Gönderen Konu: Klasik Delta Pulse Dökümanlar  (Okunma sayısı 2113286 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #60 : 12 Eylül 2007, 12:13:47 »
Gözümden kaçan bir nokta olmadıysa Delta Pulse'de değil de bu tarz bir bağlantı mantığı olan başka bir PI dedektörde dediğiniz olayı belki uygulayabilirsiniz.

E_Studio

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #61 : 12 Eylül 2007, 12:38:41 »
 Merhaba Akadaşlar;
 İsmail hoşgeldin,
 Yüksek voltaj vermek devrenin mesafesini arttırmaya yetmiyor.Teorik olarak böyle gözükmesine rağmen.
Esas çözümlenecek olan yüksek voltaj verdikten sonra bobinden yüksek akım geçirbilmek.Tetikleme frekansını uzutmak gerekiyor.Bunun sonucu olarak ters EMK voltajı artıyor ve transistörde ısınmaya yol açıyor.Bunların hepsini denedim arkadaşlar.Tamam sinyal daha fazla mesafeye gidiyor.Ama bizim sinyalimizin geri dönüşü önemli.Daha yazıcam siz denemelri yapın ama başka sorunlar olacak sırayla paylaşırız.

Çevrimdışı ismail surek

  • Teğmen
  • *
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #62 : 13 Eylül 2007, 02:42:22 »
evet yüksek akım gerekiyor bunun için düşük voltaj yüksek akım olan reg. devrelerini kullanmanızı öneririm .
çünki voltajsız akım olmaz ayrıca Mosfete   soğutucu kullanmanızıda öneririm

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #63 : 13 Eylül 2007, 08:42:27 »
Arkadaşlar gönderme devresinde akımın şiddeti akımın süresi darbenin frekansını seçerken şunları gözönünde buludurun.


Çevrimdışı ste_ganos

  • Onbaşı
  • İleti: 26
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #64 : 13 Eylül 2007, 10:25:31 »
Devrede bulunan 100R yazan potu bulamadım. Onun yerine başka ne kullanabilirim? Devre bitti sadece bobin ve bide bu zıkkım kaldı. :(
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2007, 10:52:41 Gönderen: ste_ganos »

Çevrimdışı ste_ganos

  • Onbaşı
  • İleti: 26
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #65 : 13 Eylül 2007, 13:03:02 »
Hala 100R potunun yerine ne kullanabileceğimi kimse söylemiş değil. Bu pot olmadan olmazmı yani? İllaki 100R mi (yani 100 ohm) lazım?

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #66 : 13 Eylül 2007, 18:32:10 »
"klasik delta pulse dökümanlar" adlı başlıkta birtakım teknik sorunlar oluştu ve bazı arkadaşların mesajları silinmek orunda kalındı. Forumumuzda birtakım sorunlar var giderilmeye çalışılıyor. Mesajları silinen arkadaşlardan özür dileriz.

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #67 : 13 Eylül 2007, 18:44:20 »
Hala 100R potunun yerine ne kullanabileceğimi kimse söylemiş değil. Bu pot olmadan olmazmı yani? İllaki 100R mi (yani 100 ohm) lazım?

Durmaz arkadaşın da dediği gibi bunu kısadevre etseniz de olur veya 500R gibi bir pot koyarak paralel bir direnç ile eşdeğer direncin  100 ohm olmasını ayarlayabilirsiniz.

remzi

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #68 : 14 Eylül 2007, 09:46:29 »
yav benim mesajım silinmiş...

Neyse tekrar yazayım...

Demiştimki mesela delta pulse in bobini 400µH de verimli çalışıyor. Biz 2 tane 800µH lik bobin sarsak ve bunları aynı bobin başlığında paralel bağlasak eş değer bobinimiz 400µH olur. Ve bobinin dc direncide yarıya düşeceği için 2 kat daha fazla akım geçirebilecez. Burdaki amacımız bobinden daha fazla akım geçirebilmek...

Dezavantajımız ise 5 metre bobin teli kullanıcaksak 20metre kullanmak zorunda kalıcaz.
Avantajımız göndermede bobin akımımız artacak ve alırkende bobin üzerinde daha fazla sipir olcağı için alıcı devremiz daha verimli bir şekilde çalışacak...

Diye düşünüyorum bu sadece bir bakış açısı arkadaşlar.

yorumlarınızı bekliyorum... 

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #69 : 14 Eylül 2007, 10:45:35 »
Selam

Bobinleri paralel bağlayınca spir sayımız artmaz seri bağlarsak artar. Paralel bağlayınca iki adet 1.5V pili paralel bağlamış gibi oluruz.Öyle değil de mesela şöyle Birşey yapılabilir:

İki bobinimiz olur, gönderme bobinimiz kalın olur akımı arttırmış oluruz. Alıcı bobinimiz ise çok turlu olur bu şekilde  de alınan sinyalin genliğini arttırmış oluruz. Fakat bobinden alınan sinyal  belli bir süre içinde sönümlenmesi veya sönümlendirilmesi gerekiyor. Diyelim çok turlu bir bobin sarardık, eski bobin 50uS içinde sönümlenirken çok turlu bobinimiz 150uS sönsün. Bu durumda bakır tarzı tepki süresi 100uS gibi kısa süretn metalleri dedektörümüz algılamayacaktır. Seebi ise alıcı oampımızın 150uS gibi uzun bir süre saturasyonda (doyumda) kalması, bu yüzden de bakır tarzı bir metalin değiştrdiği sinyali algılayamamsıdır. Biz de yeni sardığımız bobine paralel bağlı olan direnci biraz düşürüp sönme zamanını kısaltırız diye bir şey geliyor aklımıza. Fakat bu durumda da metalden alınan sinyalin direnç üzerinde yok olan kısmı daha da artacaktır. Bu da az turlu bir bobin sarmakla aynı kapıya çıkıyor. Demek istediğim bobinimiz kısa bir sürede sönümlenecek maks tur sayısında, olabildiğince yüksek akım geçirmek için de kçük direnç değerinde olacakç Bu yüzden de ben şu an kullandığımız bobinlerin yeterince iyi olduklarını düşünüyorum.

Tabi farklı bobin sarımlarıyla aynı cihaz ayarlarında farklı performanslar elde edilecektir. Fakat cihazımın bize sundupu ayar potlarıyla farklı bobinleri farklı ayar konumlarında aynı performansta kullanabiliriz.

 Darbe sırasında bobinden 10 amper geçirdiğimi bilirim. Çok az bir farkoldu. Alıcı devrere çok önemli. Bence alıcı devreyi bobin ile hassaslaştırak yerine elektroniksel olarak hassaslaştırmaya çalışmalıyız arkadaşlar.  Mesela farklı zamanlarda farklı kazançlara sahip farklı oamplar kullanabiliriz. Öyle bir devre tasarlayabiliriz ki ilk başta kazancı en yüksek opampı okuruz baktık opamp doyumda kazanci bir düşük olan opampı okuruz... veya opampların kazançlarını değiştiririz... Bunungibi birçok devreler deneyebilirsiniz. Tabi bunlar ile de çok fazla bir artış beklemeyin arkadaşar. En fazla tek parada 5-10 cm gibi artışlar olur. Opamp devreniz olabildiğince az gürültülü olmalıdır. Tabi anten gibi koskoca arama bobinimiz çevreden bir sürü elektriksel gürültü oplayacaktır. Yani çok paralar harcayıp aşırı özel opamplara benim gibi boşuna para vermeyin. Ama yine de alıcı opamplarınız kaliteli olsun bir miktar faydasını göreceksiniz. Google de "ultra low noise" diye aratın karşınız güzel opamplar çıkacak. Tabi bunlar delta pulse de kullanılacak opamlar değiller. Devrenin yapısında da değişiklikler yapmalsınız. Neyse fazla kaptırdım sanırım kusuruma bakmayın ama bu işler biraz karışık. Aslında basit ama çıkmazları görünce basit.  :) Herkese çalışmalarnda başarılar.
« Son Düzenleme: 14 Eylül 2007, 10:56:53 Gönderen: elbombaci »

remzi

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #70 : 14 Eylül 2007, 10:52:20 »
Dediklerinizi az biraz aklımda canlandırabiliyorum ama dediklerinizi tam anlamak için devreyi osilaskopta tam olarak incelemek gerekir...

kolay gelsin...

remzi

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #71 : 14 Eylül 2007, 10:59:40 »
Yanlız bobinler paralel bağlayınca endüktansı düşer. (kondansatörün tersi)
2 tane 800µH lik bobini paralel bağlarsak 400µH olur. Ve Sargı sayımızda 4 kat artmış olur. Biraz bişeyler canlandırabildinizmi ama dediğim gibi olması gerekiyor...
(800µH lik bobin sarmak için bobini 2 kat sarmamız gerekir. 2 tane 800 lük sarıcağımız için 4 kat artar. DC dirençte yarıya düşecek.)

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #72 : 14 Eylül 2007, 11:12:19 »
evet endüktans düşer fakat sargı sayımız değişmez. Yani iki adet 800uH değerinde 0.5mm telden 30 tur sarılmış bobini paralel bağlamak ile bir adet 400uH değerinde 1mm telden 30 tur sarmak aynı şey. Paralel bağlamakla bobinin tel kalınlığını arttırıyoruz.  :)

remzi

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #73 : 14 Eylül 2007, 11:38:40 »
ama 1mm lik telden sararsak sipir sayısı azalıyor. bundan dolayı dinleme verimsizleşmezmi...

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #74 : 14 Eylül 2007, 11:46:02 »
spir azalmıyor yine 30 tur kalıyor. yani iki adet ince 30 spirlik bobini paralal bağladığımızda yine 30 spirlik kalın bobin elde ediyoruz. dediğiniz gibi spir sayısı düşerse dinlme verimsizleşir fakat spirimiz düşmüyor.

remzi

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #75 : 14 Eylül 2007, 12:14:25 »
İşte benim dediğimde bu. diyorumki 2 adet ince bobin sarsak daha iyi olmazmı? çünkü 1mm liğe göre sipir sayısı 2 kat artacak. Böylelikle dinleme devremiz daha iyi olacak diye düşünüyorum. Ama bu sadece düşünce denemek lazım...

E_Studio

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #76 : 15 Eylül 2007, 01:02:37 »
Merhaba Arkadaşlar,
Deneyin tabi ama çok büyük gelişmeler beklemeyin.
Şimdi şu bobin işini bi açıklığa kavuşturalım öncelikle.Bobin sara sara bobinajcıları geçicez.Nekadar omaj düşükse o kadar akım basılabilir ama basılan akıma doğru orantılı olarak ters EMK da artacak tabi.Akımı artırmak için ikinci yol düşük omajlı bobin için tetikleme süresini artırmak.Bu seferde hem güç kaybı hemde alıcı kısıma gelen diğer sinyalleride alıp filtreleme gerekiyor.Tecrübeyle sabit bu dediğim ama denemek isteyen yapar tabiki.Transistörünüz ısınacak diyorum arkadaşlar hemde soğutucuda yetmiyecek.10 cm yada 15 cm daha fazla gitmesi için akü büyük olacak bütün bunlara değer mi taktir sizin tabi.
Malzeme toleransından mı yada bi hatadan mı bilemiyorum tam randımanlı çalıştıramadım delta palsi.Önce 35 cm den parayı bulan bu bobin endüktansı bobin teli kesitini bobin sipir sayısını yazan tek biyer yok.Tamam ticari maksatla yapılıyor olabilir.Eyvallah ama elinden gelenler de bu işi yapmaları için tam destek istiyorum.
Herkes bobinde takılıp kalıyor çok kritik bi nokta ama izah edilirse bu kısım geçilir diyorum.XR71 göre biraz farklılıklar var.Devre sinyallerinin ölçümünü ve teknik detayını Elbombacı biliyor.Pazarlama çok ayrı bi iş.Biz bu işinde reklamını yaparız ama şöyle randımanlı çalıştırsak.
Herkese kolaygelsin.

E_Studio

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #77 : 15 Eylül 2007, 01:08:21 »
Merhaba Elbombacı kardeşim.
Ancak benim yaptığım devreyi alır sonra bu işi yaparsınız diyorsan sanada lafım yok.Tabi ticari bi çıkar bekliyeceksin bunuda anlıyorum.Çok insan bu işlerle uğraşıp kızışıyor onlarında derdine bi çare bulmamız lazım. :-X

elbombaci

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #78 : 15 Eylül 2007, 13:06:19 »
Merhaba Elbombacı kardeşim.
Ancak benim yaptığım devreyi alır sonra bu işi yaparsınız diyorsan sanada lafım yok.Tabi ticari bi çıkar bekliyeceksin bunuda anlıyorum.Çok insan bu işlerle uğraşıp kızışıyor onlarında derdine bi çare bulmamız lazım. :-X

Açıkcası bu kadar resimli, ayrıntılı açıklamalar yapmtığım halde böyle birşey düşünmenizi hiç beklemezdim.

E_Studio

  • Ziyaretçi
Ynt: Klasik Delta Pulse Dökümanlar
« Yanıtla #79 : 15 Eylül 2007, 14:48:30 »
Merhaba Elbombacı kardeşim;
Arada sırada latife yapalım kusura bakma başkalarıda belki düşünebilir ben dile getirdim.Sen bu işlerde tecrübelisin ama bazen senin için küçük bi detayı ben veya diğer arkadaşlar düşünemeyebiliriz.Burada sadece sen değil kendim ve diğer arkadaşlarıda eleştiriyorum.