Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

VLF üzerine denemeler

Başlatan pro-TR, 11 Nisan 2012, 12:18:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

s.a.
arkadaşlar sonunda VLF devrelere geçebileceğim, zira dimpoz adlı üyemiz sağolsun elinde hazır akortlanmış bir vlf başlığını bugün elime ulaştırdı, kendisine yapmış olduğu iyilik için teşekkür ederim. vakit buldukça kendimi vlf üzerinde geliştirmeye çalışacağım. öncelikle yapmayı düşündüğüm vlf yi dijital ağırlıklı yapacağımı belirtmek isterim. bu maksatla bir TX katı oluşturdum. amacım şu;
devrede 2 adet PIC serisi işlemci kullanacağım, 1 işlemci (slave) arka planda tx için gerekli olan sinüsün üretilmesi için pals üretimi yapacak, örnekleme noktalarını oluşturacak ve devre için gerekli olan -5v üretimini sağlayacak, bu işlemci ana işlemciden gerektiğinde komut alacak (usart haberleşmesi) aldığı komuta göre işlem yapacaktır.
bu maksatla şimdilik 1. işlemci kısmını yani tx katını oluşturup deneme yapmak istiyorum. ben deneme amaçlı isisde simülasyon şemasını oluşturdum, simülasyonda sinisü bobinde gördüm ve bu sinüse görede örnekleme noktalarını oluşturdum, örnekleme noktaları diğer işlemdiden aldığı komuta göre değiştirilebilmektedir. bugün vakit bulursam bir deneme kartı çizip uygulamayı planlıyorum. bu maksatla projeye katılmak isteyen arkadaşlarla bilgi alışverişim olabilecek, fikir ve önerilere her zaman açığım, projeye katılmayan arkadaşlarla da şema ve pcbyi yayınlayıp ancak hexi demo olarak sunmayı planlıyorum.
Linkback: VLF üzerine denemeler
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

evet arkadaşlar bugün TX katını çizdim şemayı ve yerleşim planını ekliyorum en kısa zamanda uygulama yapacağım. tx e emaneten 2 buton ekledim, amaç en uygun frekansı tx de yakalamak ve örnekleme pencerelerinin yerini değiştirmek, ileriki uygulamada bu butonlar iptal edilip diğer işlemciden komut yollayarak bu işlemi gerçekleştireceğiz.

UNIQUE - TA5DF

ustam projede birlikte çalışalım. önce yol haritamızı belirleyelim.
* size detaylı çalışma planı hazırlayıp pm atayım isterseniz.
temel olarak smw üzerinden gidelim diyorum. cihazda ayrım ve toprak kanallarının kazançları farklı olduğundan çok iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum.
Katılmak isteyen arkadaşlarla bir ekip oluşturalım. ekip üyeleri yapacakları işleri paylaşsınlar
böylece herkes bir işin ucundan tutar.  Böylece sabit bir ekiple bir projeyi tamamlamış oluruz.
TA5DF

pro-TR

feridun usta wsr nin örneklemesini az önce simüle ettim gayet güzel çalışıyor, yalnız örnekleme noktası bana farklı noktadan alıyormuş gibi geldi, birde tek noktadan yapılan örnekleme ile ayrım ve algılamayı ne tür bir mantıkla yapabiliriz?

UNIQUE - TA5DF

örnekleme mantığı şu :

metal algılandığı anda rx genliği artıyor (50 uv yeterli). bunu opamp veya tr ile arttırıyoruz.(ayrım  ve toprak için farklı fazlarda ve ayrı kanallarda)
RX in yükseltilmiş sinyalini metal yok geriliminden çıkartıyoruz. elde kalan değer algılama oluyor. toprak için de aynı yöntemi kullanıyoruz. daha sonra toprak kanalındanalınan veri algılama ve ayrım kanalından alınan veri ile ekranımızı süslüyoruz ;)
TA5DF

pro-TR

peki usta bir şema üzerinden gidelim hatta birkaç şema bulup, avantaj-dezavantaj kritiğini yapmak lazım.

pro-TR

feridun usta swr nin örnekleme kısmını simüle ettim tabi 4053 den sonraki opampla beraber bu devrede hold işlemi yok. devre ne kadar iş yapar bilinmez, simülasyonun çalışma şekli şı şekilde;
sinyal generatorunü 7khz e ayarladım başlangıçta level 0 ve yakın olmalı tıpkı rx deki sinyal gibi leveli artırdığımızda sinüste büyüme meydana gelecek yani algılama, şemada R1,R12,R13 ve R11 olmayacak bu dirençlerin amacı isisde opampları doyumdan çıkarmak için gnd ye şaseleme işlemidir.
benim anladığım opampın non-inverti ve invertini kullarak 4053 den alınan iki farklı alteranslı sinyali çıkarıp,algılama için sinüsün + alteransını ön plana çıkarmak, sinyal üzerinde sinüsün + artı alteransı arasındaki gnd de değişim oluyor bu aslında iyi bir durum bu hali ile bu opampın devamına aktif bir low pass filtre uygulansa işlemci ile algılama sinyalini elde etmiş oluruz. ama bu şekliyle ayrım mümkün değil bana göre, aslında kişisel görüşüm bu şekilde bir algılama yapılacaksa bu kadar kasmaya gerek yok devreyi, benim 6 ay önce bir denememde RMS to dc entegresi ile (ad636 olması lazım) tek opamp ve bu entegre ile çok sağlıklı algılama yaptırmıştım.

UNIQUE - TA5DF

ustam smw (swr) değil. ayrım ve toprak kanallarının farklı kazanç larla örneklenmiş olması beni umutlandırıyor. tx in gücünü biraz artırırsak frekansımız 7-7,3 khz civarı olacak şekilde çalışırsak ayrım sorunumuz kalmayacak. çünkü ayrımı tx ten aldığımız sinyalin fazını kaydırarak rx ile karşılaştırıyoruz ;) . yani rx teki faz kayması ile ayrım yapıyoruz. genlik sadece algılama için. bu da 3. kanal demek. yani idx teki pinpoint kanalı.
3 kanal adc okuyacağız.toprak ve ayrım kanallarında 4053 ten sonra 1 opamp kazanç sağlayacak 1 opamp ac dc çavirecek 1 opampla bu dc gerilimi yükselteceğiz ve pic ile okuyacağız. algılama kanalında doğrudan rx opampından gelen sinyal ac olarak yükseltilecek ,dc ye çevrilecek ,dc olarak yükseltilip pic tarafından okunacak.

yazılımda algılama durumunda ayrımın sorgulandığı bir akış kullanırız. algılama varsa ayrım hesaplarına girişilir.

aslında şema kafamda epey tamamlandı. smw üzerinden istediğimiz cihaza ulaşabiliriz.
TA5DF

pro-TR

ustam bilemiyorum, ben IGSL nin integratörünü ve rx girişini S&H işlemini de swr den alıp şöyle bir simülasyon ortaya çaıkardım. nasipse ilk başlangıçta ki tx katı ve bu rx katının 2 lisini bu hafta sonu vakit bulabilirsem deneyeceğim. hatta uyguladığım aktif low pass filtre yetersiz gibi gerekirse bir filtre daha ekleyip sonra dc yükseltmesi yaptıktan sonra işlemciden buble short uygulaması ile adc okutacağım. eğer tutmazsa senin uygulamayı yaparım ama önce aklımda kalmasın ben şunu bir deneyeyim.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Zaman buldukça bende sizi takip ediyorum. İnşallah bu başlıktan güzel bir dedektör çıkarırsınız.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

UNIQUE - TA5DF

İnşallah KARADAĞ ustam. Selami ustam yeni bir şey yapmaya başlayınca önce aklında ne varsa dene çünkü yol ancak öyle açılıyor. kafamızda ve simülasyonda çalışan devre masada hiçbir işe yarayamayabiliyor. ben de şu aralar  güçlü tx derdindeyim. araştırmalara devam. güçlerimizi birleştirince iyi bir iş çıkar inşallah.
TA5DF

pro-TR

Alıntı yapılan: UNIQUE - 14 Nisan 2012, 07:40:51
İnşallah KARADAĞ ustam. Selami ustam yeni bir şey yapmaya başlayınca önce aklında ne varsa dene çünkü yol ancak öyle açılıyor. kafamızda ve simülasyonda çalışan devre masada hiçbir işe yarayamayabiliyor. ben de şu aralar  güçlü tx derdindeyim. araştırmalara devam. güçlerimizi birleştirince iyi bir iş çıkar inşallah.
feridun ustam güçlü tx işi sakat (bu benim görüşüm), dedektörlerde mesafe mantığı kabaca iki yönlüdür,1. yön güçlü tx 2. yön hassas alıcı.
bir vlf de güçlü tx oluşturulduğu zaman rx de indüklenme fazla olacaktır ki bu da toprakta zorlanan bir devre olacaktır.  dikkat ettinizse çoğu devrelerde 12v tx voltajı hatta 8v-5v olan bile var. güçlü tx düşünüosanız two box devrelerini inceleyin.onların tx katları yeterince güçlü o sebeble two boxlarda tx ve rx arasında 50-90 cm gibi mesafe vardır. bence mesafe için doğru cevap hassas alıcı, tabi bu hassasiyet ilk integratorde değil, çeşitli toprak etkisi çıkarılmış ve çeşitli filtrelerden geçirilmiş sinyal elde etmekle olur.

UNIQUE - TA5DF

evet ustam doru ama tx te gerilim değil akımın artırılması gerekiyor. tarsos un arazi sorununun sebebi buydu. gerilim çok yüksek 120  V ac  lerde idi ama akım çok düşüktü. tx gerilimimizi değil akımımızı artıracağız. tabi güçlü derken 1-2 W civarından bahsediyorum. two box larda bu 10 w civarı olabilir.
TA5DF

Mustafa-

!!' "PRO-TR IB-PI" FOTOĞRAFLARI SIZDI...

sızdırılan ve PRO-TR IB-PI 'ye ait olduğu iddia edilen
bazı fotoğraflar internette yayınlandı.
2014 Haziran-Temmuz döneminde tanıtılması beklenen
PRO-TR IB-PI Daha farklı yeniliklerlede karşımıza çıkabilir.

Haberin Tamamı İçin: m-usta-fa asparagas haber .com.tr

onur600

Espiri yapmak zeki insanlara mahsustur.
Mustafa ustam yine döktürmüşün...
:)
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

teslacoil

PI= pulse indüksiyon
IB= indüksiyon balans
PIB=pulse indüksiyon balans seklinde birleşik olmalı cihaz modeli ismi olarak
doğru bilinen yanlışlardan biri bu
konuyla ilgili değilde genel olarak söylemek istedim
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
mustafa usta aslında senin  kendine ait bir cihaz çıkartmanı isterdim
sana da yakışırdı benim temennim bu yönde sizin için
----------------------------------------------------------------------------
karadağ ustanın kral koltuğunu sallayalım biraz :D
-------------------------------------------------------------------
vlf konu başlığı altında alakasız oldu ama neyse  :D

walkman

Alıntı yapılan: Tesla^Pulse^Coil - 04 Ekim 2013, 20:46:02

karadağ ustanın kral koltuğunu sallayalım biraz :D
-------------------------------------------------------------------
vlf konu başlığı altında alakasız oldu ama neyse  :D

Unal ustam o koltuğu sallarken altında durmamak lazım mazallah üzerimize düşerse....Bir daha ayağa kalkılamaz  :D :D :D

pro-TR

slm arkadaşlar PI-IB devresi için biraz beklememiz lazım, zira şuan bende bir PI denemesi yapıyorum site için, devrenin analog yapısı tamam yazılım işi kaldı, ne var ki devlet memuruyuz ya yılsonu yaklaştı, işyerinde denetim vs işleri gibi iş yoğunluğundan bir türlü başlayamadım, nasipse bayrama kadar bir PI yi sonuçlandırmaya çalışacağım. devamında bir signal generatoru devresi yapmam lazım, ondan sonra belki PI-IB devresine gecebiliriz,  Bu arada yapacağım devrelerde kimse ile boy ölçüşme veya yarış derdinde değilim, zira bu işin ustası olamadık henüz...
mevlanın deyimi ile "olduğu kadar, olmadığı kader"

türkelli

Ustam 5 ekim 2013  tarihinden beri paylaşım yok proje rafamı kalktı

acemi-usta

selam   konu yarım kalmış usta  devamı yokmu
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious