı okuyan insanlar görecekler ki, aslında bu devre çok fazla işe yaramaz, diyelim ki eğitim amaçlı, PI yi öğrenme maksatlı ama maalesef öğrenme adına veya şema okuma adına hiç bir soru gelmiyor, sadece bu devre iyi, şu devre kötü, bu da sitemizde bilgiyi paylaşmadan ziyade devreyi paylaşma manasına geliyor. mesela bu devrede;
TLC555 (NE555 klasik zamanlayıcı) entegresi ile bir pulse sinyal üretilip bir kanaldan TIP32 ile mosfeti sürerken, diğer kanaldan 4093 ile örnekleme pencereleri oluşturulmuş, sönüm sinyali 5534 den elde edildikten sonra C4+R12 high pass filtresinden geçirildikten sonra muhtemelen 4066 kapıları ile R13 ten sönüm üzerinden bir örnekleme ile R14 üzerinden gnd sinyali alınmış, gnd sinyali sample&hold yapıldıktan sonra U3B de karşılaştırılıp çıkan sonuc sinyali C7+R17 ile tekrar high pass filtresinden geçirildikten sonra U3A ile tekrar sinyale bir kazanç katılarak D3 diotu üzerinden MPSA14 darlingtonun basesine 4066 dan çıkan başka bir tetik sinyalini bastırma tekniği ile sese verilmiş,
SONUÇ olarak bu devre veya bu tip devreler belki masada çok güzel mesafeler gösterirken toprakta 1 adım attırmaz.
şahsen ben olsam asekron ustamın BARAN-1 devresini buna değişmem zira en azından pat çat yazılım öğrenmek için hem devrenin çalışılırlığı ispatlanmış sağlam bir analaogum olurdu, hemde bu kadar teferruata girmeye gerek kalmazdı. üstelik o devre asekron ustamın 3-4 senelik yazılım algoritması ile toprakta istenilen performansta çalıştığına eminim.,
haa birde karadağ ustamın bilinen 6 aylık dp3 devresi ile cebelleştiğini (bilinmeyen öncesindeki ar-gelerini) hesaba katmıyorum bile...
yani arkadaşlar susayım diyorum olmuyor, konuşunca ukela oluyorum. bırakın bu tip gavurların devreleri ile uğraşmayı, dp3 ile karadağa, baran-1 ile asekrona destek olalım...
hiç değilse aynı dili,aynı vatanı paylaştığımız ülkemizin insanları kazansın, biz kazanalım....
(sözüme kimse alınmasın, zira keskin sirke küpüne zarar, benim zararım bana yeter)

teslacoil

Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Eylül 2012, 02:31:28
. bırakın bu tip gavurların devreleri ile uğraşmayı, dp3 ile karadağa, baran-1 ile asekrona destek olalım...
hiç değilse aynı dili,aynı vatanı paylaştığımız ülkemizin insanları kazansın, biz kazanalım....
(sözüme kimse alınmasın, zira keskin sirke küpüne zarar, benim zararım bana yeter)
pro-tr hocam bu sözlerine aynen katılıyorum doğru sözü söyledikten haklı olduktan sonra kim ne derse desin ben sahsen doğruyu söyledikten sonra haklı olduktan sonra kim olursa olsun söylerim
gereken yerde gereken cevabı veririm
2ci konu bu devre ve buna benzer devre şema ve cihazlar havalarda uçuyo herkezin bildiği gibi sizin gibi şemayı görünce haritasını çıkartabilen ustalar notunu verirse tecrübelerini iki kelimeyle söylerse son nokta konmuş olur kimse masraf ve zarara girmez aksi taktirde işi bilmeyen yapamayan kişiler  yanlış bilgiler veriyo yada cihazın amacını dahi bilmeden konuşuyo

3cü konuda sizin su devre için verdiğiniz kısada olsa analizi çalışma mantığını  100 sayfalık dp3 için göremedim varsa bilmiyorum ha diyebilirsinizki bu cihazı tasarlayan kişi anlatmamış banamı düşer
hüseyin hocam tek bir işle uraşmıyo yada bütün işi gücü bu devre de değil sizinde bildiiniz gibi kaç çesit argeyle uraşıyo yetişmesi imkansız burda devreye sizler girerseniz bu cihazlar hakkettiği mevkiye oturur aynı şekilde baran1 de diğer cihazlar içinde geçerli

ben şahsım adıma siteyi kendi sitem gibi dp3 de kendi cihazım gibi görüyorum elimden geleni yapıyorum bilgim tecrübemin yettiği kadar aynı şekilde diğer cihaz sahipleri ya kendi cihazlarına destek vericek yada yerine vericek adamı şeçicek aksi taktirde unutulur gider  millet daldan dala her cihazın peşine gider
dünyanın en güzel gemisini yap denizin ortasında bırak sonrası malum gemi elbet batar
geminin başına ya kaptan geçicek yada 2ci kaptanı geçiricek aksi taktirde rotası şaşar gemi nereye gider bilinmez
o yüzdendir gemisini kurtaran kaptan
kaptan olmayınca gemi ne yapsın
kim ne yaparsa kendine yapar beni bağlamaz herkezin sıkıntılarını ben bilemem ben kendimi bilirim sadece sen ne biliyosunda konuşuyosun olmasın  herkez payına düşeni  ister alır ister almaz
herkeze kolay gelsin

pro-TR

Alıntı Yap3cü konuda sizin su devre için verdiğiniz kısada olsa analizi çalışma mantığını  100 sayfalık dp3 için göremedim varsa bilmiyorum ha diyebilirsinizki bu cihazı tasarlayan kişi anlatmamış banamı düşer
hüseyin hocam tek bir işle uraşmıyo yada bütün işi gücü bu devre de değil sizinde bildiiniz gibi kaç çesit argeyle uraşıyo yetişmesi imkansız burda devreye sizler girerseniz bu cihazlar hakkettiği mevkiye oturur aynı şekilde baran1 de diğer cihazlar içinde geçerli

s.a.
tesla ustam, 100 sayfalık dp3 te yorumlarım olmadığı kısmına katılmıyorum. 1451 ileti göndermişim şimdiye kadar, ve dp3 te sistem analizi ile hiç bir soru yokki bildiğimiz kadarıyla cevaplayalım. Şu da var bu devrenin ilk hali olan delta pulse konusunda ara ara sistemin bölümleri ile ilgili geniş açıklamalar vardır zira biz bu tip devreleri okulunda öğrenmedik, burada soru cevap mantığı ile öğrendik...

teslacoil

selam pro-tr hocam ameller niyetlere göredir benimki yapıcı eleştiriydi birbirimizi yazdığımız yazılar kadar tanıyoruz malesef ama yanlış ama doğru bu işlerde kimsenin mecburiyeti yok gönülden
yapılırsa yapılır yoksa ben birilerine birşey öğrettim diye para vermiyolar pul vermiyolar severek isteyerek yapıyoruz istediğimiz arzu ettiğimiz kadar kıytırık bir devre için verilen bilgi  dp3 neden yok diye kıskandım diyebilirim mevzu bu ben kendi adıma bu çalışmayı başlatıcam diyebilirim

bende dediğiniz gibi örnek  dp3 çü soruları ve sorunlarını yazanlarına çözüm arayarak yardımcı olarak öğreniyorum ben onlara yardımcı olurken kendime yardım ediyorum bir bakıma dp3 ilk
günden bu güne kadar hala arge ve geliştirme aşamasında olmasına rağmen gözle görülemeyecek kadar ufak eksikleri var herşeyi önümüzde hazır bulduk karadağ hocamızın sayesinde cihazı yapıp

çalıştırmak çok kolay ben kurdum çalıştı arıza yapsa arızayı bulamıycam belkide bu konuda
kaynakta yoksa gidicek tek kapı karadağ usta hem benden para kazanmıycak bide onu yorucam tamir etsin diye cihazı tanıyan yok çünki bedava fiyata çok güzel cihaz sahibi olmuşum birde

tamiriyle yorucam öyle yapıcağıma ıskartaya ayırır yeni set yaparım bana ters ama arıza tespiti ile ilgili devrenin çalışma mantığını anlatan döküman olsa kimse yormaz hocamızı oda çok daha güzel yeni gelişmelerle ileriye taşır o bizi ileriye götürmeye çalıştıkça biz onu geri çekimiyelim yük olmayalım 

bu gün dp3 piyasada 250 taneyse 3 ay sonra 500 tane olucak yapamayan bozan herkez kargo paket hocam elinizden öper hangi ekip kadro yetişebilcek buna bence şimdiden sevislik vermeye başlamak lazım ama herkezde karadağ hocam gibi bedavaya uraşmaz oda var

bunlar yaşananlar ve gelecekte yaşanacaklar dost tavsiyesi bunlar benim kulağıma küpe bir gün bende bir devre tasarlayabilecek duruma gelirsem geriye döner okurum tekrar
usta kendi söküğünü dikemez derler nedenmi başkalarının söküğünü dikmekten
şimdi benim söküğümü dikicek adam arıyorum :D

GORDİANUS

selamlar.ne alaka dp 3 le surf 2 sını kıyaslamayın ve ya delta ve ya stınger . surf lan neden kıyaslanıyor.bence burada ılk once amacına uygun devre. ne arayacana baglı ve de nerede kullanacana . 2 temel ıse herkes delta ya da dp3 yapamas acemıler ama bunu yapma ve ya başarma oranı dıger devrelere bakış cok daha kolay ve de pratık yapmiş olur yenı  dedektore merak sarmiş arkadaşlar.bu nu yaparak ustalıga 1 adım yaklaşmiş olurlar. kotu de demeyın bugun surf 2 cı el fıyatlarına bı bakın.whıtes yapacak ta kotu olacak.kötu devre yoktur amacına uygun olmayan devre var derın aracam dıye surf yaparsan derın aramas.babayıt olan gold ckan 4 ve ya 5 yapsın mınelab 4500 bok yenın yanında bı de işi bilmeyenler bılır miş gıbı yazmasalar yapacak olanların veya yalniş yonnendırmeseler arkadaşları ıyı olacak bılen konussun bılmeyen dınnesın ben hergun foruma gırıyom yazı yazacam dıye yazsam forum hafızası dolur kımse alınmasın yazılarımdan bolca calişan dedekörlu gunner dılerım tum arkadaşlara ve de şans en onemlısı.

23nisan

Alıntı yapılan: Tesla^Pulse^Coil - 12 Eylül 2012, 01:58:47
geçen gün bir başka konuda bu cihaz devresi  için sizinde ve asenkron ustanızda  bir zamanlar yaptınınızı hiç bir ise yaramadığını söylemisiniz M_usta_FA hocama gülerek mesaj yazmısınız
bugün burda malzeme arayısına girmisiniz yapmaya niyetlenmisin işe yaramayan bir devreyi neden yapmak istiyorsunuz tekrardan ????

lütfen bilgi sahibi olmadınız emin olmanıdınız anlamadınız konularda insanları her ne sebebten olursa olsun yanlış yönlendirmeyin
Bu devre orjinal Whites'in devresi. Çalışmadı deyince nasıl bir hissiyate kapıldın bana bunu açıklarmıısn ? Ozaman ince uzun abuk subuk bir kart vardı , çift taraflı çalıştırdık ama mesafe çok az vede hiç tatmin edici değildi. İşte ozaman bu dedektör konusunda çok amatördük ve kendimizi geliştirdik ve şimdi tekrardan şemayı ele alınca çok detaylı şeyler uygulayabileceğimin farkındayım. Ve sende farkında olacaksın eğer çok uğraşırsan bu işlerle ozaman anlayacaksın neler dediğimi .

Mustafa-

Gordianus ustam surf-pi nin uzun ince pcb'nin tek taraflı yapılmış hali var ben pcb'yi hazırladım senden gerekli modifikasyon bilgilerini bekliyorum.

http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?13810-Whites-Surf-PI-schematic/page21&p=155879#post155879

teslacoil

GORDİANUS üstadım dp3 le kıyaslanabilecek suan hiç bir cihaz yok bana göre isteyen istediiği cihazı getirsin her zaman yarıştırmaya varım   bizimki kıyaslama değil pro-tr hocamla karşılıklı sesli düşünüp genelde konusma sadece bu devre boyutunun 4 te biri kadar devreyle gene iş görülür dedektör yapılır deniz kumu hava testiyle aynı verimi verir zaten kulanıma ve ihtiyaca göre  bir cihazdan beklentiler önemli bu na karşılık vermeli sadece kötü diye bir şey yok yani sizinde dediğiniz gibi
devrenin kötü olduğunu bahseden kişide  o zamanlar acemi olduğunu itiraf etmiş çok çalışıp usta olmuş simdi
ama yinede semaya bakıp incelmeden emin olmadan M-usta-fa hocamın tavsiyesini kulak arkası etmek adına hataya düşmüş hocalara çemkürülmeyeceğini oda öğrenir ilerde

Alıntı yapılan: birgitay - 12 Eylül 2012, 15:04:55
Bu devre orjinal Whites'in devresi. Çalışmadı deyince nasıl bir hissiyate kapıldın bana bunu açıklarmıısn ? Ozaman ince uzun abuk subuk bir kart vardı , çift taraflı çalıştırdık ama mesafe çok az vede hiç tatmin edici değildi. İşte ozaman bu dedektör konusunda çok amatördük ve kendimizi geliştirdik ve şimdi tekrardan şemayı ele alınca çok detaylı şeyler uygulayabileceğimin farkındayım. Ve sende farkında olacaksın eğer çok uğraşırsan bu işlerle ozaman anlayacaksın neler dediğimi .
ben çok hissiyatlı duygusal biri olduğumdan üzüldüm hislendim diyebiliriz ama sendende  bir şey öğrendim bu tür cihazlarda devrenin değilde plaketin seklinin cihazın verimini etkilediğini öğrendim
ama yanlış mı öğrendim bilmiyorum ben farketmiyo sanıyodum neyse senin gibi çok uğrasırsak öğreniriz herhalde bunlarıda iyi çalışmalar size bu tür tecrübe ve bilgilerinizden bizlerden mahrum etmeyin yeter  bu işlerin en acemisi ben olduğumdan en çok benim öğrenmeye ihtiyacım var
kolay gelsin iyi çalışmalar

GORDİANUS

tesla kardeş kızmadım kımseye pro arkadaşi da yanılmıyosam tanıyom.uzuldugum nokta şu zamanında emeklı amca vardı onu kusturduk bılgı konusunda hazineydı yılların bırıkımı vardı bilen de konuştu bılmeyende.bugun de baya arkadaş var tanıdıgım elektronık bılgısı sıfır 1 tl cıden almiş 1 tl lehım makınası  başlıyor yalan dolan yazmaya yapacak olanlara da yaptırmıyor....en cok sevdıgım şey ogrenmek ama malesef elını opecek ogrenmen bulamadım bılen saklıyor.surf gelınce yapılmiş olan pcb resmı yuklerım yada feridun yazsın hangı pcb yı topladıgını ondan aldım dızılmiş ben sadece ayar cektım

GORDİANUS

marka demeyem ama bir pi denedım 6cm capinda dardanel ton balıgı kutusunu havada 190cm den aldı ıyı mı kotumu  bılmem

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious