Gönderen Konu: antenli dedektor  (Okunma sayısı 89848 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

asenkron

  • Ziyaretçi
antenli dedektor
« : 09 Kasım 2007, 20:25:09 »





okanteks yalnızkurt ve diger arkadaslar devre budur antenler 180 derece olacak araları 15cm civarı devre bogulmayacak seviyede ayarlayın .alıcının balans tirimpotunu ibre ortada olacak sekilde ayarlanacak bazen tutturmak zor oluyor trimpota seri 470r trimpotla ince ayar yapabilirsiniz.evde ne varsa topladıgım bu devrede hesap hataları olabilir rezonans acısından bobinlerde oynama isteyebilir randıman için yapın bakalım sonra bu devre nasıl daha gelisir konusuruz.bu haliyle 1 lirayı 1m.
görür.ibre ortalı oldugu için ve frekans kaymasını gösterdigi icin ferromanyetik diyamanyetik ayrım yapar.daha iyisi samda kayısı alıcı kısmını petricli.com dan alıntı yapıp modifiye ettim yigidi öldür hakkını yeme kalın saglıcakla.
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2007, 11:22:19 Gönderen: asenkron »

Çevrimdışı can

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 42
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #1 : 09 Kasım 2007, 23:29:17 »
Merhabalar.
Asenkron paylaşımın için teşekkürler. Niyetim eleştirmek değil ancak anlamadığım bazı noktalar var devrende, örneğin verici devresindeki beslemenin eksi (-) ucu nereye gidecek boştamı duruyor, yine verici devresindeki R2 direnci o da mı boşta kalacak, vericinin toprak (GND) uçlarını anladık kendi beslemesinin toprağını kullanıyor peki alıcı devresindeki (GND) uçları için birşey söyleyecekmisin ?
Bu devre düzeltilip modifiye edilirse işe yarayabilir denemekte fayda var şöyle: Yaklaşık 20 sene öncesi elime (rus malı yada çek olabilir) arızalı bir cihaz geçti tamiri için uğraştım. Cihaz yaklaşık olarak sigara paketinden biraz daha büyüktü üç adet düğmesi vardı. Düğmelerden biri on/off aynı zamanda sens düğmesi ikinci düğme frekans ayar düğmesi altında kocaman eski mekanik varyabl kondansatör bağlı son düğme ise alıcının genliğini sıfıra doğru düşürüyordu. ON/OFF düğmesi iki kademede açılıyordu 1. kademe ilk önce alıcıyı açıyor 2.kademeye çevirdiğinde bu kez vericiyi açıyordu. Ben cihazı tamir ettim ve inceledim Büyük varyabl kondansatörün plakete bağlı ayakları kopmuştu lehimleyip işi bitirdim, fakat cihazı bir türlü çalıştıramadım. Cihazın o tarihlerde bile çift taraflı baskı devresi vardı ve cihaz el yapımıydı baskı devrenin alt yüzü önce sprey boya ile boyanmış ve yalıtılmış daha sonra o zamanlarda anlayamadığım iletken siyah bir maddeyle kaplanmıştı ölçtüğümde bu iletken yüzey direnç gösteriyordu ve plaketin altından ışık tuttuğumda çif yüzeyli olduğunu anladım ancak cihaz emanet olduğundan bir türlü derinlemesine incelemeyedim şimdi anlıyorum bu iletken boya grafit olmalı.
Cihazın mantığını anlamaya çalıştım ozamanlarda BFO tipi dedektörler yapıyordum hobi amaçlı nasıl en derinden çektiririm gibi uğraşıyordum internet falan nerdeee, bir gün benim yaptığım BFO cihaz çalışır durumdayken bu ilginç anlayamadığım cihazı kurcalamaya başladım benim dedektör den sesler gelmeye başladı benim dedektörü bayağı bir mesafeden etkiliyordu yaklaştırdığımda her ikiside ötüyordu birşeyler olacak dedim kendi kendime cihazın önünde yuvarlak birşey vardı çok sıkı kapalı önce açamadım kırılacak gibiydi sonra nasıl olsa dedim arızalı diye geldi bir cesaretle açtım oda ne? içinde iki tane bobin var ölçmedim ama bobinlerden biri yaklaşık 15 cm diğeri de 10 cm, biri dikey diğeride yatay duruyordu daha fazla yapacak birşey yoktu verdim cihazı sahibine, sende gel gidip deneyelim dediler gittik adam cihazı 1.kademeye getirip sadece alıcıyı açtı (bunları daha sonra anladım) sıfırlama düğmesinden cihazı saha sola döndürerek ibreyi sıfırladı nereye dönse ibrede kıpırdama yok daha sonra on/off düğmesini 2. kademeye getirdi cihazdan ses gelmeye başlayınca frekans düğmesinden ayarlayıp susturdu sonra başladı cihazı sağa sola sallayıp dolaşmaya birkaç tane bakır para buldu hele biri 50 metre uzaktan bulundu bunları görünce yıkıldım. Bir daha buna benzer bir cihaz ne gördüm nede duydum OKM den tutunda birsürü modern GPRS cihazına kadar inceleme fırsatım oldu bir sürü dedektör yaptım hiç biri aynı tadı vermedi.
Bayağı gevezelik yaptım sanırım fakat kıssadan hisse çıkarmış belki dedim bu tecrübelerden bir şey çıkar bu cihaz modifiye edilmiş BFO cihazdı diye düşünüyorum transistörleri üzerindeki yazılar rusça idi 8 adet büyük boy pille çalışıyordu pil kutusu ayrıydı,cihazın tahta kutusu vardı ayrıntılar bukadar.
paylaşımın için tekrar teşekkürler.
Saygılar.

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #2 : 10 Kasım 2007, 10:50:24 »
arkadasım sagol daha yazını okumadan hataları düzeltip yeniden yükledim.simdi yazını okuyayım.

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #3 : 10 Kasım 2007, 11:04:47 »
arkadasım hataları düzelttim tekrar yükledim alıcıdaki gnd 9 voltun ortası ıc simetrik oluyor vericiden ayrı gnd olacak bu haliyle farklı zamanlarda yapmıs oldugum iki kart bunlar hala bir arada degiller .dedigin devre benim devrenin bobinle dizaynı nasıl oldugunu anladım fırsat bulunca denemesini yapacagım bobinlerin dizaynı tahmini sipir cap bir resmini cizsen kalanı ben toparlarım .

yapacak arkadaslar devredeki bobinler el altındakiler kullanıldıgı icin hesapsızdır.1mh bobin telsiz telefondan söktügüm standart micro bobin alıcıdakide radyonun fm bandı bobini .verici ve alıcı bobinlerin degisik frekanslara göre hesabı ve denenmesi gerekmektedir.arkadasımızın dedigi bobin dizaynı üstünde kafa yorarız .
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2007, 11:30:57 Gönderen: asenkron »

Çevrimdışı okantex

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 218
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #4 : 10 Kasım 2007, 23:23:01 »
Selamlar

Can kardes

Su anlattıgın alet cidden guzel bisey .

Aletin senin bfo yu uzaktan etkilemesi manyetik alanının buyuklugunun,senin alete yaklasınca ikiisnin de otmesi frekanslarının yakınlıgını gosterir.
Bfo lar100khz dersek demek ki frekansla manyetik alan capı  birbirini  o kadar da kısıtlamaıyor. Yani vlf deki gibi dusuk frekansla daha buyuk manyetik alna elde etme cabası yersiz.

1.Sen bu alette transformator gibi farkli yapılar hatırlıyor musun.

Kac  voltla calısıyordu.pil yuvarlını hatırlıyormusun.

Baiarde alıcı ve vericiden baksa bobin sargısı var mı idi.yuksek voltaj ve ya akım surmek icin yapılmıs duzenleme falan….

Anten yapısını biraz daha acarsan a,asenkronun  devrede kamcı anteni iptal edip senin tarife gore bobin sarabiliriz.

Saygılar

okantex

Çevrimdışı can

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 42
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #5 : 11 Kasım 2007, 23:35:10 »
selam.
okatex, yazdıklarımı dikkatlice okursan bir çok detayı göreceksin.pil voltajını, bobin çaplarını, bobinlerin duruş şekillerini hatırladıklarımı yazdım, Ayrıca devrenin içinde başka bobin yoktu sadece ses çıkış katında küçük bir ses çıkış trafosu vardı, büyük varyabl kondansatör vardı, cihaz 8 adet büyük boy pille çalışıyordu ben cihazın çalışıp işe yarayacağını hiç düşünmedim,sonuçta aradan çok zaman geçti fazla ayrıntı hatırlamıyorum boninler bilezik şeklinde yuvarlak içleri boş ve bobinler sert bir maddeyle kaplı seramik gibi çünki çakıyla merak edip kazımayı denedim ama çok sertti, cihaz nonferro olan herşeyi çekiyordu ferro cinsi metalleri görmüyor. sonuçta cihaz öttüğünde: ne çektiğini bilmiyorsun bildiğin tek şey demir olmadığı ibresi var ama sadece balans ayarı için. Benim düşüncem cihaz çalışsında bobin yada kamçı anten farketmez böyle çalışmaları olupda paylaşmak isteyen olursa kısa sürede işin çözülebileceği kanısındayım,yardıma ihtiyacınız olursa bildiklerimizi paylaşırız.

asenkron arkadaşıma da birşey sormak istiyorum. Bu devre gerçekten bu haliyle denendimi ve 1 ytl  yi gerçekten 1 metreden çekiyormu?  şu an future GPR  türü cihazlarla ilgileniyorum eğer evet dersen bütün işlerimi bırakıp bu devre ve modifiyesi ile uğraşacağım.

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #6 : 12 Kasım 2007, 01:31:00 »
bu haliyle 1 ytl 1m  2 metredende ibreye dijital avo bagladıgımda 10 mv oynama yaptırıyor.sana sormak istedigim bobinler bilezik seklinde demisin.dik olan bobine yatay olan bobin merkezine gelecek sekildemi monteliydi öyle olması gerekir sıfır noktasında olması icin.birde bulundukları bölüme ekranlama yapılmısmıydı yapılması gerekir yönlü alıs icin.dik olan bobin gönderme bobini yatay olan alma bobini .ses cıkıs trafosundan baska bobin veya mayen olmadıgına göre modülasyonu transistör yahut mosla yapmıs fm yada pm modulasyon ikisidide olur .bfo modulasyonu radyoların cw bandına denk geliyor kullanılan pm modulasyon simdi bize gereken uygun frekansı secmek.radar icinse elimde döküman var entegreleri türkiyede yok deneyemedim birde yazılım sorunu olacak yükleyim bir bak ayrıca baska bir radar anteni verici kısımı var alıcı yapılacak onu bulamadım yüksek gerilimle calısıyor yükleyeyim bir beyin fırtınası yapalım.

radar dosyasının linki
http://www.uploadpaylas.com/v/360382/radar.doc.html
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2007, 02:50:29 Gönderen: asenkron »

Çevrimdışı okantex

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 218
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #7 : 12 Kasım 2007, 16:11:38 »
Can Hocam,

bu bobinlerin merkezleri bir mi idi.yoksa  birinin merkezi degerinin kenarına teget faln mı.

bana kalırsa buyuk olan verici olup   hedefe  paralel olmalı.bobinler in hangisi alici hangisi verici olacagı konusunda asenkron hocamla aynı dusunmuyorum.
hem BFo da alıcı verici olmaz.hedefle tepkimeye giren yanı frekansı degisini ben verici olarak kabul ediyorum.dik olmasıı birbirini etkilememesi icin.
ama bunlar dik konumda iken ikinci bobinin birinci bobinin  manyetik alnaının capını arttırıcı bir etkisi olur mu.????

bobinlerin et kalinligi nasildi.şu porselen gibi dedigin kısımın et kalinlıgı 1cm var mı idi ki.

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #8 : 12 Kasım 2007, 18:34:26 »
okanteks bfo olamaz bfo dedektorda bobinin rezonansı degisir degisen rezonans neticesi frekans kayması olur ve mesafe 30-40 cm civarında olur.
göndermenin etkili ns kutuplu olabilmesi icin dik olması gerekiyor.almadada yatay bobin alısı daha iyidir.diyeceksin dedektorlerde bu böyle degil bu yüzden derinlere inmiyorlar.locatordaki tecrübelerimden bunun böyle oldugunu gördüm.bobinin + girisi N kutbunu cıkısı S kutbunu olusturuyor.diyelimki üstü N kutbu olan  altı s kutbu olan bir bobin tek kutup etkisi nedeniyle ya ferrometallere duyarlıgı fazla oluyor yada diyamanyetiklere.
cift kutup etkisiyle anafor akımı yarattıgında ferromanyetik diyamanyetik ayırımı yapabiliyorsun.kimi dedektor semalarında görürsün cift sargı cift transistorle iki yönlü gönderme yapılır bu tıp dedektorler hem derine iner hem ayrım nettir.

Çevrimdışı yanlızkurt

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 357
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #9 : 12 Kasım 2007, 19:43:51 »
Asenkron paylaşımın için teşekkür ederim. Bence başından beri yapman gereken buydu. şimdiden sonra fikri olan fikrini söyler ama artık kimsenin bu konuda seni eleştirme hakkı yok diye düşünüyorum. Bu arada dün düğünüm vardı. bu stresimde biraz onla alakalı idi. kırıcı olduğum yerler için özür dilerim. emeğin için eline sağlık.

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #10 : 12 Kasım 2007, 20:00:51 »
sana mutluluklar dilerim .ben sogutmacıyım kolayına kızmam bazen hepimiz kafayı yiyoruz sen dürtünde ben oturdum semayı cizdim kafamda kırk tilki var hiç birinin kuyrukları birbirine degmiyor.senin cicim ayların gecsin görüsürüz.
giresunun bütün fındıkları yeme bizede gönder da zihnimiz acılsın.

Çevrimdışı erolunall

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 503
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #11 : 12 Kasım 2007, 20:39:19 »
Abeler sizin linki thuntinge verdim adamlar 20 cm de çekmez diyolar ya

Çevrimdışı can

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 42
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #12 : 12 Kasım 2007, 23:49:24 »
merhaba.
bobinin görünüşü böyleydi, gri renkli olan bobin 15 cm diğeri yatay olan yeşil bobin 10 cm, bobinlerin kalınlığı yaklaşık 1 cm.
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2007, 23:52:40 Gönderen: can »

Çevrimdışı okantex

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 218
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #13 : 13 Kasım 2007, 09:08:34 »
yalnızkurt kardes  sana mutluluklar dilerim.

can kardes cizimin icin tesekkurler

asenkron kardes  simdi can in resmine gore hedef  metal  sayfanın solundaki mesaj  yazan yerde ise.ben verici bobini buyuk olan diyorum.ve bu bobin hedefe paralel oluyour,haliylede alıcıda hedefe dik.

resimsiz konusmalarda aynı seyi farkli  tarif etmeye calsıtıgımızdan belkli anlasmaslık olmustur.

senin dedigin  loacator iki kafalı gemini tarzi locator lar ise onlarda verici ve alıcının merkezleri canın resmindeki gibi cakısık olmadıgından dedigin dogrudur.hangsi verici hanigisi alıcı fark etmez.
ama merkezleri cakısık sistemlerde  manyetik alna yayınımı teorisine gores  manyetik alan  dairesl bir bobinde  tek kutup yonunde  bobin duzlemine dik olarak yayılır.
yanlısım  varsa duzeltin.bu işin sonuna istişare ve yardımlasma ile ulasalım.

saygılar

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #14 : 13 Kasım 2007, 11:19:53 »
okanteks simdi olay cözüldü hep aynı seyi söylüyoruz rengi gri olan gönderme bobini yesil olan alıcı bobin ayrıca bobinleri dikdörtgen sarıp iç içe gecirirsek kalınlık azalır .yanı 15 cm capın cevresi 47.1 gelir kısa kenarı 5cm uzun kenarıda 18.5 cm yaparsak kalınlık incelmis bobin capıda artmıs olur hem arama baslıgı seklinde yapımı daha müsait olur.ayrıca verici gönderme gücünü bu bu bobin dizaynında dahada yükselmek verim almak mümkün.bobin tipini her iki sekildede verimine bakarız aklımızda kalacagına emek kalsın.frekansımıza karar verelim ona göre bobinleri hesaplayıp sonrada devrenin modifiyesine gecelim diyorum 60 khz süper hassas dedektorların frekansı benim bildigim 100 khz gibi yapıp güzel bir alma akortlamasıyla secicilikmi yapsak .fikirlerinizi beyan edin bir orta yol bulalım.

Çevrimdışı elaass

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 209
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #15 : 13 Kasım 2007, 12:27:25 »
bu konuda pek bir bilgim yok ama.
bence çok hassas olacağına çok kararlı çalışsın daha iyi

Çevrimdışı yanlızkurt

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 357
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #16 : 13 Kasım 2007, 13:10:11 »
arkadaşlar teşekkür ediyorum. darısı bekarların başına. Asenkron ben 14 ay donanmada elektrikçilik yaptım askerliğim bu şekilde onarım yapmakla geçti. soğutma sistemleri hakkında diğer bölümleri pek okumadım ama varsa bi paylaşım açabiliriz. mesela gemi ortamındaki sistemlerden soğutma eva ve benzeri düzeneklerden bahsedebiliriz. çünkü hayat dedektörlerden ibaret değil. Ne dersin ?

asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #17 : 13 Kasım 2007, 13:45:42 »
haklısın yalnızkurt bildiklerimizi unutacagız tekrar etmeye etmeye.gemilerde eva denmesinin sebebi evaparator sogutma hücresinin kısaltılmısı bilmeyenler icin yazayım dedim.yalnızkurt sogutma ile ilgili bildiklerini elektrik bölümünde yeni konu acarak baslatabilirsin .birde ben eski radyolara lambalılara hastayım
elimde güzel dökümanda var scaner alırsam yayınlayacagım elinde bozuk olupta modifiye etmek isteyenlere yardımcı olabilirim.

Çevrimdışı okantex

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 218
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #18 : 13 Kasım 2007, 16:14:41 »
frekansa karar verme acısından olaya bakarsak .Can 'ın  tamir ettigi cihazin frekansı en iyi demektir.
onun frekansıda  CAnın dedektörünü etkiledigine gore frekansları yakın demektir.
bu durumda söz Can da .abi o zaman yaptıgın dedektörün ismi cismi nedir.semasi duruyor mu frekansınnı  bi görelim derim.

asenkron sen simdi canın tamir ettigi cihaza IB mi diyorsun.bfo olamaz mı.
aslında frekanstaki kaymanın sadec  tek yonde olanının aldıgını dusununce.

ferro manyetiklerde olay demir gibi dir.demirde manyetik alanı yansıtmaktan  ziyade ustunde yugunlastırır.
canın tamir ettigi demiri gormemesi  sadece yansıtanları yanı diamanyetikleri  algıladıgını bu da bfo degilde Ib olduguu  gosteriyor.
yani frekanstaki azalmayı gormeyip yukselmeyi algılıyor demek.

ama yine de olaya sizlerin bakis acısını gormek isterim.


asenkron

  • Ziyaretçi
Ynt: antenli dedektor
« Yanıtla #19 : 13 Kasım 2007, 19:06:39 »
arkadasım kopyaladıgım linki ziyaret edin olayı kavrayacaksınız.
http://www.silisyum.net/htm/modulasyon/faz_modulasyonu.htm

negatif pulste frekans artıyor pozitif pulste frekans düsüyor.
diyamanyetikler negatif alternansta ferromanyetikler pozitif pulste yansıma yapıyor.buradanda metalin cinsine göre frekans degisiyor.bu haliyle diyamanyetik ferromanyetik ayrımını yapmıs olduk.
diyamanyetik madenleri kendi arasında ayırmak icin yansıyan sinyal alıcı bobinin sıfır noktasına yakın düsük genlikte olusuyor bu sinyali isleyebilmek icin simetrik besleme kullanarak 0 noktasıyla -v arasına kuracagımız preanfiyle diyamanyetik sinyali isleyecegiz ayrımda frekans dedekte edildikten sonra ibremiz anaolog frekansmetre olarak calısacak farklı metallerin yansımarı
görülecektir.alıcı bobinin ayarlı akort ile istedigimiz metale ibremizin calısmasını saglarız.yorumlarınızı bekliyorum.