Gönderen Konu: ..........İZMİT...........  (Okunma sayısı 2227 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı makintel

  • Yüzbaşı
  • ***
  • İleti: 425
  • Cinsiyet: Bay
  • www.teknolojiekibi.com
..........İZMİT...........
« : 21 Mart 2014, 23:27:17 »
İzmit ve dolayinda tarih öncesi çağlardan yaklaşık olarak MÖ 3000 itibariyle insanların var oldugu ve yerlesimler olusmaya basladigi, yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. İzmit'e ait en eski kalintilar MÖ 12. yüzyıla tarihlenir. O tarihlerde Frigler yöreyi korumuş, ardından Yunanistan'ın Megara sehrinden yola çıkan bir göçmen grup yani Megaralilar, günümüzde Başiskele'nin bulundugu yöreye Astakoz adını verip, yerleşmişlerdir. Trakya kralı Lysimakhos'un Astakoz'u tahrip ettirmesi sonucu, bugünkü İzmit'in bulunduğu yöreye Nicomedia adında yeni bir şehir kurulmuştur. Nikomedya şehri, MÖ 91 ve MÖ 94 yılları arası Romalılar'a bağışlanmış, İmparator Diocletianus, 284 yılında Nikomedya şehrini başkent yapmıştır. Nikomedya, o dönemde, Roma, Antakya ve İskenderiye'den sonra dünyanın en büyük 4. şehri olmuştu. Nikomedya, Selçuklular tarafından 11. yüzyılın son çeyreğinde zapt edilmiş, I. Haçlı Seferi sırasında geri alınmış, bir süre Latinlerin işgalinde kaldıktan sonra yeniden Selçuklular'ın eline geçmiştir. O dönemin Hendek ve Adapazarı yörelerinin valisi Akça Koca, Orhan Gazi zamanında fethedip, bunun sonucunda şehir Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir.

İzmit kelimesi etimolojik ve tarihsel kullanılışıyla Nikomedya'dan kaynaklanmıştır. Sehrin ismi olan Nikomedya zaman içerisinde, önce İznikomid, sonra İznikmid ve çok daha sonraysa İzmid şeklinde evrilerek, latin harflerine geçilmesiyle bugünkü seklini almıştır.
Diger bir görüse göre, Osmanlı’nın eline geçtiği dönemde Izmit sehri, yunanca “toplanma” anlamına gelen smiti ismini taşıyordu ve bu ismin, batıdan doğuya yolculuk eden kervanların toplanma yeri olması sebebiyle verildiği tahmin edilir.[kaynak belirtilmeli] Sehir, Osmanlı’nın yönetimine geçtiğinde Smiti zamanla İzmit'e dönüşmüs ve hem de aynı dönemlerde Simiti’de üretildiği için, yuvarlak formlu yiyecek olan simit de ismini bu sehirden almıştır dense de simit kelimesi arapça oldugu için bu görüse güvenilemez [2]
İzmit'in Osmanlilara geçisi, 1337 yili kabul edilir. Fetihe dair Osmanlı hatiralarinda olaylar anlatılır. Fetihten sonra Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından vakıflar kurulmuştur. İzmit'in sembolü Orhan -kaynaklarda geçen ismi ile Süleyman Paşa cami de bu dönemde yapilmiştir. İzmit'in tepesinde ve kale içinde yer alan caminin yanında medrese, zaviye ve hamam da bulunurdu.
Körfez kiyisinda kurulan İmaret, Fevziye ve Yeni Cuma camilerinin günümüzde daha içerde kalmis olmalarinin sebebi 20. yüzyilda İzmit Körfezine dogru yapilan genisletmelerdir. Eski Izmit fotograflarinda bu fark kolayca görülür.
İzmit, 1888 yılına kadar İstanbul'a bağlı kalmış, bu tarihten sonra ayrı bir yönetim olmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında İngiliz ve Yunan işgali altında olan şehre, 28 Haziran 1921 de Türk Ordusu girmiştir.[3]
Birçok zamanda deprem felaketine uğrayan şehir, Bizans imparatoru Justinianus zamanında onarılmıştır.[4]
,,,,,,,,,,,,,, Vikipedi, özgür ansiklopedi ,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...