Gönderen Konu: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?  (Okunma sayısı 12497 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı huseyin05

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 769
  • Cinsiyet: Bay
Arkadaş'lar konuyu uygun yere açmak daha doğru olabilir ama ençok ilgi çeken bölüm burası olduğu için mecbur kaldım. Pic programlama tekniğini anlatabilecek ve görsel uygulamalarla bu işi açıklayabilecek arkadaşlar bende dahil ortak bir karar alalım ve bu işi artık herkez öğrensin diyorum. Benim bu şekilde düşünmem ve konuyu bu şekilde açıklamam bazı arkadaşlara sıkıntı verebilir. Ben sadece programlama tekniğini daha iyi anlayabilmek adına bol örneklerle bu işi kısa sürede öğrenebileceğimizi ve daha güzel projeleri gerçekleştirebileceğimizi düşünmek'teyim. Arkadaşlar konuyu değerlendirip gereken hassasiyeti göstereceğinizi ümid ediyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılar.

Çevrimdışı tivos

  • Binbaşı
  • *
  • İleti: 1777
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #1 : 27 Haziran 2012, 10:08:45 »
merhaba
endüstriyel programların hemen hemen hepsini yazıyorum fakat pic ve atmega ile ilgilenmedim.bende öğrenmek istiyorum.yol gösteren ustalar olursa öğrenmek isterim.internette bir sürü bilgi var.fakat nereden başlamalı ve hangi yolu izlemeli.herkeze kolay gelsin.

mas

  • Ziyaretçi
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #2 : 12 Temmuz 2012, 22:58:36 »
bu forumdan hep yardım alıyoruz birazda bizim yardımımız dokunsun  :)

bildiğim kadarıyla kısaca açıklamaya çalışayım.

mikrodenetleyicilere kod yazmak isteyen birinin öğrenmesi gereken pek çok şey var.öncelikle iyi bir elektronik programcısı temel elektronik ve dijital elektronik konularını iyice kavramalı. sayı sistemleri mantık kapıları dönüşümler vs.

bunları bildiğinizi varsayarak devam edeyim. dijital elektronikte herşey 1 ve 0 ile kodlanır. dolayısıyla en temel makine dili binary dir. ikilik sistemde program yazmak çok zordur. bunun için assembly adında bağlayıcı bir dil geliştirilmiştir. şu an için makine ve insan diline en yakın, en alt seviyeli dil assembly dir.  bunu söylemişken dillerdeki seviye konusuna da değineyim.

bağlayıcı diller seviyelerine göre sınıflandırılırlar mikrodenetleyiciyi küçük bir bilgisayar olarak düşünelim. normlade siz internete bir adrese gitmek istediğinizde örneğin facebook  :) bu işlemi yapmak için birkaç farklı yol izleyebilirsiniz.

kolaydan zora doğru, tarayıcıyı açıp adres çubuğuna f yazarak çıkan ilk linke tıklayabilirsiniz. google gibi bir arama motoruna facebook yazıp çıkan sonuçlardan birine gidebilirsiniz. tarayıcıyı açıp adres çubuğuna tek tek harflere basarak www.facebook.com adresini girebilirsiniz.

gördüğünüz gibi hepsi aynı sonuca çıkıyor ama en kesin sonucu adres çubuğuna adresi elle girdiğimizde alabiliyoruz. bunun dezavantajı ise sonuca ulaşmanın zahmetli olması ve en ufak bir harf hatasında adresin çalışmaması veya farklı bir adres çıkması.

sanırım seviye kavramını az çok anlayabildiniz. alçak seviyeli dillerde herşey manuel yapılır. sonuç kesindir ama çok zahmetlidir. çok basit bir işlem yapmak bile sayfalarca kod yazmak gerektirebilir. ayrıca donanıma bağlı olarak öğrenmesi de bir hayli zordur.

orta seviyeli diller ise insan diline biraz daha yakın programcıya çeşitli kolaylıklar sunan bununla beraber makina diline de son derece yakın olan nesne tabanlı dillerdir. donanım hakimiyeti alçak seviyeli diller kadar olmasada yüksek seviyeli dillerden çok daha iyidir.  orta seviye dillere en güzel ornek C dir.

yüksek seviyeli dillerde ise donanım hakimiyetinden çok yazılımsal üstünlük sağlanmıştır. çoğu alt program kullanıcıya kütüphaneler ile sunulmaktadır. program yazmak daha basittir.

iyi bir elektronik programcısının 3 seviyeye de hakim olması gerekir. uygulamanın gereklerine göre dil seçimini kendisi yapabilmelidir.

devam edecek..

Çevrimdışı spy_worm

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 387
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #3 : 12 Temmuz 2012, 23:51:30 »
hüseyin arkadaşım gerçekten bu düşünce çok güzel ah keşke istediğimiz gibi gitsede öğrenebilsek. ccs pic ile ilgili çalışmalarım oldu rüzgar gibi gelip geçti kısa süreli ve hızlı bir çalışma oldu ha sonuç olarak kesinlikle hiç bişey bilmiyorum gibi birşey. vereceğim linkte ccs ile ilgili çok önemli sıfırdan başlayanlar için özellikle görsel eğitimler mevcut. buradan çalışıyorum ama daha kapsamlı anlatımlar bilgiler şart artık ustalardan destek bekliyoruz...

http://www.teknikders.com/index.php?sayfa=ccsc


kolay gelsin....
Gece bir Rüya Görürsün Uyanır Geri Yatarsın Yada Kalkar RüyaLarının Peşinden KOŞARSIN !...

Çevrimdışı spy_worm

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 387
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #4 : 13 Temmuz 2012, 00:07:04 »
mas arkadaşım aslında sizin söyledikleriniz gayet doğru binary decimal hexadecimal octal ya bunların mantıkları filan 0-1   0-15   A-B-C-D-E-F  bu tip terimler filan ve bunlarla yapılan problemler çok zevkli oluyor yalnız bunlarla kalmıyor demeniz gibi dijital elektronik kapılar filan herşey çok uzun zaman alan konular. bunları sıfırdan en baştan alalım ve açıklamalı olarak herkesin kolaylıkla anlayacağı bir şekilde yapalım ki herkes zevkle takip edip konuyu işlesin eminim güzel şeyler ortaya çıkacaktır.
Gece bir Rüya Görürsün Uyanır Geri Yatarsın Yada Kalkar RüyaLarının Peşinden KOŞARSIN !...

Çevrimdışı thunderbolt

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 104
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #5 : 14 Temmuz 2012, 00:21:31 »
merhabalar,
ben yazılımcı değilim, ancak şunu söyleyebilirim; dedektör devresi yada micro işlemci ile denetleme konusunda yazılım yapacaksanız normal bir yazılımcıdan daha zorunu başarmak gerekiyor. Bunun nedeni yazacağınız programın doğrudan donanım ile etkileşim içinde olması gerekiyor. Bunun için PIC datasheetlerini baya bir okumanız, sürekli gerektikçe açıp bakmanız gerekiyor, ezberlenecek bir şey olarak düşünmeyin, amaca yönelik olarak datasheet ve yazılım kütüphanesi araştırmak gerekiyor.
ben PIC675 ile basit bir voltmetre ve alarm devresi yapatım dedim, 50 sayfa datasheet okumam gerekti, PIC'in memory yerleşimini vb öğrenmek gerekiyor, tekrar edeyim, bunlar öyle ezber edilecek konular değil, bugün olsa yine datasheet'i açıp bakmam lazım aynı devre için.
ben uzun zamandır C kullanırım amatör olarak.
sözün özü, kendinize bir programlama dili seçmelisiniz, sonrasında basit projelerle sonuca doğru ilerlemek gerek.
mesela step motor kontrolü, LCD, GLCD çıktısı alma vb. Gerçek zamanlı saat, EEPROM vb, daha fazla kod gerektiriyor.

kullandığım geliştirme kartı linktedir, herkese öneririm
http://www.ebay.com/itm/QL200-PIC-MCU-Development-Board-kit-USB-Programmer-/300301302352?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45eb5a3a50&_uhb=1

saygılar,


mas

  • Ziyaretçi
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #6 : 14 Temmuz 2012, 02:02:04 »
@spy_worm; dijital elektronik konularında bildiğim en güzel kaynak megep modülleri.  lise seviyresindeki öğrenciler için hazırlandğından oldukça sade ve akıcı anlatılmış. modüllere şurdan ulaşabilirsiniz

http://www.google.com.tr/#sclient=psy-ab&hl=tr&site=&source=hp&q=megep+dijital+elektronik&oq=megep+dijital+elektronik&gs_l=hp.3..0.42402896.42409091.0.42409699.26.16.1.9.10.4.1282.11822.4-5j4j4j3.16.0...0.0...1c.Cy8AgZMGxR0&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=b0d7e3b3346f6d79&biw=1280&bih=913

@thunderbolt; kullandığınız kit piyasadaki standart kitlerden biri. genel olarak pic serisi için tasarlanmış. kısa dönemde kullanıcının pek çok ihtiyacını karşılayabilir ama farklı tür mikrodenetleyiciler için yeni bir kit alınması gerekecektir. bizim burada amacımız kullanıcının seçeneklerini sınırlamak değil aksine kullanıcıyı daha farklı platformlara yönlendirmektir. kısaca bu sektördeki ön yargıları yıkmak istiyorum. biz burada pic mi atmel mi gibi anlamsız tartışmalar içerisindeyken yurt dışında adamar arm işlemci programlıyorlar. en basitinden pek çoğumuzun kullandığı yeni model sayılabilecek cep telefonlarının içerisinde arm işlemci var.. led yakıp söndürmek tabiki işin temeli ama hedefi büyük tutmazsak olduğumuz yerde sayarız.

neyse konu fazla dağılmadan devam edeyim

dil seçimi yapılırken çalışılacak seviye iyi belirlenmelidir. bir led pano imalatçısının java script öğrenmesi biraz mantıksız olur. öte yandan assembly ile iyi bir işletim sistemi yazmak pek akıl karı değildir.

günümüz için elektronikte en çok kullanılan c yi ele alalım. başlamadan önce şunu da belirteyim. ben size illa c öğrenin gibi birşey söylemek istemem. benim ne bilgim ne de tecrübem buna yetmez. bildiğim kadarını paylaşmak isterim. bilgi paylaştıkça çoğalır. belki ben de bu vesileyle bir dil üzerinde yoğunlaşırım.

c nin tarihi nasıl icat edildiği vs gibi bilgiler hemen her c kitabının önsözünde yazlına şeyler bu yüzden bu bilgiyi es geçiyorum.

gördüğüm kadarıyla internet üzerinde c ile ilgili pek çok kaynak var. peki içerikleri ne derece güvenilir? aslında ben c ile ilgilenmeden önce aklıma takılan bir kaç soru vardı. muhtemelen sizin de gözünüze çarpmıştır. c öğrenicez evet ama hangi c yi?

hi tech c, ccs c, standart c, c++, c#...

çok geçmeden kendimce cevabını buldum ve sizlerle paylaşmak istiyorum. c aslında belirli standartları olan universal bir dildir. bu d demek oluyorki arm platform için yazılmış bir kodu götürüp risc mimarisine sahip bir işlemci için derlediğinizde sorunsuz çalışacaktır. işte c nin en büyük avantajlarından biri budur. günümüz için c nin standartlara uymuş hali ansi c olarak adlandırılır.

gelelim c deki çeşitlere.standar c, c nin en temel halidir bu konuda fedon kadifeli hocanın çok güzel bir eseri bulunmaktadır. internetten ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

yukarda söylediğim gibi c taşınabilir bir dildir.farklı platformlar için derlenebilir. pic veya atmel bu platformlardan biridir. hi tech c, microchip firmasının kendi ürünleri için piyasaya sunduğu bir c derleyicisidir. platforma göre dilin kullanımını kolaylaştırmak için yazım kuralları vs üzerinde değişiklikler yapılmıştır.

ccs c ise yine pic mikrodenetleyicileri için hazırlanmış bolca kütüphanesi bulunan bir c derleyicisidir.

c++ ve c# daha çok bilgisayar programcılığı için kullanılan dillerdir.

devam edecek..

Çevrimdışı spy_worm

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 387
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #7 : 14 Temmuz 2012, 12:05:32 »
şimdi hocam ortak bir dil ile anlaşmak aslında imkansız diyebiliriz misal ben ccs ile biraz bilgim var başka bir arkadaşımız jal diğer biri assembly ile ilgilenmiş olacak ben diyorum ki ilk olarak konuyu dağıtmadan gelin ortak bir dilde anlaşalım ve o konu üzerine yoğunlaşalım. artık siz ne dersizniz bilemem. ama şu var konu herkesin anlayacağı şekilde döküman olsun yardımlaşma olsun ilerlesin şekillensin ki zoru görünce pes etmek olmasın aksine zevk alarak öğrenilsin. ilk olarak dediğim gibi ortak bir dil ortaya çıkaralım herkez önerisini sunsun konuşalım anlaşılınca tabandan başlayarak ilerleyelim. benim görüşlerim bu yönde..


saygılarımla...
Gece bir Rüya Görürsün Uyanır Geri Yatarsın Yada Kalkar RüyaLarının Peşinden KOŞARSIN !...

Çevrimdışı leo46

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 55
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #8 : 14 Temmuz 2012, 13:00:04 »
bir dil seçilecekse bu pic için  mplabx C8
peki neden ?
çünkü pic i üreten firmanın optimizasyonu kapalıda olsa free olarak kendi derleyicisi süper editoru ve yardımcı programları var çok basit pickit2 ile bile

http://320volt.com/pickit2-klon-5-volt-3-3-volt/

debug yapılabiliyor tabii enbüyük özelligi ANSI C olması
kötü yanı ne daha yeni bir derleyici olması
 hıtech C ile C18 in devamı



http://www.microchip.com/pagehandler/en_us/promo/mplabxc/
basit bir kod örnegi
Kod: [Seç]
BUTON  VE LED BLINKING

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <p18f2550.h>
#include "delay.h"      //hitech in delay kutubhanes? kullan?ld?


#pragma config FOSC = INTOSC_HS  // dahili hc osc devrede
#pragma config WDT = OFF
#pragma config MCLRE = OFF
#pragma config PWRT = ON
#pragma config LVP = OFF

#define buton PORTAbits.RA1  // porta1 e buton adı verıldı
#define led1 PORTCbits.RC0   // led lerle portlar eşleştırıldı
#define led2 PORTCbits.RC1
#define led3 PORTCbits.RC2

void main (void)
{
ADCON1 = 0x0F; // ADC iptal.
TRISA=0xFF;
TRISAbits.RA1=1;
TRISCbits.RC0=0;    //portlar ç?k?? ayarland?
TRISCbits.RC1=0;
TRISCbits.RC2=0;
PORTA=0;
PORTC=0;

     if (buton==0)  // buton a basılmışsa
         led1=1;    // led1 i yak
         DelayMs(100);    // bekle
         led1=0;        // led1 i söndur

led2=1;    // program koşma sırasında davranışı gormek ıçın yazıldı led2 ve led3 yanar soner
DelayMs(100);  // 100 ms lik gec?kme
led2=0;
DelayMs(100);
led3=1;
DelayMs(100);  // 100 ms lik gec?kme
led3=0;
DelayMs(100);

return;  // programın daima koşması için

}

mas

  • Ziyaretçi
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #9 : 14 Temmuz 2012, 16:07:01 »
daha öncede belirttiğim gibi burdaki amacımız pic veya atmel ile sınırlı kalmak değil, genel olarak tüm mikrodenetleyici türlerine kod yazabilmek. bunun için eğer c öğrenilecekse standart c ile başlanmalı. c nin temeli iyice kavranmalı sonradan her.gib bir derleyici için farklılıkları öğrenmek daha kolay olacaktır. örneğin ccs c öğrenmiş birisi hi tech c ile kod yazarken pek çok hatayla karşılaşabilir. standart c için kaynak

http://www.kadifeli.com/fedon/stdcprtr.php/

Çevrimdışı spy_worm

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 387
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #10 : 14 Temmuz 2012, 16:45:46 »
arkadaşlar kavgasız gürültüsüz bir ortak nokta bulalım da gerisi kolay  ;D isterseniz bu konuda yazılım dili bilen ustalarımızda bize yol göstersin. veya anket gibi bişe yapalım.
Gece bir Rüya Görürsün Uyanır Geri Yatarsın Yada Kalkar RüyaLarının Peşinden KOŞARSIN !...

Çevrimdışı thunderbolt

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 104
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #11 : 14 Temmuz 2012, 18:57:20 »
Merhabalar,
Dil seciminde tercihim C'den yana. Neden?
Donanima ve programciya en yakin duran dildir.
Assembler demiyorum, bizim yuksek hiz yada kucuk alana sigdirmak icin cok nedenimiz yok
Basic demiyorum, yapilan soyutlamalar nedeni ile isin tam olarak yapildigi yazilimcinin denetiminden cikiyor
Yine de cogunluk nasil isterse o nokta da bulusulur
Saygilar,

Çevrimdışı huseyin05

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 769
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #12 : 16 Temmuz 2012, 14:23:23 »
Arkadaşlar konuya olan ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. Benim asıl çözümlenmesini istediğim bir projede gereken akış diagramını diğer bir deyişle algoritma işlemini anlamanın kolaylaştırılması adına bol örnekli projeler ile bu işi öğrenmenin nasıl olacağını adım adım ilerleme metodu ile gerçekleştirmek ve bir projede analog devre kurulumu yardımı ile projede gereken işlemleri uygulama yaparak aynen kurs ortamında yapıldığı gibi öğrenilmesini sağlamak'tır. Arkadaşlar örnek olarak "matematik kimilerine göre çok kolay öğreniliyor ama bu iş için en azından 4 işlem şart, 0-1'ler dijital elektroniğin basitleştirilmiş tanımı ama bu şekilde bilmek yeterli olmuyor. Diyeceğim analog bilgisine güvenen arkadaşlar bu konuda ilgili bölüme ve diğer konularda bilgisine güvenen arkadaşlar kendi alanlarında ister ilgili bölüme isterseniz ortak bir alanda yani bu başlık altında bilgilerimizi ekleyerek ve gerektiğinde soru-cevap şeklinde bu şekilde uygulamalı olarak bu işin öğrenimini hızlandıralım. Ben şuanda jal dilinde örnek uygulamaları vermek istiyorum. Sonuç olarak ortak buluşma alanımız C dili olacağı için c dilinde örnek basit yazılımlarla yazım kurallarını Türkçe açıklamaları ile "sadece gereken başlangıç aşamasında örneğin " { süslü parantez açma ve } kapama işleminde ne yapıldığını "köşeli parentez kullanımının nasıl bir işlem yaptığı [] bu benzeri işaretçilerin kullanımların ne olduğunu kısaca anlaşılması için, Aramızda bulunan profesyonel arkadaşların yardım ve yorumları ve daha iyi bir yazılımcı olabilmek için yapmamız gerekenleri burada bildirmeleri ve bizlere yol göstermeleri daha güzel sonuçlar verecek ve daha güzel projelere vesile olacak'tır. Allah yardım edenlerdende edemeyenler'dende razı olsun. Saygılar.

Çevrimdışı leo46

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 55
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #13 : 16 Temmuz 2012, 15:24:06 »
fxdev, arslan74 un notları. CCS serdarçiçegin kitabının ilk 90 sayfası kimse begenmez ama dogan ibrahim in kitabın konu anlatım bölümleri ve bunalmış ın PP deki basıc den C ye geçiş kılavuzu bu senin dedigin konuları açıklıyor.

Çevrimdışı huseyin05

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 769
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #14 : 16 Temmuz 2012, 17:58:12 »
Arkadaşım önermiş olduğun kaynak dosyaları veya site adreslerini ekleyebilir'misin. Saygılar.

Çevrimdışı leo46

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 55
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #15 : 16 Temmuz 2012, 22:15:19 »
fxdev başlangıç için güzel bazı hataları var .yada dolanbaçlı anlatım var.

 http://www.fxdev.org/muhendislik/hi-tech-pic-programlama/

bunalmış a diyecegim bir laf yok biraz benim gibi eski kafa.
http://www.picproje.org/index.php/topic,35980.0.html

http://320volt.com/c-ile-pic-programlama-ve-picc-lite-derleyicisi/

http://320volt.com/ornek-hi-tech-pic-c-uygulamalari-kodlar/

en iyisini en sona sakladım

http://www.multiupload.nl/X066B35LYQ

veya burdan

http://www.4shared.com/file/hKO5iCSZ/arslan_hoca_kaynak_kodlar.html?

compıler olarak microchip atmel in yıllar önce yaptıgını henuz bu yıl yaptı C derleycısını free yaptı bunun için C8 (16FXXX ve 18FXXX ) lere program yazabılırsınız

exkalibur

  • Ziyaretçi
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #16 : 26 Ağustos 2012, 13:59:32 »
arkadaşlar ben yaklaşık 12 senedir pic programlama ile amatör olarak uğraşıyorum bana lazım olan bütün devreleri pic ile yapabilecek seviyede yazılım bilgim var assemlyde her programı yazarım bunu övünmek için söylemiyorum çünkü LCD ye yazı yazdırmak için yaklaşık 2-3 syf yazmak gerekiyor ama basic olsun c olsun bu dillerde tek satırda halledilebilecek olaylar.ben pic içerisinde olan olayları filan hepsini biliyorum ama bana o kadarda getirisi yok.bence assemly dilini temel olarak ögrendikten sonra abartmadan ,başka dillere yoğunlaşmak en karlısı. assembly dili hakkında yardım isteyen arkadaşlara elimden geldigince yardımcı olurum. Yeni başlayan arkadalar pic16f628 i ile başlasınlar her yönden kullanışlı ,programlaması kolay, portları az , üstelik dahili kristali var .kendinizi geliştirdikçe yapacagınız devreye göre entegre secersiniz

TurkzeuS

  • Ziyaretçi
Ynt: Arkadaşlar bu konuda düşünceniz ve yorumlarınız nedir?
« Yanıtla #17 : 27 Ağustos 2012, 13:02:41 »
Hangi dil?
Aslında programcı işe almak için iyi bir mülakat sorusudur.
İkinci bir soru da programlamayı ne kadar bildiği olmalıdır.
Bu iki soru kişinin programlamayı ne derece bildiğinin sınıflandırılabileceği sorulardır.
Cevaplamadan önce ne kadar suskun kaldığı bile önemli bence. (Ayrı ve uzun bir yazı konusu)

Konu programlama öğrenmekten hangi dil sendromuna dönmüş sanki.
Gerçekten sendromdur.
Bu tartışmayı az buçuk öğrendiği dil ile birşeyler karalayabilen seviye ile orta düzey karalayan seviye bölgesinde programlama yapanlar yapar. Ama ortada soru varsa her seviyeden cevap gelebilir elbette.
Kesin olan şudur ki programlamayı bilmeyen tartışmaz.
Kişi bisiklet sürmeyi öğrenmek için bir grup bisikletçiye eğitim talebinde bulunur. Bisikletçiler hangi bisiklet tartışmasına tutuşur.
Vitesli mi, elektrikli mi, üç tekerli mi... vs.
Hocam o direksiyon tutulacak. Hangisini kullanırsan kullan direksiyon kişide olacak. (ya da adı her neyse)..
Tüm bisikletlerde problem ortak. iş direksiyonda bitiyor. Bunu öğretirsin gerisini o bilir. İlerde de ihtiyaçları, yetenekleri doğrultusunda veya zevkine göre de değişebilir.. kendi tercihini yapar. Ama hangi bisiklete binse sürer.. Belki çok karmaşık olanlar için ufak tefek destek alabilir. Vitese şöyle takacaksın vs.
Tüm programlama dillerinde konu ortak. Temel mantık ortak. Kontrol ve denetim mekanizmaları ortak. Ortak ta ortak.
Bana göre assembly bu noktada uzak durulması gereken bir dildir. (bende başladım. Seviyemi anlayın işte : ) )
Tarzı farklıdır. Diğer dillerden kodlara baktığında fazla bişey anlamazsın. Tekrardan öğrenmen gerekecektir.
Tersi durumda geçerli. Diğer dillerden assembly koduna öööle bakarsın. Ö sayısı artabilir.
Bunun sebebi tarzının farklı olmasıdır. Diğer dillerden öğrendiğinde, yeni bir dil veya farklı bir dil ile ilgili kodlar gördüğünde bakar kodlayanın ne yaptığını üç aşağı beş yukarı çıkartır, çıkartamadığını tahmin edersin. Çünkü mekanizma benzeşik ve ortaktır.
Kişi, gerçekten hangi dilin ileride daha verimli olabileceğini veya zahmetlerinin, çabalarının daha isabetli bir karar çevresinde harcandığını önceden bilmek ister. "Şurda bir kuyu var. Dur gireyim." mantığı her beyin tarafından onaylanmaz.

Kısaca anlatmak istediğim aslında şu.
Programlamaya c ile başlayan kişi hiç bir zaman pişman olmaz. Sonradan dil değiştirse bile c nin o derin bilgi havuzundan doyasıya yararlanır. Ve hala ne iyi etmişim der. Yukarıda yazdıklarıma eleştiri gelebilir belki ama bu son cümleye her seviyeden hiç bir programcı karşı çıkamaz.

mikro denetleyici konusunda oldukça yeni sayılırım. Her ne kadar pic programlayıcımı beş sene önce aldıysam da ilk bu ay kullandım. Önceden tinerle iyice temizlemem gerekti. Şükür ki hala çalışıyormuş. Bu noktada pic mi atmel mi sendromu ayrı bir konu. mas nickli arkadaşımızın ön bilgi yazısı çok açıklayıcı.
low-level... başlangıç için uzak dur diyorum...

Şu da var. mikro denetleyici programlamanın doğası low-level dir. Sonuçta donanım programlıyorsun. ama c gücü işte. onunla her şeyi programlanır.